Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.601
    Мора да успееш, верувај во себе. Животот сите различно го живеат, но на никој не му е совршено. Не си само ти со такви проблеми за жал има премногу луѓе на светот коишто патат. Ќе видиш дека и ти еден ден ќе бидеш среќна ќе те огрее и тебе сонце, и ќе се радуваш на новиот ден. Помирисе со минатото живеј со сегашноста и гледај како да ја направиш подобра твојата иднина. :hug:

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.125
    @emkasemka
    1) Јас малку касно гледам, прво да те прашам, дали си ти подобро? Се смири?
    Самоубиството НЕ Е РЕШЕНИЕ, во никој случај. Зошто? Со тоа што ти ќе продолжиш да живееш ќе имаш други шанси во животот кој повторно ќе те направат среќна.
    Сигурно ја имаш видено онаа сликата на фб често ја објавуваат, „Ако во животот немаш ups and downs, тогаш немаше да бидиш жив.“ Секогаш биди спремена после најдобрите моменти во животот, да ти се случат некои добри. После лошите, очекувај да ти се случи нешто добро. Ако сте раскинале, ако му било досадно - дај му време. Не е крај на светот. Можеби ќе ти се потрефи со друг, можеби тој ќе сфати дека неможи со тебе. Со вакви напади на самоубиство, на добивање на неговото внимание ти само можиш побрзо да го оттргниш и оддалечиш од себе.
    2) Во врска со останатиот дел од проблемот, ако почесто имаш нагони на самоубиство (Бог да ги прости твоите родители), тогаш посети стручно лице. Дали би можела да го оставиш твојот инвалидиран брат? Немој. После сакаш и тој да биди уште повеќе повреден и да го направи истото? Не.
    После ова, најпаметно би било да посетиш стручно лице. Знам дека вака звучи апстрактно ама подобро да се обидиш да си помогниш себеси, а не да се откажуваш. Особено ако си тажна и ако имаш самоубиствени напади. Помош ти треба, и пак ќе речам, ова не е со лоша намера, ова е најдобро намерно.
    Како си сега?

3. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Веќе две години се борам со таа мисла. Имам веќе 20 начини смислено, до последен детал. И знам дека сите тие приказни дека некој те сака и треба да мислиш на тие луѓе во мојот случај не важи. Јас сум им само товар и вишок, ќе сфатат само дека ќе им олесни без мене. Пријатели и онака немам, дечко немам, роднини немам (по други континенти се). Се обидувам да останам силна, заради себе, никој друг. Секој ден е измачување. Веројатно стравот ќе ме спречи да направам било што. Не знам.

4. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.125
    @littleflower
    си се обидела ли да најдиш помош? Стручна на пример?

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.132
    Допаѓања:
    221.400
    Луѓе, ве читам и се чудам, се мислам дали да прокоментирам или да молчам.
    Ама еве сепак ќе прокоментирам, како бе вие луѓе немате никого на овој свет, како вас баш сите ве избегнуваат и никого не ве сака, како тоа никого немате во животот, ни родители, ни роднини, ни пријатели ни партнери ни познаници бе луѓе?
    Како само вие сте светици и безгрешни души а сите други се лоши околу вас?
    Еве пробувам да ве разберам ама не можам, не ми успева.
    Зарем еве некогаш сте се запрашале зошто не ве сакаат и ве избегнуваат сите? Ај еден, двојца па и петорица да се, ама сите?
    Зарем се потрудивте да размислете дека можеби вие некаде грешите со сите а?
    Не може друго да е, не можат сите да ви грешат бе луѓе а вие да сте најпаметни и најбезгрешни.
    Не, не и не.
    Има разни инстируции и психолози ако не можете самите, разговарајте, потрудете се да промените нешто за себе луѓе, потрудете се да бидете по човечни и по разбирливи, увидете каде грешите вие самите, не ги барајте постојано грешките на другите.

Еве, за да не бидам погрешно сватена ќе се изјаснам дека овој коментар го напишав по некоја си генерализација, не го напишав конкретно за некого овде.

На starstar, NESKAFE25, MiloMalo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Леле бре Витке... Види, обично се слагам со твоите постови и си ми една од омилените тука, најискрено, ама ова сурово бе, као си стаам пиштол на глава он да ти бил празен и ти ми подаваш метакот, еве ти еден, гудбај чарли. Не велам дека не си во право, ама оти го испука баш тука бе, на некој толку му фали...
    Туку друго сакам да кажам, никогаш не знаеме со сигурност која е причината зошто некој се осеќа осамено. Има такви ко што кажа, егото ги треснало од земја, но има многу други кои со причина се изолираат од другарите, пријателите, избегнуваат да шират познанства итн. Причини за тоа можат да бидат мал милион, изгорени се или изиграни од некого и доволно е малку да се осетливи, после тешко им станува па дуваат и на матеница, знаеш што сакам да кажам. Таа работа е деликатна, сосема се слагам со делот обавезно да се разговара со стручно лице.
    Колку деца има што се имаат пожалено дека ги малтретираат во школо дури ни таму немаат мир, родителите ќе им лупнат некој денар и очи не им гледаат со денови. Не може да судиме, секакви случаи има. А и не може секој да биде цврст до толку и лесно да се справи, значи мора психолог, едноставно мора.
    Еве јас ќе се земам за пример, во другарство не верувам. Ни машко ни женско. Порано да, бев наивна и рака во оган ставав но сега веќе одамна не е така. Ме изиграле коа ми требале најмногу, ми фаќале сеир место да помогнат, или барем да те ислушаат кога си во мака некогаш и тоа е доволно. Баш затоа, кога приказните споделени после си ги слушнам од пола град, е такви луѓе не ми требаат во близина, ни за познаници не ги сметам веќе камоли другари. Ама, и тоа е школо. Среќа па пријатели имам колку сакаш, дали се прави лажни вакви онакви, доволни ми се за во секое време. Сума сумарум, помали очекувања помали разочарувања.
    Пријатели е друго, секој ги има и тоа е факт. Е сега тоа што некој ги избегнува баш поради некои ситуации кои погоре ги наведов и не е баш за потценување, ама во многу случаи не се ни во право за тоа. Се затвараат, се жалат како немаат никој а кога ќе му пријдеш за помош бега и се затвара. Иди па најди му крајот.
    За да не се разочарувате најубаво е да си држите одредена дистанца. Не мора да сте ко сестри браќа се да си споделувате, ама за едно кафе, лаф муабет бидете тука, не бегајте. Ако ви дојде на памет дека некој сака да ве искористи кога ве вика за кафе, помислете обратно, во таа ситуација и вие го искористувате фактички, бидејќи сте излегле од дома и на некој начин ја победувате самотијата. Не го мислам ова злонамерно или себично, туку напротив, со тоа што ќе правите друштво некому си помагате и себеси. Не мора тој пријател/познаник да знае се за вас, доволно е општ муабет, ако треба тупете го и за времето но излезете, не се затварајте дома, така е најлошо.
    Значи, во било каква ситуација да сте, самоубиството не е решение, така да за тоа не смеете ни да помислите!

Последна измена: 26 декември 2015
    На Mini90, Dust, Victorian и 4 други им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.132
    Допаѓања:
    221.400
    Сума сумарум за цела оваа ситуација е тоа што некој не е свесен дека во оваа денешница секој ПРВО за себе си гледа а ВТОРО е дека големите очекувања убиваат.
    Се на се, кога ова би го сватиле дел од луѓето што не се среќни верувам дека ќе станат посреќни и поисполнети.
    Животот е искуство.. животот е искушение и пред се предизвик, сите нас не предизвикува. Греота е некој да се убие при даден живот и неговата суштина "предизвик".
    @MiloMalo .. многу убаво напишано од твоја страна, само што луѓето треба да научат да умеат да читат и да влечат поуки од вакви цитати, ама мрзата и незалагањето за себе си си го прават своето.

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Не е дека никој не ги сака ваквите луѓе туку ним им се врти во глава дека никому не му требат, дека никој не ги сака и во нивната глава тоа е апсолутна вистина и нема жива сила шти може да им го промени мислењето доколку самите не се освестат...за среќа некои од нив се истажат на некого и побараат стручна помош па некако излезат од тој ќорсокак...но за жал други продолжуваат да тонат и паѓаат во депресија...а верувајте никој не би сакал да биде во депресија...тоа е посилно од нив и навистина треба некој со многу разбирање и пожртвованост да им помогне....затоа кој не искусил не треба ни да осудува....

На presiosaP, MiloMalo и littleflower им се допаѓа ова.
  9. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Токму така Вит, ете јас повеќе се насочив на оние деца/млади кои се соочуваат со реални проблеми, додека на некои чија најголема депресија им е што им се скршил ноктот, па тие ни друштво ги трпи ни бутур, што е нормално. Во каква мака и да се најдат таквите се најмалку се способни да сфатат барем дел од ова што пишуваме...

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.132
    Допаѓања:
    221.400
    Мене апсолутно ми е јасно дека сите ние овде размислуваме и гледаме на работите од поинаков агол.
    Ако некој почуствува потреба дека не умее со нервите и со психата во себе треба да се обрати кај стручно лице за да си помогне себеси, тоа е фактот.
    И да, останувам на мојот став, не можат сите во животот да ти се криви колку и тоа да личи сурово, ако веќе почуствуваш дека цел свет е против тебе (што не е нормално) треба да реагираш, или да се промениш самата себе, или да побараш помош за да се промениш ако веќе не можеш сам.

11. littleflower

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Да, веќе 13 години. Порано одев редовно, сега веќе не толку. Сигурно и тоа нешто помогнало штом сеуште сум тука :)

12. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Ето видиш? Супер. Претпоставувам дека си помлада но како и да е, верувај на сите некогаш ни дојде до глава и ни иде усвета да фатиме. Ко што кажа Витамина животот е едно искушение, борба, не мисли дека си терет на некого, исфрли го тоа од главата, оти тоа не го знаеш сигурно туку само го претпоставуваш, и тоа е тоа што те притиска. Значи не е реално туку само твоја претпоставка. А сите сме имале по некоја жута минута верувај, на никој не му е све пуно и рамно.
    Туку, гледај посвети се на нешто што те прави среќна, што те исполнува, било што, некое хоби, куче маче папагал рибички... Само пробај позитивно сврти ги работите ќе видиш како само од себе ќе си дојде се на место :hug:

13. littleflower

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Не сум мн млада, 29 год имам. Фала ти за одговоров :)

14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.125
    А дали дури одеше поредовно забележуваше промена па сега кога не одиш толку редовно забележуваш дека пак ти е лошо?
    И друга работа, ако ти помогнало, зошто не почниш пак да одиш редовно?
    Ако не ти помага одењето кај стручно лице дали се се обидела со друго стручно лице или да му кажиш дека пристапот не е коректен?
    Малце бомбардирам со прашања, ама ете :l:
    Немора да ги одговориш ако не сакаш. Подобро би било доколку би ги ставила прашањата како што ти би одговарала ама нели немаме баш многу простор за така. :)

15. littleflower

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Ми се случува да ми е подобро и кога не одам, а да ми се влошува кога одам. Нема правило. Тоа е така бидејќи причината е сепак во мене, а стручното лице е тука само како потпора. Се случувало да одам затоа што треба, а не затоа што сум сакала помош во тој момент, па немало позитивен ефект. Сум се обидела кај 3ца до сега во овие 13 години, ниту еден не ми бил нешто wow, односно не сум почувствувала дека успева да допре до сржта за да ми помогне. Зошто те интересира толку? Дали и ти си имала некој ваков проблем или чиста радозналост?

16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.125
    Ќе бидам искрена, чиста радозналост и можност да помогнам на некој ако знам кај згрешил некој друг.
    Затоа чисто ме интересираше дали ти тоа им го кажуваш на стручните лица, дека не ти помагаат.
    @littleflower

17. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Никогаш не би се осмелила да кажам дека самоубиството е кукавички потег. Не сакам ни да замислам колкава била болката на некого што си го одзел животот. Посакувам никој никогаш да нема причина да помисли на вакво нешто, а на сите кои се соочуваат со такви мисли ги советувам да побараат помош , ако не стручна, барем да не остануваат сами со своите црни мисли, да зборуваат со некого.
    Животот не е лесен, но вреди да се бориме и да ги издржиме лошите денови за да уживаме во убавите денови, кои верувам дека доаѓаат, за сите!

18. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    DEČAK ZA KOJIM PLAČE ČITAV REGION: 14-godišnjak se ubio nakon što su ga drugovi SILOVALI OKLAGIJOM!

Со што ги хранат родителите децава дома? Со омраза и злоба? Како може да постои толку злоба во едно дете да му го уништи животот на друго?
    И за жал како што има погоре пост, воопшто не се слагам. Има деца што страдаат од што се премногу мирни, воспитани и добри, а не затоа што не се сфатени и односот не им чини!
    Многу жално ;(

http://www.srbijadanas.com/clanak/d...njak-se-ubio-nakon-sto-su-ga-drugovi-silovali

19. stayyy

stayyy Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Imam 15 godini, Odsekogash sum se custvuval sam na svetov,mislam deka ne pripagam tuka, Ushte od mojata 8 godina razmisluvam na samoubisto,vecherta koga doznav deka tatkomi ja izneveril majkami mi se srushi se!! Ushte togash pomisliv na samoubistvo no neshto me zadrzuvashe, nemav i nemam rodiyelska ljubov, takarecheno komshiite gi poznavaat moite roditeli podobo od mene.Sekoja nokj placev i bolkata vo mene rasteshe od den na den,od godina vo godina,sepak do osnovno imav nadez,otkako se zapishav sredno pochna mojot pogolem koshmar,Sekojdnevno me ismejuvaaat i ppovreduvaat,me narekuvaat so najgrdi iminja se zaradi toa sto sum porazlichen i povlechen vo sebe.Sekoj den nashkolo se molam da go preziveam denot i da izdrzam,no povekje nemozam vekje 1,5 godina se obiduvaam da izdrazam na noze no popoleka tonam,

20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.125
    @stayyy дали си се обидел да побараш стручна помош?
    Ова е сериозно, едино мило ми е шо ја немаш храброста да се самоубиеш. Знајш, не е виновен тој кој се чувствува лошо и депресивно, туку тој кој бил спремен да го однеси до тоа ниво. Безразлика на околностите мислам дека треба да посетиш доктор.

На NESKAFE25, promeneta и Winter Lady им се допаѓа ова.