1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. LadyInTheDark

LadyInTheDark Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.757
    Да знаеш...Самоубиство е најголемиот грев и неправда кон бога,бог им го дал животот на луѓето и тоа реба да се испочитува а за смртта само тој кога ќе ти одреди...Ти немаш право да чепкаш тука и седиси мирно ма гз,бидејќи не се игра со тоа,тоа е голем грев башка и поради тоа самоубијците не ги опева поп и ги закопуваат на посебно место кои се многу осамени на другиот свет.Доколку се осуди некој кон тоа,тој веќе е скаран со бог,бидејќи тој ти го подарил животот и немаш ти право да си го одземаш.А за пекол не постои и кога ќе дојде судниот ден бог само на самоубијците нема да им даде втора шанса за живот,само ќе исчезнат во воздух како прашинка како никогаш да не се родиле.

На Vitaly му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Tie sto sakaat da se samoubijat ne molat nekoj da gi razubedi.
    Toa e sostojba na umot koja gi kanalizira mislite kon suicid.

На Petar80, SAMIRA, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. LadyInTheDark

LadyInTheDark Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.757
    Е да,не молат,но не знаат која грешка ја прават за жал....

4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    На светов не постои ништо што неможе да се прости..додуше ете јас понекогаш на Бога му се лутам ивелам дека нема да му простам што дозволил да се родам, ваква каква сум, самобендисана...ајде мало, што и да си направила во тој момент така си сакала и боли те брига..има денови за опоравак..сите учиме од грешки....врти друга страна...ехееееј, ако тек така сите се убивавме кога ке згрешевме, немаше да има жив човек на планетава:f:

На Petar80 и 1418 им се допаѓа ова.
  5. mentol

mentol Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2015
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    66
    ;(
    подобро е да се самоубијам одколку да имам ваков живот. Се надевам дека че соберам храброст деновиве да го сторам тоа. После смртта нај веројатно че одам на подобро место. Неможам да живем појче

6. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    262
    А зошто мислиш деκа не заслужуваш да живееш, што е пρоблемот?

7. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    262
    Κаκов живот?

8. maca cvet

maca cvet Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2014
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    455
    Во потполност се согласувам со тебе

На Vitaly и LadyInTheDark им се допаѓа ова.
  9. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Значи не осудувајте,дали било грев или не,секој барем еднаш му дошло на помисла,не е убаво нели, ама тој што страдал во животот барем еднаш би соучествувал со тие што им доаѓа на мисла,наместо да се кажува ова,она,подобро е најблиските да интервенираат,пошо секој мал сигнал е доволен,нели они се тука да ни помогнат,ама ги нема,епа после,ех да знаев,боље спречи него лечи,а тука више и нема што да се лечи, освен тагата...Така да зошто се луѓето толку себични,и носат предрасуди во себе,не само на оваа тема, за се,и после само осудуваат,тоа е затоа што очигледно не живеат во други чевли и ја гледаат само својата подобра страна,ама ете,нели како викаат тркалото се врти,или се тече се се менува.

На Petar80 и Gosh им се допаѓа ова.
  10. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не го подржувам самоубиството, но ги разбирам тие кои си го одзеле животот, далечна роднина пред 2 години се самоуби. Имаше само 23 години беа сиромашни, од сите страни пробуваа да дојдат до некоја пара но никако, тој немаше другари, имаше девојка која по некое време и таа го напушти, беше многу осамен, дури еднаш по улица додека се разминавме го приметив дека плаче. Премногу беше добар, на сите помагаше колку имаше и можеше. Се самоуби со нож во напуштена куќа, беше пронајден 8 дена подоцна. :( ;( Самоубиството НЕ е рашение...

На LadyInTheDark и Petar80 им се допаѓа ова.
  11. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    не знам кој си но те читав жив ли си ;(;(

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.812
    Допаѓања:
    80.608
    Жив ни е @mentol :) Не се давај друже, знаеш дека не смееш да го направиш тоа и да му подадеш рака на Ѓаволот. :)

13. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Бидејќи членов повеќе пати изразува суицидални мисли на форумов (и денес отвори тема со истата содржина), предлагам ај пи адресата да се пренеси в полиција или Брза Помош, па да не испадне после дека предупредени бевме, а не презедовме ништо.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mentol

mentol Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2015
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    66
    жив сум. Ама подобро да несум

15. My_Vezilka

My_Vezilka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    170
    Абе mentol што толку лошо си направил па да не си жив?

16. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Тинејџерски „тактабити“ за кои сега се кае. Имал кажувано и на други теми.

17. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    I siromastijata ne e pricina za samoubistvo jas kolku bev siromasna ehe i struja nemavme i telefon nemavme ni gi isklucija majka mi i tatko mi bez rabota bez plati ostanaa pa pak ne go napravivme toa 4 meseci bevme bez struja ni jas a ni sestra mi dojdoa podobri vreminja i za nas se omazivme vraboteni sme site si zemame koj plata koj penzija tatko mi pocina od tie stresovi od infarkt prviot go prezivea vtoriot ne e sega koga gi izgubiv i prvata i vtorata bremenost togas sakav da me nema i mene ama ke dade gospod ke imam deca i jas

На Cka и SAMIRA им се допаѓа ова.
  18. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Не мора да значи дека тие што планираат самоубиство не го кажуваат тоа. Можеби молат за помош, секој сака утешен збор и кога не му се живее. Размислете, тоа не е лесен чекор, одеднаш те нема. На сите некогаш ни дошло преку глава од се, но сепак се надеваме дека постои малку среќа и дека би било штета да не откриеме што не чека. Можеби некој стварно забрљал, дали намерно или бил жртва на неповолни околности, па животот му станал измачување. Многу лошо е во секој случај кога вриштиш во себе. Па и ближните некогаш знаат да ти го направат животот пекол, а потоа и да не ти понудат помош. Е тоа е најлошо мислам, ако детето не е добро поради нив и ако не препознаат и му помогнат. Секој може да згреши, но утешен збор од родител многу значи.

На ceca-1, SAMIRA и meckicka им се допаѓа ова.
  19. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Што убаво викаш он беше добар и им помагаше на сите,ете си ја плати цената на добрината,кај е околината него да му помогне,бил осамен точно зар луѓево не го дружеле зашто бил сиромав а имал душа,еххх у што се претвори светот,сеа кај ќе им иде душата на тие што на некој начин суделе заради едно,друго,трето или....Си го видел дека плаче,го виделе ама баш многу им било гајле,ама добро затоа он сеа во рајот ќе си биде мирен,пак ќе кажам решение или не,нема што да му се суди на тој млад живот кој што страдал,и ете што не успеал на некој начин да се избори и да не си го одземе животот,ако ништо барем заради Бог,он му го дал он треба да му го земе,ама тука нема што да му се суди на него,можеби и неговата беспомошна потсвест го направила,Бог ќе им суди секако на тие што му го свтреле грбот кога најмногу него му требало,така да судење само на околината ќе речам ,а да се правиме некои херои лажни и да викаме сепак не требало тотален апсурд.Само уште едно ќе кажам да биле 1 секунда во негова кожа ќе им било јасно, прејасно.

На eliesaab, soffce, ceca-1 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. AnakinSkywalker

AnakinSkywalker Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Dobro sram mi e ama za 23 godini masko sto veke tri meseci kuka I place mi se smaci nz kako ama izgubiv se okolu mene pred se se izgubiv sebesi nemam zelba I motiv za nisto se sramam od doma ne izleguvam kako naednas da podignav racna I op veke ne sum istiot poslednite denovi mislata mi e dali da se ubijam ili da odam na doktor svesen sum deka ima losi luge koi mirno spijat ili pak bolni koi molat za zdravje no jas sum kako kamen ni na zivo se raduvam ni na mrtvo placam se custvuvam otfrleno od lugeto a naj me boli sto vo mozokot sum kako izvetrean a bev solidno dete