1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. exceptional

exceptional Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    @Milickaa555 те разбирам за хипохондријата, јас за воспалено грло кревам паника и не ми се живее, многу се плашам со здравје кога се поврзани работи али тоа е ирационален страв за кој што е потребен психијатар.
    Сепак е вид на анксиозност пропратена со панични напади.

И многу се нервирам кога ќе прочитам совети од типот ништо не ти е не се нервирај, супер ќе беше да помагаше таков совет, за жал многу покомплексен психолошки проблем е.

На nextredstyle, Anyshka, Milickaa555 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. The.E.T.

The.E.T. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    94
    Знам

Мене многу навредливо ми звучи, фала богу дека и треба помош од психијатар, самото нагласување на овој начин е навредлив.

Последна измена од модератор: 7 ноември 2023
    На exceptional му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    9.889
    Навредлив начин да му кажеш некому дека треба да посети психолог или психијатар? Ова само кај нас го има. Значи ако те боли желудник подолго време, и некој ти рече оди посети доктор или оди на Гастро, навреда е и тоа?
    Јас имам дијагноза анксиозност со тешка хипохондрија, за се живо што ќе приметам на себе јас си правам стрес, и за најблиските околу мене исто, посебно децата и сопругот, само ги праќам на некои испитувања, со редовна терапија и посета на психолог и психијатар, сум мн мн подобро, јас немам срам да си кажам дека одам на психолог, секако не одам по улица и не раскажувам.

@Milickaa555
    Девојче, јас на твои години имав високо ризичен тип на ХПВ, дури и тумурмаркери ми правеа, пиев имунотерапија 3м, па преглед, па пак терапија, и така за 6м немав ништо, внимавав и јадев здрава храна, витамини, цедени сокови, чаеви.. тогаш помина и фала богу никогаш не се врати, сега еве имам две деца. И пред се слушај го докторот, доколку подобро прочиташ ќе сфатиш дека не е ништо страшно и да се 3 типа на високоризичен ХПВ, се лечат.
    Посети психолог првично, каков и да е резултатот за се постои решение.

Последна измена: 7 ноември 2023
    На LiquidLuna, Осе, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Проблем е што го сфаќаш навредливо. Тоа е реален проблем кој треба да се решава со терапевт или психијатар.
    Ако некој праша " имам проблем со срцето, кај да одам", ќе речеш иди кај кардиолог или ако имаш со мозокот идеш не знам, невролог, дали тоа ти е навредливо? Не, туку е факт. Така е и со ова.
    И твојата хипохондрија треба да ја решаваш кај истите.

На LiquidLuna, Purelove92, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  5. exceptional

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    Начинот на кој што ги кажувате работите е груб.
    Малку одбирајте зборови,
    посебно на вакви теми.

На Cinnamon Bun, Amellie13, nextredstyle и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.600
    Да, истово го приметив во темата анксиозност.
    Не знам зошто вака, обид да се покажеш најпаметен на туѓа сметка.

На Cinnamon Bun, The.E.T., Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Психијатријата не е гранка во која постои дијагноза и завршена работа. Еве на пример емоционално нестабилна личност е психијатриска дијагноза која генерално ја имаат повеќе од пола од сите дијагнози со некакви растројства.
    Тој што мисли на оваа работа не мора да значи дека ќе ја манифестира меѓутоа ако ова се повторува треба веднаш од блиско лице да биде спроведено во психијатрија или во крајна инстанца полицијата е надлежна и во многу полоша состојба ќе се одвива работата.

Денеска во фамилиите луѓето се лажат по стариот принцип "ништо не му е" ќе му помине. Сите растројства имаат тенденција да прогресираат и да доведат до ова зло.

На Осе, Anyshka, Trexane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    196
    Jas ne se navreruvam ako nekoj mi kaze ti treba psihijatar jas znam deka mi treba oti od mravka pravam slon osobeno za zdravjeto ako se raboti moze imam kraen stepen na hipohondrija I ginekologot mi kaza deka ona ne e strucna za toa da me smiruva I ako jas pravam filmovi deka ako imam hpv sum vo krajno losa situacija nemoze da mi pomogne a pak nitu me laze deka mi e dobar papot ako ima nesto odma ke mi kaze kako I na site drugi zeni. A jas vo mojata glava nemozam da se smiram I se stavam vo uloga na zrtva pa decko mi e kriv pa ne trrbase prvo da se ispital trebase I so toa go napreduvam znam ama koga mi e loso nekogas nemozam da se kontroliram a najloso sebe si pravam panicni napadi misli za samaubistvo ako navistina imam hpv znam deka koga ke odam I koga ke se podobruva situacijatata ke se smiram ete da receme sum go izlecila ama do deka da dojde toa se potresuvam duri ne ni veruvam d4kq ke dojde se najloso mislam I neznam kao9 da se smiram I jas ne sakam da sum vakva ama ete moze znakot na ribi go pravi svoeto...

9. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    9.889
    Конкретно за мене кажувам, знам како е сето ова, не може мислења и зборови на форум да ме болат, не прашувај ако очекуваш само позитивен пристап, општо за се. Сите сме различни, и реалноста е таа, сака нека ја прифати некој сака не.
    Каков знак риби, тоа нема врска, јас сум бетер од тебе хипохондрик, посети си психолог како најдобеонамерен совет. Да не прерасне во физички симптоми како кај мене.

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.881
    Допаѓања:
    45.173
    Дефинитивно ти треба помош од стручно лице за да ти ги смири анксиозните мисли и вакви драматични испади на 22 год.
    Немаш ништо, здравствено физички си здрава, ти потврдила докторка која нема фајда од тоа да те лаже. Ти имаш проблем со психата и за тоа ти треба соодветен доктор.

Јас имав на пап таков резултат, правев и типизација и немаше ништо, од кандида беа промените на цервиксот, од тогаш правев два и родив дете без компликации и на последен ПАП после пораѓај си беше уредно.
    Така да и кај тебе е тоа најверојатно.
    Делот со психата треба да си го средиш под итно оти ти влијае на здравјето и од стрес кандидата не можеш да ја излечиш. Смири се и посети психолог или психијатар и престани да одиш кај гинекологот зошто немаш таков проблем.

На SanMichel, LiquidLuna, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Нема врска знакот, треба да работиш на себе, на начинот на кој се справуваш со проблеми.
    И да го имаш ова, решливо е.
    Што утре кога ќе се појави некој потежок проблем, а животот е таков, непредвидлив.
    Самоубиство не е никогаш решение, за ништо! Само си го уништуваш и својот живот и на оние околу тебе.
    Од страв од здравствен проблем (решлив) да одиш во смрт?
    Седни и размисли каде лежи проблемот.

Ако ти стигне таква дијагноза, ќе седнеш со др и ќе почнеш да превземаш што треба за лекување. Имај со тебе некој кој ти делува позитивно ако ти е полесно. Разговарај за се.

А на темава за психијатри, нежност и специјални снегулки. 21 век, 2023 година. Психолог не е табу, тоа што вие го сметате за навреда или грубост, кажува дека сте уназадени со мислења.

На LiquidLuna, Осе, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  12. exceptional

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    Ти изгледа не си свесна дека тема за самоубиство е чувствителна тема.
    Мене наречи ме како што сакаш али биди свесна дека некому секој збор му значи како е кажан и за жал може и пресуден да биде.

На nextredstyle, The.E.T., Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    У право си, совет да разговара со психолог или психијатар сигурна сум дека е тригер за самоубиство. Ај молим те.

14. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.600
    Нема да им ја доловиш поентата, колку и да сакаш. Со таков тон разговараат, општо гледано, на секоја тема, барем повеќето. Мислам дека на некој кој се соочува со такво нешто, форумов треба да му биде последен ресурс.

На The.E.T., exceptional и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. The.E.T.

The.E.T. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    94
    А зошто е проблем ако така го сфаќам?

"Драматични испади" wow бе wow
    Секој е различен како прво

Психолог не е табу,2023 и специјални снегулки ова е мислам толку контрадикторно...

Навредлив е начинот кој особата погоре го искористи за да даде препорака

16. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Психијатријата е "табу тема" кај нас иако не е место за ваква дебата зашто темата е сериозна. Лице што под одредено психотично однесување дака да си наштети може истото да го стори и на друг и тука нема место за кафе муабет потребно е затворање на психијатриско лечење. Кога блиските однапред би препознале и прифатиле полесно би било за сите отколку институциите присилно да си ја вршат должноста или да не дојде воопшто и до тоа.
    Разликите драстични што денес постојат и кај младите што од фамилија што од наследство и надвор во околината земаат голем замав и сега прашање е каде е свеста во околината за психијатријата и младите со овие маки.

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.881
    Допаѓања:
    45.173
    А како второ никој не те праша.
    Да нејзиното е драматичен испад и не, не го велам ова како навреда туку да потенцирам дека и треба стручна помош зошто ова не е проблем реално, само во нејзината глава е и го има толку преувеличено што совети на форум нема да и помогнат. И треба стручен лекар зошто детево има хипохондрија.

На LiquidLuna, fbaby и joy1 им се допаѓа ова.
  18. The.E.T.

The.E.T. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    94
    Мислам темава гласи Самоубиство а не Дали анксиозноста е само мит... не знам што бараат овде луѓево

Медиокритети...

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Друже, како да ти објаснам, само по себе е проблем.
    Проблем е кога не сфаќаш дека имаш проблем, зошто не превземаш ништо за тоа и најнормална препорака ја сметаш за навреда.
    И ме цитираш во 300 мислења одделно, не, не се контрадикторни работите кои си ги цитирал погорез туку пак ќе кажам, не си ја сфатил поентата.

Не претурај од шупливо у празно без потреба, членката многу добро ја сфати поентата.

Менталното здравје е ИСТО ВАЖНО како и физичкото, морате да работите на тоа. А за тоа се работи со ПСИХИЈАТРИ И ПСИХОЛОЗИ.
    Не е навреда, не е табу, најнормална работа е.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.740
    Допаѓања:
    129.130
    Сите сакаат да помогнат, но не сите можат да поднесат груби зборови.
    Треба поголема внимателност во вакви теми.

На L.i.n.a.a, Anyshka, Осе и 3 други им се допаѓа ова.