Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

1. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @Nalutena1
    Redish biskviti eden red (po zhelba i vo zavisnost od tavcheto) znam deka mene mi se 3*6 tolku mi sobirashe. Pa red chokoladen puding, pa pak biskviti pak puding i ushte ednash istoto i zavrshuvash so red biskviti i odma vo frizhider za da stegne. Jas napraviv dva pudinga zoshto eden e malku a dva mi bea mnogu ama bidna, si go isrkav toj shto ostana haha :D i utredenta pravish chokoladna glazura. Jas napraviv so 200gr mlechno chokolado (deka mi e povkusno taka a mozhesh i so chokolado za gotvenje), malku puter i 100ml mleko. Rastopiv puter vo mlekoto vo mikrobranova, go izvadiv i iskrshiv chokoladoto vnatre i meshav dodeka se stopi :) Potoa ja polivash tortata i pak vednash vo frizhider :)

2. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.762
    Lesno I vkusno :)
    A biskvitite gi redis direkno bez da gi natopis vo mleko ili....?

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Direktno da, omeknuvaat od pudingot :)

4. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.762
    Ke probam da ja napravam, Fala ti
    :*

5. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @Natali.3 дај му на човекот :) Дај парче торта, дај пиши рецепт за тортата со кроасани.

На Natali.3 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    На steffysteffy и eli25 им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Ако кликнеше само на линкот...

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.817
    Допаѓања:
    8.679
    Буреков со готови кори може да ми кажеш како го правиш? На колку кори се става масло и фил? Пробав еднаш неуспешно. Ми рекоа дека можело да растворам квасец и да напрскам меѓу кори ама и тоа не знам како. Може помош? :sweat::hug:

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.364
    Јас ставам прво две кори вертикално и две хоризонтално (незнам да објаснам поубаво :D) со тоа што краевите им висат надвор од тавата.Секоја ја мачкам со мешавина од вода масло и пола пецививо.(пола филџан вода пола масло).Врз тие четири кори иде една згужвана премачкана па фил(овој е со пица фил).Уште еднаш истата постапка со четири премачкани кори,една згужвама па фил.На крај се затвара бурекот со краевите што виселе надвор и тие се премачкуваат.Го оставам 15 мин да отстои и печам на 200 степени.

Јас од јутуб го гледв рецептот
    Пиши домачи пица бурек,авторката е потпишана со шерпица.За да можеш и сликовито да видиш.

Не нараснуваат и кај мене убаво корите.Крцкав е и убав ама би сакала да се помеки а подебели корите :)

На Summerlover, Sara mila, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    @Mariangel цедиш два лимони, настрана сецкаш две поголеми јагоди на поедри парчиња-тие се за украс во чашата.:)
    Другите 5-10-15 јагоди(во зависност од тоа каков сакаш да ти е вкусот на лимонадата, дали повеќе на јагоди или повеќе на лимон), јас ставив 10, ги блендираш да стане кашеста смеса.Прво во чашата го ставаш цедениот лимон, па кисела вода, па изблендираните јагоди и чекаш малце да се измеша и стивне смесата.:)Па украсните јагоди, неколку коцки мраз и неколку ливчиња нане.Поукрасно ќе беше и лимон на полумесечинки да ставам ќе беше баш баш лимонада ама страв ми беше ради кората.:doh:
    Ти благодарам што ме праша.:):hug:

На Asterion, LadyInTheDark, Mishela и 3 други им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.364
    @Asterion последнито колач и умакот за морковите ако може? :)

12. Asterion

Asterion Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    5.622
    @joy1 Повели рецептите.

Brownies кои не се печаат :D

За колачот ти требаат околу 1 чаша лешници, 20 свежи урми и 2 лажици какао. Прво ги ставаш лешниците во блендер за да се раскршаат, па го додаваш какаото, промешуваш и постепено почнуваш да ги додаваш урмите се додека не добиеш леплива смеса. Смесата ја истураш врз хартија за печење, ја размесуваш смесата за да се соедини убаво, и одзгора ставаш уште еден лист хартија за печење и со сукало ја расукуваш смесата во форма на правоаголник. Ја оставаш во фриждер 1-2 саати за да се стврдне, или за побрзо во замрзнувач.

Во меѓувреме го спремаш чоколадниот прелив за кој ти требаат 3 лажици мед, 2 лажици кокосово масло, 2 лажици какао, 1 лажичка ванилен екстракт, 1-2 лажици вода и прстофат сол. Во сад го растопуваш кокосовото масло на слабо. Ако медот не е во течна состојба го растопуваш и него со маслото, и кога се растопени ги додаваш другите состојки и само мешаш додека не се соедини се добро.

Го вадиме колачот од фриждерот и го расечуваме на коцки и одзгора прелеваме со чоколадниот прелив.
    Имај во предвид дека ако колачите ги ставеш во фриждер медот и коксовото масло ќе се стврднаат, па по желба можеш да го разредеш преливот повеќе, иако јас не би ти препорачала. Доволно е 10 мин пред да јадеш да ги извадеш на собна температура.

Хумус

Потребни ти се 1ипол чаша сварен нохут, 3/4 чаша од водата во која се варел нохутот, 2 чешниња лук, сок од 1 лимон,1ипол лажица тахини( или 5 лажици сусам), сол, црн пипер и црвен пипер по вкус.
    Најпрво ги ставаш сокот од лимон и лукот во блендер и блендираш, па го додаваш нохутот и блендираш, па ги додаваш сите други состојки и пак блендираш се додека не го добиеш хумусот. Ако го сакаш потечен ќе додадеш повеќе од водата во која се варел, ако го сакаш погуст ќе скратеш од водата. Си го правеш по вкус. Јас вака го направев ко што пишав, но количините може да се прилагодат според вкусот.

На LivingGlam, Salome и joy1 им се допаѓа ова.
  13. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
  14. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.764
    @Rubiii ако мислиш на колачињата се од око ставив.

Оригиналниот рецепт е:
    250 гр. интегрално брашно, 250 гр. бело брашно, едно пециво, 250 мл. зејтин, 250 мл. вода, 200 гр. непечен сончоглед, 100 гр. сусам, 100 гр. ленено семе, 1 пакетче ким, 2 мали лажички сол. Се меси и веднаш се расукува и се формира по желба.

Бидејќи немав се, јас го правев од око :D околу половина килограм бело брашно, од око ким, сусам, ленено семе и афион, масло околу 200 мл. и вода по потреба. Пециво и две лажички сол. Вкусни се ама афионот не ми се допадна многу, нареден пат ќе го следам оригиналниот рецепт.

На EMoonlight и Rubiii им се допаѓа ова.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
  16. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  17. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    За пандишпан:
    4 јајца
    5 финџали шеќер
    4 финџали млеко
    2 финџали масло
    6-7 финџали брашно
    1 пециво
    Кора од лимон
    Се матат јајцата и шеќерот па се додаваат другите состојки. Се турива во плех и се пече.
    Фил:
    Се топат 4 коцки чоколадо и се додава 300гр. шеќер, потоа 2 финџали млеко и 200 гр путер. Се се вари на тивок оган. Пандишпанот се сече на коцки,се премачкува секоја коцка со филот и сe декорира со кокос.

Ова е рецептот. Прв пат го правев за да ја изненадам мајка ми, но филот не излезе како што очекував мислев дека ќе е погуст. Беше доста течен како вода, не знам зошто, дали јас направив грешка или така треба. Како и да е, на крај наместо да ги мачкав коцките јас ги потопував во "филот" :^). Вкусни се но искрено не би ги правела пак, не вредат за нервозата :D:rofl:

На Acka22 и Mariangel им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Јас знам со натопување во млеко малку, да е помека после ( сори што се вмешав во муабетот) :)

19. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ja ne gi topev, pudingot gi omekna i mn beshe vkusno :D A i ne veruvam deka prai kojznae kakva razlika :D

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Не прави сигурно. Ама јас да си кажам :)