Подобро лоша снаа и мир да имаш, отколку да им допушташ на глава да ти се качат. Еве кога ќе дојде бабата да го земе, речи и ќе ви го донесам за два часа таман ќе го заспиете детето па нека спие со вас оваа вечер. Пробај, ништо не губиш
Мојата ќеркичка од утре полне 5 месеци и пие млеко или чај кога она сака знае да стане и во 1,2 саатот вечерта и да бара млеко или чај и мислам оти и на бебе од 8 месеци неможеш да му наредиш кога да вечера мислам оти малку и ние снаите претеруваме иначе и јас вчера се изнервирав оти сакавме со мм да идеме на црквата вечерта ама старите не сакаа да ја чуваат .на ќеркичката пола саат и се изнервирав оти ич не сакаат да ја чуваат ич ако треба да идеме некаде
Мислам дека поточно би било дека немаме влијание врз ноќните будења. Некои деца едноставно се будат на секои 1-2 часа, дури и кога не цицаат веќе. Но ред во смисол рано будење, оброци во фиксни термини, планирање на преспивања во фиксни термини(за да не бидат ни прекасно за да нема влијание врз успивањето), воспоставхвање ритуал за успивање(повлекување во тивка/темна просторија) за да сфатат дека е време за спиење и те како можеме да воспоставиме и со тоа барем да се обидеме на време да заспијат.
Nikoj ne e obrzan nikogo da cuva ako sakaat ke go napravat toa ako ne ne se primorani. Moze sakaat i oni da se vidat malku slobodni neznam od kade vi ova deka nekoj vi e dolzen da gi cuva decata. Za toa si imaat majka i tatko. A za toa koga legnuvaat i stanuvaat i tek kako moze da se vospostavi red na bebe.
E dobro de. Sto Ima vrska ako ja pricuvaat pola saat? Ne znaci sekoj den po nekolku saati da cuvaat, ama ete sakale do crkva da pojdat.
Moze i starite sakale zatoa ne im se nafatile ili imale nekoja obvrska ne se dolzni da davaat objasnuvanje zosto nemozat ili nesakaat. Sekoj si ima pravo da odluzi sto ke pravi vo slobodno vreme
Тоа не е наредба туку ред и навика. И како тоа ние снаите претеруваме кога станува збор за лично наше дете а? Епа ајде ние за да не претеруваме да слушаме старите што ке кажат за редот и дисциплината на детето бива? Моето дете од 2 месеци е на тој режим и што сега треба да му се поремети се затоа што на бабата нешто и истекнало, ни барам да ми го чуват ни имат право да ми се мешат, јас го родив јас одлучувам.
Мене некој да ми поремети ред се ми се пореметува, а не за бебенце, можам да замислам. Кога ќе имаме друштво навечер и ќе се заседиме, иако подготвена и знам, па два дена не можам во ред да се вратам со спиење, а сакам многу и се радувам, ама тоа е реалноста. Ќе има ситуации не викам не, ама да не се нон-стоп. Во врска со причувувањето. Точно никој не е должен да чува деца, јас не очекувам да ми го чува некој, но сметам дека ќе се најдат сите да појдам на еден-два саати некаде, некогаш. Така што џабе ми е што ми зборувам дека не сакам никој да ми го чува кога знам дека ќе ми се најдат сите. Јас не би имала каде да го оставам на цел ден, сите се на работа, но на некој период, ги знам сите околу мене и знам дека тука ќе бидат. Па комшика да ме замоли би и го причувала. Обично сите што зборуваме не е должен никој да ни ги чува, имаме луѓе и опции за причувување без проблем.
Извини ....ајде ќе си пораснит па ќе можиш и во црква и сегде да го носиш. Мојава вистина имат во секое време некој да ми ја почуват. Ама па жал ми е да ја оставам и сегде си ја носам со мене. Во мн ретки случаеви ја оставам. Мене сам татко ми ми вика не е проблем ќе ја чувам ама мајка и татко и требаат и ние треба да ја воспитаме и извадиме на пат.
Внук ми е годинка и некој месец па уште станува на јатрвата детето е пет години па пак станува на вечер а не па бебе од пет месеци
Здраво девојки Среќен празник! Еве ме и мене со проблемите со свекрвата Денеска Велигден но ете успеа да го уништи расположението. Со сопругот сакавме да одиме до кај моите но таа префрли татко ти има работа денеска треба да завршите ова она.. И јас му кажав добро нема да одиме а тој и врати што ти наговараш, што се мешаш кај не ти е работа и почнаа да се караат со сопругот. Почна дури да го колне, незнам каква мајка е беше Се таа му дала и направила тој и јас на готово сме биле Не разговараме со неа цел ден еве смо префрла нешто Неможам повеќе вака да живеам со нив... Постојано се плетка во се иако и сопругот ја игнорира и вели да не пречи
Леле и мојата денеска ми го уништи празникот поручекта на бебето му дадов малку банана јаа јадев и му дадев да ближне и сакаше уште и ок му дадов уште колку што сакаше да јаде и после си отидовме јас и бебо во собата во која што си седиме ние и после бебо побара да цица од мене и дадев да цица после побара чај оти виде оти на масата има шише со чај и му дадов го испи шишенцето и после влезе таа свекрвата и ми вика да му ставам ли млеко на бебчето и и викам не нема да пие оти скоро пиеше чај и она отиде и пак му стави млеко иако јас кажав не и затоа се испокарав со неа многу убаво и кажав уште однапред да не изигрува мајка на моето бебе она пак си тера по свое си дојде мм од раб и му кажала оти јас сум ја вреѓала на неа и со него се испокарав и му реков или она или јас ќе си одам. да избере со која ќе биде он и ми вика како да изберам меѓу мама и тебе и му викам ќе избереш многу лесно или она или јас ама не ама треба да знае каде и е местото на неа и плачев цел ден оти ова веќе не се трпи Алал да му е на твојот сопруг што си ја бране жената мојот мене ич не ме заштитува ич секогаш свеќи е во право јас никогаш никогаш не се карал со неа за мене
Неможам и јас повеќе вака Ми се чини психички отидов веќе со неа, ај трпи денес ај утре скоро година еве сме во брак но вчера претера Му кажав и јас на сопругот нека размисли што понатаму, не го отргнувам мајка му е но таа самата си го направи тоа со вчерашните муабети, од денеска сами ќе правиме и ручек и се посебно несакам да ја смислам веќе, доволно ни е тешко што се обидуваме за бебе и се нервираме ми се чини заради овие вакви стресни ситуации човек неможе да забремени... Ќе пукнам веќе, цела ноќ плачев
Смири се и игнорирај ја. Ти си отишла таму за маж ти, не да се нервираш и плачеш ради неа. Имаш голема среќа што маж ти е на твоја страна и тебе те брани и се согласува со тебе. Не ја рецкај неа многу многу, биди си со мажот и ќе изнајдете решение
Не можам да разберам како се доведувате во такви ситуации, и зошто се' им зимате за кусо. Второ, немате мака ве со свекрвите туку со мажињата. На што личи тоа маж возрасен фамилијарен, да трча по на мајка му сукњата. Почит да, ама не и зависност. Барајте си чаре да се одделите, затоа што мака ќе намачите цел живот.
Незнам како ама ете... Несум живеела во такво семејство, не дека се мои ама моите родители се злато, не живеат уште на почеток со нив снаите но никогаш не им правеле проблем И јас би скала да см што подалеку од нив и да живееме сами бидејќи вака само ни се мешаат во се и прават проблем, за се преправаат Имаме куќа ви ист двор уште ја средуваме но постојано и за тоа вели тие му направиле се му дале ние ќе сме се ширеле сега не ни требале, од тие муабети ниту во таа куќа не би седеле, Размислуваме за во странство ако земеме документи или пак на стан во друг град