Родителите на вашиот сопруг

Discussion in 'Брак' started by Unfaithful18, Jun 29, 2010.

1. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Тогаш и ти викај ги баба и дедо свекорот и свекрвата8)

2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Не му се ни баба ни дедо. Туку мои родители што немаат никакво крвно сродство со него. Муабетот ми беше, свекрвата и свекорот ми се мајка и татко, колку што моите родители би биле негови мајка и татко. А дека се вика традиционално баба и дедо од страна на мажот е точно.

3. deskarada

deskarada Форумски идол

Секако дека не, една е мајка.

4. AneSk

AneSk Популарен член

Како да ја викам мамо кога ни мм не ја вика, туку со нејзиното име и се обраќа. А и јас не ни сакам да ја викам... Една мајка си имам, она во животот се жртвувала за мене, а не некоја друга жена што сум ја запознала пред неколку години.

Jana06, cresa-jagoda and Bicka77 like this.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Не викаат сите, некои тетка/тетин, некои на име...
    Еве јас да сум родела млада и на 40год да ме вика зет ми од 35год (да речеме) бабо, што знам... Не му треба таков луксуз:D
    Баба и дедо само за внуците, за другите по избор нивни.

cresa-jagoda, Осе and Mrs.Precious like this.
  6. John Snow

John Snow Форумски идол

Ако свекрвата ја викате мајка дали тоа значи дека мажот го викате бато? :wasntme:

VDT2906, Luminary, dayla and 6 others like this.
  7. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Само една мајка си имам, така да никогаш не би ја рекла свекрвата мамо.

poppie likes this.
  8. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се разбира дека не.
    Уште една глупава традиција останата од минатото. |(
    Па кога ќе ги видам некои свекрви и снаи, коси ќе си искубат, очи ќе си извадат ама ја вика мамо. :| оу ноу. :shake:

Да бидам искрена, јас само мама, тато, баба и дедо викам. На другите роднински врски по име им се обраќам. Може вака изгледа чудно ама навикнати се така од моја страна. :D Така да, пола моја фамилија би паднала во несвест од смеа да ме слушне да и викам мамо на свекрва. :wasntme:

Brpbrp, Ivan4e04, poppie and 10 others like this.
  9. Bicka77

Bicka77 Популарен член

батичко :rofl::rofl::rofl:

cresa-jagoda likes this.
  10. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Ја имам наречено мамо ама по грешка :rofl: и ми се изнасмеа. По име ја викаме и јас и мм.

Jana06, Sexybaby86, poppie and 5 others like this.
  11. Осе

Осе Популарен член

И мене мајка ми ме напна мамо да ја викам после свадбата. И кажав не заслужува ( пошто и стварно не заслужува).
    А мамо еднаш и реков пред золва и нејзина ,од чист инает. Золва и си замина јас пак или еј и велам или чекам да се заврти па да кажам што имам.

Глупа или смешна дешавка во однос на темава ми се деси пред некоја недела.
    Комшии дојдени од Германија и ај демек да се видиме ,се замуабетивме нешто за децава и демек дали седи со други да ја оставам бебуш и викам со свекрва ми седи пошто ја гледа секој ден а од други плаче... И ме гледаат двајцата ко место свекрва вештерка да сум рекла ,јас се чудам што така фрапирани се луѓево и жената вика ама јас со мама не можам да го оставам само што ќе излезам од соба вришти. Ама тоа мама така тихо ,срамежливо не знам како да објаснам го кажа ,како да се срамеше од мене што вика така за свекрвата ...

AngIv and GrimTheReaper like this.
  12. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Не. Никогаш. Не можам да замислам ниедна друга жена да ја нарекувам „мамо“ освен мајка ми. Ниеден друг маж не би го нарекла „тато“ освен татко ми. Воопшто не ми се допаѓа таа глупава традиција како и родителите на сопругата да се нарекуваат „бабо“ и „дедо“. Ако не им се обраќам на моите свекор и свекрва со „мамо“ и со „тато“, не значи дека не ги почитувам. А ќе ги почитувам ако заслужуваат. Почитувањето се изразува со односот спрема нив, а не со обраќањето. Попусто и` се обраќате на свекрвата со „мамо“ ако во себе посакувате да и` ги извадите очите. Има и многу такви.

13. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Не, а ова го имаше слушнато и самата од мене лично, ѝ кажав дека не планирам да ги нарекувам мама, тато. За чудо се согласи, па и самата бараше да ѝ се обраќам по име.

Морам да кажам дека еднакво глупо ми е и кога ќе чујам некои да ја нарекуваат "тетка" свекрва им. Непотребно. Името ми е најок опција.

14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Не ввикам ни планирам да викам. Едностсвно ми е многу без веза и глупо. Си имам една мајка и тоа е.

15. Dimi_

Dimi_ Истакнат член

Во Македонија, зетот родителите на жена му ги нарекувал баба и дедо, додека пак жената свекорот и свекрвата ги нарекувала тато и мамо.

Постои мислење дека зборот свекрва потекнува од све-крива, кривец за сѐ :D
    Сѐ си има етно потекло, на пример снаа за брат на англиски е sister-in-law, снаа за син е daughter-in-law, што на наше, деверот би дошол батко, свекорот тате. Со „тато“ се обраќале кој биолошкиот татко а со „тате“ кон свекорот, „мајко“ кој свекрвата а „мајче“ кон биолошката мајка. Именки има многу и тие се менуваат од деценија во деценија, не зависно од потребите туку зависно од чувствата кон тие луѓе.

Во поново време кај нас, и зетот кон родителите на жена му а и таа кон неговите се обраќаат со чичко и тетка :) прифатливо за сите и прифатено од сите :D како се обраќаат не е толку важно колку што е почитта, односот, соживотот, помошта.

Last edited: Feb 2, 2021
    Осе likes this.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Нема логика никаква ама останала традицијата:( А како што е заостанат менталитетот и со турскиве серии уште долго ќе стои:envy:
    Еве на мм му е тешко да рече баба и дедо, мајка ми ја вика тетка ×××, татко ми по име оти и јас го викам по име.Моите никогаш не му пререкле оти заедно бевме 12 год пред да се земеме.Јас свеќи и свекор ги викам мама и тато ама еднаш во годината ако се видиме, ама повеќе гледам да ги одбегнам:rofl:

Осе and GrimTheReaper like this.
  17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Утре-друг ден нит сакам да ме вика ќерко, ни па јас мајко. Обостраната почит е сосема доволна.

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

A, no!

tinka-mace likes this.
  19. Осе

Осе Популарен член

Исто за бабо и дедо ми е мноогу глупо. Не знам од кај ли потекнува!?
    Инаку мм исто не мое бабо да и каже ,вика баба ме асоцира на стара баба буквално:angel: ,мајка ми има 50 ,тој има 38 :rofl::rofl: баба му имала 90. :!:
    А пак мајка ми се лутеше ,требало бабо да и вика и готово ,па ај објаснував јас зошто не може.(facepalm):rofl:

tinka-mace and cresa-jagoda like this.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тоа е тој менталитет што треба да се искорени :D. Мм кога дојде со неговите да ме бараат мајка ми ја праша свеки како сакате да ве вика и свеки вика како сака она така најверојтно очекуваше дека мамо и тато ќе ги викам али јас одма категорично кажав или тетка,чичко или по име мама тато не викам зошто тоа е лицемерие за мене и свеки само тивко кажа епа добро,а ние тебе како да те викаме и реков само сакате по име по презиме како ви одговара и оваа како да се поднаљути дека нема да ги викам мама и тато али баш ми беше гајле не сме во камено доба :fubar:

cresa-jagoda and Осе like this.