@joy1 негде поодамна ти ги начекав природните домашни бомбони, и се да те прашам заборавам. Имав некаде рецепт во букмарк ама сега неможам да го најдам. Кога ќе си послободна ќе те замолам да го пишеш
Околу 50-60 гр црвено овошје(малина,јагода,бобинк) се блендира со вода(околу 40-50 гр) и две лаж мед.Ова се става на тивко да се затопли па се додава кесичка желатин.Мешаш и претураш во калапи по желба.Малце на собна Т да одседи па 2-3 часа во фрижидер
@EMoonlight @Mama25 Состојки за тестото: -1 1/2 чаши брашно -1 чаша шеќер -1 лажичка сода -1/2 лажичка сол -1/2 чаша масло -1 чаша млеко -1 лажичка екстракт од ванила -1 лажичка оцет Состојки за чоколадниот ганаш: -150 грама темно чоколадо -75 грама слатка павлака Ја загреваме слатката павлака, но не дозволуваме да зоврие, ја тргаме од оган и го ставаме исецканото темно чоколадо во истиот сад. Оставаме да отстои 5 минути и после мешаме се додека слатката павлака и чоколадото не станат една смеса. Чоколадниот ганаш го оставаме така да се излади околу 2 часа се додека не дојде на собна температура. Во меѓувреме во длабок сад ги мешаме брашното,шеќерот,содата и солта. Во друг сад ги мешаме заедно маслото,млекото,ванила екстрактот и оцетот, па течните состојки ги додаваме во садот со сувите состојки и мешаме се додека не добиеме една хомогена смеса. Печеме на 180°С околу 30 минути. Откако ќе се испече го оставаме тестото да се излади. Чоколадниот ганаш кој веќе е на собна температура го миксираме на најбрзо околу 3-4 минути. Откако тестото ќе се излади ја премачкуваме тортата со чоколадниот ганаш и декорираме по желба.
@Mariangel ,за благото со крем што е,и маскарпоне ли иста количина како и крем сирење,со маскарпоне сакам да го направам?
Може рецепт за ова? Ме интересира каков јогурт искористи и дали има нешто во јогуртот, пример јагоди сецкани или чоколадо... Фала
Може,многу е лесно. На масло запржуваш кромид јас овојпат млад ставив да се запржи па го додадов спанаќот убаво да се испржи да пушти вода од него и додаваш уште малку масло.Ориз мерев во 1филџан па се додава да се пропржи во спанаќот и на крај вода па зачини.Јас додадов само сол бибер и малку вегета,штом се подвари оризот и е веќе при крај го додаваш во тепсија за да се печи.Одозгора ставаш јајца малку сол и во печка додека се испечат јајцата т.е додека испари вишокот вода од спанаќот. Додека се вари поубаво да додаваш вода по потреба по по малку за да не е многу воден
Рижото како се спрема?? кажи те молам рецепт за твоево се излигавив Рецепт за тортето, преубаво изгледа
Има во темава, го ставив уште лани мислам. Ама не можам да пребарувам, нешто не е во ред форумот пак. Одма штом се среди ти праќам линкче.
@emkaemka Читај овде, второ мислење на страната. Пандишпанот е по рецептот на палачинките од хељда (вториот рецепт во мислењето). За целосната солена торта скролни надолу во истото мислење (трет рецепт по ред).
@Marinelanela Тортата ја правам во тепсија што и се вадат страните. Долниот дел е од смеса бисквити и ресани сокршени и потопени со малце нескафе, колку да омекнат. Потоа вариш пудинг од чоколадо и го истураш врз кората, после пудинг од карамела (или по твој избор), и него го истураш врз чоколадниот. Чекаш малце да се стврдне пудингот и одозгора ставаш шлаг и декорираш со што сакаш.
@emkaemka Емче јас многу едноставно го спремам рижотото:Ориз користам исклучиво од оној што се вари во кесичка-нема утка со него.Пилешко сецкано ставам во загреано масло,на јако,да ми фати ко коричка,после намалувам темп. на шпорет и додавам малку путер,па сенф,па лимон стискам(малце) + зачини,сол црн пипер,кари(зачини опционално и по желба).Додавам сецкани свежи печурки и динстам уште некои 5-8 мин.Оризот,веќе сварен,исцеден,од кесичка го истурам во тавата и промешувам.Оставам мин-две да се спојат вкусовите и voala Инаку имам и рецепт за со класичен "кочански" ориз,ако сакаш кажи ке го пишам