Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. SanF

SanF Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Самоубиство.. недостиг на храброст, да се соочиш со проблемите кои ги носи животот.

На dzunica му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Narce

Narce Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Подржувам во ептен деликатни цели,кога човек е психички тотљално аут (болен) без никаков спас

На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.
  3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Оди натерај го да се убие, ако воопшто може (мала шала). И него му е мил животот.
    Неможеш да подржуваш самоубиство, тоа значи дека го охрабруваш човекот да се самоубие

4. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    44
    Самоубиство...Веќе непромислена детска работа...Обично се јавува желба за убиство кај луѓето кои имаат големи проглеми кои ги гледаат како нерешителни,поради разочарување и неможност за прифаќање на реалноста таква каква што е.Но луѓе дали така ќе ги решиме проблемите?Јас незнам во каква и сутуација да сум не би си го дозволила тоа не дека ми е толку мил животот(нели секој си има свои проблеми)но не се откажувам од себе,колку и да е сиромав човекот секогаш е жив кога ја чувствува таа сиромаштија па така да треба да свати дека сеуште има богатство во него :) Не ги подржувам тие луѓе во никој случај и не му посакувам на никој таков кукавички потек :(

5. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    хаха интересна тема
    инаку самоубиство за мене е само глупост.....јас не сум многу храбра да ги решам проблемите,ама никогаш не сум размислувала за самоубиство,има други решенија ако не сме храбри за да ги решиме проблемите,а не со самоубиство

6. N1ky

N1ky Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2012
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    26
    Баш сега сакав да направам ваква тема. :D

Сум помислила на самоубиство во некои тешки моменти но во истиот момент си помислив НЕ СЕ ОТКАЖУВАМ.Ако Господ ми го дал животот тогаш треба да го живеам и да верувам!!! НИКОГАШ НЕ СЕ ОТАЖУВАЈТЕ,НИКОГАШ НЕ СЕ ЗНАЕ ШТО ВЕ ЧЕКА
    Нели позади облаците небото секогаш е сино... :)

7. Pirana

Pirana Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.507
    За да извршиш самоубиство, викате дека е недостиг на храброст... А помислете само колкава храброст е потребна за да посегнеш по својот живот ???

На Hkikica, FeatherCut, N1ky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    337
    Значи НИКОГАШ не сум помислила на самоубиство никогаш не треба никој да се откаже од својот живот.

9. AnimeHQ

AnimeHQ Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    246
    Во денешно време животот е многу тежок, за сите. И во истиот тој Тежок живот возможно е да ги пребродиме се и на крај да излеземе како победници.
    Не ретко ни станува животот многу подобар откако ќе пребродиме некоја огромна животна тешкотија. И во најголемите длабочини на депресијата, чуствуваме дека можеме да го пребродиме проблемот.

Не се согласувам дека личноста која помислила да се самоубие и/или посегнала по својот живот е слаба личност, не значи дека е лоша, не значи дека е кукавица или пак ненормална личност.
    Тоа се случува кога болката ќе надвладее со нашите способности за справување со истата.Тоа само значи дека во моментов внатрешната болка надвладеала над нашите способности да се справиме со неа.

Нормално да во некои моменти неможеме да издржеме повеќе и паѓаме. И сите ние сме различни, тоа што некого може да го повреди, друг само го прави посилен. Суштината е дека дали ќе подлегнеме на искушението, зависи од тоа со какви способности за справување со ситуацијата располагаме. :!:

Конретно јас Самоубиството не го сметам нити за зло, нити за добро. не е резултат дека личноста е кукавица па немојт да се справи со проблемот, веке од морален аспект е неутрална постапка. Мислам , тооа е резултат на надвладување на болката врз нашите можности да се справиме со неа.

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MotherMonsterI

MotherMonsterI Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Не сум помислила на самоубиство а и фала Богу немам намера,... за самоубиството мислам дека еден дел од тебе веке престанал да работи како што треба па наместо да се справиш со животните предизвици си решил да поминеш на плесниот пат па некој цел живот да те жали. Ако ги поминеш разумно и цврсто сите пречки сигурна сум дека Бог ќе ни обезбеди убаво место во Рајот :lol: А оние кои го прекршиле најголемиот дар од Бог - животот, не мислам дека одат на убаво место

11. stefi556

stefi556 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    362
    Еднаш имам мислено да се самоубијам коа бев многу тажна поради смртта на мајка ми (имав 12 годд.). Ама после ми текна дека таа не би сакала да сум тажна и сакаше да ме гледа кога се смеам па се вразумив фала богу. Јас мислам дека самоубиството е бегање од проблемите и не го оправдувам...

12. pinklady

pinklady Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2010
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    25
    Nemam golemi problemi, nemam nekoj nedostatoci sto mi falat vo zivotot, a sepak sekojdnevno pomisluvam, se cuvstvuvam kako da ne pripagam tuka, ne e ova moe vreme, na pogresno mesto sum, ednostavno ne se pronaogam.........sto i da pravam , kakvi uspesi i da postignam, nisto nema da mi bide dovolno dobro .........

На LadyyGaga му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Колку и да ми било тешко, колку и да сум имала проблеми, никогаш ама баш никогаш не сум посегнала по мојот живот, нема ни да го направам тоа....

На K.Mari4ka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Самоубиството е ГРЕВ!!! Нашиот мил Бог ни го дал животот за да го живееме и да се бориме во него каков и да е!!! Не се сложувам со твојот став и кога човек е "тотално аут" Треба да знае да се бори храбро за СЕ и да најде решение,а кукавички е да размислуваш секогаш на најлошото!

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    За жал многу луѓе посегнуваат по својот живот мислејќи дека тое им е единственото решение. Сум се наоѓала во безизлезна ситуација многу пати животот ме довел до самиот раб кога сум немала ни трошка позитивно нешто,сум помислила дека не сакам да шивеам повеќе,но никогаш да се самоубијам.Сепак иако некогаш е суров животот се почитувам самата себеси и го почитувам бога и моите родители кои што ми го дале и знам дека дури и со самата помисла на тоа да си го одземам животот иако се ангели на небото кои што ме чуваат таа мисла и чин ке ги повреди,а јас не сакам да ги повредам нив.И покрај сите тешкотии секогаш сум наоѓала излез од ситуацијата и сум наоѓала нешто бело во сето тоа црно и сум собрала храброст за да преминам низ таа ситуација,да излезам посилна од тоа и да го извлечам најдоброто од неа.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. someone2

someone2 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    58
    Сум помислила на самоубиство.
    Пред 2години бев многу негативна личност, се мразев околу себе незнам ни јас зошто. :^)
    Плачев секоја вечер и едноставно сакав сето тоа да престане и да се убијам.
    Знам дека тоа е грев, но бев толку несреќна и мислев Господ мене нема никогаш да ми помогне..
    Бев толку неблагодарна кон животот..
    Го зедов бричот и си реков ајде да си набројам повеќе причини зошто сакам да го направам ова а зошто не..
    Се присетив на оние кои сакаат да живеат а умираат ;(
    Си помислив што ако во иднина бидам многу среќна, зошто сега да умрам кога не знам што ме очекува?
    Можеби ќе сум среќна, можеби се ќе тргне во подобар пат, зошто тогаш да си го направам ова себеси?
    Како ќе го преболат ова луѓето околу мене? Нема да им го направам ова,зошто да им правам повеќе проблеми?
    Си реков ќе бидам храбра, ќе продолжам со својот живот, иако сега сум несреќна ќе го издржам тоа и ќе бидам среќна!
    Ќе пробам да ја најдам среќата во малите работи.
    Полека, полека работите(проблемите кои ги имав) си дојдоа на место.
    И ете ме денес :)
    Среќна сум, можам тоа да го кажам. Имам се, имам кров над главата, имам семејство кое ме сака :)
    Го имам скоро секое парче облека кое ќе го посакам.
    Ете сега имам и најверни другарки кои ги немав порано, сега имам на кому да му се доверам :)
    Можеби денес имам повеќе проблеми од порано но тоа не ме загрижува, ако веруваш во себе ќе успееш во се!
    Што се ќе сум пропуштила ако сум го направила тоа :fubar:
    И знам сега “Неможеш да добиеш виножито без малку дожд„!

На 1209, starbucks, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Никогаш не сум мислела на самоубиство, гледам како на тоа како најниска свест кај човекот.

18. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Неможам да ги разберам луѓето што се самоубиле. Значи неможам. Разбирам дека е тоа момент на слабост, разбирам дека е во секундата ама за ти да го направиш тоа нешто мора да ти фали. И да, точно е дека треба храбрсот за тоа, а похрабар си според мене ако размислиш и не направиш ништо. Себични луѓе се тие, не им е гајле за семејството, за блиските...
    Ако си храбар да се самоубеш, тогаш биди дупло похрабар и немој да го направиш тоа. Оти кога ќе те нема, никој нема да помисли, леле колку беше храбар/храбра, ќе помисли дека си кукавица, а ако го спречиш тоа, ти сам/а ќе си речеш дека си храбар/ храбра, ќе си речеш можам да издржам и ќе продолжам да се борам.
    Ама знам дека е џабе, сите ние знаеме како треба ама ... не дај Боже да ти отиде паметот.

19. kat.v.d

kat.v.d Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите :) Не знам што да кажам за самоубиството, дали е тој чин на бесмисленост или чин на слобода за самите самоубивачи. Самата јас имам 2 обида за самоубиство но и двата се во пубертетските денови, првиот пат испив апчинња и ништо не се случи освен што 3 дена не излегував од бањата бидејќи ми беше многу лошо и тоа на 13г. возраст, а вториот пат беше на 15г. и се исеков со нож, но ме спаси дечко ми дојде во прав момент и ден денеска ја имам раната на левата рака ... Тогаш бев во депресија но никој не ми веруваше и можеби тоа било повод, ма да знам дека никогаш веќе тоа нема да се повтори бидејќи сега имам спокоен, мирен и исполнет ентузијастички живот ... :)

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Сега можеби имаш спокоени мирен живот ама при првиот удар во животот ти ќе посегнеш по твојот живот. Најпријателски те советувам да посетиш психолог. Постои нешто длабоко во тебе што и самата не го познаваш а тие 2 обиди што ги имаш направено имаат оставено лузна на твојата душа.