Се чудам со каков човек сум била 5 години. Како може да живее со тоа, да имаш дете а да не го сакаш да не го видиш...
Јас не го пишав пошто се изјасни дека не го сака детето и не сака ништо да го поврзува. И кај татко пишува дека нема.
Апсолутно не е точно ова што го имаш пишано, судската пракса а и законските прописи даваат можност на родителот каде што е детето да оневозможи средби со родителот кој не плаќа алиментација.
Не. Може да го тужиш ако не плаќа, но не може да му го ускратиш правото да го гледа. Во тој случај он ќе те тужи. Единствено може даа бараш да не го зима само ако имаш докази дека го запоставува или малтретира. Во спротивно нема шанси да му го одземеш тоа право.
И да тужи дека му е ускратеното правото да го гледа детето судот ќе одлучи во корист на родителот каде што е детето, само треба да се докажи дека родителот не плаќал издршка, со тоа судот смета дека од оправдани причини оневозможено му е на родителот да го гледа. Основен суд Прилеп по тој принцип работи, СУДСКА ПРАКСА но и повеќето судови во државата така одлучуваат.
Постојат мерки за наплата на алиментација и тоа нема врска со правото на родител, во овој случај таткото да си го гледа детето. Не е во ред вакви совети да даваш затоа што ако едниот родител си зема за слобода да му забранува време со детето на другиот, може да си добие опомена од судот и социјалното.
Мешаш баби и жаби. Не знам у Прилеп како работат, ама у Ск не праат- ако не плаќаш нема глеање. ти вели тужи го за алиментација и то је то.
Не зборувам за морален аспект или слично, зборувам за судска пракса и што може да се издејствува. Ако сакаш ќе ти пуштам неколку пресуди со скриени податоци ќе видиш?
Не треба да се меша алиментација со видувања на дете со родител со кое не живее. Алиментација ќе си водиш судски процес и можеш да го тужиш ,но видувања никој не може да му ги оспори. Како центар за социјална работа е улога да има видувања малолетно дете и да ги штити интересите на детето.
А секој може да синподнесе за одземање на родителското право во суд . И пак ќе кажам, Најголемиот зависник,убиец,криминалец и итн е татко на некое дете и ги има истите права што ги има и мајката и обратно.
Здраво, дали може некој да ми објасни доколку знае, какви права имаат самохраните мајки во нашава држава, и каде треба да се обратат за истите. Дали следува некоја помош, за нив, за деца за било што?
Ако си разведена не те следува ништо, освен детски додаток од социјалното ако земаш минималец (мислам дека тоа беше условот).
Обрати се во МЦСР во твојот град, надлежниот социјален работник кој е за твојот реон ќе те упати понатаму.
И мене ме интересира истото ама јас немам разведени родители, значи јас имам починат родител и баш сега дознав дека има некаква помош ама незнам каде да се обратам за тоа ако може да ми кажете ?