Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. Stefan18

Stefan18 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    263
    Побарај психолог, добар совет ти кажувам.Гледај помогни си на повеќе начини.Барај групи, дружи се, тежок е тој нов начин на живот, но реален е и изводлив.

Искуства од младоста не е точно.Сите имаат некој нешто што градел, има некој што уништувал.Не се споредувај со луѓето.Едноставно, ова е животот на некој начин да ти кажам.Борба е сурова за живот.Но, не треба да се откажеш за вакви падови.

Сум немал ќорав денар во џеб, сум одел да работам во странство.Но, не сум се откажал.Немој и ти ако имаш еден или повеќе црни денови.Не вреди да се откажеш.Не знаеш што те чека во иднината.Се само ќе си дојде со текот на годините.

Поминувај го времето со твоите најблиски, роднини, доколку немаш пријатели ќе ги најдеш со дружба, хоби некое...Има сигурно некои настани во твојот град, дружи се, труди се.

2. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    5.596
    Знам дека околината може многу да влијае на перцепцијата за животот т.е временската рамка кога одредени работи е "нормално" да се направат, но само ако погледнеш од една друга страна ќе сфатиш колку тоа нема врска. Пробај само за момент излези од состојба на жртва и замисли на колку луѓе животот им започнува во 30ти, 40ти, па дури и 50ти години. Секој има свое темпо и животен пат за одење. Тоа што твојот не е ист како на повеќето од твоето опкружување не значи дека не е вреден. Не биди толку остар спрема себе. Почни од малите работи, тие потоа ја прават големата слика. За почеток, побарај помош од психолог. Кога ќе почнеш да се освестуваш, ќе ја смениш перспективата. Промената започнува одвнатре, секогаш.

3. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    5.596
    Знам дека околината може многу да влијае на перцепцијата за животот т.е временската рамка кога одредени работи е "нормално" да се направат, но само ако погледнеш од една друга страна ќе сфатиш колку тоа нема врска. Пробај само за момент излези од состојба на жртва и замисли на колку луѓе животот им започнува во 30ти, 40ти, па дури и 50ти години. Секој има свое темпо и животен пат за одење. Тоа што твојот не е ист како на повеќето од твоето опкружување не значи дека не е вреден. Не биди толку остар спрема себе. Почни од малите работи, тие потоа ја прават големата слика. За почеток, побарај помош од психолог. Кога ќе почнеш да се освестуваш, ќе ја смениш перспективата. Промената започнува одвнатре, секогаш.

На Deus ex mahina и MakeDamnSure им се допаѓа ова.
  4. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    310
    Средината и крајот на дваесетти се период од животот кога се диференцира детското, наивното од материјалното, опортунистичко сфаќање на светот. Како во театар, ги набљудуваш луѓето како преминуваат во овој вториот светоглед, и преку ноќ се зацементираат во кариери, станови, семејство, бизниси, и што се не друго. Она што не го гледаш дека повеќето од нив пополнуваат некој одамна подготвен калап, или фамилијарно- роднински, класен, социо-културен... Дури и за да одиш во странство и да успееш таму, треба да имаш стабилна емотивна и функционална семејна историја. Не дозволувај да те убедуваат во нивниот хокус-покус и дека нешто ти фали, само зашто за тебе нема еден готов калап.

Да, знае да биде осамено чувството, но човек на 20 и нешто и треба да се истражува, преиспитува, па и да тресне неколку пати на носот.
    Еден ден оваа болка ќе ти биде од корист (цитат на Марко Аврелиј, колку го имам негирано и се имам шегувано на негова сметка, но од денеш аспект, знам дека е 100 отсто во право).

На Golden, boo3 и MakeDamnSure им се допаѓа ова.
  5. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    823
    Читај Estate, не си сам сите на некаков начин искусуваме, доживуваме работи во животот, добри, лоши тоа е животот за жал или среќа добро што си пиша на форумов и доби многу мислења. Заклучок е дека треба да си одиш на психолог да си кажеш се што ти тежи на душата, може да ти даде и некои таблети да ти се зголеми сератонинот. Мораш да почнеш од некаде. Пријатели забави дружби ќе имаш ако се решиш да излезеш од таа безнадежност, мораш самиот да си дадеш кураж во животот и само позитивно да размислуваш да се смееш прави работи што те прават среќен како точак дали ќе возиш, на Водно ќе се качуваш, пешачи па и да излезеш во ноќен клуб сам може ќе се запознаеш со некој/а. Има многу начини како да си помогнеш

6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.748
    Допаѓања:
    129.150
    Многу луѓе се во ваква ситуација, не си само ти. Ама, не се предаваат.
    Немој ни ти.
    Побарај стручна помош. Работи на себе.
    Шетај, менувај околина.

На eliesaab, MakeDamnSure и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. MysteriousStrngr

MysteriousStrngr Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    77
    Имам шише со апчиња за црн ден, ама го хранам мозокот со дистракции и некако терам, интересно ми е колку ке истраам. Барем си го знам краjот ако нешто не ми се деси до тогаш.

8. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Молам за чат , за прв пат во животот сакам да заминам...
    Ми најдоа чвор и ме праќаат на биопсија.
    Уморна сум од борби.
    Најдлабоко ве молам стоп за тие со додворувачка цел.
    Најпријателски ве молам.

На Ivicka_1993, Mumoftwo30, Milickaa555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.714
    Допаѓања:
    13.446
    Кога човек ќе скокне од мост, во моментот на пад сфаќа дека се можело да биде подобро, и дека се можело да се поправи и смени, и сфаќа дека само тоа што во моментот паѓа и оди во директна смрт не може да го смени, размислувај вака, животот не ни дава болка и предизвик со кој што не можеме да се носиме, колку повеќе борби и предизвици, ќе бидеме поотпорни кон се што ни се случува во иднина и поиздржливи, ништо нема да може така лесно да ни влијае и повеќе ќе си се сакаме себе и животот.

На christinnn, DS10, Ena05 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. жули

жули Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    83
    молам слушни го ова од психолог..и тоа со докази. Поздрав

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    Пиши ми :l:

Се најдов вчера во слична ситуација, и во тие неколку мигови на првичен шок, првата мисла која ми проструи беше напротив, дека морам да живеам,дека сакам да живеам, самото сознание дека тука некаде е можен крајот кој секако еднаш е неизбежен, ми донесе потсетник колку всушност е убаво да се живее, да се дише,да се биде тука, да се постои...

На christinnn, riba79, Purpleheart и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Фала ви❣️

13. Eli bebedz

Eli bebedz Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    epa vaka.. dolgo vreme razmisluvam na ovaa tema .. padnav finaniski vo kriza poradi krediti.. so mm se karame zaradi toa a zaradi nego se zemeni .. imam dve zlatni deca no ne mozam vekje da podnesam .. mn pritisok e ova .. samo nz so shto bi go izvrsila toa... znam deka posle mene na nekoj ke mu e mnogu polesno

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.174
    Допаѓања:
    178.225
    А на твоите деца како ке им биде?
    Себична си
    Ти да се спасиш а дечињата сираци без мајка да бидат цел живот

На christinnn, Luna91, Принцезичка1 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Eli bebedz

Eli bebedz Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    za niv i dusata ke si ja dadam.. ama ne e podnoslivo vekje

16. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    14.806
    Кој зима треба да знае дека ќе треба и да врати. Сè дури имате две раце, две нози значи дека може и да работите. Макар тоа било и по две работи. Решение има, ти го избираш полесното.

На Luna91, Принцезичка1, DS10 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.126
    Зошто ти да се убиваш заради негов долг?Подобра опција е да го оставиш.

На christinnn, lovely91, Curious cat и 5 други им се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.174
    Допаѓања:
    178.225
    Е па за нив мора да бидеш жива
    Тоа е прво
    А за маж да се убиваш е будалаштина

На DS10, SummerGirl и riba79 им се допаѓа ова.
  19. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    175
    Молам за повеќе емпатија.
    Океј, најискрено, секој ден сакам да се убијам минативе 14-15 години? Не се убивам, затоа што верувам или барем се залажувам дека од утре ќе биде подобро, ама многу работи се сменија во тие 15 години, многу работи се расипаа, ама и многу се подобрија. Јас знам како е ни кал под нокти да немаш, ама гледано од денешна перспектива ти велам, не вреди да се убиеш за глупост како пари.
    И знам дека имаш тешки моменти и моменти на слабост, сум ги имал и јас, но доколку мислиш или сериозно планираш да посегнеш по својот живот, те молам обрати се на стручно лице. За сите проблеми има решение, ништо не е нерешливо.

Ај да не ви реплицирам поединечно, малце бидете поемпатични, никој нема вакви изблици на форум ако не му е ептен тешко, на членката верувам дека моментално и е колапс систем во главата, и не се фаќајте за секој збор.

На christinnn, NoirSerpentine, Lelebre и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    9.922
    @Mentalna85 ти пишав, отвори пораки. :hug:

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.