Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.551
    Допаѓања:
    180.905
    мојот однос си е ок
    а и да не е ок мој е нели не твој?
    коа се дрзнуваш да се мешаш у фамилија туѓа и туѓ новчаник секаде ек добиваш ваков однос не само од мене туку од било кој

реин читај они пред детето не пушат
    она сака да не пушат старите воопшто доле ни они ни гост коа му идат за да коа ке се излофтира и симне детето да не мириса пак на цигари
    да пушат пред детето ок ке речам криви се
    ама неможе да му забране она да си пуштат луѓето дома
    како шо викаш ти си има рекал на твоите не послушале и не ја носиш таму Изправно
    ама неможеш да му речиш мамо тато дома веке нема да си пушите ке одите надвор

На SummerGirl и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  2. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.045
    @Lovely22 Едно е да им речеш да не пушат додека е детето тука (тоа да, тоа е за доброто на детето) друго е да им кажеш општо да не пушат на нивниот спрат. Затоа и сте се одделиле од старите нели? Одвеното живеење е токму тоа никој на никого да не се меша,ниту тие на тебе ниту ти на нив.
    Ти дале спрат, на твојoт спрат прави што сакаш, на нивниот не можеш да кажуваш.
    Мислам дека доволно е тоа што луѓето не пушат додека е син ти со нив.
    Да читаш наназад ќе видиш што се проблеми,а не ова, многу претеруваш(facepalm)

На Nausicaa, CameliaMiller, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    43.320
    А го пушта детето надвор од дома, или смее да иде детето у просторија кај шо некој шо бил надвор, дишел тамо?

На WildMk, M.B., Nausicaa и 13 други им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.472
    Спрат даваат на синот, а не на снаата. Дури ни синот нема право на глас додека неговите се живи.

5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Женичке олабај,какво мешање во фамилија,ако јас се измешав во твојата ти што направи со членкава што побара совет,дискутираме,а ти си некултурна,дрска и безобразна,со нулта ниво на комуникација.

На oblace1 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    За тоа се согласувам, и јас исто не можам да им речам на моите дома да не пушат, ниту сум им рекла. Ама, ако продолжеа да пушат додека беше таму ќерка ми толку ќе беше, повеќе ич немаше ни да одиме. Ако им е поважно пушењето тоа си е нивен избор.
    Ова е претеризам. Исто ко за свадба, ај они ако плаќаат по нивен вкус да си биде. Ама тогаш сите е бунат, моја е свадбата, епааа....

И ве замолувам да го намалите малку тонот, не дошла членката дома да ви влезе, дискутираме само, нема потреба од толку напади и навреди.

На Anyshka, happygirl, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.551
    Допаѓања:
    180.905
    членката напиша пост побара совет ние пишуваме
    Јас не побарав совет
    А ти да се плеткаш у туѓа фамилија и ме прашуваш за ѓто печали маж ми и шо ке му правам на парите?
    Прочита сеа?свати дека се замеша у туѓ есап???
    Затоа за друг пат да си знаеш дека не е ок да се мешаш и прашуваш за финсии у друга фамилија можеш едино само за твоја фамилија да си пишуваш

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Go raste deteto na Planinski Alpski vozduh.
    Presmesno. Haos. I dale prostor da bitisuva, i kjutat i se tresat dete i cuvaat i ne i e pogodeno. A go simnuva kaj niv deteto, nemoj doma nekoj da i vleze da i zaprlja.

На CameliaMiller, Gosh, baby-star и 10 други им се допаѓа ова.
  9. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Не ми се верува како и се нафрливте на @Lovely22 . Што сакале ке правеле дома, која била таа да кажува во туѓа куќа што да се прави, а претходно за други членки се испотепавте да докажете дека снаата не била на гости ојдена кога ке се мажи туку член е на таа фамилија и ги има сите права како и останатите. Не ги почитувала. А зошто тие да не ја испочитуваат и неа и внучето, да си речат навистина не е убаво за детето да седи во умирисана соба на цигари.
    Ова посебно ми падна во очи. Значи жената кога ке се мажи е исто како сираче, и се смилувале идните свекор и свекрва ја прибрале кај нив и сега мора да ќути за се, ако сакаат и во спална нека и влезат нека и запалат цигара, или нека спијат во нејзиниот кревет, пошто нели нивна е куќата која е таа да каже нешто. (facepalm)

Епа ако е нивна куќата, детето е нејзино и има право да не им го носи долу.

На Anyshka, marchi-cool, Martka и 22 други им се допаѓа ова.
  10. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    Ти благодарам на разбирањето ❤

11. Kate Rina 93

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.045
    @SofiMar_ Тие живеат одделно, не се заедно. Луѓето не пушат додека детето им е на гости.
    Да делат сите една дневна ај ок. Ама си имаат посебни спратови луѓето. На нејзиниот спрат нејзини правила, на другиот спрат старите како ќе кажат, сепак тие живеат тука.
    Ете јас не можам да ги разберам тие што се согласуваат со членката што го пиша проблемот.
    Таа ем не ги вика горе да го чуваат малиот пошто нели и сметала миризбата ,ем им кажува правила на нив како да живеат,а при тоа пак ќе кажам живеат посебно не се во заедница.

На Nausicaa, baby-star, bibiiii и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.761
    Допаѓања:
    141.750
    Ја на нивно место ќе и се скарам :) па да ја видам нека оди на работа, нека трча сама по доктори, нека мкне дете со неа на гинеколог и забар, на минус 20 и загаден воздух нека го носи до градинка у 6 и пол сабајле, а сеа кога седи дома оти не мора да работи за да има пари за кирија не и го чувам за да преспие, да готви...

Нека трча да спружуе алишта, додека и загори ручек оти 5 мин нема кој да почува дете, нека се бања со отворена врата и гола да трча оти паднало дете кога се бањала, и на крај ЌЕ ПРОПУШИ ОД НЕРВОЗА.

Па заедно ќе пушиме и ќе лапаме дијазепами.

Кај нас ова се вика нашло па зашло

На LejlaD, happygirl, naturally и 34 други им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    173.387
    Изгледа не ја прочита членката..

Тие живеат на спрат а долу свекрва и.. и ајде сега кажи ми кој фактор е снаата да и каже долу на свекрвата да не пуши?
    Не е сираче снаата, ама ако не и чинат правилата во куќата на свекрва и не мора ни да оди таму а ниту детето да го пушта. Исто како што не мора свекрва и да се качи горе кај нив ако не и се допаѓаат правилата на снаата. Просто е.. во туѓа куќа си фактор нула во туѓите животни одлуки

А ако не и се свиѓа и тоа, нека се договорат со мажот и и нека си одат под кирија или нека уплатат за стан на кредит. Ама секако на сите им чини да живеат на туѓ терен додека можат, барем пари да не даваат за кирии

На LejlaD, RosettaStone, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Ima razlika od toa snaata da e sikanirana, do bezobrazluk da im komandas na lugjeto vo nivniot sprat i uste pazi, gosti koa ke im dosle da gi isteraat nadvor, oti negovoto visocestvo nejzinoto dete moze ke dojde dole.
    Ma daj. Kerka mi ovakvo ponasanje kako Balkanska Diva da ima ke i recam ti malce podsoberi se. Plus toa deteto ima 3 godini, ne 3 meseci. Nema da umre ne daj boze ako nekoj pred 1 saat pusel u prostorijata. Druga stvar, ako ne ti cini ne go nosi i gotovo. Ama se saka se, i da ne ti se mesaat i sprat da ti daat, i dete da ti cuvaat i da ne pusat doma i gosti da ne im idat oti nejzinata ekselencija e tabietlika. Kojznae pod kakov stres lugjevo ziveat so nea. Znam za edna takva sprat i dadoa i ne si gotvese na spratot da ne si go prlja sporetot, dole kaj svekrva i gotvese, a se nepogodeno mila na majka i bese.
    Soberi se dodeka ne si im skurcila na site po red pa da ti go pokazat mestoto.

Ziva vistina.

Последна измена од модератор: 31 јануари 2020
    На LejlaD, CameliaMiller, baby-star и 16 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Јас би се запрашала себе си пред да дојдам овде да прашам ваква глупост, не да прашам него да напишам.
    А би ми било срам и нив да ги замолувам за таква услуга кога они самите имаат усул дали да пушат или не пред дете.
    Абе од мравка слон.

На LejlaD, baby-star, bibiiii и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Kate Rina 93

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.045
    Проблемот е што кога ќе отиде во куќата на свекорот и свекрвата НА ГОСТИ,пак ќе им кажува закони да пушат во друга просторија. Иако тие не пушат пред детето, ама ете што има да пушат свекорот и свекрвата во нивната куќа, кога детето не е со нив,или побогу гости да запалат цигара.(facepalm)

На LejlaD, Nausicaa, baby-star и 8 други им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.970
    Колку што разбрав на посебни спратови се, делени, најверојатно за да може секој да живее како сака. А не снашката да поставува правила како старите да живеат во своја куќа. Дали ќе пушат или не? Безобразно е, а и некултурно.
    Ај може и ќе ја разберам што не сака да го носи детето долу, и мирисало, ама да не сака горе да го гледаат? Треба маж и исто да ги третира и нејзиите родители.
    За глупости кавги се прават (facepalm)

Овој делов за мажењето и сирачето ми е ... Колку и да ви е тешко да прифатите, тоа не е ваша куќа, ваше е само тоа што ќе создадете. И наместо да ги сожалувате кутрите снаи како се обесправени, можеби подобро ќе биде да ги поттикнувате да си создадат свој дом? Срамота е во 21 век сеуште да правиме вакви муабети?

На LejlaD, RosettaStone, CameliaMiller и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    9.353
    Не навлегувам кој е прав кој е крив..Само треба и старите и младите родители да имаат едно на ум - потребни сте си едни на други! Ако не сега, утре ќе си затребате за нешто сигурно. Градете си го односот со почит и разбирање меѓусебно. Правете компромиси до таму до каде што можете и мислите дека треба. Ако не сакате и не правите компромис, и решите дека ќе си се држите круто до својот став, тогаш постапете како што мислите. Само имајте на ум дека се' си има последици и дека утре ќе треба со тие последици да се носите. Малку треба да се размислува посмирено, со ладна глава и за сите можни исходи по себе и по другите во семејството (дете, сопруг и сл).

На marchi-cool, Martka, Dentina и 7 други им се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.922
    Допаѓања:
    12.080
    Аууу како ѝ се турија некои членки!!! Па па па, остала сам :x без речи.

Веројатно не е доловена целата ситуација и секоја сфати од своја перспектива. Тие се можеби пононшалантни, кажа и самата дека се незаинтересирани и апсолутно не се мешаат. Понатака не им го знаеме односот де.
    Јас ја поддржувам во тоа да бара помалку да се пуши од нив, ама ако се без усул џабе е @Lovely22.
    И мене ми сметаат мириси од чад, цигари запршки нозе :doh:, секако не значи дека се изолирам од светов, ама кога ќе ми дојде свекорот дома кажано му е одма влечки да облече и на мајка ми исто така.
    Од една цигара не се осеќа толку, ама од цела кутија и тоа на квадрат, ауф дробовите да ти поцрнат од седењето во таква просторија. Со право не го носиш детето и кажи му искрено зошто не го носиш.
    Ситуацијава - го даваш детето на чување играње неколку саати, ти се враќа оџачар. Па зошто? Нема потреба. Штом така, ич не го давам.

Од друга страна, само за да ги оправдате нив двајца, почнавте муабети во стил "ти си во нивна куќа, се мачеле кутрите цел живот да ја градат, да си ми мене снаа", а се трудиме да сме еднакво прифатени, да имаме право на мислење и став, да не сме потчинети и да трпиме по секоја цена се`. А и се трудиме да ги воспитуваме децата на поинаков начин од она што останало од дамнина. Нели? Вака испадна дека навистина жената-сната треба да е ќути-трај, да трпи се`, а бе пепелашка чунки. Де бре модерни, каде се правата?!

На Anyshka, marchi-cool, Martka и 4 други им се допаѓа ова.
  20. AsteryStella

AsteryStella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    177
    А кои права?Никој не и рече да ќути и да "трпи" ама баш никој.Ја прашавме зошто не ги викне горе да и го причуваат синчето дур она има нешто работа.Ок е да не сака да и дише синчето цигари,ама и дадовме совет да ги викне горе.Снаата не ги пушта ниту горе.Епа може и од многу помодарство патат младиве.Велиш да се еднакво прифатени сите,да имаат право на мислење и став епа како стариве тие права ги немаат.Еве они почитуваат тоа што снаата не ги пушта горе,а им го остава детето на чување.Каде да го чуваат детето според тебе?

На Nausicaa, baby-star, Miss666 и 10 други им се допаѓа ова.