Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    9.889
    За џабе сиот тој стрес, ама моја препорака ти е да си посетиш психолог, лошо е и тешко да со хипохондрик. Знам по себе.

На Milickaa555 и Spicy Senorita им се допаѓа ова.
  2. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    196
    A psihilogot kako ke go izleci toa od mene sto imam stravovi I panicam?

3. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.461
    Ќе ти каже кога ќе посетиш. Ја мислам психијатар е посоодветен за хипохондрија.

На Flier му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.551
    Ете, нели ти кажавме. :) Знам колку е стресот и стравот ужасен за целиот организам, криво ми беше и за тебе кога те читав дека од ништо си правиш проблем. Немој веќе така, ако треба побарај и помош од психолог.

На Mumoftwo30, Milickaa555 и Flier им се допаѓа ова.
  5. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Хипохондријата како таква мислам дека не е засебна сигурно нападите на паника или некоја психоза може да го манифестира нерационалниот страв од болести.

На Mumoftwo30, Milickaa555 и Aнонимус_ им се допаѓа ова.
  6. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Pomogneti me neznam kako da go preziveam ova se osekam mrtva megu zivite mojot maz izvrshi samoubistvo ostanav sama so tri deca od togas ziveam vo pekolot se osekam ponizeno posrametone unishteno so grza na sovest kako ne primetiv kako ne spreciv se gusham od tovarot sto go nosam nemam snaga

7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.551
    Каков товар, што ти претставува товар? Фактот дека сопругот се самоубил?
    Ако и ти го направиш тоа, децата што ќе прават? Со кого ќе останат? За нив треба да се живее.
    Дали имаш финансиски или некој друг проблем во животот освен тоа со сопругот? Децата не те прават среќна?

На hermosa, Musicallinmylife, Mrs. right и 3 други им се допаѓа ова.
  8. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    5.565
    Побарај помош од психолог ако има потреба и психијатар понатаму. Ќе ти биде полесно да разговараш за проблемите со коишто се соочуваш. Мисли на децата, не смееш да ги оставиш сами. Тие ти се водилка во животот, мораш да си храбра за нив.

На NoirSerpentine, Mrs. right, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ravenn

Ravenn Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2024
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    333
    Многу ми е жал, прими сочувство.
    Знам дека вака изгледа лесно да се каже, но ти не си виновна, ок? Има милиони луѓе што го направиле истото а биле во среќни врски и бракови. Некогаш е невозможно да се предвиди, и не си ставај сол на рана сега да мислиш на што би било ако би било.

Знам дека е претешко, емоциите до плафон - но барем ради децата пробај да размислуваш рационално. Запрашај се, што е правилно сега да направам, како може да сум од помош за себе и моите деца - немој да запаѓаш во дупка, тешко се излегува.

Те молам биди добра и посети психолог. Те гушкам!

На Anna Bridgerton, NoirSerpentine, Mrs. right и 2 други им се допаѓа ова.
  10. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.098
    Допаѓања:
    174.230
    Навистина ми е жал за ситуацијата во која си, сочувство. Не можам да замислам како се осеќаш, но ако нешто знам е дека не си виновна и не можиш да бидиш виновна за ваква ситуација.

Се шо можам да ти кажам е да најдиш причина за живот - децата. Зошто кога си даваш причина многу полесно е да продолжиш напред. А ти имаш основ за многу силна причина да продолжиш напред. Побарај стручна помош, пред се за нив. Ќе си поможиш себеси и воедно ќе бидиш силна родителска фигура за нив. Психотерапија ќе биди многу полезна за тебе, но јас би однела и децата пошто и тие имаат загуба и им треба да ја разберат и обжалат ситуацијата (нормално тука и возраста е релевантна за кој би работел со нив и кога).

На Hygge-girl и Mrs. right им се допаѓа ова.
  11. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    3.238
    Сочувство до тебе. Знам дека е страшно, но, ќе биде подобро..:hug: Дај си време првично, и колку и да изгледа страшно сега, знам дека ќе се справиш со бурата од чувства и стравови што ги имаш сега... Убави совети ти дале феминките. Додека бараш психолог/психијатар, а сакаш да разговараш со некого, во меѓувреме, пиши ми.

На eliesaab, st-el, Snowflake97 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    ме прават среќна и само за нив принудена сум да живеам и да се борам додека душата ми крвари не го обвинувам него не му се лутам на него се обвинувам себе и немозам да си простам како може да си со некој толку години да не го познаваш доволно и да сетиш и да предосетиш како не успеав да спречам се тешам понекогаш а другите така ме тешат судбина али не верувам во судбина

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.573
    Допаѓања:
    14.759
    Не е твоја вината, како човек ти не можеш да читаш мисли. За жал иако неубаво, сепак тоа бил негов чин. Може е подобро да се дружиш извесен период со пријателки кои имале загуба на сопруг. Секако, ако имаш во близина. Тоа мислам повеќе ќе ти помогне во комбинација со психолог.

14. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    еве ја лично да ве замолам ако некој некогаш помислил на тоа веднаш да си удри сам на себе шамар и да побара помош на психијатар со таков чин се прави масакар се убиваат и други луге и тоа своите најблиски се оставаат да гораат живи во пеколот еве јас имам 27 години цел остаток од животот ке горам жива во пеколот уништена со болка во душата со грижа на совест да се колнам секој ден како не сум приметила со 3 деца децата се искрени па ме викаат дека личам на страшен костур се колнам себе секој ден

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anna Bridgerton

Anna Bridgerton Нов член

Се зачлени на:
    9 декември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Ништо не постигнуваш со тоа што се колнеш сама себе, само повеќе со негативна енергија се полниш.
    А моментално ти е потребна сета позитивна енергија на светот. Најди некоја активност во која ке можеш да се претопиш и да не мислиш на ништо друго. Било каква. Сети се што ти претставувало некогаш задоволство и пробај да го правиш тоа, чекор по чекор.. прво нема да е лесно ама ке продолжиш. Наспроти тоа ке си закажеш на психијатар каде што верувам ке ти препорачаат и добар психолог кој ке ти помогне со справувањето со загуба од овој тип.
    Лесно е да се откажеме, она што не прави големи луѓе е да продолжиме напред и покрај сите препреки.

Ова доаѓа од личност која си го изгуби детето. Можеш да ја замислиш таа загуба?
    Те молам собери се, им требаш на децата.. а и на себеси. Се ке помине.

Последна измена: 6 април 2024
    На NoirSerpentine, Anettta и Ravenn им се допаѓа ова.
  16. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    ova e vishe ne izdrzlivo nemozam da izdrzam psihicki se umoruvam mozokot mi e zasemeten ili ke se razbolam ili ke poludam i skrenan vrakanje filmovi pa kako ne sum primetila ova pa kako ne sum primetila ona pa jas sum kriva pa da sum primetila ke sum sprecela ke me razboli psihicki grizata na sovest vo nitu eden moment ne go obivinuvam nego mu prostuvam za sto ke go goram ziva vo pekolot problemot sum jas kako da si prostam kako ne sum primetila

17. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.436
    Допаѓања:
    13.944
    Не си во можност на идеш на психолог или психијатар? Ништо не праиш вака што се обвинуваш.
    Жено прибери се деца имаш, они се зависни од тебе, им требаш!!! Ако не за себе, мисли на нив.
    Уште една траума ли треба да доживејат? Тешко ти е, нема секако да забораиш и не ни моеш ама мораш да мислиш на твоите деца и да се вратиш во живот. Тешко ќе биде ама немаш друг избор.

На st-el му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.306
    Прими сочуство за сопругот.

Сега читам што си пишувала наназад периодов и колку чуствуваш вина за тоа што се случило.

Претпоставувам дека ова се случило не така одамна, зошто не само што си во процесот на жалење за него, но си и сеуште во состојба на шок и траума. Тоа што ти не си знаела во колку лоша психичка состојба се наоѓа придонело да неговата постапка ти биде шок, нешто што ти направило траума со својата екстремност и изненадност. Таа немарност и запуштеност на себе (а потоа и на сите околку тебе) се само симптоми на таа траума.
    Навистина мислам дека ти треба помош од стручно лице да ти помогне во овој период, со тоа што прво би се насочил на надминувањето на траумата, а потоа и низ процесот на тагувањето.
    Кога ќе можеш да излезеш од таа првична траума, ќе можеш да се дефокусираш од него на себе. А кога ќе си ти подобро, ќе бидеш доволно добра и за децата да се грижиш.
    Размисли дали не е добро да добиеш грижа од блиските (па и од стручно лице) околку децата додека ти да се опоравиш...

Можеби сега ова нема да допре до тебе, мислам дека е сеуште рано. Но еве ќе остане овде, ако сакаш да им се навратиш некогаш подоцна на советиве:

Прво, треба да знаеш дека луѓето кои се во депресија многу често тоа вешто го кријат за сите други околу нив. Дури може да се прават како да се осеќаат сосема спротивно од тоа што го чуствуваат, весели се, насмеани се, одат на работа, нормално се дружат, не се жалат и навидум функционираат во секојдневниот живот без проблеми.
    Ако самите не си кажат што ги мачи, не се доверат или не побараат помош другите немаат како да препознаат. Да не се обвинуваш дека си можела да приметиш без да ти каже самиот.

Второ, и да си знаела, најмногу што си можела да направиш е да му бидеш поддршка кога тој самиот ќе решел да побара помош и ќе работел на себе (ако признаел дека има проблем и почнел со лекување). Никој не може да оздрави друг без негова воља, ниту може да оздрави за него. Таа битка ќе морал да ја избори сам за себе. Значи контролата повторно ќе била во НЕГО, не во ТЕБЕ.

Трето, тој бил возрасен човек и одговорноста за таа одлука е негова, а со тоа вината.
    Твоето знаење за состојбата, твојата помош и поддршка не се гаранција дека ваквиот исход немало кога-тогаш да се случи. Опоравувањето во целост не е гарантирано, обично има добри и лоши денови во процесот на лекување и тие лошите треба да ги издржи (дури и кога би имал план како да се постапува во тие моменти).
    Затоа и постојат СОС линии и слични канали за итна интервенција - за луѓето кои имаат депресија, во моментот кога се на дното да побараат итна помош и во тие моменти да не посегнат по себе. Но, дури и тогаш тие самите се тие кои треба да смогнат сила да ја побараат таа помош, барем тронка воља да алармираат дека им треба помош. Доколку не можат тогаш треба да се хоспитализирани во институција и под 24 часовен надзор против самоубиство, додека не излезат од таа криза. Зошто нивните домашни не се доволни за да ги спречат и не можат да ги следат нон-стоп. Често се неискрени кон домашните, ги лажат за да скријат што планираат, за да се ослободат од контролата нивна и сл. Значи тој надзор не е воопшто лесен за да биде совршен, дури ни за добро обучени професионалци.

Четврто, ти си само човек. Не си суперхерој, не си сезнаечка, сеприсутна, семоќна. Не можеш да спасиш друг човек. Може да се спасиш само себе.
    Верувам дека ќе си помогнеш самата на себе и ќе го пребродиш ова.
    Охрабри се да побараш помош од други, потребна ти е.

На LiquidLuna, NoirSerpentine, boo3 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.933

Претпоставувам дека ти е свежно искуството. Навистина мораш да побараш стручна помош за да го надминеш ова. За доброто на децата и за твое добро.

И не ти не си никако виновна за неговата постапка. И да може да не си приметила затоа што имаш три деца за кои си се грижела.

Не си ти виновна за неговите постапки. Сами си пресудил. Уште и ако не ти се доверил дека му е тешко како би знаела. Те молам побарај стручна помош.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Topcica1990

Topcica1990 Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Има ли некој за разговор? :(

На Grey rock и Зегзи им се допаѓа ова.