Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Ајде па ти отиди некаде и менувај се на триесет. Бива?
    Зошто па мажот да не го затворат жена му со родителите и да го командаат и менуваат? Зошто жената секогаш да е во таа положба?

Водење по девизата - мајка е една, жени има милион, во денешницава е ЖАЛОСНО!

bibiiii, S.W.A.G, Sofi.ja and 21 others like this.
  2. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Многу ми е жал,амапа не можам да сфатам,нели го виде каков е дури бевте во врска? Ми се десило и мене дечко да ми глуми,после година и пол сфатив каков е,година и пол е многу време признавам,ама се спасив. Ако уште дури сте во врска не штимаат некои работи батали то одма,не сфаќам како стапувате во брак,стварно ми е жал што имаш таков живот :(

bibiiii, WildMk and IvanaJenner like this.
  3. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Па има и такви бракови кадешто мажот живее кај жената и е безгласна буква. Нели домазет е телевизор, има слика тон нема.

Bupalu likes this.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Колку се тие примери, наспроти овие?
    1 на 100?
    И еве кажи ми, зошто снаата да се менува? Синот одел со нејзе, ја знаел, претпоставувам му одговарала па ја зел за жена.
    Како одеднаш после земање ништо не одговара???

5. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ја читам темава.
    Ама ако ти е темава огледало на целокупната состојба, тогаш си во заблуда.

6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Темава се вика свекрвите и снаите - проблеми. Многу е нормално дека секој пост што го читаш е за проблеми со свекрвите, кои се сведуваат на тоа што го опиша.
    Кога би била генерална тема за однос меѓу свекрви и снаи, ќе имаше и поинакви мислења. И тука многу членки би пишале дека убаво се сложуваат.
    Не можеш да влечеш генерални заклучоци за состојбата на македонската жена од ваква тема чија поента е проблеми.

Добро. И?

Last edited by a moderator: Jul 10, 2019
    duffi, ocicka2014, Yowannty and 3 others like this.
  7. John Snow

John Snow Форумски идол

Мажот ја има можеби најбитната улога у вакви ситуации. Од неговото балансирање зависи какви консеквенци ќе има понатаму. Ако влече премногу кон една страна( мајка му), другата ( сопругата) секогаш ќе биде газена и обратно.

8. zalosna

zalosna Форумски идол

Како прво атер за мажот и мајка и жена треба да си ги подстегнат вилиците.

9. John Snow

John Snow Форумски идол

Не за атер на мажот, туку меѓусебно почитување да си имаат они две

10. zalosna

zalosna Форумски идол

Така :)

11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Мислам дека не се разбирате.

Јас ако добро те разбрав - би им го дала на ден, два, на неколку саати, но не би го оставила цел распуст, така?

eli25 likes this.
  12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

По муабетот членката си е крива за се што и се случува.
    Вика "и преќутев кога ја навредила мама и забранила да доаѓа". Зошто преќутела? Не дека треба за коса да ја фати ама треба да ја седне и да и каже како што јас не смеам на син ти да забранам да ти доаѓа доле после навредава така и ти немаш право да забрануваш било што во моја куќа. На убав начин, цивилизиран.

Друго е што кога излегува не се кажува дека оди кај мајка и. Испаѓа работава дека се крие и де плаши да каже кај оди. Нека и каже "одам кај мама", нема потреба од мотање дека маж и знае. Јас да сум за инает ќе викам само кај мама, и да одам и на друго место. Само нека рече нешто, одма ќе и речам дека не може да ми забрани да си одам кај својата мајка бидејќи и таа е баба.

И ние живееме со стари доле и кога излегувам обавезно се најавувам дека нема да бидам дома, и кога се враќам влегувам дека сум вратена.
    Прво од култура, а второ може нешто не дај Боже ќе се деси горе на спратот ќе влезе некој ќе си тупка ќе си оперира, а они ќе мислат дека сум јас :D
    И ред други работи...
    А ако сакам кажувам кај ќе одам, ако не само им викам "јас ќе излегувам" и толку.

Не го гледам тоа како нешто страшно сепак сме како во заедница, за да се симнам доле мора да поминам покрај нивната врата и прозорец.

cresa-jagoda likes this.
  13. Amelaaaa

Amelaaaa Активен член

Не и преќутев кога ја навреди мајками тука за пред тоа мн работи шо ми ги направи и ќутев ама за сега му кажав и на мм дека не ќутам инаку не кријам за кога одам кај мајками оопшѕо она рече кога сум испагала со детево да и кажувам дека испагам ама ја и она не жевееме што има да и кажувам дека испагам па и кај одам да знаела кога ќе сум дошла кога живеевме не и кажував кај одам сега да и кажувам затоа и реков мм знае др нема потреба да знае кај сум и шо правам

14. ocicka2014

А што и рече за мајка ти, оти викаш не си преќутела? Што разговор направивте за овој проблем?
    И зошто мајка ти престана да доаѓа кај тебе после ова туку само ти одиш?

15. Amelaaaa

Amelaaaa Активен член

Бидејќи не сака да дојде после навредите од неа мн ни е мала куќата седиме у една соба за нас др за нив и не сака сега да иде а инаку нејзр нишо нд и реков пошо мајками ми рече ти ќути само после тоа му кажав на мм дека ја со неа више не сакам да имам работа иако сме у иста ќуќа не значи дека треба да ми го директира она животот. Одам ја сега ама малцр како шо реков ми е далечко па останувам и со спиење а знам дека сеа и тоа и смета затоа ја интересира кај одам и кога ќе се вратам шо пред тоа никогаш не ја занимало кај сум

16. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Потполно се согласувам.Затоа сметам дека ниту финансиите не се причина или изговор да живееш сам,туку карактерот.Има луѓе уште пред брак се свесни дека никогаш не би живееле со стари,па ако треба леб и сол да јадат но да си на раат.Едноставно не се гледаат во заедница.Е сега СВЕСНО кога се влегува во таков соживот,треба и да се биде спремен дека нема сигурно да биде така идеално и ќе има помали или поголеми проблемчиња.На кој сакаш после жали се,џабе е.Пак сам треба да се избориш и да си ги решаваш проблемите.Треба да се сфати дека карактер не се менува-така да бирате дали ќе се прифатите како такви,и помирите со различните ставови,или ќе смогнете сили за свој дом.Секако дека тоа се постигнува само ако двајцата партнери имаат иста цел и се подржуваат взаемно.
    Во повеќето случаи уствари испаѓа дека жената се разочарува од мажот,не од мајка му,очекувајќи да е покрај неа и да осеќа заштита во туѓата средина,а испаѓа за жал п ....ка:^)(n)

17. ocicka2014

Епа пак се враќаме на муабетот дека нејзе ништо не си и рекла.
    Како тоа не си преќутела, а викаш мајка ми ми рече ти ќути.
    Проблеми со разговор се решаваат не со ќутење, зошто да ќутиш ќе си кажеш се што ти смета и ќе најдете компромис.

И на мајка ти поголема и беше куќата пред навредата, сега се стесни на една соба само?
    Стварно не глефам оправдување за неидењето.
    Само и даваш до знаење дека ги почитуваш нејзините наредби и забрани.

cresa-jagoda likes this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Abe vikaj si majka ti. Majka ti e, edna e.

Miss666 likes this.
  19. Amelaaaa

Amelaaaa Активен член

Ме сфаќаш погрешно не е за стрснување на куќата туку не сака после тие навреди да иде вика никогаш не сум била така нападната без причина само поради тоа не сака. А ја ако седнам да разговарам со неа знајќи каква е на карактер брзобразна нема да издржам ќе треба да се расправам затоа мм разговараше со неа и пробав неколку пати да и кажам шо ми смета она одма ме сфаќа вика ти не сакаш да го гледам детето не сакаш да го чепкам одма затоа се фаќа.. дека она го гледаше неколку недели по пораѓајот бидејќи ме праве др операција и се зема право да ми кажува кој да идел кој не до 40 дена она да го бања она да го облекува како сака и се она да решава во врска со моето дете кое ја го носев 9 месеци за кои тие 9 она не ме ни погледна да рече чекај бремена си да исчистам да направам јадење да праша шо ти рекоа на контрола

Skorpija25 and Ladyyyy567* like this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Не познавам семејство, во кое снаата и свекрвата немале меѓусебни проблеми.
    Не е само во темава

Bupalu, Tri_Bubacki, Sofi.ja and 7 others like this.