Мамо и тато се поими поврзани биолошки и никако поразлично. Едно е, покрај мајка, да те расте друга жена и да го попримиш тој поим, друго е веќе порасната единка. Таа жена, нит ме ранела, нит ми менувала пелени, нит ме школувала, нит ме пораснала. Каква е допирната точка со мајчинство?! Јас ги почитувам родителите на мојот сопруг, но без разлика колку добар однос имаме, едноставно инстинктивно не ми доаѓа да ја наречам мамо, ниту пак свекорот тато. И не сфаќам од каде воопшто дошла таа пракса во нашата традиција? Каква е позадината, уште повеќе логиката на именување на туѓи родители со биолошки називи. Дури звучи инцестоидно.
Мене свеки вака ми рече - мене повеќе ми е мајка свекрва ми од мајка ми, на 18 години сум омажена, све ме научи она јас и реков - значи таа шо те има научено леб да месиш ти е повеќе од таа шо те раѓала 14 саати, ок. Подзината остана.
Напротив, уште од одма сите што ми пишуваа ми кажуваа дека не требало така да ги викам, дека тоа било бизарно, дека едни биле мајка и татко, па дека немало потреба од тоа, па ми кажуваа како самата помисла на тоа звучела одвратно и користење на тие називи при самата комуникација претставувало газење/непочитување на моите родители. ( демек јас не си ги почитувам родителите ? ) Па дека не сум можела исто да ги викам родителите што ме направиле и родиле со некој си таму рандом луѓе итн. Тоа беа едни од првите коментари, значи од одма бев нападната и вреѓана дека не ги почитувам родителите, и дека тоа е бизарно и одвратно. Јас потоа дадов некои примери дека не секогаш само тие што не направиле и родоле ги нарекуваме мамо и тато, има секакви приказни. Како што јас кажувам дека секој треба секого да го нарекува како што се чувствува и како што сака, да има право на мислење и избор, така треба сите луѓе ( според мене ) да бидат отворени и без предрасуди и осудувања, доколку некој им вила мамо и тато на свекрвата и свекорот да не кажуваат дека не требало така и како тоа е заостанато, и бизарно, и одвратно и не знам си какво. Мене па бизарно ми е таквото однесување кога луѓето си мислат дека се многу "напредни" и одат напред, а уствари полни се со предрасуди и со кажувања како требало и како не требало. Баш дека сме 21век треба секој да има слобода и да си ги нарекува свекорот и свекрвата како што сака, а не да "мора" да ги вика мамо и тато оти така морало, така требало а зад грб си зборуваат се и сешто и не се сакаат, или пак обратно никако да не смеат да викаат така оти сега сме 21во век и тоа е многу заостанато и се знаело само на кој требало да се обраќа така. Само во крајности да се одело, се е или црно или бело, сите само со некои нивни замисли и предрасуди. И нејќам никого да убедам дека така е правилно, бидејќи не ни велам дека така е правилно туку велам дека секој си има право на избор како сака така да ги вика, како се чувствува така.
Да. Јас. Свекор ми не повеќе, затоа што е починат, а свекрва ми ја викам мамо/на име/'мори'... како ќе ми дојди во моментот
Не си прочитала убаво.За другите членки не можам да кажам,ама јас пишав општо,не за тебе. Прочитај повторно.Не пишува ти,туку жената. Форум е.Нормално е некој да не се согласува со тебе и да каже што мисли. Цитирањата се зголемија затоа што влегување во фамилија ради брак го спореди со посвојување,а споредбата е неадекватна.
Jас сите постари од 15тина год од мене ги викав тетка ХХХ.. И свекрвата ја викам тета...Име... Никогаш нема да ја викам мама...колку сака нека ме третира еднакво со ќерка и. Има и за нив тема. И да знаеш дека не сите си ги сакаат мајките до толку. Еве јас сум една од нив.. Мене не ми е јасно како ви се пишуваат реферати на темава... И како може да се споредуваат посвоители со свекор и свекрва. Посвоителите и по закон се изедначуваат со родителите а и по улогата која што ја имаат. Свекорот и свекрвата по што? По бракот си син им нели?
Остај тебе свекрва ти, ти го кажала ова. Мене буквално истово ми го има речено колешка која има 37/8 години. Овде јас останав подзината, ме фати неспремна скроз. А и не ни сакам да разглабам, ако и е свеки мајка ок, нек и биде.
Во ниту еден момент не споредив посвојување со брак, тоа е она што пробувам да го кажам бидејќи сите ми ги известуваат зборовите. Посвојувањето прв пат беше споменато од моја страна кога некоја членка тврдеше дека исклучиво само тој што те направил и тој што те родил можело да го нарекуваш мамо или тато. Посвоените деца беа како еден пример бидејќи тие родотели ниту ги направиле ниту ги родиле децата, но стануваат фамилија па нормално дека ќе ги викаат мамо и тато. А покрај тоа има и други такви слични и различни примери каде не само тој што те направил и родил можеш да го наречиш тато или мамо. Јас не сум посвоена од мојот свекор, далеку е од тоа, но немам друг татко, тој ме сака како ќерка, се грижи премногу за мене, потпора и поддршка ми е секогаш, секогаш во било каква ситуација ја игра улогата на мојот татко во мојот живот. Можеби нема документи дека ме посвоил, но ме прифатил во неговата куќа и ме гледа како своја ќерка. Па сметам дека заслужил да го викам тато, така и самото ми иди. И пак ќе напоменам, во ниту еден момент не реков дека посвојувањето е исто како и влегување во фамилија ради брак, немаат никаква допорна точка тие две работи, мојата поента беше сосем друга, иако полно членки ги извртија моите зборови. Секој си има свои причини, свои ставови, свои размислувања и право кој како сака да го вика. Јас не ги осудувам тие што сметаат дека не треба така да им викаат, и немам никакви предрасуди.
Тоа дошло по традиција зошто порано се наоѓале стројници и мали ги мажеле и раѓале. Нормално на 16 години кога ќе отидеш во друга куќа да живееш 24/7 со свекор и свекрва и само домаќинлукот ќе го гледаш, маж на печалба пери го чисти го ручеци и затоа тоа така останало кога ќе видиш порано повеќе време живееле со свекрвите одколку со родителите свои. Сега е друго време натепале по 40 години свекрва 90 години и мамо ќе ја викам нема проблем. Пак ќе кажам друга жена да наречам мамо е навреда за биолошката мајка што не спиела со ноќи и не тинтрала.
А не е навреда кон твојот татко презимето со генерации уназад кизнај колку години што го носеле да го промениш, презимето со кое си се родила и израснала, што си го наследила од човекот што те направил и да земеш некое си таму туѓо презиме од таткото на твојот сопруг ? Тоа не е навреда кон биолошкиот татко ? Што не го зеде сопругот презимето на твојот татко ? Или да си го додаде презимето од твојот татко на неговото ? Го знам твојот одговор, " тоа е друго " ама не, не е друго истото е Ако сте толку "напредни" почитувајте го и вашиот биолошки татко и задржете си го вашиот идентитет и презимето на вашата фамилија, нема што да го додавате презимето на фамилијата на вашиот сопруг или целосно да го земате само неговото.
Прилично сигурна сум доколку си мажена барем најмалку го имаш додадено презимето од другата фамилија, ако не и само тоа да си го зела. Но ете можеби грешам, не можам да знам, ајде да речеме дека ти си исклучок и не е така, зарем во 99% од случаевите не е така ?? Се знае дека досега не постои ниту еден маж што го зел или додал презимето од жената. Зошто па да мора секогаш да се зема презимето од машката фамилија ? Зошто мажите не го земаат на жената или пак тоа да е ствар на договор, секогаш да е различно некогаш вака некогаш така, а не како сега, се знае, морално е, жената го менува презимето. На толку напредни членки во форумот што викаат никако не сме и заостанато е да се викаат свекорот и свекрвата, новото стекнато второ семејство и фамилија, мамо и тато, зошто па замижуваат на тој факт и не се напредни за тоа дека жената мора да го земи презимето од свекорот, од сопругот ? Не го навредуваат таткото ?
Никој никого не тера да смени презиме. Презимето не значи дека ја продолжуваш лозата. Можеш и име и презиме да си смениш ако сакаш и кога сакаш. И децата ако сакаш можеш да ги запишеш под све презиме, како јас на пример. Што правиме ако двајцата што се земаат се со исти презимиња? Тоа не е репер за рамнење, Мама и Тато се измислени за да се означуваат биолошките родители и поврзаноста со детето, ако не сите би се викале по име и решена работа. За почит кон други лица го има називот "Вие" и толку. И семејство сте ти и мажот кога ќе стапите во брак значи вие двајца се потпишувате, а не се потпишуваат и родителите ваши. Затоа стапуваш во брак за да основаш семејство.
Точно е дека никој никого не тера да смени презиме, но зошто сепак сите менуваат ? Како тоа не му е заостанато и непочитување кон таткото ? Презимето е измислено за да се означува кој ти бил претходник и кој го наследува. Доколку на некојј прапрадедото се викал Петко, презимето понатаму било Петковски. Зошто па сите не добиваме рандом презиме, како што е случај со имињата ? Секој да се презива како што му текнало и му де допаѓа. Но не, не е така, се знае, сите прво го земаат татковото презиме а потоа презимето од фамилијата на сопругот. Чест на неколку исклучоци кои вистина се поборници тие "заостанати" работи и традиции да не ги почитуваат и да си прават како тие што сакаат. Се останато прави "како што мора". Само за нешто не смее никако ( на пример никако не смее свекрвата да се вика мамо, тоа е навреда ) а нешто смее ( го земаат презимето на свекорот а тоа не е навреда кон таткото ). Значи и презимето е измислено да се означи која ти е фамилија, инаку сите би имале рандом презимиња како што имаат рандом имиња. Точно е дека имаат право сите да се презиваат како сакаат, и децата да им се презиваат како сакаат, но добро познато е тие работи во нашата држава како се одвиваат ( во 99% од случаите ). И да семејство се станува со сопругот кога некој се потпишува, но зошто баш неговото презиме ? Зошто не на пример секогаш различно, кое им е поубаво презиме? Бидејќи некогаш на некој така му текнало и останачо традиција. Епа така некогаш на некој му текнало и за тоа мамо и тато и станало традиција. Денес, треба да живееме во време кога секој ќе си има право на избор дали ќе сака да ја прифати традицијата или не. Доколку не сака во ред. Доколку сака пак во ред. Не гледам зошто би биле осудувани и навредувани тие што одлучиле да ја прифатат традицијата и да кажуваат како тоа било навреда кон мајката, а истовремено баш тие истите почитуваат и друга според мене безвезна традиција која ете скоро сите сме ја прифатиле да се презиваме со презимето од фамилијата на сопругот. А факти се тоа дека 99% сите тоа го прават.
@Te@ семејство сте ти, сопругот и евентуалните деца. Никој никого не посвојува, туку се формира едно сосема ново семејство. Родителите на сопругот си остануваат негови родители, исто како што твоите родители остануваат твои. Толку е едноставно. Понатамошната дискусија веќе нема поента.
По не знам си кој пат пак ќе кажам, па кажувајте после се повторувам, престанете да ми ги извртувате зборовите, во ниту еден момент не реков дека посвојувањето е слично со стапувањето во брак, ниту ги споредував тие работи ниту реков дека е исто, слично. Тоа за посвојување беше кажано во сосем друг контекст, дека има ситуации во животот каде тие што не се биолошки родители да се нарекуваат мамо и тато, и меѓу посвојувањето спомнав и уште две три други случки, каде на други личности а не на биолошките родители им се обраќал некој така. Значи скроз друга е поентата за тоа со посвојувањето. Бидејќи некој тврдеше дека се знаело кој е мајка и кој татко, биолошки родители и никако не смеело на никој друг така да се обратиш. Секој на секого можи да му се обраќа како што сака. Живееме во демократско општество каде што имаме избор. И доколку ја нарече некој свекрвата мамо тоа не значи дека готово сега само таа и е фамилија а старата фамилија пу пу не важи. Постојат ќерки кои на свекрвата им викаат мамо но сепак се најдобрите ќерки што една мајка може да ги посака и безусловно ги сакаат и почитуваат, а постојат ќерки кои не ги " навредуваат" мајќите и на свекрвата им се обраќаат по име или некако поинаку но сепак се најлошите ќерки што можи да бидат, пример ги оставаат ги фрлаат мајките по старски домови и никогаш не им се јавуваат да прашаат како се, и што ако не ја нарекувала свекрвата мамо, тоа е добра ќерка ?? Зборот мамо кажан кон мајка, кон свекрва кон било кој не е никакво мерило, постојат милион начини да се искаже љубов и почит и кон мајка, и кон свекрва и кон било кого. Значи тоа се некои традиции кои секој има право дали ќе ги прифати или не. А посвојувањето пак ќе кажам нема никаква врска со влегувањето на една жена во брак со сопругот.
Ако постојат милион начини за именување на мајката и свекрвата, тогаш зошто од сите номенклатури, истата да се нарекува мамо?! Мајката освен по име, што за мене е безобразно, како би ти дошло да ја наречеш? Љубовта никогаш не може да биде иста, а веќе кога не е иста, нема потреба да се користи ист термин за различна врска. Да не постоела таа традиција, немало ни на крај памет да ти текне, некоја освен твојата мајка, да ја наречеш мама. Не е природен нагон за воспевање на дадена љубов, туку прифаќање на адет. Да сумирам, не значи дека јас ако ја викам тетка...., ја сакам и почитувам помалку од тебе, а и не значи дека зад твоето ,,мамо" се крие неизмерна љубов. Како сакаш именувај ја. Но дека е смешно, нелогично и бизарно според мене, е. Нема потреба да се пишуваат долгометражни постови за да сфатиме од кој аспект и зошто го правиш тоа што го правиш. Прави си што ти е убаво на душата, но освен што пробуваш да наметнеш суптилна вина кон оние што не се водат по традиција, не знам ни што ти е поентата.
Не воопшто не се трудам да наметнам вина кон оние што не се воделе кон традицијата, туку јас цело време зборам дека треба секој да се обраќа како сака. Баш е вистина преглупаво и тоа го кажав,некоја да не се поднесува со свекрвата зад грб да си зборуваат се и сешто а пред други лице да си прават и мамо и мајче да се нарекуваат, да се лигават. Значи јас сум за тоа секој како што се чувствува. Доколку некој ја сака и почитува свекрвата но не му иди од срце да рече мамо оти тоа не му е природно, во ред, сосем е во право и оправдано. Но некој ако живее со свекрва или ако е често заедно, ако ја гледа и ако ја сака како мајка, доколку и дојде на жената да ја нарече мамо како што порано измислиле дека "треба" зошто да не ? И нема врска ако и рекла мама на свекрвата пак може да е најдобрата ќерка на својата биолошка мајка, да ја почитува, сака, помага итн. А не ти е нелогично, бизарно и смешно што татковото презиме, како што си се презивала цел живот да го замениш со тоа на сопругот фамилијата презимето, или да го додадеш на твоето ? Зошто сопругот не го зеде твоето ? Како тоа е природно ? Немало потреба д го земаш неговото презиме бидејќи таква била традицијата .Или ќе испадни сега и ти не си го зела презимето од сопругот И зошто луѓето користат ист термин за вистинската биолошка тетка, и за некоја жена повозрасна и се обраќаат исто со тетка. Истиот термин. Милион луѓе го прават тоа, а имаат тетки. Значи колку се безобразни, смешни, не си ги почитуваат тетките......