Самохрани родители

Discussion in 'Брак' started by TinaK, Jan 28, 2010.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Колку год си? Ако починатиот родител имал работен стаж (не знам точно колку години треба да имал стаж) тебе те следува пензија до крајот на школувањето (макс до 27год мислам можеш да учиш). Распрашајте се во Центар за Социјални работи во твојот град.

2. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Проблемот е во тоа што не ми имаат кажано тие а јас сега дознав дека воопшто има помош. А јас имам сега 21 година, со факултет студирам уште 2 години, значи дека ќе нема после тоа само во овие 2 години ќе добивам ?

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Да, додека студираш. После веќе си работоспособна, можеш сама да се издржуваш.

4. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

А дали има некаков конкурс за да добивам или од државните институции да ги прашам за тоа или од социјално ќе ги добивам?

5. Youknow

Youknow Популарен член

Odi prasaj si vo socijalnoto dali ti sledat dodeka studiras... No polnoletna si ne znam kako odi

6. Loreaana

Loreaana Активен член

Нема никаков конкурс, ќе отидеш во социјалното и ќе кажеш дека сакаш да поднесеш барање за семејна пензија. Потребно ќе ти биде со тебе да носиш потврда за редовен студент, твој оригинал извод од матична книга на родени, оригинал извод од матична книга на умрени за починатиот родител, работничка книшка на починатиот родител, ако починатиот родител е татко ти ќе ти бараат и уверние за отслужен воен рок кое се вади од полиција,патем ако имаш брат, сестра исто и за нив ќе треба да однесеш потврда дека се студенти или ученици и оригинал извод.Доколку другиот родител е жив, а е вработен за него нема ништо да ти бараат да доставиш. Оваа пензија ќе ја примаш се додека си студент, максимум до 26год.

nevermet18 likes this.
  7. Elena Eci

Elena Eci Активен член

Zdravo . Ne znam dali e temava za ovde no ne znaev kade da pisam. Ama ke prasam. Dali nekoj ima informacija kolku cini DNK test za odreduvanje tatkovstvo na novorodence i koja e procedurata. Itno e poradi prijava na novorodenceto.
    Vi blagodaram

8. Серотин

Серотин Истакнат член

500 до 600евра.Можно е сега да е покачено,порано толку беше.

9. Glowup

Glowup Нов член

Zdravo.
    Deneska go primiv resenieto od semejnata penzija od tatko mi , no toa resenie ne trebase da bide na moe ime tuki na majka mi.
    Jas samo dadov potvrda za student za da zima majka mi +10%.
    Baska toa presmetkata na penziajta e izvrsena kako invalidska i od invalidskata e daden 70% namesto 80% kolku so treba da bide.
    Tatko mi bese vo raboten odnos ne zimase invalidska penzija , stvarno ne mi e jasno zosto pisuva invalidska penzija i zosto e resenieto na moe ime koga treba da bide se na majka mi.
    Nejze i nema stignato nisto a onda predade dokumenti tamo i otkazni resenija od rabota i gi ispolnuvase uslovite za da i bide dodelena semejna penzija.
    Nemam seuste otideno vo PIOM , kje otidam vo ponedelnik no ako ima nekoj so znae nes ili da mi dade pomos i sovet.
    Isto taka e mnogu mala presmetana penzijata za licnost sto ima 40 godini staz!

MyMala likes this.
  10. Mic18

Mic18 Истакнат член

Татко ти беше во работен однос или зимаше пензија? Зависи кој е поднесел за пензија дали на твое име или на мајката а другиот се вклучува со 10%

11. Alekssa

Alekssa Активен член

Здраво, дали некој е информиран што документи треба за самохран родител и каде да се поднесат?

12. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

За што ти треба да поднесеш.За помош ли

13. Alekssa

Alekssa Активен член

Да бидејќи на почеток ми викаа дека живеам со моите не можам да зимам а сега живеам сама со малиот и да поднесам

14. Nataalija44

Nataalija44 Активен член

Zdr me interesira dali, samohrani roditeli, moze da zemat socijalni stanovi? :) pozz

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Да, ако ги исполнуваш сите услови, или ако им се погоди во арните на комисијата. Мене ме одбија иако ги исполнував условите.

Nataalija44 likes this.
  16. Melanija Meli

Melanija Meli Истакнат член

каде се вади потврда за самохран родител?

17. anggell

anggell Форумски идол

Треба, што се однесува до мене најмногу ним треба да им се даваат, а не кај нас ги дадоа на циганите, градот ни го запустија, нови згради засмрдеа, а самохрани родители едвај крај со крај крпат.

SummerGirl likes this.
  18. SandStorm

SandStorm Истакнат член

Najteska rabota

19. Каролина 33

Каролина 33 Истакнат член

Zdravo, korisnik sum na semejna penzija od pocinat roditel, student sum. Dali dokolku ja kvadriram godinata(ne mozam da zapisam rednovno 4ta) bi mozele da mi ja ukinat semejnata penzija.
    Isto dali bi mozela da rabotam so skrateno rab vreme ili neprijavena za vreme na taa godina, a da ne ja ukinat semejnata penzija

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

За ова со скратено работно време, не можеш. Ќе ти ја укинат. Непријавена искрено не знам кој би се нафатил, тоа е огромен ризик. За другиов дел не сум сигурна, поискусни ќе кажат.