Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. EMoonlight

    EMoonlight Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Пол:
    Женски
    @Asterion може рецепт за тортата? :) :)
    Преубаво изгледа, браво :) :).
     
    На Asterion и Mama25 им се допаѓа ова.
  2. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Пол:
    Женски
    @joy1 негде поодамна ти ги начекав природните домашни бомбони, и се да те прашам заборавам. Имав некаде рецепт во букмарк ама сега неможам да го најдам. Кога ќе си послободна ќе те замолам да го пишеш :)
     
    На EMoonlight и joy1 им се допаѓа ова.
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    Пол:
    Женски
    Околу 50-60 гр црвено овошје(малина,јагода,бобинк) се блендира со вода(околу 40-50 гр) и две лаж мед.Ова се става на тивко да се затопли па се додава кесичка желатин.Мешаш и претураш во калапи по желба.Малце на собна Т да одседи па 2-3 часа во фрижидер
     
    На galapce, M&M, ♡BuBaLe♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Asterion

    Asterion Популарен член

    Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    5.622
    @EMoonlight @Mama25
    Состојки за тестото:

    -1 1/2 чаши брашно
    -1 чаша шеќер
    -1 лажичка сода
    -1/2 лажичка сол
    -1/2 чаша масло
    -1 чаша млеко
    -1 лажичка екстракт од ванила
    -1 лажичка оцет

    Состојки за чоколадниот ганаш:

    -150 грама темно чоколадо
    -75 грама слатка павлака

    Ја загреваме слатката павлака, но не дозволуваме да зоврие, ја тргаме од оган и го ставаме исецканото темно чоколадо во истиот сад. Оставаме да отстои 5 минути и после мешаме се додека слатката павлака и чоколадото не станат една смеса. Чоколадниот ганаш го оставаме така да се излади околу 2 часа се додека не дојде на собна температура.
    Во меѓувреме во длабок сад ги мешаме брашното,шеќерот,содата и солта. Во друг сад ги мешаме заедно маслото,млекото,ванила екстрактот и оцетот, па течните состојки ги додаваме во садот со сувите состојки и мешаме се додека не добиеме една хомогена смеса. Печеме на 180°С околу 30 минути.
    Откако ќе се испече го оставаме тестото да се излади.
    Чоколадниот ганаш кој веќе е на собна температура го миксираме на најбрзо околу 3-4 минути. Откако тестото ќе се излади ја премачкуваме тортата со чоколадниот ганаш и декорираме по желба.
     
    На Umbrella22, ♡BuBaLe♡, Acka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    @Mariangel ,за благото со крем што е,и маскарпоне ли иста количина како и крем сирење,со маскарпоне сакам да го направам?
     
  6. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Da 500gr :)
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  7. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    50.561
    Пол:
    Женски
    А пециво или квасец во рецептот има ли?
     
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Може рецепт за оризот со спанаќ? Денес баш планирам да го правам прв пат. :)
     
  9. Meyremce

    Meyremce Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    77
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за ова?
    Ме интересира каков јогурт искористи и дали има нешто во јогуртот, пример јагоди сецкани или чоколадо...

    Фала :)
     
  10. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.958
    Допаѓања:
    90.248
    Пол:
    Женски
    Може,многу е лесно.
    На масло запржуваш кромид јас овојпат млад ставив да се запржи па го додадов спанаќот убаво да се испржи да пушти вода од него и додаваш уште малку масло.Ориз мерев во 1филџан па се додава да се пропржи во спанаќот и на крај вода па зачини.Јас додадов само сол бибер и малку вегета,штом се подвари оризот и е веќе при крај го додаваш во тепсија за да се печи.Одозгора ставаш јајца малку сол и во печка додека се испечат јајцата т.е додека испари вишокот вода од спанаќот.
    Додека се вари поубаво да додаваш вода по потреба по по малку за да не е многу воден :)
     
    На LivingGlam и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    Фала :)
     
  12. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пол:
    Женски
    Не, нема
     
    На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    Имам ставено рецепт, скоро. Провери во таа тема.
     
  14. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.838
    Допаѓања:
    109.349
    Пол:
    Женски
    Рижото како се спрема?? кажи те молам рецепт за твоево се излигавив :$

    Рецепт за тортето, преубаво изгледа :)
     
  15. Marinelanela

    Marinelanela Активен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    11
    Пол:
    Женски
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Пол:
    Женски
    Има во темава, го ставив уште лани мислам. Ама не можам да пребарувам, нешто не е во ред форумот пак. |(
    Одма штом се среди ти праќам линкче.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Пол:
    Женски
    @emkaemka

    Читај овде, второ мислење на страната.

    Пандишпанот е по рецептот на палачинките од хељда (вториот рецепт во мислењето). За целосната солена торта скролни надолу во истото мислење (трет рецепт по ред).
     
    На azelea и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    @Marinelanela Тортата ја правам во тепсија што и се вадат страните. Долниот дел е од смеса бисквити и ресани сокршени и потопени со малце нескафе, колку да омекнат. Потоа вариш пудинг од чоколадо и го истураш врз кората, после пудинг од карамела (или по твој избор), и него го истураш врз чоколадниот. Чекаш малце да се стврдне пудингот и одозгора ставаш шлаг и декорираш со што сакаш. :)
     
    На Marinelanela му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    93.900
    Пол:
    Женски
    @emkaemka Емче јас многу едноставно го спремам рижотото:Ориз користам исклучиво од оној што се вари во кесичка-нема утка со него.Пилешко сецкано ставам во загреано масло,на јако,да ми фати ко коричка,после намалувам темп. на шпорет и додавам малку путер,па сенф,па лимон стискам(малце) + зачини,сол црн пипер,кари(зачини опционално и по желба).Додавам сецкани свежи печурки и динстам уште некои 5-8 мин.Оризот,веќе сварен,исцеден,од кесичка го истурам во тавата и промешувам.Оставам мин-две да се спојат вкусовите и voala:) Инаку имам и рецепт за со класичен "кочански" ориз,ако сакаш кажи ке го пишам;)
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.838
    Допаѓања:
    109.349
    Пол:
    Женски
    Сакам пиши :hug: