1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Розацеа (црвенило на лицето)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ColdGirl, 9 јануари 2012.

1. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.371
    Допаѓања:
    6.101
    Навечер после двојно чистење на лицето прскам од Новексперт спрејот со магнезиум, па ставам од хијалуронскиот серум исто на Новексперт, па флуидот.
    Е сега сакам да ја вметнам и кремава, имам црвенило на образите и челото и ми излегуваат такви црвени, ко спотс не знам како да ги дефинирам, не се акни, повеќе чешаат. Оваа ја видов во Белина, ама може и други да ми предложиш.
    Сакам :D.

И за што помага уствари азелаичнава?

На Bella__ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    16.857
    Кој серум го користиш? Колкав процент на азелаична киселина има? Јас користев долго време скинорен ама сега не можам да ја најдам никаде. Оваа на белина ми е слаба во споредба со скиноренот.

На Abel и Bella__ им се допаѓа ова.
  3. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    296

Супер ти е рутината.
    Епа вака во кратки црти она е за смирување на црвенило,акни,розацеа помага,анти инфламаторно и анти бактериско е ,осветлува дамки и флеќи само зависи се ова од колкав % е . Не е киселина што исфрла како останатите оваа е поинаква и на повеќето луѓе се погодува.
    Можеш да ја вметнеш таа пример ако немаш крема или ако ти е прикрај за да не додаваш за џабе само. Но имај во памет дека не се знае крема колку ќе помогне, обично серумите се за таква намена се поконцентрирани и подлабински навлегуваат во кожата.
    Јас до сега две имам видено и истражено едната си ја купив од Олпео серум со 15% ,додека другата во дм ја има ама не е со најчисти состојки барем за мене јас имам пресензитивна кожа и на се ми реагира и е 10% ( ако трпиш парфем во крема нема да ти смета овој ) поевтина варијанта е со причина ама за да се почне од негде е во ред.

Прикачени фајлови:

• IMG_8126.jpeg
      IMG_8126.jpeg
      Големина на фајлот:
      154,7 KB
      Прегледи:
      17
    • IMG_8127.jpeg
      IMG_8127.jpeg
      Големина на фајлот:
      181,4 KB
      Прегледи:
      17
    На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    296
    Овој го користам со 15% азелаична,има камилица внатре и алое,што помагаат за хидратација и за смирување додатно како главни состојки покрај него. Ова е серум си треба обавезно после него крема хидратантна :)

Прикачени фајлови:

• IMG_8127.jpeg
      IMG_8127.jpeg
      Големина на фајлот:
      181,4 KB
      Прегледи:
      11
    На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    16.857
    Супер. Јас за акни користам азелаична конкретно. Скинорен е 20% ова со 15% е посигурна варијанта за мене него 10%. Супер што прочитав бев во план да порачувам од the ordinary ама и тоа е со 10%.

6. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    296
    И тој не е лош ама кога имаш прилика да идеш на 15 подобро би ти било :)

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.371
    Допаѓања:
    6.101
    Фала ти многу на исцрпниот одговор.
    Како си задоволна од овој серум што го користиш? И јас исто имам пресензитивна кожа и еден куп продукти завршиле во канта, затоа мислење од некој што има слична кожа ми значи многу.

Дали би било проблем дампочнам со 15% со оглед на тоа дека до сега немам користено?
    И кај да го вметнам во рутинава вечерна?
    Се става на цело лице или само на проблематични места?

8. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    296
    Вака јас го ставам на цело лице бидејќи скоро цело ми е проблематично и останато од акни. Јас прв пат користам азелаична и тоа е 15% нема правило тука за него. Ама пробај на проблематичните делови по малце се става минутка да се исуши па добрс крема.
    Имаат како тестер извадено можеш да пробаш да ставиш на врат/ брадата и до вечерта да видиш дали ќе имаш реакција (пецкање,црвенило) нешто такво слободно можеш да се потпреш на него. Јас така направив и топ ми е сега само морам и витамин ц јас да спојам со него за пеѓиве и од акни што ми остануваат..
    Епа јас би после хиалуронската киселина па после азелаичната секако крема. Ама и би ти рекла еден два дена да го ставаш сабајле хиалуронската а навечер само азелаичнава за да видиш како ќе ти реагира кожата и како ќе помине и се тоа па ако е се супер ќе остане така или ќе пробаш и еднаш со хиалуронската пред него и ќе видиш како повеќе ти одговара бидејќи сите имаме различна кожа и различно преферира.
    Битното е тоа да го пробаш таму на лице место на врат/брада и да почекаш минутка или до вечер да истестираш за да видиш како ќе ти биде :) .

На Antebellum и Polyincognito им се допаѓа ова.
  9. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.261
    Има ваква тема во здравствени проблеми мислам беше.

10. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    361
    Само чистење на дебелото црево ќ Ви ја реши розацеата токсини друго ништо. Позз

11. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    453
    Моментално користам на ла рош против розацеа имам, приметено дека продукти со термална вода ми помагаат против црвенилото...

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  12. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.487
    Некој совет за лекување на розацеа
    Не може скроз да ја снема свесна сум, ама да се намали црвенилото некако? Со некои креми или било што? Конкретно на образите е истакната.:D

може слика од производот?

Последна измена од модератор: 3 октомври 2024
  13. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    347
    Dali posle prekin na roakutan ti se vrati crveniloto? I jas imam rosacea no i akni zaedno, momentalno sum n2 meseci na roakutan i pocna veke nekoe podobruvanje da ima a crveniloto inaku mi e na momenti odnosno koga menuvam temperatura od ladno na toplo mislam mi gori..

14. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    9.376
    Кое го користиш од Ла Рош?

15. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    453
    @_beautyy_, @Antebellum
    Гел е на ла рош, не е крема, кремата не ми одговараше ја сменив по препорака на членката @franca и стварно морам да кажам дека кремата на база канабис ми помогна дополнително лицето да ми се исчисти, не ми е сега толку црвено.
    Еве го гелот
    https://www.zegin.com.mk/mk/la-roche-posay-toleriane-neguvachki-gel-za-miene-lice-400-ml

А, сега случајно видов имаат и само термална вода околу 700 ден, последен производ е на страната на зегин,ама не знам баш за што е, не сум пробала.
    Јас ова го користам и кремата на база на канабис и топ ми е лицето.

На _beautyy_ и Antebellum им се допаѓа ова.
  16. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    823
    Здраво феминки. Ги прочитав мислењата погоре и јас се соочувам со розацеа на образите и почна на делови над веѓите и под носот. Значи не сум секогаш црвена зависи од времето, храната и претежно сабајле кога ќе станам највоспалена сум. Користев се што е за розацеа наменето од креми, клинсери, термални води но тоа е моментално и не го решава проблемот. Кожната ми кажа да испитам хелиобактер и сега тоа ќе го правам и здравје ако сум негативна планирам на ласер да одам гледам дека по салониве прават ласер на лице па прашањето ми е дали некоја од вас има правено ласер на лице за розацеа и дали е успешно. Благодарам

17. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    5.287
    Леле, те молам не испитувај хеликобактер тоа е многу застарено нешто што се поврзува со розацеата.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    За поконкретни резултати мислам дека ништо под 20% , односно 20% за азелаична, послабите може за одржување кога е во мирна фаза. А кремата на баз на канабис која е? Инаку, со храна мора строго (шеќери, брашно, зачини, луто, топло, ладно, риба, месо тоа две најубаво не) бидејќи за розацеата има многу сомнежи, а ништо потврдено. Се смета дека и прележан Epstein–Barr или мононуклеоза (како вирус детски) може да е тригер. Ласерот е напорна работа, јас имам купероза и треба да се пази што каде и како.

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    Мислам дека не е лошо да си провери, и хелико може да е тригер, ама најубаво да се провери преку фецес, а не преку крв

20. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    5.287
    Наместо да се замара со тоа, нека направи детално чистење на дебелото црево и нека види што ќе се случува, познавам личност која после чистење на црева лицето и светна од црвено, бело во жан митрев мислам сега има таква опција, а за хеликобактер само трошење време и пари.