Здраво Дали некој знае да ми одговори. Дете сум на самохран родител, примаме социјално и детски додаток за брат ми. Дали знаете да ми кажете дали како студент нешто ме следува од државата или? Прашав во социјално но одговорот им е со кревање раменици. Фала
Не знам сега како е,ама јас ниту детски додаток сум земала,а на факултет кога прашав таа една одвратна ми одговори ние не сме социјална установа.Во пваа држава тешко дека нешто функционира
Немам ништо против помошта за деца на самохрани родители, но имам едно прашање. Што со децата (малолетни или редовни студенти под 26 години) кои имаат еден родител во институција? Има тешки инвалидитети, психички заболувања, други заболувања ... Примањата на родителот кој е во институција не се доволни ни да се плати престојот. Другиот родител има мали примања. Да речеме околу 11 000 денари. Колку и да е морбидно, на детето (и на семејството) би му било полесно болниот родител да е мртов. Самохран родител со 30 000 приход и едно дете полесно ќе излезе на крај од несамохраниот што исто така сосема сам се грижи за семејството со многу помали средства. И тој е практично самохран родител. Изгледа сепак за детето е покорисно да нема еден родител. Мислам дека и материјалната состојба би требало да се има предвид.
Болдираните се многу тешки зборови. Ова е уште еден доказ во колку мизерна земја живееме каде подобро е да си мртов отколку сиромашен и сакат.
Pa aj i jas da se priklucam vo temava. samohrana majka ke bidam za brzo, so bebence od 2 meseca. Mojot bifsi decko go ima priznaeno bebenceto i za malce ke zakazevme za registracija ama ni zatvorija pred nos vo centar. On do 4 mesec me terase da abortiram, isto i bebenceto koga imase 1 mesec mi rece deka trebalo da abortiram, cela bremenost primav kleksani i staviv serklaz vo sistina. Na site pregledi i sekade kaj sto trebase dokument potvrda da se zeme odese tatko mi, sve sami si isfinansiravme za bebenceto da mi se rodi. On bukvalno ni za eden kleksan ni za edna kutija vitamini ni za pregled ne dade denar a ne kostase bebencevo okolu 3000 evra. Jas otkoga se porodiv sum kaj majka mi i tatko mi kade sto mi e ubavo i kade sto mi pomagaat vo se, a on kazuva deka mu go uskratuvam pravoto da go gleda bebeto. vo petti mesec me ma tepano, ne prijaviv mu prostiv i mislev ke se smeni. Pred dva dena otidov kaj nego so bebenceto zasto mu bese rodenden i sakavme da posedime so bebe tamu iako nema nikakvi uslovi za bebe da sedi nit prozori sto se zatvaraat nit vc nit kujna nit nisto apsolutno nisto. Vleckam so mene bokal za vodicka da mu stoplam za mleko, vleckam so mene panelka za greenje vo edna soba ja staviv kaj sto prozorot e so strafilica zastrafen nema ni otvaranje ni zatvaranjecna istiot, i bebence legnato na fotelja od pred 50 godini. Se pravam za da moze da go vidi deteto i da pomine vreme so nego dur da mi bide gotov stanot koj go kupija moive za mene bebeto i za nego da ziveeme tamu. majka mu koja do sega trista cirkuzi ni ima napraveno i ne zivee tamu, se javi i ona i majka i placea po kamera kako nemozele bebeyo da go vidat i kako sakale da go vidat, t.e da go odneseme kaj baba mu vo stan kaj sto 6 godini nema absolutno nikakvo greenje i kade sto sedat pokrieni so 5 kebinja i ne mrdaat. Mu kazav da dojdat da go vidat oni deka tamu nema da go odnesam deka ne planiram da go isporazbolam ova 2mesecno bebe. On pocna da se dere i da gi vrega majka mi i tatko mi koi sve napravija za ova bebence da se rodi i go cuvaat kako nivno bebe da e. Mu dadov i vtor predlog odnesi grealka tamu neka se zgree pa dojdi zemi ne nas. Ni toa ne mu odgovarase i verbalnata raspravija prerasna vo tepanje klocanje gaganje so predmeti po mene i vlecenje za kosa po parket niz celuot stan. Se ova pred naseto bebence koe bese vo iststa soba. povikav policija, zemaa izjava, mi rekoa da otidam lekarsko da izvadam i nareden den da odam vo policiska stanica da prijavam kaj inspektor za smeejno nasilstvo pa da pdam vo socijalno. Seto ova go storiv pokasno vecerta otidov na dezuren lekar me snimija imav nekolku udari na glavata a duri denes mi se pojavija modrici po celo telo. Naredniot den otidov vo policiska stanica go prijaviv slucajot kaj inspektor za smejbo nasilstvo, zemaa izjava ke go gonat krivicno i istiot predmet ke go pustat vo centar za semejno nasilstvo vo centar pozadi rekord sto e. Istiot den otidov vo centarot za socijalni raboti vo kisela voda kaj violina sto e, i vesterkata od tamu ne me ni ostavi da se iskazam sto sve se slucuvalo izminatiov period me sovetuvase kako treba da se smiram i da razmislam dali sakam deteto bez tatko da mi rasne i sto ke mu kazam na deteto koga ke porasne i deka jas sum si go birala partnerot i nemozam da mu zabranam da go gleda! What the actual fuck????? Si zaminav doma i nareden den otidov do socijalnoto vo centar sto e, za semejno nasilstvo i se si raskazav kako sto e. Rabotnickata tamu me islusa i mi rece da ne podnesuvame uste edna prijava da pricekame da dojde prijavata od policija pa ke razgovarame. Bitno me islusa i mi dade malce nadez deka minimalno bi go gledal deteto, nezz ne zborevme detalno ke ne povikaat koga ke stigne prijavata. Znam deka krivicno ke go gonat i ke dobie zabrana za priblizuvanje. A ke napravam se za da nemoze da go gleda deteto ni na eden saat a kamo li poveke, poso majka mu go uci deka poso nemam mleko i ne sum doela (poradi nego uste od pocetokot) ke si go zemal bebevo ke go gledal isto kolku sto i jas. Toa nikad nema da se sluci so desavkive sto sega se napraveni. Plus da se gleda i koj kolku finansiski napravil za bebevo, plus nema uslovi kaj nego, plus on e zaduzen ko grcka, se kocka pie i koristi narkoticni supstanci celo vreme, a jas voopsto ne sum koristela absolutno nisto! Sum pusela cat pat treva i toa pred da ostanam trudna, so drustvo. Otkako zabremeniv sum batalila i toa! moja greska e sto me ima izmanipulirano da go prijavime detevo vetuvajki brda i doline i jas po stotti pat padnav na negovite zborovi. e sega, dali ova e dovolno za da mu se odzemat roditelskite prava ili barem da nemoze voopsto da go gleda bebeto ni koga ke porasne? Da se otkaze od deteto, ne mi treba ni alimentacija ni pari od nego samo sakam da se trgne od nasite zivoti??? i sto mi sleduva od drzavata kako samohran roditel? najmalce mi e gajle za modricite sto gi nosam, dusa me boli za bebenceto sto i dur mi bese vo stomak trpese torturi od negoviot tatko a sega i rodeno go trpi istoto. Dva dena mi placese mi kenkase nekese da jade ubavo, se budese na sekoj pola saat. Kako sto kazav ne sme vo brak, taka da nema potreba od advokat, ili mozebi treba?
Многу ми е жал што го читам ова... Гад, одвратен, и тој и неговите, не требало воопшто да го признава детето, а камоли па да го носиш да го виде... Не знам како функционира и колку функционираат социјалните служби и полицијата во државава, ама да го гониш, и се надевам дека ќе му забранат да го гледа детето. Ти како самохрана мајка можеш да поднесеш за гарантирана социјална помош, ако не си вработена, а ако се вработена мислам дека те следува детски додаток. Отиди во социјалната служба, распрашај се.
Јас само едно ќе ти кажам, од социјално се да очекуваш, они ќе му ги уважат правата и покрај се, така да најди добар адвокат. Овој совет и го дадов на другарка и нажалост не ме послуша, односно подоцна ме послуша, и додека се среди се се изнамачи. Добар адвокат за семејни односи со тебе секаде каде што ќе одиш, верувај ќе ти се исплати доколку сакаш да го држиш подалеку од себе. Бебето е премало за да осетило нешто, не се сеќирај, оно тебе те осеќа дека си нервозна и потресена, но од случката ништо не видело и чуло. Биди силна, за себе и за детето, биди цврста пред кокошките од социјално зошто знаат и да бидат поткупливи, па гадот да фрли некој денар и да скокаат околу него.
јас сум социјален работник по професија. Прво , сочувтсвувам со твојата ситуација. Меѓутоа, колку си ти мајка , толку тој е татко, колку и да не се грижел за тебе во бременоста. И еден денар да не даде за детето, тој е татко и ти не можеш да му ги ускратиш неговите права и видувања во врска со детето. Центарот за социјални работи се грижи за интересите на детето , а вашите нерасчистени односи треба меѓусебно да си ги решите. Ќе си поднесеш барање за вонбрачно доверување, каде што социјалните служби според возраста на детето и неговите потреби , ќе одреди како да се гледа детето со таткото. Тоа стои во закон за семејство и нема отстапувања. На пример, Тој како родител и 10 години да не пројави интерес, после одеднаш да се појави ги има правата да си го гледа детето.
@skokotlivka83 Се надевам дека имаш одговор на моето прашање. Јас сум самохран родител, во извод се водам само јас, името на таткото никаде не го пишува. Нема пројавено никаков интерес за детето, откако се разделивме замина од државата и ни сврте грб (ова беше уште додека бев бремена). Дали еден ден ако тој реши дека го сака детето, може да ме тужи и да добие права да го гледа или да ми го земе? Не знам колку е соодветно прашањето за тебе, можеби треба правник да прашам.
A toa sto e nasilnik i sto tepa trudna devojka? Nema vrska toa neli? On e tatko pred se i negovite prava ke se uvazuvaat bez ogled na se neli?
Дури и кога таткото е насилник, проблематичен, 2 пати во затвор бил, има против него куп пријави и слично? Да му се плукнам на таквиот татко и на таквиот закон, што да речам.
Ако поднесеш кривична пријава во мвр, понатака на суд има начини да го гледа детето под надзор на пример. Само работата е дали си го пријавала и дали кривично ја имаш почнато постапката. Долг е патот, ама членката од ЦСР кажува од нејзин аспект, после МВР, Суд ќе си одлучат од други аспекти како и колку ќе го гледа. Ако он тебе те тепа, може утре и детето да го тепа. Ако дете се одзема од психички нестабилна мајка, истото го снаоѓа и психички нестабилен татко. Имам случај каде таткото го гледа детето неколку часа заедно со вработен од ЦСР. И толку. Со тек на време самиот се откажа од гледање на детето. Поготово како што он нема никакви услови.
Таа во Кисела Вода во социјално уште работи? Гадурката Нека си го земе дома ондак, ја знам која е. Ментална е, тоталка. Имаш доволно докази да си фатиш адвокат добар и да си бараш права на суд. Сведоци ти се родителите, докази имаш. Тој не е способен дете да чува така да нема да му го дадат. Биди сигурна. И не оди веќе таму,не паѓај на таков манипулатор. Имаш златни родители, не си сама тоа е најбитно.
едно знам , дека во моментот кога таткото ќе си најде друга жена во животот е тек тогаш може тебе да ти се олеснат работите, во смисла дека он ќе се занимава со неа , нема толку да му биде оптеретување детето. Второ, може не му значи толку детето да го гледа колку што преку детето тебе ти се одмаздува. Така е кај нас. Судството во нашата држава е жртвата е насилник, а насилникот жртва, за жал. ќ