Знаев јас дека ти потајно ги оправдуваш и снаите само пуста машка гордост.Се шалам . .... Ех барем малку да сте вие мажите подругачии.... еххх животов на жените ке им цветаше Еххххх фантазии, море не фантазии- научна фантастика.
Млада сум за да размислувам за ова, ама јас не би сакала да живеам со свекор и свекрва. Не знам што ќе ми донесе животот, но и во почеток да морам заради финансиски причини да живеам со нив, би живеела. Потоа само по себе ќе си дојде времето за осамостојување со партнерот. Е сега, ако имаат голема куќа со повеќе спратови, би живеела, како да си имам мој стан. Не сакам да живеам со нив бидејќи знам дека сите се мешаат во брачните проблеми на нивните деца, а проблемите најлесно се решаваат само меѓу двајца (самите партнери). А за помош секогаш може да ти се најде (да го причува детето, да ти помогне за готвење и слично)
moeto mislenje e deka ednas kazav i pak ke kazam deka e vo poimot ZENA,samite kazuvate deka majkite na deckovcite sakale doma da bidat KOMANDANTI,a zamislete koga ke dojde uste edna ZENA i taa saka da bide KOMANDANT i znaci VOJNA,,,,,,SE E INDIVIDUALNO,POZNAVAM BRAKOVI KOI NA POCETOKOT AKO NE ZIVEELE SO RODITELITE VEDNAS KE SE RAZVEDELE,A TIE BILE DA GI VRAZUMAT DEKA KOGA SI VO VRSKA I KOGA KE VLEZES VO BRAK POD IST POKRIV NE E ISTO,,,,,,,,,,,,,,ZNACI 100 LUGE,100 CUDA,,,,,,,si razgovaram so edna prijatelka koja sega stana mlada svekrva i mi vika ,znaes moite deca se povrzani so mene /maski/ ovoj sto se ozeni sega porano znaese da mi rece majce aj so nas na kafe,da me gusne ,da me cukne po ramo,od koga se ozeni ako sednam do nego da go gusnam malku,se trga,se srami od zena mu,a jas ne sum ljubomarna,se raduvam deka se ozeni so taa sto ja saka ama mi e krivo deka bega od mene,pa jas sum mu majka ,sum go rodila,sum go porasnala,on mi e sekogas dete,,,,,,,,,,,,,,,,,,,i jas sum majka na masko dete i veruvajte deka mnogu mi stana zal,zosto znam kolku mu se trsam nad nego i posle da bega od mene,da ne go zafrkava zena mu,ako go gusnam,,,,,,,,NE E FER,,,,,,,
epa treba da razmislite snai sto pravite koga vleguvate vo tyga kuka poradi toa sto morate da si pridrzuvate na pravila na tuga kuka od taa pricina sto vie vleguvate vo nea a ne svekrvata i treba sekoj pat da se pocituvaat i svekorot i svekrvata....bidejki tie se roditelite na vasiot sakan maz i dokolku ne gi pocituvate niv ne go pocituvate nisvojot maz.!!!
Леле ова кажано истo ко од некоја свекрва Ама таа куќа стаnува и твоја тогаш нели? И снаата има право да поставува правила, бидејќи тоа е и нејзина куќа. Сигурно нема цел живот да живее по други правила :? :roll:
да речеме добро кажано, ама половично....снаата е таа која претрпува премногу промени тој период...оставаш се....местото на твое дотогашно живеење и заминуваш да живееш со луѓе кои практично не ти се ништо и не ги познаваш...таму постоеле навики, правила, исто како и во твојата куќа и на кои ти си била навикната...и сега ти влагаш во нешто непознато и стресно, како ќе се справиш...наместо сите да се трудат да рзберат и да ти олеснат , ајде дојде снаата и сите критички, исчекуваат грешка...па дали ќе викаш мамо, тато...како ќе испереш, измиеш и си цело време уште под лупа, кај самата промена ти е толку стресна...уште па и свекрвата сака да се покаже да се докаже да ти го загорчи животот...тоа воопшто не е во ред...точно е тоа дека снаата треба да ги почитува родителите на сопругот...оние кои го створиле оние кои му се од господ дадени...но уште повеќе треба неговите родители да ја почитуваат снаата, која е ИЗБОР на нивниот син...жената која ја сака која го сака и со која ќе има деца и ќе ви ја продолжи лозата...............
точно дека снаите треба да имаат почит кон свекрвите но каде е почита на свекрвите кон снаите во повеќе случаеви знаат да го пикаат носот каде што не им е место ops:
никогаш нема да живеам со свекор и свекрва.сеа живеам во заедница (јас,мајка ми баба ми и дедо ми кој се родители на татко ми кој е починат пред неколку год) и знам низ каков пекол поминала мајка ми и низ каков пекол се уште поминува мајка ми и не сакам да патам во животот како неа,иако родителите на дечко ми се фини и не му се мешаат за ништо зошто тој тоа не го дозволува нема никогаш да живеам со нив
Од такви ,,свекрвишта,, што размислуваат на ваков начин многу бракови се имаат распаднато. И свекрвите нека размислат малку, и нека ја почитуваат снаата бидејќи таа е саканата на нивното ,,синче,,. Ако не ја почитувате снаата не го почитувате ни вашиот син. А што се однесува до правила во куќата прилагодувањето мора да биде обострано, неможе снаата да се менува од корен, и тоа више не е туѓа куќа, туку станува и нејзин дом.
Leleeeeee jadrance jadna ti. Pa taa sto zeniste ke bese, pa kakvi teski zborovi ti iznakazala, neka i sluzi na cesta. Ti prodolzi si taka, ignoriraj ja, i neka ne te pogoduvaat nejzinite muabeti mnogu mnogu. Prodolzete si so takviot super odnos, razbiranje i kompromis so mazot i ti posakuvam sreca i se najubavo. Pozdrav
ZENI ova da vi go kazam sega pred pola saat se sretnav so majata nastavnicka i i vikam kako ste ,sto ima novo i mi vika,sin mi se ozeni stanav baba,,,,,,i vika LELE DA TI KAZAM NESTO KOGA BEV SNAA ,SVEKRVITE NE CINEA,SEGA KOGA SUM SVEKRVA SNAITE NE CINAT,,,,,,,i vikam najverojatno e taka,i se iznasmeav,moze i nie ke bideme isti,nikogas ne se znae,,,
ne sum moze so iskustvo i kompetentna da dadam komentar na temava..ama ja citam,me zainteresira..od primeri okolu mene..ke kazam,i od dvete strani ima i korektni i nekorektni..znaci ne moze da se generalizira.."ljubov" megju snaa i svekrva ne moze da ima ama pocituvanje treba iako e retko...toa se zeni koi se stavaat vo konkurencija se poradi edna licnost toa e mazot,sinot..i normalno deka doagja do sudiri..ustvari megju zeni sekogas ima natprevar za toa koja e podobra,popametna,posposobna..dve ne moze da se glavni vo eden dom..zatoa najubavo bi bilo koga bi ziveele odvoeno site snai i svekrvi..sekoja glavna vo svoj dom..taka nema da ima tolkav sudir megju niv.
Не сакам себе си да се претставам како некој исклучок, но според она што досега го прочитав-изгледа дека сум Свекрва ми ја познавам 12 години веќе, а во брак сум се на се година дена. Taa е најпрекрасното суштество, имав толку многу прилики да го увидам тоа. И само се докажува, секој ден... Никогаш не ми замерила, за се наоѓа разбирање, паметна е, сослушува, не се меша, полна е со љубов! Можеби олеснителна околност е фактот дека живееме разделено, можеби тогаш снаите и свекрвите имаат повеќе несогласици, не би знаела... Но дефинитивно сум ја имала среќата да го сакам точно нејзиниот син
Zdravo jadrance, Kako prvo da ti kazam deka deka odpodamna ne sum pisuval na ovaa tema, bidejki mislam oti se kazav, pa zatoa vo posledno vreme se prefrliv na povedra tema NASMEVKA -VICEVI Ama za tvoja sreka izgleda eve iako so malo zakasnuvanje , bas sega otvoriv na temava za da vidam do kade e muabetot i se pogodi tvojot post. E sega bidejki cekas odgovor od mene iako neznam sto tocno te isprovociralo da me prasas licno, no spored ona sto go imas napisano za svekrvati i ako seto toa e tocno (osobeno teskite zborovi od sto pocinala majkati - neka i e lesna zemja, deka babati pravela magii itd.) mi lici na edno MOGU PROSTO STVORENJE sto bi rekle nekoi PROSTA PROSTA PROSTITUTKA (mala sala). Baranjeto pari od Vas TOA E PA KRAJNO BEZOBRAZNO vo najmala raka (se znae kako se veli TELETO CICA OD KRAVATA , A NE KRAVATA OD TELETO - mislam razbra). Spored ona sto go opisa so eden zbor mozam da ti recam deka taa sigurno e MNOGU PROSTA i nisto drugo, e sega neznam bas dali ti si bila bas mila onana kako sto prikazuvas , no kako i da si se odnesuvala zborovite sto ti gi rekla ne se prostuvaat nikako , bidejki taa treba da e postara i poiskusna i taa da balansira. Sto da ti recam GONIJA U PICKU MATERIN i mnogu mnogu ne i go pravi muabetot, pa duri i koga ti zboruva i te navreduva oti mislam deka toa poveke ke ja luti ako ne i vrakas , a na toj nacin i sama nema vo sebe da si stavas nemir vo dusata. Samo vo tvojot post nesto drugo poveke me zaintrigira, odnosno podatokot deka deverti sakal da te udri E TOA E VEKE PREMNOGU (samo koga ke se ozeni da ne go smeni i toj mislenjeto i odnesuvanjeto), me interesira kako mazotti na toa regiral zatoa sto stom ednas pokusal mislam ke pokusa pak vo druga prilika a sigurno mozi i da go realizira pa gledaj toa izbalansiraj go. Zivotot izgleda ne te maznel bas, ama se nadevam deka ke se izboris sama za svoeto mesto, i za 10god., sigurno ke bides gorda i mozebi na nekoi situacii sega sto te nerviraat togas ke ti bidat smesni. Samo nemoj da mislis deka se sloziv so se so tebe , sigurno postoi i nekoja iskra (na inaet vo tebe) iako mozebi toa e poradi godinite , samo ne kaza beteo dali e masko, pa kakva svekrva planiras da bides ti? Pozdrav
Prvo: Pozdrav do Jadrance i bas mi e milo sto ni se pridruzi ,ovde -na forumot iako ,prikaznata ne e bas najbezgrizna. Sakam da kazam deka e mnogu tesko ,koga si so eden roditel.Toa go znam od iskustvo i mozam komotno da kazam ,deka e dobro sto ima podrska vo tatkoto. Tesko e so nekoj da se boris ,a najmnogu so onoj sto sekojdnevno ti e doma i samo gleda da ti najde zamerka. Ja podrzuvam Jadrance vo nejzinata borba da opstane i se nadevam deka ke izleze se o.k ,a osobeno ke bide dobro ako imaat uslovi da se odelat od svekrvata i ostanatite. Mnogu e tesko seta borba da se vodi so dete ,ama sepak Gospod e golem i se nadevam deka ke uspee da se izbori so site neprijatnosti koi ja sledat. Vtoro: Jatagan ,milo mi e sto ti si na stranata na pravdata ednas barem I da....gledaj ja slikata ...bebeto e vo rozevo ,sto znaci deka Jadrance ke bide "baba-testa" ,a ne svekrva,ama ne se znae za ponatamu. Pozdrav do site i sekoe dobro!
babyketi, Za tvojov teks: Vtoro: Jatagan ,milo mi e sto ti si na stranata na pravdata ednas barem I da....gledaj ja slikata ...bebeto e vo rozevo ,sto znaci deka Jadrance ke bide "baba-testa" ,a ne svekrva,ama ne se znae za ponatamu. Stranata na pravdata, iskreno da ti kazam pravo pravdata kako kategorija e elasticna rabota , pa taka ne se znae koj e na vistinskata strana na pravdata. Nemoj ni slucajno da mislis deka sum smenil stav :twisted: :twisted: :twisted: Pozz P.S.: Fala za ukazuvanjeto da ja vidam slikata od Jadrance, no taa ke kaze dali e na slikata.
kako ke si postelis na takvo ke si legnes iako ovde i sudbinata vmesuva prsti sekakvi lujge ima gospod da ne cuva od...takvite onakvite hahaha jas si ja sakam svekrvata tri god brak i samo edna politika ni preblisku kako so ogan da ne se izgoris ni predaleku da ne se smrznes....