Самоубиство

Discussion in 'Психологија' started by Bright, Mar 16, 2010.

1. MegiPegi

MegiPegi Активен член

Како во расказот на Чехов "Судбината на човекот" иронијата на животот може и повеќе пати да ти ја украде надежта и да ти ја врати. Поради тоа можеби чудно меѓутоа самоубиството претставува храброст а останувањето во живот издржливост, тенка е линијата помеѓу двете но никогаш не би можела да кажам дека оние кои посегнале по својот живот се кукавици...извинете за мојот песимистички став, но бројката на самоубиства се повеќе се зголемува јас само се обидувам од поинаков агол да ги разберам.

2. Viki693

Viki693 Популарен член

Megi |Pegi jas gi razbiram i od ednata i od drugata strana za zal...koga nekoj e do dnoto ne razmisluva za drugite...a koga sakash nekoj da spasish od dnoto nedopira do nego....:( i da zal se poveke mladi posegnuvaat po svojot zivot..mnogu pati imam kazano deka namesto prepukuvanja pomegu ministri, direktori, profesori, potrebno e da se zadolzitelni seminari okolu psihologijata i otvoreno da se zboruva za anksioznosta i drugite problemi megu mladite.....

3. MegiPegi

MegiPegi Активен член

totalno si vo pravo :) duri i da ja zanemarime deneshnava situacija bidejki site znaeme na shto e staven akcentot vo nashata drzava nikogsh ne se prevzemale merki na ovaa tema... i potoa se polnat i polnat stranicite na crna hronika i togash site mediumi se zainteresirani, za pricinata koja ja naterala licnosta na samoubistvoto no brzo pominuva taa euforija i povtorno sme slepi koga drugite pred nashi oci krvarat...

SAMIRA and ceca-1 like this.
  4. Bethebest123

Bethebest123 Истакнат член

Здраво, немам каде да се обратам, не можам никому да се доверам, па се одлучив овде да споделам. Пред некој ден направив голема грешка, што можеби допрва ќе ја плаќам... Многу се каам. Не можам да поднесам каков човек сум... Премногу се повредив себе и личноста која најмногу ја сакам... Не заслужувам да живеам ни минута, не можам да живеам вака. Цело време сум на антидепресиви но не помага воопшто...

5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Ако се самоубиеш, уште повеќе ќе ја повредиш саканата личност, а и самата себеси.
    Ништо нема да смениш. Дури и да ти е лута саканата личност, ќе се полути и ќе и` помине. Ако се самоубиеш и неа ќе ја повредиш за вечни векови, а и ти ништо нема да постигнеш.
    Сите заслужуваме да живееме...

SAMIRA and Bender Rodriguez like this.
  6. AnakinSkywalker

AnakinSkywalker Активен член

Drugare ja sest meseci se mucam imase krizni momenti ama izdrza I use ne Sam
    Podobren ama eve ziv Sam so ako umres ke smenis nesto I mene cel svet mi e srusen ama zivot ice dajle

SAMIRA and Elissa like this.
  7. Bethebest123

Bethebest123 Истакнат член

Откако се изначитав англиски форуми за луѓе кои се/биле во иста ситуација како мене, некако ми олесна. Уште сум како во транс, ама едно сфатив дека се' додека родителите ми се живи, никогаш нема да можам да го направам тоа, иако моментално посакувам да бев на друг свет.

Viki693 and Orthophill like this.
  8. Elissa

Elissa Форумски идол

Дечки опуштетесе и уживајте, на никој не му е нешто поарно. На сите ни дошло преку глава и сме помислиле оти не ни се живее ама еве сите сме живи.Потрудетесе да го изживеете животот оти сега вие е ова,друг живот нема. Don't worry be happy
    @AnakinSkywalker @Bethebest123
    1381611_3510946787620_1067386089_n.jpg

КикиМаус and Petar80 like this.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Мене ме загрижува што се случува сега со mentol. :( Не можам да го означам, баниран е... пробав да му помогнам ама којзнае дали постапи така како што го советував...

10. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Тешка тема, мислам дека не постои особа која барем еднаш не помислила да го направи тој чекор. Од една страна е храброст да посигнеш по својот живот, а од друга кукавичлок. Мојата братучетка се самоуби пред скоро една година...
    Од тогаш уште повеќе го презирам самоубиството, таа отиде, а ние останавме тука со спомените. Ги повреди сите што ги сакаше и што ја сакаа...

11. allaround

allaround Популарен член

Јас никогаш немам посегнато по својот живот. Секогаш сум гледала и сеуште гледам од било што да извлечам позиитвност. Уживам во животот. Млада сум и мислам дека тек сега ми доаѓаат годините во кои треба максимум да живеам. Си имам сопствени цели поставено кои ме водат низ животот и тоа доста помага.

Cinderfakinrella and Hristov like this.
  12. Bonus-Kombinator

Bonus-Kombinator Истакнат член

Сум помислувал многу пати, но во мојата ситуација што ако се самоубијам? нема да направам подобро за никој а ни полошо. Сега кога сум жив и онака на никој не му е гајле за мене а не па кога би умрел.
    Кога веќе би се сабоубивал имам една листа на луѓе што би ги убил пред да се самоубијам, барем на некого да му го направам понатамошниот живот да му биде подобар ако не мојот. :)

13. baba Rada

baba Rada Популарен член

Мошне интересно:?: Кажи кога планираш да отепуваш луѓе, за да ти ја дадам и јас мојата листа;)

14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Дали и предозирањето го сметате за самоубиство ако е несвесно на пр со таблети или со дроги некои си?

15. ccca

ccca Популарен член

нахх нема нишо да напраиш, ке помине после некое време...те. ако си на факс
    бтв. колку год имаш и од кој град си?

self medicating ако збориш за тоа...т.е. прејадување јадење мн благо, кофеин
    е обид за исклучување/потиснување на емоции шо резултира со high/low ниво на енергија
    ...со др зборови ако се напуниш шекер нема да осекаш лошо, но после некое време ке снемаш енергија и пак ке бидеш заникаде:>следи лооп на нов внес на шекер/кафе
    шо не е одговор гледано на долг период...но зажал заради начинот на кој е формиран светот после втора светска војна понекогаш е единственото или наједноставното нешто шо моеш да го напраиш со оглед на ограничено слободно време

SAMIRA and okcenzi like this.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

@ccca Мислам дека не ме сфати. Има луѓе кои се под стрес и има наркомани. Овие првиве несвесно може да се предозираат со таблети за смирување а овие вториве со дрога. Дали тоа е самоубиство? Зборувам за несвесно предозирање.

17. Bonus-Kombinator

Секако дека ништо нема да направам, сеуште не ми е дојдено преку глава до тој степен. :) 17 имам од Скопје сум. :)

18. Bonus-Kombinator

Тој што свесно посегнал по дрога треба да биде и свесен да последиците... За секој организам дозата за предозирање е различна, така да според мене е самоубиство. :)

Cinderfakinrella likes this.
  19. ccca

ccca Популарен член

dude не си свесен колку само ке ти помине
    ...у иднина те очекуе уште поеке разочарување и butthurt али јебига понекад даваат плата за тоа, понекад е дел од описот на работното место

добрите вести се дека кога ке остареш помалите девојчиња ке сакаат поеке да искачаат со тебе(полуди се од оние на моја возраст... шо ги има ретко)...лошите се дека ако не си у врска и ако не се смени нешо до тогаш ке нема мн женски шо се на твоја возраст
    (зборам за 10 години...здравје)

20. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Tоа беше момчето 23 години мислам да пиша да има,кој сакаше да си го одземе животот,ми текна мислам летоска напиша,многу жално,али тие работи уште тогаш почнуваат најдобро би било да му било само мисла која му минала набрзина и да не се случило нешто полошо,и што стана со него,зошто е па уште баниран?Али колку и да се збори за тоа дека е кукавчки или сл. најдобро е во тие случаеви да им се помогне на тие луѓе,додека не стане предоцна после тоа веќе и е сувишно да се збори вака или така.Кривец за цела ситуација би рекла општеството/луѓето кои немилосрдно судат за сите неуспеси кои се случуваат,па уште повеќе зада си го стегаме обрачот околу врат.