Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    43.262
    Ок, срам ми е да пишам тука, пак веројатно, ама да го извадам од системот.

Некогаш го гледам како полесен излез од ситуацијата. Сигурно не е единствен, ама е полесен. Тешко ми е да се соберам и да пресечам дека ќе преземам нешто да си поможам.
    Не дека имам тежок живот.
    Единствена мака ми е шо многу сум сензитивна и емотивна, а не знам да се носам со емоциите. За самодоверба да не збораме, срамот исто ме кочи, постојано ми треба валидација дека не грешам, дека некој ме сака, морам да зависам од некој за битни работи и слично. Мислам дека пречам на сите, дека сум товар, на сите само лошо им носам, неспособна, дека нема една позитивна работа во мене. И еве само се жалам за истото со години, свесна сум за се' амааа фали тој еден чекор храброст да не кукам, а да работам на себе.
    Сум слушнала муабети типот 'не драми', 'не се прај ненормална', 'малтретираш психички' и беа само масло на огнот.

Е сега шо ме плаши, досега не сум имала којзнае какви проблеми, а сепак само тоа го гледам како спас. Ми е страв да не некогаш при потешки ситуации не можам да издржам. Не за внимание, туку мислам ќе ги спасам сите, а и сама. Ако не е то, од стрес ќе се средам.

Само гласно размислувам, а до утре и ќе ми помини. Ве има и такви шо ме познавате лично, не мора да менвате то како ме гледате, ни да се грижите, ама ни мајтап.

На Окситоцин ❤️, poi, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. manga_

manga_ Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    97
    таков нарцис сум никогаш не би ми паднало на памет самоубиство.

i wanna live forever.

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    156
    Доколку сте помислиле на самоубиство, која била причината што ве натерала на тоа, а што пак ве одржало во живот?

4. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.401
    Причината беше семејството, а тоа што ме одржа во живот и уште ме одржува е љубовта :)

На Ana2411 и mira.mira им се допаѓа ова.
  5. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    7.407
    Koga si pomlad samoubistvoto moze da bide vo mig koga ne moze da se spravi mladiot chovek so golem bes, golema taga, golema lutina.Zatoa treba da se raboti so taa vulnerabilna grupa na mladi lugje, da ima timovi koga vo momentot deluvaat I ke se spasat mnogu mladi zivoti.
    Vo zreli godini samoubistvoto e rezultat na postoechka ne lekuvana depresija Ili nesoodvetno lekuvana.
    Vo kolku navremeno se prepoznae od okolinata I mu se pruzi pomosh ke se dobie sjajen rezultat.
    Samoto samoubistvo kako chin e otkazuvanje na vrodenite mehanizmi za prezivuvanje. Tragichno e I za mladi I za stari kako za okolinata no najmnogu za chovekot koj go vrshi. Se e mig koj treba da se naucat mladite lugje da go prepoznaat I da pobaraat pomosh.

На Angie1432, Ana2411, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    17.728
    Чувството на безнадежност, бескорисност. Психолошка состојба е во која ќе се најдеш и е тешко да излезеш од тоа.

Кратко кажано, тоа што те одржува е промена на таа состојба. Менување перспектива, да прифатиш дека се што си знаела и мислела до сега е "срушено" и да почнеш одново.
    На пример, еден од јасните знаци е кога некој ќе каже дека се осеќа ко товар на сите наоколу. Другата перспектива е дека доколку имаш лица наоколу што те сакаат и им значиш, тогаш можеш да размислуваш како да им помагаш. Нема да се осеќаш толку бескорисно и незначајно кога ќе му помогнеш на некој и ќе се сетиш дека не би можела тоа да го направиш доколку се самоубиеш.

Искрено, суицидалните мисли може и не си одат засекогаш. Има периоди кај што пак се осеќаш така, ама е многу, многу полесно да се справиш. После волку години, доволно е само да си кажам дека имам луѓе околу мене кои ми значат и деке чувствата се менливи и минливи. И тој период секогаш поминува, така да можам да "верувам на процесот".

На tagataa912, Оленка*, Окситоцин ❤️ и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Во средно ,бев сиромашна и трпев булинг на таа сметка. Од друга страна во исто време почина вујко ми многу млад од леукемија па мајка ми во некој период на жалост пропадна а татко ми се пропи. Не во смисла да праи проблеми ќе се напие и ќе си легне но снемуваше пари така.
    Дома пекол во школо пекол.
    Напишав и проштални писма ,но кога ги прочитав гласно сфатив дека многу ќе ги повредам родителите ,брат ми и сестра ми. Бидејќи сфатив дека пишувањето ми помогна почнав да водам дневник ,се си пишував таму. Потоа заврпив средно се вработив и имав некои 4-5 години стабилизирање,секако имаше и тој период и љубовни и семејни проблеми ,смрт на сакани итн ама не се чувствував безвредно. Потоа почина тато... тогаш повторно сакав да се самоубијам ,да му се придружам ,во свет кај што нема тага ,болка и горчина. Што ме задржа ... па не знам таа прва година бев работа кревет ,ако изчезев негде или направев нешто за свое задоволство имав панични напади цела недела ,мислев ќе умрам.
    Една година подоцна го запознав мм ,ме освои . Сеуште беа тука паничните напади ,но во негово присуство се смируваа ,доволна беше една прегратка.
    Деновиве повторно се чувствувам така-БЕЗВРЕДНО првенствено а потоа се друго.
    Безвредно како мајка (на таа тема сум и навредувана)
    Безвредно како сопруга
    Безвредно како ќерка (премалку време поминував со татко ми а и сега мајка ми е далеку ,на страна тоа што ме двои со сестра ми (долга приказна))
    Безвредно како човек.
    Плус се ближи годишнина од смртта на татко ми . Ја мразам зимата.

Сега ме држи ќерка ми.

На Волкот, Dust, Joanna28 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Ne daj boze

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Заврши ли барем средно од кога си го пишала ова?

На TrueToMyself му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WonderDreamer

WonderDreamer Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Каде можам да побарам помош доколку размислувам за самоубиство?

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Psihijatar i psiholog i crkva ili manastir sovet so svesteno lice

12. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    So majka ti ako si bliska.

13. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    955
    Psihijatar, klinicki psiholog.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    37.181
    Не ми се верува дека за ова размислувам
    Се плашам дека ќе си направам нешто дека ќе дојде момент кога ќе се исклучам
    Немам сили
    Ќе се откажам кај и да е
    Се плашам и ти да не направиш нешто
    Цело време те потсетувам

На mal.ecka и Осе им се допаѓа ова.
  15. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    Немој...те молам

16. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Никако, немој да си помислила, самоубиство е за кукавици, ако ти е тешко пиши слободно

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pacifist

Pacifist Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.265
    Дај јас да пробам да ти помогнам.Пиши ми кога ќе можеш па кога ќе видам нареден пат, ќе си поразговараме и ако можам ќе пробам да ти помогнам или ако не успеам тоа, барем ќе пробам ти ја ублажам состојбата во која се наоѓаш.

На xxAngelxx, Mateica и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  18. Diesel.

Diesel. Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Кога живееш живот кој ништо добро ти нема донесено само болка, тага и осаменост, кога знајш дека на никого нема да му недостасуваш, кога осаменоста те гризе од внатре само по себе се наметнува како единствено решение.

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    257
    Многу ми е жал што вака се чувствуваш. Сакам да верувам дека после лошото доаѓа добро и дека сепак за сите на овој свет има некаква радост која треба да дојде.
    Многу лошо се осеќам и јас. Никогаш во животот не помислував дека толку лошо може да ме снајде. Мој блисок почина од канцер, се бореше две години во ужасни маки. Срцето ми се кинеше и се уште не можам да се помирам со тоа. Во исто време додека минувавме низ тоа, мм си најде друга и се разведовме. Шок огромен. И еве, после неколку години јас уште се борам.. Не знаеш колку ми е се заникаде. Едвај преживувам и баш пред некој ден за прв пат во животот си помислив дека најдобро е да се умре…
    Извини што не сум ти поддршка. Исто како тебе се осеќам, од никој никаква поддршка. Нз со што го заслужив ова. Болка огромна, тага и секој ден така одново и одново. Ти посакувам да дојде твојата среќа. Побарај помош од психолог/психијатар. Јас ниту за тоа немам волја. Душата ме боли..

На Diesel. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Znaes deka nema:hug:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.