Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. EMoonlight

    EMoonlight Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Пол:
    Женски
    @Asterion може рецепт за тортата? :) :)
    Преубаво изгледа, браво :) :).
     
    На Asterion и Mama25 им се допаѓа ова.
  2. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Пол:
    Женски
    @joy1 негде поодамна ти ги начекав природните домашни бомбони, и се да те прашам заборавам. Имав некаде рецепт во букмарк ама сега неможам да го најдам. Кога ќе си послободна ќе те замолам да го пишеш :)
     
    На EMoonlight и joy1 им се допаѓа ова.
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.443
    Пол:
    Женски
    Околу 50-60 гр црвено овошје(малина,јагода,бобинк) се блендира со вода(околу 40-50 гр) и две лаж мед.Ова се става на тивко да се затопли па се додава кесичка желатин.Мешаш и претураш во калапи по желба.Малце на собна Т да одседи па 2-3 часа во фрижидер
     
    На galapce, M&M, ♡BuBaLe♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Asterion

    Asterion Популарен член

    Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    5.622
    @EMoonlight @Mama25
    Состојки за тестото:

    -1 1/2 чаши брашно
    -1 чаша шеќер
    -1 лажичка сода
    -1/2 лажичка сол
    -1/2 чаша масло
    -1 чаша млеко
    -1 лажичка екстракт од ванила
    -1 лажичка оцет

    Состојки за чоколадниот ганаш:

    -150 грама темно чоколадо
    -75 грама слатка павлака

    Ја загреваме слатката павлака, но не дозволуваме да зоврие, ја тргаме од оган и го ставаме исецканото темно чоколадо во истиот сад. Оставаме да отстои 5 минути и после мешаме се додека слатката павлака и чоколадото не станат една смеса. Чоколадниот ганаш го оставаме така да се излади околу 2 часа се додека не дојде на собна температура.
    Во меѓувреме во длабок сад ги мешаме брашното,шеќерот,содата и солта. Во друг сад ги мешаме заедно маслото,млекото,ванила екстрактот и оцетот, па течните состојки ги додаваме во садот со сувите состојки и мешаме се додека не добиеме една хомогена смеса. Печеме на 180°С околу 30 минути.
    Откако ќе се испече го оставаме тестото да се излади.
    Чоколадниот ганаш кој веќе е на собна температура го миксираме на најбрзо околу 3-4 минути. Откако тестото ќе се излади ја премачкуваме тортата со чоколадниот ганаш и декорираме по желба.
     
    На Umbrella22, ♡BuBaLe♡, Acka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    @Mariangel ,за благото со крем што е,и маскарпоне ли иста количина како и крем сирење,со маскарпоне сакам да го направам?
     
  6. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Da 500gr :)
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  7. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    50.861
    Пол:
    Женски
    А пециво или квасец во рецептот има ли?
     
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Може рецепт за оризот со спанаќ? Денес баш планирам да го правам прв пат. :)
     
  9. Meyremce

    Meyremce Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    77
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за ова?
    Ме интересира каков јогурт искористи и дали има нешто во јогуртот, пример јагоди сецкани или чоколадо...

    Фала :)
     
  10. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.225
    Допаѓања:
    91.837
    Пол:
    Женски
    Може,многу е лесно.
    На масло запржуваш кромид јас овојпат млад ставив да се запржи па го додадов спанаќот убаво да се испржи да пушти вода од него и додаваш уште малку масло.Ориз мерев во 1филџан па се додава да се пропржи во спанаќот и на крај вода па зачини.Јас додадов само сол бибер и малку вегета,штом се подвари оризот и е веќе при крај го додаваш во тепсија за да се печи.Одозгора ставаш јајца малку сол и во печка додека се испечат јајцата т.е додека испари вишокот вода од спанаќот.
    Додека се вари поубаво да додаваш вода по потреба по по малку за да не е многу воден :)
     
    На LivingGlam и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Пол:
    Женски
    Фала :)
     
  12. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.224
    Допаѓања:
    32.930
    Пол:
    Женски
    Не, нема
     
    На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.367
    Пол:
    Женски
    Имам ставено рецепт, скоро. Провери во таа тема.
     
  14. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Пол:
    Женски
    Рижото како се спрема?? кажи те молам рецепт за твоево се излигавив :$

    Рецепт за тортето, преубаво изгледа :)
     
  15. Marinelanela

    Marinelanela Активен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    11
    Пол:
    Женски
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Пол:
    Женски
    Има во темава, го ставив уште лани мислам. Ама не можам да пребарувам, нешто не е во ред форумот пак. |(
    Одма штом се среди ти праќам линкче.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Пол:
    Женски
    @emkaemka

    Читај овде, второ мислење на страната.

    Пандишпанот е по рецептот на палачинките од хељда (вториот рецепт во мислењето). За целосната солена торта скролни надолу во истото мислење (трет рецепт по ред).
     
    На azelea и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Пол:
    Женски
    @Marinelanela Тортата ја правам во тепсија што и се вадат страните. Долниот дел е од смеса бисквити и ресани сокршени и потопени со малце нескафе, колку да омекнат. Потоа вариш пудинг од чоколадо и го истураш врз кората, после пудинг од карамела (или по твој избор), и него го истураш врз чоколадниот. Чекаш малце да се стврдне пудингот и одозгора ставаш шлаг и декорираш со што сакаш. :)
     
    На Marinelanela му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.846
    Допаѓања:
    95.210
    Пол:
    Женски
    @emkaemka Емче јас многу едноставно го спремам рижотото:Ориз користам исклучиво од оној што се вари во кесичка-нема утка со него.Пилешко сецкано ставам во загреано масло,на јако,да ми фати ко коричка,после намалувам темп. на шпорет и додавам малку путер,па сенф,па лимон стискам(малце) + зачини,сол црн пипер,кари(зачини опционално и по желба).Додавам сецкани свежи печурки и динстам уште некои 5-8 мин.Оризот,веќе сварен,исцеден,од кесичка го истурам во тавата и промешувам.Оставам мин-две да се спојат вкусовите и voala:) Инаку имам и рецепт за со класичен "кочански" ориз,ако сакаш кажи ке го пишам;)
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Пол:
    Женски
    Сакам пиши :hug: