Сето ова што во наброја секој здрав во паметот треба да го прави. Кој колку тоа го прави ние не мојме да знајме, не сме полиција, ама па можиме за своето дете и имаме право да кажиме како да биде. Е сега, ако некој тоа не го почитува, од страна е очигледно дека е така, тогсш едноставно нема љутиш ако не го носиме детето. Не познавам искрено мајки што сакаат детето во зачадена просторија да им седи детето. Првпат овде прочитав. А, ти па не читаш дека не го праќа таму веќе, и за тоа и се љутат.
А тоа дете снашката од дома да не си го донела? Зарем не е на нивниот син? Ако нејзе и е дете, ним им е внуче. Голема работа, го причувувале кога ќе отидела до продавница. Како којзнае каква голема работа да и вршат...
Зависи, ќе пробам некој компромис да најдам и на културен начин. Детето е нејзино, и таа треба да си каже како и што, Нема јас да и се мешам, и да и се прам помајка. Во овој случај, сигурно ќе почнам да пушам надвор, затоа што тоа дете пред се е мое внуче и никако не би сакала да му наштетам на здравјето. Сигурно нема нејзе да и викам, ти си во моја куќа, моја куќа, мои правила. И едно нешто. Кога се прави куќа, од устата на сите се ваѓа за да се направи. Не е моја, твоја. И на синот, и на ќерката, и на мајаката и на таткото. На сите е. Алиса јас така мислам и така би направила.
Не го носи долу и крај.Нека идат горе или нека го шетаат надвор.А за пушач,нема шанси да прекине,тешки зависници се тоа,имав другарка,кога снемуваше цигари збеснуваше и собираше пикавци од по скали во зграда и пушеше од нив.
E kako da ne go nosi? posle ke treba sama da se machi i dete so nea do prodavnica da nosi hej maki se toa Ova ti se vika sakam da se eb. nejkam da mi vlezi
Добро, а зошто не се соочиш, прашај зошто ме лажете? Јас не сакам да го носам детето кај што се пуши, ве молам качете се кај мене да го чувате. Мораш ти да направиш компромис, бидејќи ти си таа што има потреба. И доста со тоа на старост ќе те барале. Ако биле родители на место, своите деца ќе си ги бараат.
Мене не ми е јасно, долу пушат не го носам ама ни горе не смее таа да се качува. Како може така. Ем сакаш некој да ти го причува детето, ем дома ќе им поставуваш правила. Ако ти пречи не го носиш долу и толку. Ама овде е его во прашање, зошто не ја исполнат мојата желбичка. Што ти е гајле ако се лутат, нека се лутат, твое е детето, сигурно нема да се замараш повеќе за нивното лутење одколку за здравјето на твоето дете.
Абе тоа е стварно едноставно решение, ама жени ко жени, го разглабаме проблемов уназад 12 страни. А уствари нема проблем
Moze da go cuvaat ako sakaat, a moze i da ne go cuvaat. Moite odat vo gradinka koga sum na rabota, vo sabota gi cuva zena oti gradinkata ne raboti a jas rabotam, i si ja plakam zenata. Isto edno cudo zeni decata gi nosat vo gradinka ili plakaat zena za cuvanje. Seto toa clenkava go ima gratis, da doveruva dete na svekrva i i svekorot za da trkne do dukance ili da zavrsi drugi raboti, i namesto da im se zablagodari za dobrata volja, vika nezainteresirani se, i im postavuva pravila sto ke si pravat doma vo nivniot sprat. Jas prva ke zastanev vo odbrana ako svekrva i bese nerazbrana i na primer i se kacuvala gore da i pusi iako i e receno nemoj. Ama vo svoe ke si pravi sto si saka. Ona ima izbor da ne go nosi deteto tamu i zavrsena prikazna. Ne mozes da postavuvas pravila vo tugj sprat. Lugjeto ispostuvale da ne pusat pred deteto, a sto ke pravat koga deteto ne e tamu nivna rabota, vo niven sprat.
Ццц Ја нападнавте затоа што не сака да пушат пред детето? Спратот е нивни, детето нејзино. Не им го оставај и крај. Оди до продавница со детето. Ако сакаат да го видат нека се качат горе и нека не пушат горе. Вие што пишавте сме израснале здрави во чад очигледно ви фали сега нешто од чадот. И ја од бебе сум растена во чад и тоа дефинитивно не е ок. @Offspring Премногу дигнато делуваш, порано не беше ваква. Подобро е да користиш поблаги реченици.
Не си донесувај сама заклучоци. Јас немам никакви предрасуди спрема пушачите.Личноста живееше заедно во иста куќа (јатрва ми беше) исто го помислив и за мене тоа дали тука би ми престојувало детето, но и за неа како би било со нејзиното. Има и возрасни на кои им сметаат цигарите еве и мене лично ми сметаат, иако не ги осудувам тие што пушат и не може никој да каже дека сум нежна и сл.
Па да детето е нејзино и затоа она е должна да го чува да го расте а бабата и дедото ако сакаат можат да го чуваат на нивна добра воља ,ама не овде на Балканов си прават деца доаѓаат кај свекрва да живеат и после она е крива што не се прилагодува по туѓи правила и уште се жалат , ова само на Балканов го има ..
Точно. Ама во право е што не сака да пушат пред детето. Не е во право што воопшто ги носи. Ги разбирам и свекорот и свекрвата на пушењето не гледаат како на нешто лошо исто како мајка ми и татко ми цел живот пушеле пред нас. Нека не го остава воопшто кај нив и крај. Со детето може се да заврши.