Здраво. Јас сум тазе мажена од пред некој месец и уште имам мака со тоа како да ги викам С и С. Кога се регистриравме со маж ми свекрва ми ме седна и ми кажа дека сака да ја викам мамо, дека е современа ама дека тоа и е мерак и јас тогаш и реков мамо, ми беше срам да ја одбијам и после пак продолжив со тетка и име. Свекор ми не се има изјаснето по тоа прашање. Луѓето се фини со мене, нормално не може да ме сакаат како нивниот син и ќерка, ама ме почитуваат. На секое гледање свекрва ми сака да ми угоди, ми купува и поклони и скапи работи. Јас и маж ми нема да живееме со нив ќе се селиме во странство. Ама додека сме уште малку тука со нив се мислам и не знам како да постапам. Дали да почнам пак да ги викам мамо тато, ама колку повеќе се обидувам како грутка да ми стои во грлото не ми оди едноставно. А и вака не оди, цело време како некоја дистанца да постои ради тоа персирање, пред некој ден свеки ми рече аман не ми персирај и јас не и вратив ништо. Ве молам за совет. Инаку мажот на сестра му од маж ми им се има пикнато под кожа, им вика како мајка и татко сте ми бла бла и јас се осеќам како да сум "лошата."
Што се замараш ако ти стои грутка терај си како ти одговара. Според мене и треба да има дистанца за да не си даде за право понатака да се меша во се и сешто. Тие нема да речат дека се мешаат туку дека си кажуваат свое мислење. Како ти е најпријатно така а јас лично не ја разбирам потребата да им тераш ќејфови и да им се упикувам на било кого
Прави си како душата ти сака. Од мое искуство исто ко твоето ми одеше по ќеиф,купување скапи ствари за да ме цеди со доверливи информации кога дојде лошото одма да ми ги плеска во лице. Нит ми е мајка,нит очи сакам да и видам а морам да ја гледам. Ти имаш ксмет што заминуваш. И да никогаш нема да те сакаат ко свој син и ќерка па биди мудра и држи си културна дистанца.
So vakvo razmisluvanje daleku e taa od sovremena..TAA moze samo za sebe da Si kaze Ko vo sluchajot kako TAA tebe ke te uslovuva, a tvoe e toa pak ti nejze kako ke Ja uslovuvash,taka da nema pravo da ti nametnuva griza na sovest... Ok ,a utre den koga za iminja na deca ke te sednuva da ti kaze deka treba na svekorovoto ime da Se nasledi,toa e od pomodarstvo de
Кога ме побара мм за жена, ги прашав дали имаат специјална желба за како да ги викам, свеки нешто промрче а свекор ми ми рече можеш да ме викаш како ти е драго. Се "испазаривме" за мамо и име, тато и име. Наместо тетка таа и таа, мама таа и таа. Не ми значеше баш нешто многу, не ми правеше разлика од тетка и чичко. Мм мајка ми ја вика бабо, ама така ја вика од сам почеток кој знае што штос им беше толку години. Исто и на татко ми покоен му се обраќаше со дедо, а на брат ми нагалено му вика шукри, демек од шура. Така им чини, така нека биде. Мм беше воздржан од нашиот пазар тогаш, им рече само дека ќе биде така како што сакам јас и точка. Од старт не им дозволи да ме јадат за глупости. Ја викав свеки мама таа и таа, се дур не направи еден екцес кај нас дома, по што повеќе не е добредојдена. Може да влезе само за славата и толку, мислам дека и тоа и е многу. Не и се обраќам никако, затоа што не постои. Свекор ми го викам сеуште исто, затоа што е човечиште и за ништо не ме дели од син му и внуците. На мм му вика синко, мене ќерко. Можеби ако беше жив татко ми ќе можев и само тато да го викам затоа што сакам, вака кнедла ми застанува во грло.
Јас не ја викам никако Свекор немам, а на свекрва ми не и се обраќам никако, ни тетка, ни мајка, ни по име. Кога разговараме на пример директно и се обраќам, без да ставам тетко (таа и таа). Она ме вика ѓомити ќерко, мене ми е тоа префорсирано, и не се осеќам убаво кога ќе ми рече така. Поубаво ми е на име кога ќе ми се обрати, него ли ќерко кога ми вика
јас од прв ден на име ги викам...бидејќи често знам со моите родители да се пошегувам и нагалено да им го изговорам името наместо мамо или тато.. што значи дека моите родители јас не ги викам на секој збор така,а не пак С и С да ги наречам мама и тато и онака не заслужуваат и името што им го изговарам толку лицемерен и беден народ немав сретнато ...
Kaj mene niz muabet znaat da me brecnat kao ajde shto chekash da ne vikash mamo i tato, ama jas se pravam naudrena. Ednostavno ne mi odi. Mi stoi grtuka vo grlo koga i da pomislam da im recham taka.. Na pochetokot svekrva mi mi reche kao kako ti e ubavo taka, mamo ili tetka taa i taa. I od togash eden mal milion pati me potseti kako treba da ja vikam mamo. A jas nikako ne im se obrakjam. Direktno koga praime muabet im zboram bez obrakjanje ili mm ke go pratam da gi prasha neshto koga treba da viknam od kujna a ne sakam da vikam mamo i tato A mm go vika tatko mi dedo, a majka mi nikako ne ja vika.. I on nejkeshe, ama od pritisok od negovite roditeli pochna dedo da go vika oti sramota bilo. Zorle. E toa ne mozham da go razberam
Koga se maziv viknav ednas mamo i sveki se napraj kako da ne me slusha i poveke ne me slusna ,hahahh mu se obrakam na ime poslednite god a vo pocetok nikako ,eve ne mi idese to e to
Ne mozam da sfatam zosto starite tolku sakaat da im se obrakaat snaite so majka i tatko Pa sekoj si ima roditel i ima na koj da vika mama i tato, pa ne moze da imas 2 majki i 2 tatkovci! Za sreka ne ziveeme zaedno pa postedena sum od tie raboti Jas nemam ni ednas kazano mamo i tato i nemam ni namera, im se obrakam direkno i tie si znaat veke Mm znae nekogas da me zafrkava i toa pred sveki, i veli lele ne ti vika mamo kako be taka? A sveki ,,e arno de,, demek seedno i e
Едно ќе речам. Утре здравје Боже ќе бидам и баба и свекрва. Каква мама, каква баба бре! Имам име, како си милуваат така нека ме викаат. Само Бог паметот да не ми го земе, па да заслужам да ме викаат магарице. За другото е апсолутно неважно, јас сум ги родила овие две деца, нив сум им мајка. Ајде ако сакаме да се лажеме дека ќе можам нивните сопружници да ги сакам исто. Можам да ги почитувам бескрајно како избор на ќерка ми односно син ми, ама никогаш нема да можам да ги сакам како свое дете. Крај на приказната.
Kako pa.da ne mamo ke sum ja vikala svekrva mi... nema ni pola od M sprema mene pa mamma da ja narecam....poarno makea pa i makeata bi se odnesuvala podobro od nea..hm... majkata e nezamenliva i nejze si ja vikam mammo, nikoj drug. Na mm mu e majka mene ne mi e nisto, neka si ja vika on mamo,.... pa duri i toj ja vika po ime. Sopstvenite deca ti se obrakaat po ime, a ti baras od snaa sto ja mrazis da te vika mamo.... mori mrss tamu....nekulturna i neobrazovana zena, a misli ona sve znae i sekogas vo pravo e...aha... I se obrakam direkno, niti imeto i go kazuvam
Татко мајко нема шанси не можат тие зборови да излезат од моја уста.се знае мајка и татко се едни,не може некој што го знаеш неколку месеци или години нека се така да ги.викаме. Имам само свекор и не го викам никако му се обраќам директно,сакаш ова кафе она вака така си правиме муабет но никако не го викам сега покрај синко деде го вика тој и јас така дај ова на деде и сл.а мм по моите вика и бабо и дедо од почеток не му е тешко и нема проблем.ете толку...
@Butterflybabe Изборот е твој како ќе им се обраќаш и при тоа не се оптоварувај во насока на создавање дистанциран однос што во некоја мера и треба да постои. На тој начин може да се изгради почит, а при тоа и да си создадеш свој став во донесувањето на одлуки. Тоа што нивниот зет успеал да им "влезе под кожа" не треба да те загрижува, освен ако сакаш да му парираш за титула "омилен/а" во фамилијата Сите сме личност за себе и нема потреба да се копираат туѓите постапки.
Kako i da e stom odis vo stranstvo, Ti ke bides najsakana, pa kakva i da si. Toa jas od iskustvo ti kazuvam. Ako zaminuvas podaleku od balkanot, ke naucis nekoj drugi vrednosti i kluturni normi (sakajki ili nesakajki), ke gi posetis 3 pati vo 15 god. i ne bi trebalo da ima apsolutno nikakvi objasnuvanja, trzavici.... Fina e zenata, te pocituva, pa ne e loso i ti nejze da ja pocituvas. Tie sto mislat deka ako zborat protiv familijata na soprugot i soprugot sega zasega gi podrzuva, da znaat deka i na toa kraj ke dojde. Nemozno e. Pocituvaj za da te pocituvaat Imav osoba od neposredno srotsvo koja i pokraj toa sto sve i se ugoduvase, abaska lugeto nebea zahtevni, im se obrakase samo ako ja poglednat i vecito nekakva faca. Ne izgledase ubavo. Pocnav da ne gi posetuvam zosto licno mene mi bese nezgodno da ucestvuvam vo takva atmosfera. Mojata svekrva nikogas ne pobarala od mene nisto (baska ne e Mk) i vo nejzinata kultura nema majka, tatko taka da bas ne sum bliska so toa custvo, ama i da sakala bi ja vikala. Zenata e bagi postara i ja vikame babi (decata i nie vozdrasnite, so isklucok na druga licnost koja ja imenuva po ime, a mene bas nezgodno mi e ).
Ova so mamo i tato da im se obrakas na svekor i svekrva mislam deka treba celosno da iscezne,sega sme posovremeni i ne treba uste starite svakanja i adeti da se primenuvaat,kako moze da gi vikam mamo i tato koga imam edna majka i eden tatko,jas niednas ne i se obrativ na svekrvata so mama,najvazno e da se ima pocit i razbiranje i da nema kavgi,a toa kako ke im se obrakas e manje bitno,barem jas taka mislam
Кога се веривме ги прашав како сакаат да ги викам и свекрва ми јасно се изјасни дека не сака мамо да ја викам и ми направи огромна услуга, а свекор ми ми рече како што сакам да му се обраќам, но знам дека сака тато да го викам, само не му беше згодно да ми кажи. Сега си имам мака со него, незгодно ми е кога му се обраќам за нешто, но тато да му велам не можам. Порано викав ако им е мерак да ги викам мамо и тато дека ќе му го правам меракот, но не било така се дури не осетив на своја кожа. Како кнедла имам во грлото.
Pa stom ti rekol da go vikas kako sakas togas ne se zamaraj,i kako ti odg taka si go vikaj,i taka ne baral od tebe da mu vikas tato.)