Колку год си? Ако починатиот родител имал работен стаж (не знам точно колку години треба да имал стаж) тебе те следува пензија до крајот на школувањето (макс до 27год мислам можеш да учиш). Распрашајте се во Центар за Социјални работи во твојот град.
Проблемот е во тоа што не ми имаат кажано тие а јас сега дознав дека воопшто има помош. А јас имам сега 21 година, со факултет студирам уште 2 години, значи дека ќе нема после тоа само во овие 2 години ќе добивам ?
А дали има некаков конкурс за да добивам или од државните институции да ги прашам за тоа или од социјално ќе ги добивам?
Нема никаков конкурс, ќе отидеш во социјалното и ќе кажеш дека сакаш да поднесеш барање за семејна пензија. Потребно ќе ти биде со тебе да носиш потврда за редовен студент, твој оригинал извод од матична книга на родени, оригинал извод од матична книга на умрени за починатиот родител, работничка книшка на починатиот родител, ако починатиот родител е татко ти ќе ти бараат и уверние за отслужен воен рок кое се вади од полиција,патем ако имаш брат, сестра исто и за нив ќе треба да однесеш потврда дека се студенти или ученици и оригинал извод.Доколку другиот родител е жив, а е вработен за него нема ништо да ти бараат да доставиш. Оваа пензија ќе ја примаш се додека си студент, максимум до 26год.
Zdravo . Ne znam dali e temava za ovde no ne znaev kade da pisam. Ama ke prasam. Dali nekoj ima informacija kolku cini DNK test za odreduvanje tatkovstvo na novorodence i koja e procedurata. Itno e poradi prijava na novorodenceto. Vi blagodaram
Zdravo. Deneska go primiv resenieto od semejnata penzija od tatko mi , no toa resenie ne trebase da bide na moe ime tuki na majka mi. Jas samo dadov potvrda za student za da zima majka mi +10%. Baska toa presmetkata na penziajta e izvrsena kako invalidska i od invalidskata e daden 70% namesto 80% kolku so treba da bide. Tatko mi bese vo raboten odnos ne zimase invalidska penzija , stvarno ne mi e jasno zosto pisuva invalidska penzija i zosto e resenieto na moe ime koga treba da bide se na majka mi. Nejze i nema stignato nisto a onda predade dokumenti tamo i otkazni resenija od rabota i gi ispolnuvase uslovite za da i bide dodelena semejna penzija. Nemam seuste otideno vo PIOM , kje otidam vo ponedelnik no ako ima nekoj so znae nes ili da mi dade pomos i sovet. Isto taka e mnogu mala presmetana penzijata za licnost sto ima 40 godini staz!
Татко ти беше во работен однос или зимаше пензија? Зависи кој е поднесел за пензија дали на твое име или на мајката а другиот се вклучува со 10%
Да бидејќи на почеток ми викаа дека живеам со моите не можам да зимам а сега живеам сама со малиот и да поднесам
Да, ако ги исполнуваш сите услови, или ако им се погоди во арните на комисијата. Мене ме одбија иако ги исполнував условите.
Треба, што се однесува до мене најмногу ним треба да им се даваат, а не кај нас ги дадоа на циганите, градот ни го запустија, нови згради засмрдеа, а самохрани родители едвај крај со крај крпат.
Zdravo, korisnik sum na semejna penzija od pocinat roditel, student sum. Dali dokolku ja kvadriram godinata(ne mozam da zapisam rednovno 4ta) bi mozele da mi ja ukinat semejnata penzija. Isto dali bi mozela da rabotam so skrateno rab vreme ili neprijavena za vreme na taa godina, a da ne ja ukinat semejnata penzija
За ова со скратено работно време, не можеш. Ќе ти ја укинат. Непријавена искрено не знам кој би се нафатил, тоа е огромен ризик. За другиов дел не сум сигурна, поискусни ќе кажат.