Здраво Вака живееме со мажот ми свекрвата и бабата на ист спрат. Значи иста дневна по цел ден јад треба да седам до нив . Ни слобпда ни ни приватност. Вака живеемр 1 година веќе , во последно време не можам да ги смислам ми пречат не ми се зборува а тие само седнати на кревет Неможеш ни нозете да си ги испружиш да одмориш во дневна . Имаме спална но во неа немаме греење.па седиме во дневна заедно 24/7 . Воопшто немам слобода ни пак се чувствувам слпбодна да направам било што. Па дури ни тв да сменам. Се чувствувам под контрола како цело време да ме глафат што правам. И малку тоа па внукот од јатрвата и него го чуваат во дневаната по цел ден .си доагам од работа ни можеш да се одмориш ни да испружиш нозете. Бремена сум веќе 7 месец неможам да трпам ништо се ме нервира и прече . Ми треба мир и слобпдна нз решение . Како да се смирам како да истрпам?како да бидам смирена ? . Чекамр да се роди бебето па да почнеме да градиме наша ќука .
Издржи ако имате во план да градите куќа. А доколку сакаш кажи му на мт да си купите една панелка барем за во спална, ти треба одмор и мир.
Што да ти кажам? Од почеток си знаела во какви услови се нафаќаш да живееш. Искрено не знам зошто, ама сега и онака е касно за тоа да разговараме. Нормално е да ти сметаат, на секој му треба приватност, поготово во толку ранлив период. За жал сега не можеш ништо освен да си го гледаш здравјето и да се радуваш на доаѓањето на вашето бебе. Ако имате можност земете грејно тело за во спалната, барем ќе имаш раат и ќе можеш да одмориш кога ќе сакаш.
Е добро пинкгрл кога те побара за жена не правевте муабет каде ќе живеете? Кога бевте во врска не си била кај него за да видиш како стојат работите? Како што рече членката погоре па еден панел од 2000ден во спална ќе ти заврши работа. Друго како капак на ситуацијата трудна си и каде планираш да го чуваш бебето за 2 месеца кога ќе се породиш кога немаш греење во спална? Во дневна со сите на куп? Ако чекате да се породиш па да почнете со куќа значи уште долго ќе си ги трпиш домашните во дневна. Не знам што очекуваш од свекрвата да стане за ти да подлегнеш, да си оди некаде?
Самата си виновна за тоа ,од почетокот не знаеше какви се условите? И на нив верувам им треба приватност исто колку и на тебе , ти си дошла во нивен дом и не можеш да очекуваш да биде по твое ,кога ќе си имаш твоја куќа тогаш ќе кажуваш а вака кога доаѓаш во туг дом не можеш да командуваш и да очекуваш сите да ти угодуваат.
Гадна мајка имал малиот, она му е мајка. Да не го раѓала она?! Решението е да си одиш со него дома кај твоите. Мајка ти ова, мајка ти она какво индиректно потценување преку детето.
Нема лоши свекрви, ни лоши снаи, туку синови. Најголем проблем се тие. Веќе две години имаш проблем со неа, а никаква поддршка од твојот маж кога таа те прави неспособна. Веќе прочитав дека 7 години претходно си идела кај нив дома, долг период за некого убаво да запознаеш.
Aко навистина се сакаш никој нема да те раздели. Во вакви случаеви каде доаѓа до развод после толку години "сакање" не е ни крива трета личност, ни пријатели на фб, ни ништо, туку самите.
Треба да размислувате пред да стапите во брак немојте да мислете дека љубовта е најбитна. Одите под кирија како сите млади во 21 век не си уништувај живото со баби и жаби Е овој коментар не ми се допаѓа 60 посто од жените живеат кај мажите дома шо значи тоа дека неможат да командата и да имаат став?
Па пак не е виновна таа трета личност, немаш поддршка и заштита од тој до тебе, а кога немаш значи доволно не те сака и повеќе е наа онаа другата страна.
Како што разбрав членката е свесна како стојат работите, и ни дава опис и на нас. Не рече дека треба некаде да ги истера свекрвата и бабата, туку побара совет како да го преживее овој тежок период, кој верувам им е напнат на сите во тој дом. Плус и бремена е. Најпрво што може да направите е да си земете било какво грејно тело, да имаш каде да се одмориш, да се повлечеш кога не ти е до луѓе и муабет. Незнам колку е блиску до реализација планот за сопствена куќа, меѓутоа ако се работи за повеќе месеци земи си и ТВ, ако ви е класична спална соба, преуредете ја така да имаш свој сопствен дневен престој. Не кажа дека имаш други проблеми со нив, така да некој период може да функционираш и така па дај боже што поскоро да си се вселите во ваш дом.
Не можам да се изначудам кога ја читам темава. Добро, никој ли одовде не разговараше и не дефинираше работи додека бевте во врска? Шо правевте во врскава, за што си правите муабет кога сте сами, не ми е јасно? Каде ќе живеете, што очекувате од бракот, како ќе ги организирате/поделите финансиите, кој за кого е задолжен да се „справува“, (јас за моите, он за неговите, нема шо ја да се карам со мајка му или он со мајка ми), обврските по домот уште од сега е јасно дека се еднакви и поделени, што сакаме/очекуваме да правиме во слободно време, на кое име ќе гласи имот/кола, што правиме ако закрчи, ќе имаме/немаме деца... Абе однапред се' кажува и се дефинира се', јасно и гласно. Нема мене да ме боли глава откако ќе ставам потпис у матично, и предбрачен има да потпишам ако тоа значи барем ЕДНА главоболка помалку во иднина. Мене јасно ми е дека не се' иде у животот по план и замисла, не можеш се' секогаш да контролираш,точно, може кола да ме акне утре и се' да биде капут, нормално ќе има кавги и дискусии и свашта ама.... нешто од нешто бе. Зошто да си правам беспотребни главоболки и да се мажам за да живеам со уште 5 души? Шо очекуваш од живот во заедница, кога одиш да живееш со 2 други генерации? Мислам, со домашните некогаш на крај не можеш да испаднеш, а не па со некои таму рандом фаци. Стварно не разбирам.
Не би рекла. Некогаш и нервозата си го прави своето. И двајцата се нервирате во себе....трпите и трпите и на крај пука тиквата. А за живот во една соба, не благодарам.
Па она самоволно си прифатила да дојде во таа куќа ,требало да си размисли пред време ,не и е никој крив.
Пред да те земаат сите се многу мирни сите примерни , но од како ќе те земаат почнува песната а некој што не поминува низ тоа или не поминал нормално неможе да те свати пошо не си на нејзина кожа , башка она бара совет а не критики одма да и кажувате дали била свесна , за тоа дали требала да мисли пред да се мажи сите мислиме дека се мажиме за мажите а не за некој глупави жени кој немаат школо немаат карактер и незнаат да ценаат снаа и гледаат само да наредуваат го нема више тоа време "будало време" од бабини деветини Мислам дека треба да направиш како што ти одговара тебе едноставно игнорирајги и ич да не те интересира дали те пратат што правиш дали си пружила ноги или слично пробај и ти да си пуштиш нешто на тв да си гледаш крај краева трудна си ти треба одмор а не нервози мисли на твоето бебе пред да се нервираш не дај боже нешто да ти се деси од нервоза тебе ке ти биде тешко а не нив ..едноставно не живееш за нив и не си дојдена во таа куќа за нив
Не се секирај за 30тина години и ти со свекрвата ќе си седиш цело време и ќе си се излежавате и гледате серии заедно.
Извинете ама некој пред венчање ако каже дека му се условите такви дека ке седете со баби жаби одма знаете бе кај улевате и шо ве очекува луѓе друго е да отидете у странство после свадбата за живеење или под кирија. Ова е сам си го бараше извини на изразот