sakam da se trgnam da ama kako sto gledam pocnaa da go iskoristuvaat finansiski, a toj samo frla pari ne e svesen za nisto mi veli alo eden den ke svatat deka parite ne se tie sto ke gi pravat srekni, deka e svesen zosto site okolu nego se vrtat, najdoa psihicki nestabilna licnost i ke ja iskoristuvaat a, od den na den pocna da bide svesen za se kako sto kaza doktorot prviot den nemozese ni da zboruva a sega veke podobro govori
@SnowQueen17 мислам дека сите знаеме какви се луѓето во последно време- лажливи, лицемерни, користољубиви, алчни... се се тоа лоши карактерни особини за кои никој не треба да се гордее што ги има. Меѓутоа добар знак е тоа што тој има способност да ја препознае вистинската вредност во животот, а уште поважно кои се вистинските мотиви на луѓето околу него. Доколку тој би немал подобрување на состојбата би помислил дека алчните луѓе околу него се всушност негови ,,пријатели,,
Како човек кој има преживеано 3 обиди за самоубиство,можам само да кажам дека животот премногу вреди само кога си блиску да го изгубиш. Ве молам,секој што има проблем,било каков нека ми се обрати,сум поминала низ тоа и знам како се чуствувате.Ве молам,сите што се борите со депресија,и размислувате да си го одземете вашиот живот пишете ми,или јавете се на овој број 1-800-273-8255 Веднаш ќе ве поврзат со некој што е обучен да ви помогне. Пред да посегнете по животот,ве молам размислете,и поразговарајте.
Да имав пиштол подруго ќе беше,вака не знам кој е најбезболен начин најбрзо да помини се и немам храброст
Камо јас да се самоубиев пред мојте родители да умреа сега немаше да патам.Ти си многу среќен што имаш родители.
животот и вака и така ми е уништен немам причина да живем немам друштво немам девојка најдобро е да умрам и готово и така нема на никому да му недостасувам
Зошто мораше да се родам во најлошата држава каде шо живеат најлошите луѓе и да ги имам најлошите роднини зошто?
Требаше да се убијам тогаш кога размислував за тоа ама решив да живеам,зошто.за една година покасно да бидам сам на овој свет како куче.Никој не остана покрај мене.И да имав некој пак немаше да се тие шо сакам да бидат.Мојот живот не вреди да се живее.
Jas ke bidam gjubre pa ke kazam ako nekoj resi da se samoubiva ke se samoubie,a ne ovde gluposti da pisuva i sam da si odg pozz
Па логично, ако некој се самоубие, нема да биде во можност да пишува на темава, duh. Имајте осет бе малку. Ако не можете да им помогнете на луѓево (а и како би помогнале повеќето од вас), ако немате утешни зборови, не пишувајте ништо - толку е едноставно. Се сеќавам, пред година дена, мислев дека некој преувеличува и подтролнува тука на темава, ама си се воздржав, си ќутев. Штом се обратил овде, не му било лесно. Зошто и јас да го нервирам? @Rakometar, не е страшно што на 17 си без девојка, немаш друштво и паразитираш дома Ни единствен, ни прв, ни последен. Ако остане исто на 27, пиши тогаш повторно.
И тоа не значи дека треба да се истурате врз нив или врз други кои имаат сличен проблем. Да не сакате благодарница за дадените совети?
Ne sakame nisto za vozvrat samo na kraj ispaga deka trolaat,uste umot ne im e dojden ke se samoubivale,ok razbiram da pobaraat sovet,da pobaraat nekoj da gi soslusa,no direkt pisuvaat zas da ziveam ova ona,znam ne lici ova sto go pisuvam no msm deka e preterano ova,sepak ako misli deka nekoj preku forum ke spreci samouabustvo togas simnuvam kapa
Никој не мисли дека преку форум се спречува самоубиство, но кога личност која е депресивна, во лоша моментална состојба е и сугестибилна. Ако се чувстува лошо и некој го охрабрува за глупава одлука која планира да ја донеси за неговиот/нејзиниот живот - можи да ја донеси! Доколку му се кажат барем неколку добронамерни совети и зборови барем за момент ќе застани и ќе се запраша - „што ако?“. Таа личност немора да врати, после советот можеби ќе се насмевни, можеби ќе плачи, можеби ќе се обрати кај пријател, тоа е најнебитно, важно е дека не сме охрабриле да направи лоша одлука зошто секој живот е важен и вреден да се живее. @butterfly*
Некогаш е добро да се добие внимание доколку личност која е во лоша состојба има потреба од тоа. Ако тоа ја прави да се чувстува подобро, па макар и за момент, зошто да не? @butterfly* Животот секогаш вреди да се живее, најдете работа која ве прави среќни. Веројатно звучи се ова клише и веќе видено и е сосем разбирливо дека е многу полесно да се кажи наспроти да се направи, но кога имаме изгубено верба во зборовите, во значењата, додека не веруваме во тоа што го зборуваме и читаме - нема да можиме целосно да се опоравиме. Животот е многу вреден, можеби највредното нешто кое го поседуваме. Животот е како театарска сцена на која излегуваме, глумиме и си одиме кога ќе дојди крајот на представата, не пред време. Секогаш кога сум во лоша ситуација, лично јас, си викам „ако сега сум лошо мора следно да бидам подобро“ зошто ни лошото трае долго, ни среќата пак не трае долго туку се делумно умерено. Толку верувам во моите зборови што следна ситуација ја перцепирам подобро. Накратко, колку и да мислите дека животот нема смисла зошто да продолжи - секогаш има, само треба да гледате подолго и подлабоко. Обидете се, и обидувајте се додека не ја најдите причина, не бидете тој кој се откажува туку оној кој победува.
Ах бе деца ахххххх.....ако така лесно се откажуваше од животов до сега сите ќе се убиевмее бе... низ какви мака поминав и уштеее поминувам и знам дека уште ќе поминувам...треба уште вечер да се убијам...ама животов колкуби да е тежок е убав...и сите што сме дошле на свет сме дошле со причина...Сигурна сум дека треба да поминеме низ се лошо за да ни дојде доброто и убавото...
Devojki ako nekoj vi vika postojano da se samoubiete kakvo mislene bi imale za toj covek? Jas nikogas ne bi se pomirila ako na nekogo mu napravam da se samoubie
Не бараат совет, не бараат ни сожалување. Бараат утеха и надеж. Секое битие, колку и да не му се живее, инстинктивно, несвесно, има потреба да опстане. Тоа ни е во природата. Затоа се тие тука и се жалат, инаку лесно е да си го одземеш животот. Што ве чини еден позитивен однос и пристап кон нив? Ако го немате, не им пишувајте, не правете да им биде полошо, и готово. Зошто да им отежнуваме, кога можеме да им олесниме барем малку? А, ве молам, немојте со рандом приказни како и вашите животи се мачни, не е исто, тие се соочуваат со дефицит на хормоните за среќа, што не е случај со вас. Тие многу потешко се мотивираат и им треба повеќе поттик.