Bash taka.Vo mojot slucaj sto i da napravam jas ili ne e dobro ili ne e dovolno.Pozadi grb mi se zbori a vo lice nisto ne mi kazuva.Samo pominuva pokraj mene kako da ne se poznavame a ziveeme pod ist pokriv.
A i da napomenam deka taa e mnogu mlada i znae sto se desava pred ljuge lizni mazni i nasmeana a doma samo fuci.
E pa vidi, po nekogas site delovi ne se ista starost. Brkaj rabota ne se zameraj. Moli boga zaednicata da zavrsi pobrzo zosto toj sto ne go sakale na pocetok do kraj taka tera. Ne se slucilo vo praksa obratno.
Извини не разбрав ништо од напишаново. Каде ти мене лично ме окарактеризира како неспособна???? Од тоа што не викам „мама“ на свекравата? Од што не ми е нормално некој ако ми го почува детето да го викам мамо? Извини, ама јас сум реализирана личност која не зависи од никој друг, живееме сами во стан чиј кредит САМИ си го исплаќаме, и не ми е нормално никој освен МАЈКА ми која ме родила да ја викам мамо. Свекрва ми нејзините деца си ја викаат мамо, и нормално бидејќи и таа е нормална личност од друг не очекува да ја вика мамо. И од чист лингвистички аспект еве објаснување: http://www.makedonski.info/show/мама/ж никаде не е допишано мајката на маж ти, во случај ако ти ја плати свадбата. Чисто онака да се објасниме. И да, крај на причата! ФМП
Како бе муабетот, не сте способни оти не ги викате свекрвите мамо? Во кој век живеете бе луѓе? Демек ако јас сметам дека свекрвата треба да ја викам мамо, 'стасана' сум за мажење, ако не, неспособна сум
Не ја свативте поентата на постот на @toogood . Тоа не сте способни се однесуваше на младите кои влегуваат во брак,зависејки од свекорот или свекрвата.Живеат во нивна кука,возат нивна кола,друг им готви,плака сметки.И згора на тоа ја полнат темата до поплаки како свекрва им не чини.Кога делиш со некој кујна,купатило сакал нејкел замерки ке има.Исто како со цимерки кога живееш некаде под стан,па и тие на моменти ти пречат.Затоа најарно е сам свој газда.Стан под кредит,кирија..како сакате ама мирна глава . А за она со викањето мамо.Знам примери каде свекрвата повеке го заслужила тоа МАМО отколку вистинската мајка.Затоа не се подсмевајте,бидејки се шета по светот .
Ti blagodaram na dadenoto objasnenie. Inace jas ne sum od tie sto bi napisale sto jas mislev so toa sto go rekov. Koj razbral, razbral, koj ne ocito gi vrti rabotite kako nego mu odgovaraat. Uste ednas blagodaram.
Majka e edna,ova go mislev i pred da se veram i sega isto. Ne cuvstvuvam sram nitu vina poradi toa. Nemozam na druga zena da kazam mamo i gotovo. Pocituvanjeto na svekrvata i obrakanjeto so mamo nemaat vrska edno so drugo. Poznavam eden kup zeni koi vikaat mamo na svekrvite a pocit Nula(0).I obratno. Taa e majka na covekot koj sto sum go izbrala za moj zivoten sopatnik i ke dobiva pocituvanje od mene. Zasega imame korektna relacija.Ne i se mesam,ne mi se mesa.Sto mozam i pomagam,sto moze mi pomaga. Svekor mi e pocinat.
e sega ja da ti kazam nesto ne ti ja znam tocno situacijata ama ke ti ja kazam mojata.isto taka svekrvami e pocinata pred 20 god a svekormi zivee so nas na pocetokot bese zlato covek so da ti zboram ama toa kolku da trae edvaj eden mesec,se nesto mu smeta za inaet se prefrli da spie vo dnevnata soba iako ima svoja soba zasto ziveeme vo golema kuka,znaci ja koga dojdov iscisti sve od prozori do tendzerinja posto tamu zena nemase stapmnato 20 god. za da na krajot izleze nadvor i na komsiite i na sve sto ke sretne zboruva deka necistam,negotvam i neznam sto uste ne sreka sto toa go slusna maz mi i zastana na moja strana,sega ziveam vo stranstvo so maz mi tuka ideme samo na mesec dva i veruvaj deka koga ke pomislam kade se odam nozete nazad mi se vrakaat taka da ne se sekiraj gledaj si gi deteto i mazot podobro od daleku da taguvas za nesto odosto da se nerviras vo blizina pozdrav
Абе види, и мајка ми ја викаше баба ми МАМО (не оти сакаше), и вујна ми ја вика баба ми МАМО (исто, не баш дека сака). Искрено, да ме вика снаа МАМО, а да не и доаѓа од душа, не фала. И нема потреба. Викате свекрвата повеќе заслужувала од некои мајки да биде наречена МАМА, ама пак нема врска тоа. Мајката е мајка, без оглед дали ве третира добро или не, тоа е македонскиот збор за жената која те родила(или кај посвоените, која те одгледала). Јас дај Боже да сум свекрва во иднина, нема да патам од комплекс и да треба да ме вика МАМО па макар и три куќи да сум и оставила. Тоа е комплекс, останато од старите времиња, а сега и позасилено и тренди оти на турските серии така ги викаат. Инаку се сложувам дека се жалат од свекрвите и за безвезни работи кои нема потреба да се споменуваат.
Mnogu neprirodno mi zvuci jas i dm da vikame mamo,tato na isti luge.Ili pak vo ista soba moite i negovite i sega koj kako da oslovam. Nastrana toa sto ne mozam da zamislam da vikam taka na drugi luge,osven na moite,ednostavno ne sakam,ne mi odi. E za vo idnina kako,ne znam,ili kako dosega ili ke smislime nesto.
Сакам малку помош,совет. Дечко ми замина во странство и е веќе 2 месеца а ќе биде уште 5. Со мајка му имам пиено 4 пати кафе, (се разбира таму беше и дечко ми-заедно пиевме) и онака сум одела кај дечко ми со неа се немам видувано тогаш. Прашала за мене хах.. Сакам да отидам утре, ниту знам тема да започнам за разговор, ниту дали да и однесам нешто .. Идната ми золва живее со нив сега ќе е 4-та год. гимназија. И сме се враќале некогаш со неа сме ја зимале од работа со дечко ми па сме терале потоа двајцата некадее. Затоа што прв пат ќе одам таму сама,дали да однесам нешто или така да се појавам,најавена. Некој совет околу што да зборам,се разбира че си течат разговорите ама,..прва ваква средба Некои ваши искуства од ваквите први средби,сами со родителите?
Ќе пишев ич немораш да одиш, ама не прашуваш тоа Јави се пред да одиш, кажи им во близина сум на минување слободни ли сте за кафе. Ем они да не се потресуваат да спремаат ем понеформална ќе е посетата. Можеш да однесеш сладолед кутија на пример, а за темите на разговор од лудово време до муабети за твојот дечко и неговото отсуство. Добар помин.
Хмм не знам зошто се ставаш во непријатна ситуација самата. Дечко ми пред некоја година беше во странство и не ми падна на памет да одам сама на гости таму иако жената му викаше на дечко ми дека сака да ме види а и претходно сме оделе на ручеци, кафиња ја познавам мајка му и ја почитувам многу. Ама сепак мајката на дечко ти не ти е другарка и нема зошто да биде. Едино ако ете тебе ти се јави на телефон и те покани па да отидеш од култура, а вака верувај дека нема потреба дури изгледа нападно. Ќе се врати дечко ти па ќе одите на кафиња.
^ Не и е другарка, ама не и е и непријател. Едно кафе насамо ништо не менува. И да не се верени, и воопшто да не се верат, што менува тоа што отишла на гости кај нив? Најблиски луѓе се на човекот што го сакаш, зошто да не ги запознаеш малку подобро? Не сум за претерана близина и дремење по дома пред брак, но исто и не сум за избегнување тотално на неговите блиски од не знам кои причини. Ќе зборат утре комшиите ако раскинат како заедно кафе пиеле со несудената свекрва? Па што, не знам друга причина зошто би било проблем. Однеси им кафе и нешто благо, како кај било кој друг кога одиш на гости.
Дa дa, штo се вели вo двa месецa еднaш. Не сaкaм кo штo велиш дремењре тaму,сaмo пoчит и еднo кaфе . Сепaк фaлa.
Па добро секој различно си сфаќа. Јас кај другарки и многу блиски одам така непоканета на кафе, кревам телефон и кажувам дека идам на кафе, а од секој друг би очекувала покана, посебно за некој што сум го видела неколку пати според пишуваното на девојката, еве кај нас да дојде некоја од девојките на браќата моите би биле изненадени што бара девојчето тука. Ама тоа не значи дека кај сите е така де. Конкретно ако толку сакам да идам ќе се јавам да прашам како е па ете можеби ќе добие покана.
Jas gi znam od sekogas i si gi vikav tetka X i cicko X. Koga mm me pobara za zena razgovaravme so niv na taa tema i imav od niv podrska da gi vikam kako sto mene mi odgovara i mi e najlesno. I si prodolziv da gi vikam isto,normalno imase luge od strana sto se mesaa kako ne ve vika kako taka no ni mene ni na svekrva mi (svekor mi vo meguvreme pocina) ne ni bese gajle od tia muabeti. Jas ja pocituvam taa mene i toa e dovolno a ne da mi se lepi ustata koga ke i kazam mamo a zad nea sekako da zboruvam,ili pak taa za mene a znam mnogu takvi slucaevi.
Јас само ќе ти дадам совет да не правиш нешто само за да угодиш, ако не се чуствуваш пријатно ти самата. Мене не би ми било пријатно да одам без да е таму дечко ми. Иако сум била на кафиња, ручеци и имам коректен однос со будуча свеки, сепак имам чуство (поучена од туѓо искуство) дека е подобро да си стојам со газето понастрана. Меѓутоа секој си знае за себе. Ако мислиш дека треба да одиш, дека тоа би го усреќило дечкоти и нив(и тебе на прво место), оди. Однеси благо, кафе и не се замарај многу. Гости како и сите други.