Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Родителите на вашиот сопруг

Дискусија во 'Брак' започната од Unfaithful18, 29 јуни 2010.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    7.202
    Присуството не мора да биде секогаш физички. Ете на пример во твојот случај родителите на твојот сопруг се присутни како извор на стрес, негативна енерија и нервоза. Значи присутни се во твојот живот по некаков начин, инаку немаше да ја бамкаш свекрва ти по темиве. А сигурно пред брак не си мислела дека ќе биде така нели?

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.632
    Знаев дека ќе биде така. Од старт ја проценив. Јас со неа се гледам 2 пати годишно и избегнувам комуникација. За да не се нервирам, бегам подалеку.

3. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Немa пoглупaвo нештo oд тoa дa ги нaрекувaш мaмo и тaтo луѓетo кoј ниту те рoдиле ниту изрaснaле. Дaли дa беше oбрaтнo aдетoт и нaшите мaжи дa требaше нaшите рoдителите дa ги нaрекувaaт мaмo и тaтo, дaли ќе гo прaвеa тoa. Или ќе беше рaбoтaвa синкo јaс те исчувaв ли зa другa дa викaш мaмo. Ниту ние ќе бидеме нивни децa, ниту тие нaши рoдители. И синoт и снaaтa се oбрaќaaт сo мaмo и тaтo кaкo дa се брaт и сестрa и пoсле тoa aјде зaеднo вo кревет.
    Акo не ги нaрекувaш мaмa и тaтo незнaчи декa не ги пoчитувaш. Јaс не би дoзвoлилa другo дете дa ме нaрекувa мaмo.

На SV1911, Glasna, stilas7 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Па тоа и јас викам, секоја жена знае колку и било тешко да вика мамо и тато на родителите на сопругот и после дваесетина години го бара истото од друга жена. Зошто? Декек јас се мачев сега и таа нека се мачи или повеќе од срам пред народот?

На Skorpija25 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.632
    Тоа со викањето мамо и тато останало уште од времето. Срамота било (некаде уште е) да не ги викаш мамо и тато. Демек, идеш во нивна куќа и мора да ги почитуваш како да ти се родители. Маж ми знае дека тој филм нема да го гледа. А и не ми ни рекол да ги викам така. Едниот девер инсистираше да ги викам мамо и тато (јатрвата така ги вика), ама му плеснав во фаца некои работи.

На SV1911, lovely91, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    282
    Tocno taka. Demek ides vo nivna kuka, i svekrvata ti e sega majka. Plus porano deka pretezno mali se mazele, i da ima koj da slusaat i od kogo da ucat vo noviot dom, i za se se konsultiras so novata mama. Ucis domakinski raboti, ucis kako se odgleduvaat deca itn a mazite se cel den na niva.
    Denes e mnogi poinaku. Ni vo nejzina kuka odis, ni maloletna si, tuku se mazis za soprugot i dvajcata se nosite so odgovornosta za se, pa nikomu ne si dolzna mamo da vikas. Barem taka treba da bide, ako se dvajca zreli vozrasni licnosti sto ke imaat 2 svoi sobi i svoj zivot.

Последна измена: 30 март 2018
    На Skorpija25 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.632
    Јас немам мајка и при самата помисла на неа ми се насолзуваат очите. А да речам мамо, тешко да се случи тоа. Една е мајка. Покрај жив татко, како да го наречам свекорот тато? Кој сака нека ги нарекува мамо и тато. Јас сум против. Они не направиле проблем, ама свекрвата еднаш ми рече - Ти не ме викаш мамо. Јас си преќутев.

8. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Nemozam da gi smislam.. .
    Koa sum u nivna blizina sum nervozna i napnata...
    Decata mi se voznemireni... :(
    I taka nataka....ne ni vredi da se zborattt....

9. Inlovewithm

Inlovewithm Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2018
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    233
    Mojot svekor e slaknat so se. Go vikav tato edna nedela dodeka ne vidov kolku e saat a sega ni muabet ne pravi so mene samo so sin mu.. a majka mu ostana mila kako od pocetokot nema kerka i saka da ja vikam mamo se raduva epten.. :inlove:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Сметам дека адетов е бааги застарен и денес ретко кој ги ословува свекорот и свекрвата со мама и тато. Мајка имам една и никој друг не можам да наречам така. Ниту пак свекрва ми очекувала да ја викам мамо. Си има таа ќерка и сигурно да и кажам така ќе се збуни. Машко дете имам и секако дека не сакам утре снаа да ме вика мамо. Се знае мајка што е, и на кого му е. Почит се искажува на 100000 други начини.
    Еве да ви кажам дека имам бизок спротивен пример. Снаата уште од веридба им се обраќа на свекорот и свекрвата со мамо и тато (така е воспитано девојчето). На свекорот и свекрвата им е навистина непријатно (млади луѓе се) и неприродно и отворено и кажуваат да не си ја мачи душичката и да ги вика по име. Девојчето тера по старо. Неколку пати и повторуваат дека не мора така да ги вика ама девојчево е така воспитано и продолжува. Дали и е нејзе убаво или не- не знам ама знам дека на луѓево секако не им е. А многу се сакаат и почитуваат обострано.
    Така да ситуацијава немаше ни да постои да не беа адетиве од времето.

На Luna91 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.632
    Овој адет се практикува по селата. Таму е срамота да не ги викаш свекрвата и свекорот мамо и тато. Тоа значи дека не ги почитуваш. Уште ги има оние сфаќања дека треба да ги гледаш како мајка и татко.

На Inlovewithm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.839
    Јас свекор ми го викам тато , пошто никогаш за ништо не ме одбил и ми е фер човек , а свекрва ми не ја викам никако , од тие сум што не и се обраќам никако и не ми е незгодно воопшто , после се што се издеси помеѓу нас две , не заслужува да ја погледнам а не па мамо да и речам. Уште од старт ептен ретко ја викав мамо а сега никако. Секој по заслуга.

На mKdevojce и st2007 им се допаѓа ова.
  13. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    7.473
    А мажите (зетовците) како ги викаат бабите и дедовците?

14. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    797
    Babo i dedo

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.042
    Кај мене моите прво ќе се навредат ако утре кога се оженам сопругата да ги вика мамо и тато, дури јас ќе се противам на тоа, така на тој начин си ги омаловажува нејзините родители, а од друга страна јас нејзините родители ќе си ги викам по име а не дедо и баба, веројатно ќе се чуствуваат навредено да ги нарекувам како дедо и баба, но и на мене ќе ми биде незгодно, сега живееме во модерно време тие адети, обичаи биле некогаш кои сега не соодвестуваат со денешно време, како и она по обичај снаата доаѓа кај мажот, тоа не ми се допаѓа, утре кога ќе се оженам со сопругата од прв ден ќе се осамостоиме па макар и под кирија да бидеме, јас и мојата сопруга ќе си бидеме свое семејство и како семејство ќе си живееме самостојно, дури и моите ми велат штом се ожениш ќе си живееш на само со жена ти и во право се :)

На Orchidea, *Лорена*, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Inlovewithm

Inlovewithm Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2018
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    233
    Kako prvo postovanje e prema negovite roditeli da gi vikas mamo i tato nema nisto loso vo toa ako lugjeto navistina te gledaat kako nivna kerka a ne snaa. A vtoro ne e pristojno da se vikaat postari lugje na ime. Pa togas kako bi gi vikale ? Sigurno nema da gi vikas tetka/cicko
    Ne e do toa deka vekje e toa babini devetini i zastareni adeti tuku vie nemate pocit za postari lugje so koi ziveete nitu kon soprug/a .

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  17. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.138
    Допаѓања:
    73.171
    А ако ги викаме мамо и тато тоа значи дека повеќе ги почитуваме? Може така да ги викаме и очи да не сакаме да се видиме. Почитта не ја прават зборовите мама и тато. Би им се обраќала со тетка и чичко ако знам дека искрено ќе се почитуваме и сакаме отколку некое лажно мамо и тато.

На queen007, lackygirl, ilyan и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.268
    Допаѓања:
    170.279
    Не е до поштовањето, до тоа дали е старомодно или нешто трето. Некако "мора " да се ословат. Нај глупо ми е никако да не им се обраќам .
    Моите свекор и свекрва теоретски може комотно да ми бидат баба и дедо ( постари се и од моите баба и дедо) .
    На име не можам да ги викам, со чичко и тетка не иде да им се обратам на скоро 90 годишни луѓе. Мамо и тато никако не ми излегува од уста:whew:.
    Ги викам мајче и тате:). Тоа ми е полесно .
    Мм пак татко ми го вика на име, а мајка ми ја вика строго бабо ( а генерација се :rofl:)
    Ама човекот си поштува "правила ":D
    Се осеќа помлад така де:)

На monik55, *Ench@nted*, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    169
    Не сум можела да ги викам така затоа што сметам дека тоа е од времето само останато и реално нема причина зошто така да ги нарекуваме. Другата снаа што им е ги вика така ама таа е лицемерна. Јас не правам лице ако не се чувствувам така не кажувам така. И тоа не значи дека не ги почитувам. Почитта се гледа од делата а не од именувањето. Што ќе им е лицемерното мамо и тато ако им зборувам зад грб пример? Познавам такви што секакви муабети кажуваат за нив а ги ословуваат со овие зборови. И едно ќе кажам колку сака нека се добри и фини- никогаш неможат да те гледаат како мајка и татко. Секогаш ќе има мигови во животот кога ќе го почувствувате тоа.

На Aneta92 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.446
    Морам да постав едно прашање поврзано со свекрвите ама мислам дека ова е поидеална тема ако не нека префрлуваат коментар. Познато е дека кога ќе се омажиш свекрвата требало ли или морало да ја викаш МАМО. Како е кај вас? Јас колку и да сакам не можам. Ниту па свекор ми да го викам татко.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.