Самоубиство

Дискусија во 'Психологија' започната од Bright, 16 март 2010.

1. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.083
    Сето тоа е врежано во твојот ум, но доколку пробаш на местото на тие настани да ги сместиш убавите моменти од дечињата, родендени на пример убави ломинати денови ти и тие или било што позитивно и секој ден го правиш тоа, наместо лошите случки ги сместуваш убавите и размислуваш само за убавите настани ќе видиш дека ќе избледат тие лоши оптоварувања во умот.
    Ништо нема да постигнеш со размислувањето кое го имаш за да си наштетиш себе си.
    Само ќе им го отргнеш убавото нешто на двете ангелчиња, убавото нешто верувај си им ти. Ништо во животот не може да ја замени мајчината љубов. Размислувај на нив, размислувај колку среќни моменти ќе ве чекаат заеднички.
    Колку убавини треба да им приредиш, од родендени, до матури, дипломски и безброј успеси во кој треба да си и ти.
    Така да окупација нека ти биде тоа, а не чомислата која си ја напишала.

На Peperutce1115, baba Rada и Dadusicka им се допаѓа ова.
  2. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    6.686
    Ова е девојката што пишуваше за силување во брак...

На Snowflake97 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  3. Девојката.Ј

Девојката.Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2019
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    19
    Здраво Прв пат се најавувам на форум па затоа простете ако нешто грешам во меѓувреме. Иначе од мака се најавив отворив меил и тие процедури.Не знам како собрав храброст јавно да кажам што ме мачи, имам проблем анксиозност ли е депресија ли е ама се осеќам како канта полна со ѓубре со црнила и не можам да живеам слободно а имам се фала богу семејтво скромна куќа ама се немам себе од моите неформирани стравови не можам да уживам во ништо,и сега така ме фајќа паника и не можам да заспијам. Секоја вечер размислувам за самоубиство и тоа ме полудува, не сакам да завршам така!!! А во себе сум песимист ме гони едно одвратно чувство и мислам дека дури ни смртта не е излез. Мислам дека свесно не би посигнала да си го одземам животот ама многу се плашам да не се изгубам скроз во последно време мислам дека секој момент можно е да полудам. Тешки моменти минувам ама се надевам дека еден ден ќе им дојде крајот на нив

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Na kratko mojata prikazna, od 5 godini manicna depresija. Od 28 samlhrana majka, bev bremena koga si zaminav od kaj soprugot. 5 godini ne prasa nisto za mene ili deteto. Toj si naprqj druga familija. Sega zakonski se razvedov i pocna da me gonat od socijalni grizi za da go vidi toj deteto, vo rabotno vreme i da mi pravat problemi. Ama nema da se samoubijam i da mu napravam kef na mnogu lugje, odam na kurs za programiranje php i bazi na podatoci i ke se boram do posledniot zdiv. Neka se samoubie manjakot bivsiot, ne jas.

На magnolija09, lovely girl M, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    37.188
    Можеш ли да се договориш со некој нормален полицаец, кога сопругот ќе те тепа или проба да те силува, ти да му ѕвониш и да знаат на која адреса да дојдат, да им имаш претходно објаснето се и побарано помош?
    Вреди да живееш! Пред се за себе. Не си единствена со таков проблем/ проблеми. Биди од оние што ќе се издигнат од пепелот.
    Не дозволувај да тонеш!
    Ќе ти помогнеме.
    Викни полиции, социјални служби, па и на тв да ве има "срамот" помалку болен ќе е од ова што до сега ти се случувало и ќе продолжи да ти се случува.

На Animali, Someonespecial, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Ај вака размисли, од тоа што го чувствуваш, од песимизмот и црните мисли има враќање назад, можеш да се избориш и да излезеш како победник, но од самоубиството нема. Помисли на твоите, каква траума би било тоа за нив? Родителите да си го видат своето дете безживотно, а да не можат да му помогнат. Го одземаш својот живот, а со себе ги повлекуваш и животите на сите оние кои те сакаат. Ништо не решаваш така, само ги пренесуваш и дуплираш проблемите и тагата на твоите најблиски.

Сите вие што размислувате за самоубиство, ВЕ МОЛАМ дејствувајте разумно и разговарајте за проблемите. Обратете им се на вашите најмили, побарајте разговор со психолог или психијатар. Каде и да се обратите, сигурно ќе се обидат да ве сфатат и ќе ви помогнат во совладување на стравовите со кои се соочувате. За се има решение.

На Animali, Someonespecial, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Девојката.Ј

Се зачлени на:
    11 април 2019
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    19
    Знам затоа и собрав храброст и почнав од тука. Форумов е стварно предобар засега и ми се допаѓа тоа што овде ја најдов поддржката која ми требаше. Овде има луѓе со големи срца

На Animali, Someonespecial, lovestoneddd и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Добро си почнала. Форумот е одлично место за почеток, но наместо да пишуваш тука, пишувај во другите теми, ќе видиш како постепено ќе ги тргниш лошите мисли, а сигурно ќе најдеш и некој со кого ќе можеш да си разговараш и ќе ти помогне да ги пребродиш тешките моменти. Еве јас прва се пријавувам тука. :hug:

На Lolipop23, Animali, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Девојката.Ј

Се зачлени на:
    11 април 2019
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    19
    Позитивен форум во секој случај, никогаш не верував дека некој непознат може многу да помогне ама можело. Околу самоубиствените мисли мислам дека свеста полека расте кај луѓето ама треба уште, а грижата за менталното здравје пред се. Па затоа денес собирам сили и после кај 3 одам термин на психијатар да закажам кај што имам одено 2-3 пати и има ефект тогаш затогаш. Од кај психијатарот излегувам секогаш насмеана од 6ка до 6ка. Ми треба пак муабет со стручно лице и ја почнувам пак борбата за мое подобро утре и подобро чувство во мојата кожата.

На Animali, Someonespecial, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    БРАВО, ова треба секој да го прочита. Главата горе, не е се така црно. Борбата наречена живот продолжува, само храбро и позитивно, се можеш да постигнеш со верба, надеж и позитивни мисли :hug:

На Animali, Someonespecial, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Барај начин да се разведеш.
    Барај работа, барај помош од социјалното, полицијата, адвокат
    Енергијата што ја трошиш за мислење на самоубиство, пренасочија кон планирање и остварување на равод

Јави се овде:
    23.jpg

NSRR.png

Посети психијатар.. Најбрзо можно.

На Animali, Someonespecial, mira.mira и 6 други им се допаѓа ова.
  12. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Од полицијата никаква корист нема да имате! Што и да пријавите , џабе е.
    Ова од лично искуство го пишувам.

На "Zoki" му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Како што разбрав од сопругот си тепана, влечена, малтретирана, а децата тоа го гледале?
    Значи тој е причината за твоите црни и самоубиствени мисли и под итно мора да ЗАМИНЕШ од него.
    Барај чаре да заминеш, да промениш нешто во твојот живот и да се спасиш.

На децата им треба мајка.
    Сите трауми ќе им поминат и заедно ќе ги пребродите само ако и ти си со нив.
    Ниедна траума не е поголема од тоа да те изгубат ТЕБЕ. Ти им требаш нив и си им многу битна во нивните животи, и запамти дека никој не може да те замени.

Штом пишуваш на форумов значи си свесна дека тоа што сакаш да го направиш е лошо и бараш помош.
    Добро е што си свесна.
    Пак ќе отидеш да побараш стурчна помош и кај втор и кај трет психијатар. Мора сериозно да разговораш со човек кој се разбира во таа област, а не брзо да кренеш раце сама од себе.

Заедно со децата избори се и ќе видиш дека ќе дојдат подобри денови.

На Yowannty, gjoker4e, "Zoki" и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Nikomamin

Nikomamin Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2016
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Mnogu bi sakala,ama ja nemam taa startna sila,moite ne me podrzuvaat,duri I od niv imam zakani,nemam rab,nemam prijatelki,ziveam vo malo gratce kade sum sama,bez nikoj,samo poznanici,nisto povekje,sakam da si zaminam,kade bi odela?aj ke spijam nekade nadvor,ke izdrzam,ke odam argatka ke rabotam ama kako decava da gi dledam,prvo I da najdam nekoe sobce pod kirija nema koj da gi cuva,baska za tatko mi site razvedeni se kurvi,toj da gledal I da slusal kako nekoi mazi se vrtele okolu mene...nemam nekoj izlez,sekoj den se poveke tonam

15. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Што се напинате со тој психијатар?!
    Женава пишува дека има мали деца и нема кој да ги варди. Вие пак психијатар.
    Што психијатарот?
    Жената има потреба од човек што ќе застане до неа и ќе и помогне во ситуацијата, а не само психички .
    Душо моја, верувам и се сочувствувам со тебе. Што и да пишам џабе е, но знај едно издржи мајчински до крај! Биди храбра за себе и за децата. Тоа што го мислиш да го направиш не ти е правилен избор.
    Постави си цел во животот и бори се да успееш!

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Ау, па ти ептен и помогна со "биди храбра и издржи".

На ku4ence, Trxmx, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Во тешките моменти, ќе го повторува тоа и ќе има причина да се смири.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Мислиш на друго со суицидални мисли не им рекле "биди храбра и издржи"? Да било толку лесно сите тоа ќе си повторувале. На жената и треба реална помош, а не happy thoughts.

На ku4ence, Mrs. Lovett, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    не знам што проблем имаш, ама еве ќе ти кажам од мој аспект. првп Господ не дал живот за ние да го одземеме, потоа ниеден проблем не се решава со самоубиство. второ ти ќе се спасиш (можеби) од маките ама сите твои блиски ќе ги осудиш на нешто што не го заслужуваат. и јас сум имала два пати во ќивотов таква ситуација да помислам да се самоубијам. ама прво немав храброст потешко ми беше да навистина се одличам на таков чекор второ сепак знаев дека е сето тоа многу глупава и безвезе идеа и ништо нема да решам со тоа. се се решава искрено само треба воља мотив и мноогу разговор. побарај совет од стручно лице, многу подобро ќе ти биде. немој заради некои сулудни мисли да мислиш дека животот ти е тежок дека не можеш да издржиш. можеш. на децата друга ќена не може да им биде мајка. немој таков грев на душа да си ставаш.

На Meckicja и Мариаа. им се допаѓа ова.
  20. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Ако имаш нешто да напишиш корисно, повели.
    Не досадувај со празни разговори.
    Некој бара решение и поддршка. А, не правни разговори.