Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Самохрани родители

Дискусија во 'Брак' започната од TinaK, 28 јануари 2010.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Темава отидена у неповрат. Ама што ако се двајца а малку зимат, ама што ако пие ама што ако пуши пури, ама што ако. .. и тн. Не. Темава е за самохрани и да, треба да имаат повеќе бенефиции зошто кога на мене детето ми е болно можам секогаш да заѕвонам на маж ми додека некој што има маж под земја или маж кој е бивши има друга жена-не, не може. И не само за тоа ама ај да не набројувам. Од друга страна муабетон- што ако се рзаведени кога двајцата се работоспособни. Не сте сретнале термин 'не сака да плаќа?' ете ја колешка ми секоја година на суд повуци потегни со адвокати и извршители за бившиот да даде алиментација и знаете што виде од него овие 8 год колку што се разведени! ? Ништо.
    Така да не мешајте овде лош брак и самохран родител зошто лош брак е избор а самохран родител баш и не е.

п.с. минимална алиментација 3000 денари

На SummerGirl, eli25, buba4e89 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    @LiliBoz зашто на бившиот маж да не може да се заѕвони за НЕГОВО дете? Не сум јас, бившата жена, болна. Детето негово е. Ако е точен, сам ќе бара да му се заѕвони во такви моменти.

И цело време ние тука збориме дека државата мора да го регулира тоа НЕ САКА ДА ПЛАЌА. Кога ќе знае дека ќе кркне казна која нема да може да ја исплати и тој самиот да се продаде, ќе пресака ептен.

На SummerGirl, bittersweet, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.047
    Допаѓања:
    134.554
    Има кривична за неплаќачите. Ама полесно е да ја намолиш државата за стан него бившиот да го викнеш и да речеш не можам сама. Кога се бара старателство сакаат сами да бидат а таткото да не може да го види детето после тешко било. Да тешко е.

Ама ако даваат стан за секоја со неуспешен брак гратис одма го оставам маж ми формално и нема да плаќам 30 години кредит. Ќе одам по 5 саати на работа. И сето тоа оти ,,не ни одело".

Секогаш таткото може да се грижи за детето ако е жив. И со совет и со пари и со чување и со љубов. Ако е умрен не може. Затоа реков, самохрана не може да биде таа која има жив бивши кој плаќа и се грижи за детето.

На baby-star, SummerGirl, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Има кривична за неплаќачите, само се плашам дали таа законска одредба се спроведува и колку се гони лицето... или му пуштат пријава и на тоа остане. Оти, ако беше поинаку, немаше да има толку неисплатени алиментации со по 10+ год.

И висината, 3000ден. Подигравка. Да се чудиш кај попрво да ги потрошиш. Ама никој не се занимава со ова.
    Скопје 2014 и промената на името каде, каде се побитни.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Абе на форум секогаш тоа е така ама во живот баш и не е. женава кога се породи со второто тој избега и 4 месеци не се ни јави. Зошто? Осеќал притисок со две деца дома. Напушти работа само за на суд да рече невработен е. Еве го сега во куќен притвор демек ко казна зашто не плаќал.
    Не знаете какви се судбини има не секогаш се оставаат зашто "не им одело ". За таткото да го гледа детето треба таткото да сака да го гледа. А пак ќе кажам не секогаш сака.

На НаталиЛили, SummerGirl, eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.198
    Допаѓања:
    77.445
    Знам дека има кривични, ама бивши на другарка го пријавија на пола работно време, за да има малку приходи и што помалку да плаќа алиментација. Тоа што ќерка му живееше со мајка и со минимални примања, не му беше гајле. На документ ништо нема и нема што да му земе.

Државата треба да отвори јавни претпријатија, производство на тутун, јаболки, плантажи, каде што ќе им даде втора работа на ''татковците''. Ако има работа 40 саати неделно, еден од двата слободни дена, нека работи таму 15 саати, цел ден, а парите ќе ги добива неговото дете.
    Не сака да работи, затвор две недели за секој неодработен ден. Ако му чини нека иде затвор, ама таму работа секој ден треба, не да лежи затвор.
    Никој кој е во среќен брак нема да ги остави жената и децата за да го мами системот, а притоа ќе работи плус саати. А и секој пред стварање на фамилија ке се замисли каков чекор прави, дека веќе кога имаш дете имаш големи одговорности. Ако веќе господинот не сака да биде дел од животот на детето, мора финансиски да помага.

Децата на починат човек треба да земаат државна пензија.
    Не ми е јасно како можете да окавјате такви деца и жени.
    Ќе бидам брутална.
    Ако мислите дека од арно се зимаат парите, клајте отров во кафето на мажот, и вие ќе зимате.

На SummerGirl, ferm, SV1911 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    @malerozna
    А кoј е прoтив тукa дa се врши пoгoлемa кoнтрoлa нa веќе пoстoечки зaкoни? Акo двaјцa се рaзведaт и едниoт прикривa плaтa т.е не земa нa сметкa туку нa рaкa зa пoмaлку дa плaќa или е oсигурaн нa пoлa рaбoтнo време a рaбoти целo, рaбoти нa црнo и јa oштетувa држaвaтa. Oд другa стрaнa другиoт пaртнер бaрa стaн, пoгoлемa плaтa зa пoкрaткo рaбoтнo време и бесплaтнa грaдинкa. Кoлкaвa штетa имa држaвaтa oд oвие двaјцa зaтoa штo решиле дa се рaзведaт и зoштo oвa би гo дoзвoлилa?
    Тoлку е тешкo дa се гoни рaбoтa нa црнo и неплaќaчи нa aлиментaцијa?
    И се смеете нa сумa oд 3000 денaри. Пa aкo тoј рoдител реaлнo земa 9000 денaри плaтa a тaa плaтa Е реaлнa (не збoрaм зa измaми) oд кaде дa плaќa пoвеќе?

Последна измена: 28 јануари 2018
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Не се смееме за 3000ден, сумата е смешна. Ти што попрво би правела со нив? Може и другиот родител со кој што живее детето зема 9000ден или ич не зема. Ама трошоците кои ги остварува се сигурно повеќе од 3000. Нека се снајде. Како другиот би се снашол? Овој нема, а тој кај кој е детето, сакал нејќел, мора да има. Е од каде па тој?

На ane.bella и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Немa ни тoј штo дa се снaoѓa нештo пoвеќе. Си земa 9000 плaтa плус 3000 aлиментaцијa и живеaт сo тaa кaкo знaaт и умеaт. Oвoј другиoт пa требa дa живее сo 6000 кoгa ќе се oдбијaт тие 3000. Тoј трoшoци немa? Кaкo дa се снaoѓaaт и двaјцaтa? Кaкo штo е прaксa, сo живеење кaј рoдителите и бaр сметки делење и неплaќaње ќиријa. Акo и тoa гo немa, сoцијaлнo имa некoјa илјaдaркa плус. Зa пoвеќе, пaсoшoт и нaдвoр. И стoпaти премислувaње при мaжење, рaѓaње децa и рaзвoди вo држaвaтa ни милa.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  10. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Treba da razberete deka ova e Republika Banana a ne Holandija ili Germanija, i ova e mesto kade vladee katastrofalen praven sistem, bez razlika na toa koja partija e na v last, mesto kade caruva korupcija i kade sudii i policajci se prodavaat za shishe rakija. Da imase praven sistem ajde, toa so krivicnata e vo red ama trula e drzavata, ne se vinovni tie lugje koi bile ostaveni na cedilo od ovie koi begaat od sopstvenite deca i gi koristat dupkite vo pravniot sistem.

На SuperGirl24, buba4e89, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.198
    Допаѓања:
    77.445
    Кажав, секој МАЖ што решил да ствара фамилија со жена, а откако ќе се роди дете се предомислува, треба државата да го спрегне и да го контролира. Работи нека ''пола работно време'', нема проблем, ќе му најдеме уште едно цело работно време на плантажа, градежништво, било што за да си ги одработи 55-60 саати неделно за да има и за него и за детето.

Истото важи и за тие што земаат минималка за 40 саати.
    Нека работи по по 60-70 саати неделно, ќе заработува повеќе и нема да биде терет на државата.
    Ако разведена жена од дотичниот добива 12000 на месец, кои тој фино лепо ќе ги одработи, ќе има сама да си плати и за градинка, а ќе може и на дадилка да и плати 300 денари на зор заман да го и го чува еден ден кога е болно. А знаеме дека мајките работат 24/7.
    Или што, тој е изморен и од тие 40 саати работа?

Другар работи 80 саати неделно за да може да исплаќа куќа и сметки за жената и 5те деца што ги има со неа.
    Не е работата створи дете и остави ја неа сама да го чува.
    Како таа може и да работи и да чува дете, а господинот неможел.

На cresa-jagoda, SV1911, Dadusicka и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Абе премислување, ама не секогаш домашниот есап излегува и на пазар. Ќе го/ја зедеш, некоја година ќе биде се како што треба, после ќе полуди. Како тогаш ќе премислуваш?

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.474
    Допаѓања:
    251.050
    Многу сте паметни вака на форум, многу барале мајкиве, што се поразлични од другите. Епа се. Тоа што немаат партнер до себе, што сами гледаат деца е многу повеќе отколку што вие другите го правете заедно.
    По другите теми постојано се жалите околу обврските за децата, како сте ненаспани и слично, а замислете не сте сами.
    Многу лицемерно, од многу од вас кои демек некогаш прикажувате емпатија и разбирање.
    Ама не било така.
    Самохрана мајка е и онаа на која таткото е жив. Знаете зошто? Оти таа самата го гледа детето.
    И доста со приказните за алиментација. Ова не е Америка или филм, реалноста вели дека таткото плаќа 1500 до 2000 денари. Реалноста вели дека многу ретки се татковците на кои можете да им се јавете за своите деца. Обично истите тие се разведуваат и од децата. Или пак, даваат алиментација и овде завршува нивната помош.
    Останатото е на товар на мајката.
    А мајката живее или со своите, ова е најдобара опција или за жал под кирија.

Но што друг би го интересирало ова, секој те тапка по рамо, а од никој нема да добиеш никаква подршка. Напротив, па знаете колку млади парови живеат со родителите?

Можеби барањата на женава се нереални, ама не и непотребни.
    Се согласувам за приоритет при вработување и тоа со солидни плати за да може да си обезбеди пристоен живот кој не значии луксуз, ами да си плати сметки и кирија.
    Работното време нема зошто да е скратено туку да има поголема флексибилност од работодвецот кога жената има потреба од боледување и слично.
    Ослободување од надоместокот за градинка, здравство.
    Становите, треба да се разработи некоја стратегија околу сите луѓе кои спаѓаат во категорија на ранливи групи. Некому да се додели социјални станови, некому субвенции за купување, кредитни олеснувања и слично. Кога пар одлучува да купи стан, тогаш се двајца. За жал самохраниот родител е сам и нема подршка, а државата во најмала рака мора да почне да се грижи за ваквите ранливи групи.

И најважно, како за почеток да бидеме пред се луѓе, да покажаме малку емпатија.
    Доволно е да прочитате дел од постовите во групата на Една може, па да видете како е да си самохрана мајка кај нас, сеедно дали се работи за развод.
    Тогаш, ќе видете дека некои работи ги има само на филм.

На НаталиЛили, ferm, eli25 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Не решил само МАЖ да ствара деца решила и ЖЕНА. Не земал дете па уште едно дете направил и сега ќе го спрега државата ко коњ по плантажи, ова малку ко за драма ти е пишано или сериозна си? Тогаш на плантажите сите со минимална плата или што се на завод без разлика што се во брак затоа што на тоа дете минимална плата или само една плата дома не му е доволна за да има се што му треба . При минимална плата од 9 илјади ти бараш жената да добива 12 000 од мажот месечно алиментација? Да се снашол како знае и умее? Сериозна си?

На baby-star, SummerGirl, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    @JuLleE зошто приказни ако се зборува за аспирации за повисока алиментација? Зошто ако државата сериозно се зафати со проблемот, да не лошо ќе му дојде на некој? Таа е реалноста сега што ти си ја кажала, ама да има кој да ја промени, никој нема да го заболи глава од поарно.

На CameliaMiller и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.268
    Допаѓања:
    170.278
    @malerozna , а не дај боже тој другар ти со 5 - те деца ако се разведе, 60.000 ќе треба да дава задолжително алиментација?

Како бе да се снајде како знае и умее да дава 12000 алиментација?! Што народ во државава е среќен ако има редовна плата од 10.000 , знаеш?!

И уште ова. А што ако бракот пропаднал ради "кривица" на жената. Еве она го оставила( оти не го сака веќе и сака да си биде слободна) Пак ќе треба мажот да ринта по 80 саата неделно?!

Последна измена: 28 јануари 2018
    На baby-star, SummerGirl, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.474
    Допаѓања:
    251.050
    Еме, па вие имате мислење дека разведените добиваат кој знае колкава алиментација. Јас ја пишав реалноста.
    Ја нападнавте жената со барањата, а никој за минута не помисли зошто тоа го бара и што сега преживува?
    Мора поголеми права да им се обезбедат на ваквите групи. Некој вид олеснувања во категориите кои ги спомна.
    Ама многу од вас и посочија дека ете млад пар живеал со родителите и се мачел. Споредбава на што ти личи? Што ако женава е жртва на семејно насилство?

На eli25, buba4e89, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Јас немам такво мислење. Јас знам дека алиментацијата е бедна и тоа го посочив уште во првото мое мислење на темава.

Жената за земја како Македонија има превисоки барања. Предност за вработување и солидна редовна алиментација мислам дека ќе завршат доволно работа за достоен живот за детето, па и за неа.

Камо да може повеќе, ама не може бре овде. Тонеме сите. Камо да се среди со алиментацијата, јас би била среќна, иако не сум засегната со проблемов. Оти не може бре некој да заборави така лесно дека таму некаде створил живот, а тој живот расте и бара пари. Не може и крај!
    Не ме занима од кај ќе ги наоѓал, НЕКА ГИ НАЈДЕ. Ако родителот кој го чува детето наоѓа (или бабата и дедото ги даваат пензиите/платите), зошто овој да биде поштеден?!

На SummerGirl, CameliaMiller, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.474
    Допаѓања:
    251.050
    Се согласувам дека доколку мајката има постојано вработување со солидна плата и плус алиментација, ќе може да обезбеди и пристоен живот. Затоа и реков дека треба да се разработи кому и на кој начин би се доделувале социјални станови.
    И од самохрана мајка до самохрана има разлика. Како услов треба да се земе степенот на образование и каков квалификуван кадар е. Ако е виско образована, има шанси за убава работа со солидни примања. Тогаш и сама ќе може да си обезбеди се нели. И помошта нека биде насочена кон нејзино вработувања за сама да обезбеди. Тогаш никому нема да му биде на товар.
    Но доколку се работи за мајка без високо образование, неквалификуван кадар, повеќе деца и слично, мора да постои начин да им се обезбеди помош во вид на живеалиште, работа.
    Треба да постојат центри, прифатилишта кои ќе ги згрижуваат ваквите лица, особено оние кои се жртви на семејно насилство.
    Значи се прави план, стратегија. Се знае кому и како треба да му се помогне. Не може самохрана мајка да зима плата од 500 евра со едно дете и да бара социјален стан.

На SummerGirl, eli25, buba4e89 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.198
    Допаѓања:
    77.445
    За жал не примаат членки што не се самохрани мајки. Пуштив покана пред неколку месеци и бев одбиена. Денес пробав пак, бара да се уплати на сметка и плус да сум самохрана мајка. Јас не сум, дете сум на самохрана мајка.

Како е греота за мажот да ринта ко коњ, а не е за жената? Дали знаеш колку обврски имаш ти како самохрана мајка, кога нема кој, и ти мора се да правиш, и финансиски и физички, плус да носиш секоја одлука за тоа дете/деца? Мајка ми беше со нас 24/7, покриваше секаде сама, се туфкаше за секоја донесена одлука, дали ќе погоди или ќе ја греши. Некогаш тоа е најголемиот терет што жената мора сама да го сноси.

Другар ми е доселен од Африка во Ук, работи како коњ затоа што не сака децата да му живеат во мизерија, тој самиот е син на самохрана мајка која едвај ги прехранувала, затоа што дотичниот ја оставил неа и 4те деца заради друга жена. Може и тој да работи минималка и да зема едвај 1000 фунти плата, или да ја остави жената па таја како знае и умее нека ги чува а?
    Или државата да му плаќа?
    Ама не, тој е МАЖ што работи скоро без слободен ден во месецот, како знае и умее гледа да донесе дома барем 5000, учи, доучува, не се откажува, туку сака своите потомци да ги исведе на прав пат.

Значи ако зема минималец разведениот, татко на малолетно дете, тие пари не му стигале него. А детето? Тоа не треба да живее?

Ретки се мајките кои од арно бегаат, обично децата се со мајката и таткото е должен финансиски да ги издржува.

Или како ја терате работата, тешко им било на татковиците да работат, нека го успијат детето како што прават на домашните миленичиња кога веќе не можат да ги чуваат и решен проблем??

Не ви горело дома, затоа така зборите од страна.

На cresa-jagoda, eli25, Rebecca_R и 7 други им се допаѓа ова.