Смири се. Се ќе биде во ред. Ќе ги вратите парите полека,се надевам сте вработени? Ти па со ова советов ти фали уште да и кажеш да се утепа. Си во нејзина кожа? Знаеме сите дека како се земени така треба да се вратат,а знаеме ли зошто е враќањето стопирано? Од кои причини? Две раце има и две нозе аха МОЖЕБИ,можеби и не,ама ете ти тврдиш оти парите можат да ги вратат.
Ќе умреш и твојот проблем решен. Децата загреови, со долгови, сираци... Што ќе губиш време да се убиваш, оди работи плус работа. Ако е маж ти коцкар, зимај децата и спаси ги. Ако се убиеш он за пари ќе ги продава двете. Освести се, децата се први, твојот живот не. Мајка си.
Ме забришаа, па еве пак. Оди во било која банка по твој избор, барај вработен строго од одделот на кредити и речи ја твојата филозофија. Животот не е розов, нешто измеѓу црно-бело. Ама дека ова е нешто за убивање - не е (исто како и било што друго). @angel92 еве ја сега кај мене.
Работи 2ра работа, заработувај повеќе за да ги исплатиш сите кредити што ги имаш земeно, како што читам од секое финансиско друштво имаш брз кредит земено, не знам зошто, ама ич не е во ред. Кога ќе дојде тешкото треба да знаеме како да се снајдеме и да се фатиме за работа и решавање на проблемите, а не ќе се испоземат милионски суми и после ќе се самоубиваме. Те молам прво од мт откачи се, децата не се виновни за сето ова да го трпат. Мајка си, треба да си сила, треба да си жртва за нив, треба да се бориш за нивно подобро утре! Барај решение околу дополнителна заработка, а не да се заглавуваш што повеќе, побарај помош од психолог или психијатар, на никого не му е лесно, ама мораме да се сносиме со последиците, а и со грешките.
Ова е тема кај шо особено многу треба да пазите на начинот на кој коментирате и на контекстот. Ова буквално ве молам. @Mentalna85 самиот момент дека вака се чувствуваш зошто на некое ниво се осеќаш како животот да ти бил загрозен - значи дека длабоко во тебе ти се живее. Прво, жал ми е и се надевам дека резултатите ќе се во ред. Сепак си на пат кој ќе кажи на кој начин ќе продолжиш понатаму. Ама ќе продолжиш. Второ, навистина можам целосно да те разберам и можам да ти коментирам и мојата перспектива како некој шо многу скоро бев во иста позиција. Моментот кога ми рекоја дека мора биопсија, очекувања од биопсија и периодот додека чекав резултати - сфатив дека јас многу сакам да живеам. Се осеќам како шо се осеќам зошто сум се почувствувала како животот да ми е загрозен. Ако "се откажам" тогаш се откажвам од живот. А, се осеќам како шо се осеќам зошто го сакам. Шо значи то? Един правец за мене е напред. Така да прати ги чекорите кои ќе ги постават пред тебе и оди ги. И ќе помини. Ама сериозно вервам во ова. И ќе издржиш и на крај ќе излезиш со нов светоглед и љубов за живот. А, сега е нормално да се осеќаш вознемирено. Вервај ми, дозволи си да се чувствуваш така. Ништо не истиснувај. Осети ги емоциите. Идентификувај ги. И така полека ќе видиш дека кога ќе ги ослободиш ќе можиш да ги замениш со нови. @Eli bebedz јас сакам само да ти повторам нешто шо другите членки го пишале. А, то е да мислиш на децата. Зошто ако сакаш со нив се да е во ред, тогаш не смејш да си дозволиш да не си покрај нив. Зошто нема да се во ред без мајка. И нема да се во ред со татко кој заглавува финансиски вака. Те молам размисли за стручна помош околу вакви мисли. За доброто на децата, ако веќе не ти е грижа за себе. Ама со та помош ќе видиш дека треба да ти е грижа и за тебе.
@Eli bebedz бори се заради децата. Остави го маж ти. Заради него си во таква ситуација. Не е срамота да побараш помош. Се ќе се среди.
Штом така , тогаш бори се за нив. Биди цврста и бори се. Ти ги прочитав мислењата од претходно. Те советувале уште летово да го оставиш мт , заради него си во долгови. Зошто не си заминеш кај твоите? Така многу полесно ќе почнеш да ги решаваш работите. Вака , те заглавува секој нов ден твојот сопруг. Со коцкар не се живее. Те молам мисли на твоите деца , доволно им е да се со тебе. Имаат потреба од тебе и сега и секој друг ден. Замини кај твоите и немој да му се враќаш. Пари се враќаат , животот не. Ќе работиш , ќе ги вратиш.
ne se milionski sumi vo prasanje.. samo so podrskata od covekot sto si rizikuval da zemis i da se davis svesno ja nema... toa me bole mene.. drugo mislam za razvod a decata ne sakam odvoeni da mi se .. nz ne sum pametna veke ..
Знаеш и свесен си дека можеш секогаш да го храниш мозокот со поинакви мисли, ете успеваш некако. Се надевам веќе ги имаш фрлено апчињата подалеку од тебе и сфаќаш дека самоубиството не е најбезболно и најсигурно решение. Животот е борба, и како таков е убав со сите подеми и падови кои ги имаме и ќе ги имаме. Но, запомни добро дека секогаш постои светло на крајот од тунелот.
Сум немал никаква причина да ги фрлам. Некоj си искрен подем сум немал едно 8 години, имам настани што ваљда треба да ги осетам како подем ама не ме допираат, например станав магистер летово и на церемонијата едваj чекав да се затнат, да ми дадат диплома и да си се вратам дома.
Mislam deka tebe samo ti ima zdosadeno ona sto sekojdnevno ti se desava i zivotot i zatoa taka mislis deka veke se e isto i nema promeni i ne se raduvas na nisto, i jas ne se raduvam na materijalni raboti nitu pak na nekakov uspeh se raduvam na nesto sosem treto koe cekam da mi se ostvari a bez toa sum kako prazna i nisto ne osekam sto mi se desava i slucuva i dali e nesto dobro dali e loso, i sekako I zdravjeto isto mi e najbitno na prvo mesto sekogas i zdravjeto na moeto semejstvo i sakanite.. Ako si ti zdrav i tvoite i nemas problemi nekakvi vo semejstvoto site se zdravi i sl. Pusti gi tie glupi misli od glavata toa go mislis od dosada sega zboram ako epten nisto loso ti se nema deseno a sepak mislis na samoubistvo .. poradi sto taka bi mislil dali nesto ti se desi ne e bitno sto nemora da kazuvas ili onaka cisto ? Prvo toa prasanje treba da si go postavis.. I jas sum mislela na samoubistvo ama koga nesto mi se dedavalo koa sum mislela nema.izlez i sl. Ono sekogas ima izlez ama togas taka mislime i plus slaba osoba sum emocionalno psihicki, ranliva krsliva, depresivna, i red drugi emocionalno nestabilnosti ama ete se trudam da bidam dobro da nemislam na.loso da se stabiliziram i da ziveam normalno... Zatoa razmisli dali imas prvo prcina taka da mislis i da se ima pricina treba da ne se misli ama site luge sme razlicni, ne sme site ednakvo jaki i silni ama ako epten nemas pricina ne razbiram zosto da cuvas taa kutija demek taka se ke zavrsi, zosto da ne go zivees zivotot i docekas starost imas deca i Vnuci zivotot e ubav eden i vredi da se ziveee Luge se bolni se borat da ziveat zar ti zdrav prav sam ke si go odzemas zivotot nemoj ne misli taka imas majka tatko nekoj na koj si mu znacaen i mu trebas ne misli tolku sebicno ne zivees samo za sebe zivees i za onie okolu tebe tvoite roditeli, brat , sestra,dedo, baba, devojka ili zena ako imas site tie se del od tebe i ti si del od niv toa ke gi skrsi nekoj nema da mozat posle da prodolzat so zivotot ke zastanat tuka ke predizvikas strasna bolka ako ne mislis na niv i nivnata bolka milis samo na sebe togas nikogas i ne si gi sakal iskreno .. Toa e moe mislenje izvini ako sum te navredila i povredila nemozev da ne iskomentiram iako ne sum bas jas taa koja treba da deli soveti na ovaa tema, bas poradi mojata psihicka nestabilnost ama koa sum so zdrav razum znam kako treba i sto ne treba i krivo mi e ako e taka epten bez pricina da se nema volja za zivot
Misli za samoubistvo site sme imale vo eden del od zivotot,nekogash kratko a nekogash vo period podolgo.No toa se slucuvalo koga sme mislele deka nemame izlez, nesrekni vo ljubovta, navredeni od nesto sto dlaboko ne doprelo,golema nepravda I dr. No Ako tie misli se kontinuirani I podolgo period treba da se odi na lekar I da se zeme terapija zasto se rezultat na ispraznuvanje na dopaminot I serotoninot vo organizmot I samo so terapija odredeni period ke se vrativme vo normalna sostojba.Da ne se machi chovek zasto moze da pomine vo seriozna sostojba. So stareenjeto uviduvame deka site problemi se od vremen period I proagjaat Ili nie se nauchuvame da ziveeme so niv.No vo mladost ni izgleda Kako krajot na svetot. Mene lichno mi pomognalo da znam da si ja prepoznaam sostojbata koga treba da odam na lekar a koga mi treba patuvanje,Novi lugje zapoznavanje,nova sredina I izleguvanje od sekojdnevieto I od taa komforna zona. Nekogash treba samo da napravime minimalni promeni za da si go zasakame zivotot I da gi isfrlime negativnite lugje od nego. A zivotot e kratko kolku I da ni izgleda dolgo I sporo ,posebno koga navistina ke pochneme da stareeme I poleka nekoi fizichki funkcii se usporuvaat. Zatoa prvo sakajte se sebesi,ne se merite Po tugji arshini I sporeduvate so tugji zivoti, ne barajte perfekcionizam vo zivotot tuku bidete srekni so toa sto vo momentot go imate. I barajte struchna pomosh Ako ne mozete Sami da se spravite so crnite misli. Kolku sto poveke staream se poveke mi se zivee. Patuvajte, izleguvajte,sportuvajte,istrazuvajte sto ve pravi sreken.
sovet odmene.. so pomos na vasite komentari i razmisluvanje so ladna glava ne vrede zivotot da si go odzimate .. se e vo zivotot reslivo ... eden e .. drug nema !!! vi blagodaram feminki ❤️
Поздрав. Кон сите кои ми пишаа, а беа многумина, од срце ви благодарам на поддршката и топлината кои ги добив во пораки. Резултатот беше супер. Не е малигно. Не мора операција не мора ништо. Ама јас повторно не сум добро. Два дена се радував бескрајно и на третиот паднав во амбис. Време е за психијатар. Поздрав.
Прво смири се Како што запамтив имаш дете,размислуваш ли дека ќе упропастиш едно детство? Пиши ми слободно