Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Од радозналост :lol:

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    ама тоа е мој спрат,мој дом и мои пријатели.
    ја имаат видено само на свадба свекрвата. зошто да ги поздравува?
    јас си сакам приватност на пример и не гледам зошто да треба да ми бидат свекорите умешани во се...
    има луѓе што се блиски и сакаат да делат се со старите и тоа е ок.

што? да ми се качи дома и да седи со мои гости? :)
    свекрва да ми ги слуша муабетите со мои пријатели?
    па јас основно школо да не сум па надзор да ми треба:rofl:

Последна измена од модератор: 10 јули 2019
    На Anyshka, happygirl, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    Морам да се сложам со ова. Ептен ме нервираше тоа ,,да се поздравам''. У зграда да живееш со на сите комшии ли гостите ќе се поздравуваш?

На happygirl, hello-kitty.90, Sofi.ja и 13 други им се допаѓа ова.
  4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    па фала Богу, возрасен човек сум со сопствен живот.

На happygirl, Alita и Black girl им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Pa ne sakam i sto sega. A znaes zosto? Zasto koga sme sami nigde ja nema,a pred drugi glumi nesto kao ona najdobra svekrva i baba. Koga ne se nametnuvam jas,ne treba ni ona. Sto ima pa da se ubacuva koga sedam so drustvo. Jas ziveam vo posebna kukja i ne gledam pricina da trca ona da se pozdravuva.

На happygirl, Ladyyyy567* и "Zoki" им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.422
    Допаѓања:
    90.729
    @LunaGrey
    Мене не ми сметало/смета.

Незнам ,јас не гледам потреба да се прави проблем од тие 5 мин.поздрав.Можеби зошто не е навалентна свекрва ми воопшто,ниту се меша,ниту е лоша,ја почитувам затоа што заслужува,добра личност е, почитува наш простор и ние нејзин,и така години живееме, затоа поздравување не ми смета воопшто.
    Ниту пак доаѓа да слуша муабети,нит да ги гледа гостите,туку да ги испочитува бидејќи лично и ги познава.

На pufi-cufi, duffi и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Абе и јас ја почитувам и ако и треба нешто ќе и помогнам ама јас лично сакам граници. Не сум во брак со нив и приватна личност сум. Секој е различен и различен однос има.
    Ако дојде некој од семејство нивно на гости ок е да сака да ги види ама некои брачни парови наши пријатели не гледам зошто треба да ги испочитува кога доаѓаат во мој дом. Твојата е разбрана , не се сите такви , затоа не ти пречи:)

На Anyshka, happygirl, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Епа ако не си ти во таква ситуација не значи дека другите претеруваат,си имаат мака верувај.

На Anyshka, Annora и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  9. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    !!!Епа ај доста беше сарказам и убивање досада. Да се вратиме на темата. :)

На ocicka2014, LejlaD, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    Нема врска, колку примери познаваме со девојки кои убаво знаат и им е јасно каков е и дечкото и неговите ама пак се упорни да влезат во таа фамилија по секоја цена. Сум видела милион примери, само не знам колку има смисла на јавен форум да расправам туѓи животи.
    Моја другарка уште додека маж и и беше дечко кога одеше кај него дома мајка му и даваше корпа со алишта да спружи на жица, ја тераше кафе да свари и сл. наводно да се покажела каква снаа ќе била. Ден денес кога се официјализирани имаат далеку поголеми проблеми од кафето и алиштата, инаку во заедница си живеат.
    Исто друга другарка јасно знаеше дека родителите на дечкото се поконзервативни и не ја прифаќаат ама сепак отиде да живее со нив во заедница, со изговор дека таа ќе ги ставела во ред.(facepalm)
    И милион примери, можам до сабајле да пишувам. Јас сум секогаш да живот одделно, во заедница никако. Почит, разбирање, помош, наоѓање едно на други секако ама заедница никако.
    Имам раскинато долга врска која водеше кон брак зошто дечкото се изјасни дека ни под разно (иако имаше услови) не планира да се дели од неговите и тоа е тоа. А неговите и сестра му без приказна за себе и со кој памет јас да идам да живеам со нив? До сега ќе ме читавте редовно во оваа тема или во снаи и золви, евентуално во темите за развод. Така да со здрава нога во трн не се влага. Семејство е маж, жена и дете, а не маж, жена, дете, свекрва, девери, золви тетки и сл. Читајќи ја темата се повеќе доаѓам до заклучок дека со мажите си имате проблеми, не со свекрвите. Мажите се тие што треба да пресечат и да кажат доста.

На Bupalu, AngIv, Harper и 19 други им се допаѓа ова.
  11. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    9.544
    Ако не можеш ти може мажот да и каже во твое име.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Па и такви ги има не дека ги нема,јас овие ги познавам подобро со роговите:rofl:што сум слушал и гледал.
    Така е ние машките сме тие што треба да пресечеме.(y)
    Добро си направила инаку кој ќе те читаше сега:D

13. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    @"Zoki" а што се однесува на останатиот дел, мислам дека тука не се работи за покажување рогови. За кафе и седење еден саат фини муабети секој е арен, друго е заеднички живот. Генерациската разлика пред се си го прави своето, различни луѓе, карактери, навики табиети, различни луѓе различно функционираат. Некогаш и со нашите дома ќе се искараме и лом направиме ама утре им попуштаме зошто ни се родители, а тие не замеруваат зошто им сме деца. Ама оди искарај се со свекор или свекрва, да видиме дали утре ќе биде исто. И нашите родители го прават истото што и свекрвата, само затоа што се наши некогаш и не замеруваме толку. И нашите родители имаа маани и лоши навики ама сме пораснале со нив и сме ги прифатиле како такви.
    Ако веќе се мора во заедница без разлика на подолг период или привремено треба да има осет и разбирање и од двете страни. И снаата да се обиде да се прилагоди на таа фамилија без да има рчки ама и свекрвата да остави малку простор за да нема недоразбирања.

На Mrs. Lovett, pianogirl, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    9.544
    А зошто да не ја изгаси чешмата?
    Како може користена крпа пак назад во плакар?
    И јас не сакам нешто што веќе е користено пак назад со чиста облека во плакар. Ај ако не чорапи носени пак назад во фиока по што утре пак ќе си ги носам.

И јас би те држела под контрола. Не знаеш да правеш јадење, крпи во плакар, чешмата пуштена итн.

На Bupalu, Belgin1, Охрид88 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    A zosto da ja izgasi? Jas brisam okolu cesma so vileda i cesmata e pustena vo megjuvreme,za da ja isplaknam viledata na kraj.

16. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    9.544
    Ама околу чешма.
    И ти ли после бришење со крпата така правиш?

Мене ме нервираат вакви работи како којзнае колку да е тешко да се пушти чешма кога имаш работа околу неа, па мора да тече и да си работиш нешто друго. Ова доволно кажува дека од старт не ја бива за некои работи и после не ја сакале е нема. Не знае да прави манџи, па има еден куп рецепти на интернет.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не значи нешто што тебе те нервира дека одма жената не ја бива. Еве кај мене свекрвата ја остава пуштена без разлика што прави јас никогаш не сум се дрзнала да ја гасам тоа е само намерно правење закачки. Секоја жена си има различен начин на средување на работите. Секој за себе треба да си гледа. И ако сака и крпа ќе става нечиста ако е нејзин плакарот. Аман ќе ја учиш сега како и по твое да биде домаќинка.

На Bupalu, Someday, 1209 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    А која си па ти за да ја држиш под контрола?
    И ништо да не знае, тоа си е исклучиво нејзин проблем, не твој.
    Баш заради ваквото мешање настануваат сите проблеми. Никако да сфатите дека немате право да се мешате во туѓ живот и начин на функционирање.

На Bupalu, Harper, 1209 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.770
    Допаѓања:
    141.836
    Господ да ја чува и пази таа што тебе снаа ќе ти биде, мајка и у црн повој ја повила.

Иначе, јас многу си ја сакам и обожавам свекрвата, и она мене,иако не се согласуваме за многу работи. Јас сум конзервативна, она е многу либерална, понекогаш ни е смешно тоа, некогаш ни смета.
    И јас и викам, ај не ме нервирај, не се мењам јас, она вика јас па ич, инат сум родена и готово. Секоја со свој став и крај. Кога ми било најтешко била тука, и како да и замерам што ми вика, среди си ги садовите пред да ги пуштиш у машина, да не се расипува. Знм дека е у право, јас немам време да ги мијам па да ги савам у машина, самозаплакнувам, и она кога иде да чува дете ќе рече, ај ќе ти пуштам машина како што треба, јас викам, само ти знаеш, јас тутурка сум за тоа, стави молим те. Јасно и гласно кажуваме кога ни смета нешто, и неколку пати кога маж ми решил да тера правина меѓу нас, му викаме, не ни се мешај ти у наши односи, на смеа. И сами си решаваме се, луѓе сме. не сме на суд па да ни треба судија маж.

Некогаш и викам, како сте ме истрпеле тогаш и тогаш, за никаде сум, она вика, наша си ке те трпиме. Среќна е и свесна е што е добро што сум и снаа, не конкретно јас, туку што ме има. Знае дека син и со мене доби семејство, дете, дека ги чувам, ги гледа, дека он е среќен со мене, и нејзе доста и е. АКо се караме, ако кубеме коси, ќе мора унервози сите треојца да живееме а плус и дете оти ќе апсорбила од нас. И на крај развод, син и несреќен, дете несреќно, јас несреќна, оти?? За крпата или за чешмата? Колку не вредат тие работи у споредба со големата слика.

Ама треба да застанете од друг агол и да ја видите големата слика.

Ја знаете приказната со снаата што секој ден ставала отров у чајот на свекрвата? Е така може треба да почнете.

На Harper, Someday, LejlaD и 26 други им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ај позајми ни а малку твојата свеки :lol:

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.