Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Ти не си со сите очигледно, кој може да врати мртви родители...сите тогаш ќе го направевме тоа...а ако тоа ти била маката, не си единствен...Само знам дека си дојден овде за забава и тресење зелени...провокаторе!!!

На joy1 и Petar80 им се допаѓа ова.
  2. ciudad_juarez

ciudad_juarez Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    185
    Zosto ne te baniraat od osetlivi temi da ne mozis da provociras?Ti ne si so site cim ti e zabaven mojot problem.Ti da ostanese kako mene na 20 god.bez dvata roditeli,sama bez nikoj da te videv dali ke se ismejavase.Ne me citiraj poke.

3. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    imam itno prasanje, imam bliska licnost sto se obide da se samoubie t.e. da se obesi, ja najdovme, posle nekoi obiduvanja da ja vratat vo normala i so disenje i so se toa se bese vo red ama licnosta ima traumi, ednostavno doagja na mesta kaj sto se razdelila so dragi licnosti kaj sto se gusnavme posleden pat i slicno, pomni nekoi raboti ama podolgo vreme krv ne i dovagala do mozokot bidejki bez vozduh ostanal sekako, doktorot ni rece da ne mu spomnuvame nisto za toa sto go napravii, a kako sto napomenav doagja na mesta kaj sto se razdelivme, bidejki mozebi ja sum pricinata zosto go napravil toa. Sakam sovet kako da postapam so takvata licnost i dali mozebi seto ova e igra bidejki se razdelivme? ne ja prepoznavam veke ne e istata licnost samo gleda i shara so ocite edvaj nesto prodtkuva. Zal mi e ;(. Celo vreme go spomnuvase moeto ime ama samo prvite 2 bukvi i ja koga ke si go kazev celoto klimase so glavata. Mi skina i cveke demek da i go dadam na taa sto ja sakal a jas stojam pred nego, edno vreme kako da me pozna pocna da place i da me guska a posle me otrgase. Prv pat mi se desava ova vo zivotot, neznam kako da reagiram i kolku covek dolgo moze da ostane bez voduh, po takvo besenje i dali voopsto po 15,20 minuti na besilka moze da funkcionira posle isto kako sto rekoa doktorite, deka treba vreme da se vrati vo normala i da odi na psihijatar.Vo sok sum potoa sto go vidov vcera deka sosema treta licnost stoi pred mene i ne me prepoznava. :o

4. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Da se nadovrzam, istata licnost pred malku ja videle u grad bila sosem normalna dali ja sum teska budala, dali nekoj moze da go odglumi se toa? Kakov grev i se pisuva

На lilo и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Те манипулира.
    "Види ме ќе се убивам заради тебе" е провикација и психичка уцена!
    Кој решил - се убива и точка.
    Оваа личност пати за твое внимание.
    Мирно живеј си, не носи си товар!

На Dust и Petar80 им се допаѓа ова.
  6. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Ama kako dobro toa go odglumija ne e mozno da pomislis deka manipuliraat koja gluperda sum jas ej

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    :hug: не ставај си на срце
    Игнорирај ја таа личност!

На Dust и Petar80 им се допаѓа ова.
  8. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Па како си толку сигурна дека одглумиле? Плус, и лажен обид за самоубиство е подеднакво сериозен аларм дека нешто не е во ред. Ако ти значи и те загрижува таа личност, тогаш биди внимателна како се однесуваш со неа среде чувствителен период, гледај да не и одмагаш ако не можеш да и помогнеш. Секако, држи дистанца ако сакаш, ама немој тоа да го изведеш така сурово.

На Angie24 и theowndemon им се допаѓа ова.
  9. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Znae deka ke se sozalam i na se e spremna takvata licnost . Od doma mi zabranuvaat 2 me fatija kako lazam deka ne se druzam so nego, mnogu mladi zivoti unistil i vo ljubovna i vo drugarska smisla. Vo sok sum, nekoj da ne mi frlil crna magija. E bas mi tekna majkami nasla 2 konci bel i sin spoeni vo krug i izgoreni od site 4 kraja do mojata vrata od sobata, gospode pomogni mi dali zapadnav vo nesto loso ..... Na koj tolku zgresiv.

10. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Не си малку млада за да веруваш во овие нешта? :)
    Инаку, добро, јас немав претстава за каква личност зборуваш. Држи дистанца, како што ти реков, ама не повредувај, не се расправај, затоа што не си сигурна дали не е навистина во тешки депресии, и така. Друго нема што да сториш.

На theowndemon и SnowQueen17 им се допаѓа ова.
  11. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    ♡BuBaLe♡ ти си само за во позитивни теми. Оваа тема само ме наполни со негативна енергија. Гледам и ти сакаш да помогнеш со совет како и јас. Во право си за вербата во Бога, надежта и да му се радуваме на животот. Овде ем барет совет ем кога ќе ги советуваш крив си. Остај ги батали ги.
    SnowQueen17 ако се работи за тинејѓер глума е ите како. Подалеку од негативни ликови.

Секое добро на сите. Имајте волја и ќе си најдете решение. :)

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Pocnuvam da stravuvam deka mi treba psihijatar...

13. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @SnowQueen17 откако ги прочитав податоците кои си ги напишала за оваа личност која очигледно ти создава немири и можност за грижа на совест, би сакала да ти укажам нешто. Од психолошки аспект, би рекла дека оваа личност кон тебе развила еден вид на емоционална приврзаност, без разлика дали се работи за пријателство или љубов. Таа личност во својот ум си создала една врска со тебе која очигледно не сакала да се раскине под никакви услови. Додека за нормалните луѓе ова иако претставува тешкотија, тие со тек на време се помируваат со промената, односно со новата ситуација бидејќи тие се психички стабилни личности, тие не подлегнуваат на слабоста во умот и неможноста да ги контролираат своите емоции кога ќе се случи нешто против нивната волја и желба. Меѓутоа, личностите кои се психички нестабилни немаат контрола врз нивните емоции и не реагираат на нормален начин туку сметаат дека тие ја имаат моќта да ги променат нештата во нивна полза со цел тие да имаат душевен мир. Со други зборови, тие едноставно не можат да ги прифатат промените кои се случуваат во нивниот живот.
    Обично емоционалната приврзаност е добар поим во психологијата, но не е тоа секогаш случајот. Имено, емоционалната приврзаност има негативен ефект и се смета како емоционална индиферентност, емоционално газење односно обезличувување (нарушување). Ова најчесто произлегува од психолошка траума и е составен дел на анксиозни и стресни нарушувања и вознемирувања. Лицето додека е физички присутно, во умот се движи на друго место и тоа изгледа како да се преокупирани. Како што кажав претходно, овие личности кои страдаат од ова, моментално поминуваат низ тежок период, како загубата на блиска личност.
    Оваа личност доколку загубила особа која и значи преку смрт, тогаш нејзиното однесување би било малку поинакво од однесувањето кога е свесна дека личноста не е ,,целосно,, загубена, односно е сеуште жива и тоа им дава одредено чувство на надеж дека тие сеуште можат да ги променат работите во нивна полза, без претходно разумно да размислат, ниту пак ги бираат средствата на кој начин ќе го направат тоа.
    Меѓутоа во овој случај, личноста знае дека ти се сеуште присутна во неговиот живот. Свесен е за фактот дека доживеал разделба од тебе, како личност за која е емоционално приврзана но сепак гледа одредена шанса за пресврт. Е сега бидејќи велиш дека постојат тврдења дека оваа личност била видена како нормално се однесува, тоа може да значи дека личоста можеби и не е со целосно, туку со делумно нарушена психичка состојба. Односно прави работи кои знае дека не се во ред, но сепак ги прави и затоа постои драстично варирање во неговото однесување, како да се работи за две различни карактери во една особа. Или пак, ова однесување го применува само врз тебе бидејќи во тебе и лежи проблемот, односно причината поради која не му е се совршено во животот. Имај на ум дека и за ова однесување е потребна одреден степен на интелегенција со цел да го постигне она што го сака и да биде убедлив. Ги употребил вистинските пораки на невербаланата комуникација да се совпаѓаат со ,,пораката,, или ,,состојбата,, во која се наоѓа поради тебе. Со ова тој не се спушта на нивото да помислиш дека во него е грешката, туку во тебе. Типична манипулација од психолошки карактер, односно со обратен ефект или ,,сменување на улогите на вината,, Тој е свесен дека ти при здрав разум и чиста совест не би се вратила кај него после разделба , меѓутоа доколку тој успее да ги промени работите, начинот на твоето размислување, да ја пронајде таа слаба точка кај тебе- во овој случај емпатијата, колебањето, грижата на совест, несигурноста во твојата одлука и веќе доаѓа до пресврт. Одлужноста е разнишана а со тоа ти повторно решаваш да го преиспиташ твоето размислувањеи да донесеш поинаква одлука, во овој случај одлука која ќе биде во негова полза а тоа е да ја врати личноста со која бил емоционално приврзан. Со тоа тој би имал повторно чиста совест, но ти не се додека и тоа не исчезне со некакво ,,надоместување,, кое тој секако ќе го побара од тебе, како еден вид на мала одмазда за привремениот немир и труд кој си му го создала.
    Јас знам, а и ти треба да препознаеш дека овде не станува збор за нормална личност, туку за личност со нарушен психолошки и емоционален профил.
    Причината е тоа што тој ги помешал поимите на самоубиството.
    Луѓето кои извршуваат самоубиство го прават тоа бидејќи сметаат дека се е за нив изгубено и дека повеќе немаат надеж за да ги поправат работите на подобро.
    Ама оваа личност го употребила самоубиството, односно обидот за самоубиство само како средство со кое неговата манипулација би имала некаква тежина и сериозност во твоите очи.
    Освен промена на вината, тој го употребил и средството на ,, плач за внимание,,
    Разбирам дека луѓето како социјални суштества кои им е потребно внимание од другите. Под тоа не подразбирам ласкање или да бидеш ѕвездата на шоуто, туку обична љубов и внимание- нешто што ние очекуваме да го добиеме од оние кои не сакаат или барем така мислиме. Во твојот случај бидејќи тој развил емоционална приврзаност со тебе, тоа и го очекувал од тебе , но работите се промениле кога сте се разделиле. А плачот за внимание овде е очајна потрага да се пронајде или да се добие љубовта и вниманието кој тој не го почувствувал или престанал да го чувствува (бидејќи ти си го прекратила тоа).
    Покрај ова, луѓето кои сакаат да извршат самоубиство некогаш бараат внимание од здравствената помош со цел повторно да се почувствуваат сакани и значајни , без разлика од кого.
    Луѓето ја негираат индивидуалната здравствена помош , или помошта која била несоодветна, пред тоа. Ако личноста ја добива грижата и вниманието кое и е потребно, тогаш таа немала да се обиде да се самоубие на прво место.
    Самиот обид за самоубиство претставува и реалност. Не е важно како ќе се направи или колку блиску ќе се дојде до смртта, тоа е сериозна работа.
    Но ти си можела да бидеш во право ако сеуште не си се колебала во твојата одлука за разделба и при овој случај си можела да сметаш дека неговиот обид за самоубиство не е нешто од голема важност.
    Бидејќи оваа личност знае дека ефектот на самоубиството или обидот за тоа е доста трауматично и потресно нешто не само за него самиот туку и за најблиските околу него, тој решил тоа да го искористи против тебе. Сакал да го активира чувството во тебе за грижа на совест спрема него и со тоа да го преиспиташ начинот на размислување и да бидеш повторно блиска со него.
    Сепак не треба да бидеш толку ладнокрвна со оваа личност, туку да ја слушнеш вистинската порака која таа се обидува да ти ја пренесе. Обиди се да разбереш дека оваа личност можеби (свесно или полусвесно, зависно од нарушувањето на психичката состојба) вложила голем труд и напор за оваа манипулација да биде убедлива, ефективна врз твојата психа и да успее да ги сврти работите во нејзина полза. А тоа сигурно кажува ,, Јас сум во болка која не можам да ја поднесам, те молам помогни ми,,
    До тебе зависи дали ќе ја слушнеш и ќе обрнеш внимание на оваа порака или не. Можеби можеш да и понудиш помош на оваа личност, но не директно, туку индиректно.
    Ова го кажувам поради причината што последната работа што би ја сакала, или која оваа личноста ја сака е да се обиде повторно да изврши обид за самоубиство бидејќи главно ти не си ја слушнала неговата прва порака - а следниот пат тоа може да биде и последната работа која таа личност ќе ја направи. А луѓето кои се обидуваат да извршат самоубиство не сакаат да умрат- само сакаат да стават крај на нивната болка (во овој случај ,, болката која си му ја предизвикала со разделба, а тоа е всушност неговата неспособност нормално да ги контролира неговите чувства)

Те молам прочитај ја оваа порака и обиди се да разбереш како и зошто се однесува оваа личност со тебе на ваков драстичен начин...

14. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Mnogu mi olesna so tekstot sto go napisa mila, nema da dolzam ke bidam podirektna bidejki sum vo dvizenje i custvuvam nekoj nemir nekoj strav deka istoto ke se sluci, togas neznam sigurno i na mene ke moraat da mi vlijaat nekoi psiholozi psihijatri vrz glava, custvuvam nekoja zeska toplina da me obliva, kako nemozam ni do doma da si stignam. Custvuvam deka site okolu mene me lazat. Sakam da i pomognam na takvata licnost ama moram da bidam so nea, taka ke propadnat u voda site sto mi pomogaa da se boram protiv nea, prvo mi pravese problemi doma so moite dovagase se derese a podocna vide deka toa ne i uspea i sakase so samosozaluvanje da stigne do mene. Trauma mi e zatoa sto licnosta so ja zapoznav ne e ovaa bese ziva, vesela, a sega koga ja gledam vakva sok ednostavno e za mene neznam kako da objasnam, bese po gradot nonstop a sega, doma zatvorena jas custvuvam empatija, si mislam i deckomi ne me saka, bidejki pred pola god raskinavme, zaradi ovaa osoba i sega pak sme zaedno ama ne e toa toa, pocnuvam da pagjam vo depresija, svesna sum za toa a od druga strana si mislam deka manipulira so menesto da mislam sto da pravam, dobro e sto sednav na edna klupicka mi se povrakase, gadese, objasniv pogore zosto, ili deka si igra so mene za jas da custvuvam griza na sovest, ili deka stvarno se ima obideno da se samoubie, pokraj momentite sto gi imavme zaedno najubavo me guskase na cel svet koga i da mi protrebase tuka bese za menee i me utesuvase so svojata guska, neznam mi se place sega i da saka nemoze da bide istata licnost...

15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.219
    Не сум помислила и нема ни да помислам. Се плашам од смртта и не би ја предизвикала сама. Би била најсреќна кога би доживеала длабока старост. Не постои проблем кој не се решава, ништо не е вредно за него да се одземе животот.

16. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Јас би сакала да укажам на осетливоста на оваа тема и да ве замолам ако немате трпение да искоментирате како што треба, подобро воопшто не ја отварајте темата.
    Два збора фалат на некој кој е во тешка ситуација да посегне по својот живот, било да пишува тука или само да чита.
    На никому не сте му под кожа, ниту пак сте должни, ама имајте осет и потрудете се да бидете добри едни со други, од другата страна можеби стои лице на кое иако така не изгледа, итно му е потребна помош и подршка.

На КикиМаус, WildMk, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Затоа, постои надеж за личноста што се обратила со својот приблем во темава!
    Верувајте, оние кои кажуваат - ќе се убијам - само патат за внимание.
    Оној на кој му дошло до тоа, тоа и ќе го направи.
    Верувајте, знам!!

На joy1 и Briar Rose им се допаѓа ова.
  18. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Навистина ми е мило што успеав да ти помогнам на некој начин со мојата психолошка анализа. Првиот предуслов за да се соочиш со овој проблем е да ја разбереш неговата суштина и скриената порака во него. Поради тоа што ти чувствуваш голема емпатија спрема оваа личност, ти секогаш ќе имаш страв и грижа на совест. Грижа на совест која ти не си ја создала, туку самата личност. Немоја да го имаш тоа чувство дека сите те лажат, особено ако под тоа ги подразбираш и членовите на твоето семејство. Бидејќи тие немаат апсолутно никаква причина ниту пак полза од тоа, туку само сакаат да те натераат да сфатиш, да застанеш и да размислиш што правиш и што точно чувствуваш. Доколку велиш дека личноста порано била жива и весела, а сега е затворена, тогаш таа личност психолошки се затворила во себе или паднала во депресија поради некоја околност која ја смета за навистина тешка. Ова е одлика на слабост, неможност со соочување на реалноста. Како што кажав претходно, обидот за самоубиство е навистина сериозна работа и во тој случај секој знае дека на таа личност и е потребна помош. Меѓутоа мислам дека оваа личност те доживеала како нешто повеќе од пријател и сега кога увидела дека ти сакаш да се разделиш од неа, таа тоа едноставно не можела да го прифати и се обидела да го искористи обидот за самоубиство или како средство со кое ја разниша твојата одлука, или пак го искористил како метод со кој сакал да ја прекрати болката што ја чувствува. Но бидејќи ти велиш дека таа личност била видена како се однесува нормално, тогаш или таа се подобрува постепено, или само манипулира со тебе.
    Во секој случај, сметам дека воопшто не е нормално одредена личност која нема нарушена психичка и емоционална состојба да се однесува на ваков безобѕирен начин.
    Има една изрека која вели дека луѓето си доаѓаат и си заминуваат. Ова може да се сфати во физичка смисла (смрт) и во психичка смисла (промена на карактер).
    Во овој случај станува збор за психичка смисла поради ненадејната промена на однесување на таа личност, или поблаго кажано, оваа личност можеби била со тебе одреден период кога ти била потребна но сега кога нејзиниот карактер е сосема сменет, тоа би значело дека можеби е време за промена во твојот живот. Можеби оваа личност повеќе не треба да е дел од луѓето кои моментално ги познаваш.
    Јас знам дека сигурно и тебе ти паднала тешка самата разделба меѓутоа ти имаш одредена контрола врз твоите емоции и на некој начин си се помирила со ситуацијата. Се додека таа личност не ја разнишала твојата одлучност и во твојот ум всадил сомнеж и грижа на совест, се со цел да ја сврти ситуацијата во сопствена корист.
    Имај на ум дека лицата кои се обиделе да извршат самоубиство сигурно имале многу маки и трауми за да го направат тоа. Мене лично ми звучи нелогички една личност да се обиде да се самоубие само поради тоа што личноста која и значела се разделила од неа, и тоа не со смрт на лицето. Со други зборови сигурна сум дека станува збор за една претерано драстична мерка да те врати назад само за да има мирна совест...
    Сите ние сме добро запознаени со сценариото кога другарките со кои сме се дружеле како мали, подоцна да се оддалечат од нас, и тоа е сосема нормално. Секоја личност треба да созрее, да ги пронајде своите вистински интереси, па и вистинското друштво.
    Мој совет со тебе е постепено да се одалечиш од оваа личност бидејќи според многу фактори сум сфатила дека таа всушност само те манипулира и тоа на начини со кои таа си игра со твоите емоции и здравиот разум. А освен тоа и многу негативно влијае врз тебе. Запомни, животот е прекраток за да го поминеш во негативни мисли, верувај. Само затоа што една личност има нарушен психолошки и емоционален профил и развил една ненормална, нездрава емоционална приврзаност кон тебе, тоа не значи дека ти мораш да потпаднеш под тоа влијание кога очигледно и твоите најблиски се обидуваат да размислуваш на правилен и на разумен начин.

На SnowQueen17 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SnowQueen17

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    fala ti premnogu draga, sakam da se otrgnam da i sum veke na uspesen pat ama nekogas ke pocustvuvam toa sto toj ne bil takov deka me guskal koga na mene mi bilo tesko a sega na nego koga mu e mene me nema ... sto ako se obide pak da si napravi nesto, nikogas nema da si ja trgnam grizata na sovest

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.144
    Допаѓања:
    124.508
    Не можеш цел живот да го носиш на товар. Не е начин тоа што го направил. Што ако е финта? И да мислел сериозно, цел живот ќе ти се заканува и ти ќе бидеш под стрес кога и да се скарате да не направи нешто. Животот нема да ти биде лесен. Нему му треба стручна помош .

На SnowQueen17 и Briar Rose им се допаѓа ова.