Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    98.989
    Оти најчесто е така.
    Тие пред мене што го рекле тоа, така троа погорди беа со нивната изјава.

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.769
    Допаѓања:
    141.822
    мене би ми било срам да не знам да готвам. Да не можеш да си ја нараниш фамилијата бе, па и да се гордееш.

На Bupalu, Harper, Someday и 18 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Е што убаво го кажа ова. Браво Еме.

Не готвите за другите бе снајки, за себе готвите, за децата да не ви израснат во гојазни млади луѓе, за иднината на вашето семејство. Кесето макарони и теглата ајвар стално ќе бидат опција, ама дијабет на 30г и дебелина на деца од 7г не доаѓа од чинија манџа и свежа салата.

Ниту бракот е за манџи праење, ниту треба свекрвата да ја интересира дали вие знаете манџа да праите, од моментот коа ќе фрли со пченицата, бомбоните и паричките завиткани во тул преку вас во црква, нејзините обврски застануваат, освен можеби да изигра едно оро на чело за свекрвата и толку, нејзниото спрема син и завршило, ама почнува вашето, да создадете дом и семејство од љубов, хармонија и разбирање, а не да мерите на кантар кој колку работи, кој колку дреме на кауч.

На Bupalu, Mince1988, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Можете за себе да кажете што правите и како правите, а како прават другите, е нивна работа.
    Тоа е проблемот и во препирскиве, и односите снаа-свекрва.
    Сите очекуваат, другиот да прави како нив.

Е не можи така.

На poenta, Someday, Skorpija25 и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Жените со скромни примања порано што по цел ден висеа во кујна од манџите манекенки се, една дебела и со дијабетис може нема. Навиките во исхрана се многу повеќе од манџа версус макарони. Манџа со пола литар зејтин, три мевца и кило компир внатре не е здрава храна, туку се готви за да се заштеди. Ако готвењето ти е прженици, похованици, тешки манџи со запршка, пржено тесто, баници, торти и колачи редовно и слично за да те слават ко права домаЧица, подобро макарони дај му на детето.

На Mrs. Lovett, Harper, mila89 и 27 други им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Незнам од каде дојде муабетот која од која по домаќинка. Се враќаме на муабетот дека свеки не и е местото да кажува што и како треба да прави снаата тоа е един проблем. Кога ќе си го гледаат своето гајле тогаш ќе има слога. А кој дома си прави ручек, а кој не си е договор меѓу сопружниците. И детето дали ќе биде дебело, слабо, е нивна работа. Ептен е оф топик муабетот со манџите.

На Mrs. Lovett, Bupalu, Skorpija25 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Мажот не треба да МИ готви, туку да НИ готви.
    Исто и јас, не МУ перам, туку НИ перам.
    И така за се' останато.

Татко ми е 99% од времето задолжен за обврските дома, па еве гледам му падна круната кралска.

Ако имате мажи што на се' од вас чекаат... не знам.
    Исто важи и обратно.

Не разбирам луѓе што чекаат од друг.

Оди кај мајка ти да ти смени пелена.
    Абе ајде.

На Bupalu, LunaGrey, Animali и 28 други им се допаѓа ова.
  8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Воа ми личе како мажот до себе нон стоп да има мајка прво биолошка потоа нековата втора мајка односно сопруга. Само жени се осудуваат ако не знаат некоја домашна работа да ја извршат.

На Animali, WildMk, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.251
    Допаѓања:
    124.616
    Po muabetov da. :))))

На CameliaMiller, Rebecca_R и Annora им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Храната е нешто неизоставно од живеењето, иритира муабетот дека жената не знаела да готви, да пере и не знам што.
    А синот мајкин кај е осуден дека не знае да пере, пегла, готви, чисти?

Освен ако не сте фул тајм домаќинки, нема причина зошто ова да е само обврска на жената.

ЖиФти љубовта ако се гушка со даљинското додека јас не знам што прво да пофатам.

На bertold, Mrs. Lovett, LunaGrey и 23 други им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Абе Каме за конкретен пример збориме тука, не за шта би кад би би, она вика маж и работел, свекрва иде чува дете од јатрва а она дома се шутка не може ручек да напраи. Или на девојчево па му се лошело од шпорет, здравје ќе си губела за еден ручек. Ова ко тетка ми коа беше алергична на метлата и не тераше двор да метеме кај баба само нас децата.

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.739
    Допаѓања:
    38.480
    Ехеееее. Мојата свекрива ме понижуваше дека ништо не знам да направам. А знаеш зошто? Затоа што, според неа, жените што немаат мајка се неспособни. Маж ми еден период мислеше дека ќе му бидам втора мајка, ама се зафркна. Јас не сум слуга на никој.

На Annora, jasbi и hellocity им се допаѓа ова.
  13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Хахаххахахха неможе да биде алергична бе на метла можеби е на ѓубре,на прашина. .... ахахахах :D

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    16.356
    Да готвам и средувам куќа за нас двајцата сами, уживам. АМА, да го правам сето тоа за цела фамилија која се состои од свекор, свекрва, золва и девер, извините на изразот ама мало морген.
    Мојата свекрва си имала потаен план да се пензионира од сите тие обврски во моментот кога во куќата ќе влезе снаа (и покрај тоа што е по цел ден дома, и е релативно млада, 50-55год, не знам точно колку :wasntme:) ама не и успеа планот.

Имала она алергија на прашина, па колку и да ја имаш, ќе најдеш начин. Не знам како не ја фаќа грев за золвата. Девојчето работи од понеделник до сабота, а во недела мора на мајка и да и' го светне спратот.

На почетокот кога ќе слушнеше дека јас пресмукувам, право почнуваше да го раскрева и нејзиниот ходник доле. Неколку пати го поминав, ама откако сватив која и е намерата се повлеков.

Значи снаата доаѓа во таа куќа поради синот, и да гради заедница и живот со него а не да се вмешува во животот и обврските на цела фамилија.

Одделувајте се како знаете и можете, оти не можете да замислите кој раат ќе чините, што е најважно од се' ќе имате приватност и психички мир.

Последна измена: 12 јули 2019
    На Anyshka, AngIv, Harper и 13 други им се допаѓа ова.
  15. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    од култура да ппријавувам каде одам?на 30и кусур години да јавувам каде одам и се пријавувам дека излегувам? па рецепција ли е тоа или што е? незнам мене тпа ми е нпнсенс и би ме нервирало тоа да го правам...

На Anyshka, AngIv, LunaGrey и 8 други им се допаѓа ова.
  16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Јас и дома кога бев немажена се кажував. Сите кажуваме ако излегуваме негде.
    Сепак сме во иста куќа, само што е на различен спрат.
    Поминувам до врата и прозор нивни и не ми е тешко да се најавам, може им треба нешто од град, па и да змае дека не сум дома може некој ќе дојде да ме побара може ќе звони да ме зирне, а никој да не излегува па да ги сврти 300филмови во глава и да кренат паника.

Ве јас сум така воспитана и не гледам ништо чудно во тоа.

Ме иритираше само фактот што сакаше маж ми да ми наметне да се јави дома дека ќе закасни ако не си одиме право дома од работа. Е тоа ми е веќе обврска и не го прифатив.
    Ама е зезнато дека не чекаат на ручек па од една страна разбирам, ама па ако видат дека не нема нека си јадат слободно да не комплицираме :)

На Lolipop23 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Drugo e nemazena, a drugo e na svekrva. Ne znam, eve jas ne kazuvam nisto. Nie sme posebni kukji I nemam takva obvrska.

На Alita му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.739
    Допаѓања:
    38.480
    А колку нашите свекрви ги слушале нивните свекрви???

Мојата свекрва имала свекрва само една година. После тоа она командала дома.

На Anyshka и Alita им се допаѓа ова.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Па мене не ми е друго.
    И двете се мајки. Едната директна, другата ми е индиректна. Мајка на мојот сопруг е.
    До сега не ми се испонашала, навредила па да не заслужила такво почитување од мене.

Посебна куќа е сосем друго и те разбирам.

На m.i.g, candy.cane, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Од која мака свекрвата да знае кај одам?
    Доволно е да речам излегувам, рестото не е нејзина работа.
    Ни ме интересира таа кај оди, па ни мајка ми фор дет метр, и не сакам ни нив да ги интересира.
    Ако некој треба да знае, тоа е маж ми, и само маж ми... никој друг.

На Tatii10943, Anyshka, LunaGrey и 15 други им се допаѓа ова.