1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сарказам

Дискусија во 'Психологија' започната од Rock-a-Fella, 1 мај 2011.

1. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Сликава всушност ме потсети на неколку ситуации каде сум се нашла во кои сум употребила сарказам и луѓето навистина и сериозно ме сфатиле и веруваат дека мојот коефициент на интелигенција е на нивно ниско ниво кое инаку не може ни земјотрес да предизвика ! :rofl:

На Weird0, +++, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.812
    Допаѓања:
    80.622
    Во средно бев толку многу саркастична. Дури и до лани. Но сега далеку од тоа. Сарказмот е незрелост. Некој може да смета дека е тоа нешто многу јако, интелигентно, па дури и да се гордее со таа особина, но во суштина, зрел човек ги прифаќа луѓето какви и да се и нема потреба да им се обраќа со таков тон и на таков начин. Може да не се согласам со нечиј став, колку и да е погрешен, површен и дури смешен или трагичен, но да го исмевам немам потреба. Тука се гледа големината на луѓето.

Последна измена: 27 декември 2017
    На Petra777, blonde_supergirl и dc15 им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Не, озбилно, погрешно се доживува сарказмот. Интелигенција е и тоа како, и уметност, и coping mechanism. Тој се користи да се пошегуваш и на своја сметка, а најмногу да се спротиставиш на негативни појави и глупавост, а да ја задржиш културата и нивото.
    Нема ништо лошо во тоа на итар начин да искарикираш некоја тотална небулоза и тоа кажана со самодоверба, да исмееш извитоперени и бесмислени квазивредности. Мене ме привлекува и го поштувам тоа кај луѓето. Зад сарказмот често се кријат всушност прекрасни личности, кои имаат и емпатија, и чувства, и осет за вистински вредности.
    Токму несфаќањето на истиот е знак на незрелост.
    Јас би да се воведе ко задолжителен во школо 8)

На S.J.Parker, Dream-Girl, boo3 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.164
    Допаѓања:
    175.276
    Ќе изгуби важноста така. :devil:
    Нештата престануваат да се интересни кога сите ги сфаќаат. :!:

На JollyGirl, piglet1, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.812
    Допаѓања:
    80.622
    Ако исмевањето тебе ти е ок, макар и на ,,културен'' начин, кажува каква личност си. Исмевањето, како и да е кажано, најмалку е за восхит. Ама ако тоа те исполнува, терај си така. :)

На Petra777, carangigia, blonde_supergirl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Weird0

Weird0 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2017
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    935
    Сарказам, само употребувам..кога сум расположен, на некој да му кажам..некоја лоша особина, за мене..иако не е така. :D:o

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Сарказмот е дијагноза: алергиска реакција на глупи луѓе.
    Има огромна разлика помеѓу сарказам и навреда. Како ви смета сарказам, а не ви смета да ве нарече некој курва?
    И сарказам упатен спрема мене прифаќам, и користам на моја сметка, на сметка на дечко ми, и пак никој саркастичен не успеал никогаш да ме навреди.
    Напротив, секогаш би прифатила и поздравила добро скроен саркастичен одговор на моја сметка. Ама тоа е зрелост, не секој може да се носи со тоа. Затоа таквите луѓе се посебни :angel:

На Briar Rose, JollyGirl, Emy867 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Sarkazmot spored tebe e zrelost??
    Kako mozes da se gordees so takvo nesto i da kazes deka takvite luge se posebni??
    Posebni so toa sto ismejuvaat drugi luge??
    Prvo velis prufakas sarkazam upaten sprema tebe, a potoa velis deka nikoj sarkasticem ne uspeal da te navredi....?? Izgleda ne go definirafs dobro poimot sarkazam...
    Nema nikakva razlika pomegu sarkazmot i navredata, edinstveno sarkazmot ja nadminuva i navredata, ama ne si custvuvala na tvoja koza ete zatoa ne znaes. Licnosta moze da te ismejuva pred bilo koj sto vo monentot ke ti ide da propadnes vo zemja, ok li e toa?
    Tie ne se posebni luge, tie se bezobrazni luge bez gram oset, treba prvo sebe da se vidis i merkas a posle da ismejuvas drugi luge.
    I uste nesto..... ako si ismejuvan od nekoj sarkasticen ne znaci deka si glupa toest dijagnozirana ti e " alergicna reakcija na gluli luge" glupi se bas tie sto ismejuvaat;)

На Petra777 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @Nalutena1 добро де, не се лути.

На Matotheja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Гo кoристaм нaјчестo кoгa се шегувaм зa нештo, aмa зa жaл некoгaш знaм дa претерaм, штo не е вo ред. Не секoј гo сметa тoa зa смешнo и нaстaнувa незгoднa ситуaцијa.

Исмевaње нa идеи не е истo сo исмевaње нa личнoсти. Еднoтo е нaвредa, a другoтo или јa рaсипувa дискусијaтa, или јa прaви пoинтереснa.

Кoгa сме кaј сaркaзмoт, ме нервирaaт луѓе штo нaместo oтвoренo дa ти кaжaт декa имaaт прoблем сo тебе, вртaтaт oдoкулу сo сaркaстични кoментaри и oчекувaaт сaм дa ги пoклoпиш кoцките и дa гo решиш прoблемoт. :emo:

Последна измена: 27 декември 2017
    На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Порано ич не бев сега сум.Некогаш им ја јадам душата на луѓето со сарказмот мој.

12. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Сарказмот често го користат луѓе со ниска самодоверба и искомплексирани , да се покажат и докажат "како спуштаат ниско" поуспешни луѓе со пар глупи реченици, на кои другата страна ќе премолчи нормално, чудеејќи се што им е проблемот?!? :D
    Спој на омраза, незадоволство, пупмање его, обид да се биде забавен за околината и.т.н.
    Познавам еден таков, во средно го "уништиле" со ремет, па сега сите му се криви и што му преостана освен глупиот т.н арт, сарказам.
    Оние кои се маваат во гради со својот сарказам како да им е најголем успех, имаат сериозен проблем.

На carangigia, crazylady и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  13. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Реално, сарказмот е неучтив. Јас не сакам арогантни и неучтиви луѓе во моја близина.
    Го читам од прва и добро знам како се употребува, ама ретко го употребувам - кон луѓе кои, по мое, не заслужиле почит. Или кога ќе се подзаборавам :D

Последна измена: 6 јануари 2018
    На blonde_supergirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ледена Кралица^^

Ледена Кралица^^ Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    Јас мислам дека во некоии ситуации е подобро да искористиш САРКАЗАМ, отколку да навредиш некој.. Сепак повеќето идиоти не го сваќаат сарказмот.. :lol::smirk:

На Briar Rose, Амиго и Someonespecial им се допаѓа ова.
  15. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Мислиш "сфаќаат" ? :)

16. Ледена Кралица^^

Ледена Кралица^^ Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    Се случуваат грешки. ;)

17. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Иначе, и научно е поврзан сарказмот со интелигенцијата и во истражувања е докажано дека саркастичните луѓе се поинтелигентни и покреативни. Еве една од повеќето статии на кои сум налетала :D
    Жално е млади луѓе во 2018 така површно да ја гледаат психолошки оваа појава, да се гордеат што се навредуваат толку лесно и што не разбираат сарказам. Ама ако тоа ве исполнува и ве прави да се чувствувате поморални, нека ви биде :)
    Tschüss :d:

На Briar Rose, theowndemon, Asistentkа и 3 други им се допаѓа ова.
  18. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    76.824
    Убаво е да има доза на саркастично ама да доаѓа природно. На форумов имма луѓе што користат сарказам ама делува дека е усилено и вештачки само колку да испаднат фенси. |(

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blackpanter

blackpanter Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    6.158
    Многу сум саркастична и гледам никогаш да не навредам некого. Сепак и внимавам со кого користам сарказам бидејќи не секој го разбира.
    Sarcastic-quotes.jpg

На Briar Rose и Someonespecial им се допаѓа ова.
  20. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Навреди и во форма на сарказам може да се пишат. Не значи дека ако сарказмот не е лош дека навредите пишани во форма на сарказам се оправдани. За тоа некои се навредуваат.

На carangigia и Petra777 им се допаѓа ова.