Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    38.537
    Мирна си седам. :D Каква заедница, какви бакрачи. Немам друга работа па ќе се расправам со стари луѓе. Со татко ми не можам да се справам, а не па со свекриви. Реткост е денес да најдеш саглам свекрва. Ќе ќути и ќе трпиш и на крај ќе те прави будала. Уште и услови ќе ти поставува. Ако не доаѓа кога ќе посака и ако не правиш како што ќе ти каже, нема да ти ги чува децата. Море мрш таму. Никој не и ни побарал да ги чува децата. Барем да сака да ги види. (facepalm)

На crazylady, Lovely22, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Добро Самер цело време те читам генерализираш и со омраза и одбивност коментираш за "старите" ако ти си налетала на такви луѓе не може да им лепиш на сите етикета по титула свекор или свекрва како се за никаде.

На flower30, happygirl, emiliana и 7 други им се допаѓа ова.
  3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.570
    Допаѓања:
    174.969
    Такој си е :handshake:
    Имавме воЉа и ние 2ца и старите кога дискутиравме сите 4ца на маса пред да им влезам во куќа ... ама работите почнаа да излегуваат од контрола многу брзо...биќе-неќе ,биќе-неќе се додека мм не пресече ... дете за рака и под кирија излеговме ...прв добар чекор у брак што сме го направиле ... и фала му на Бога а и на мм ,....
    И тоа .... :)

На AsteryStella, crazylady, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Можеби, не велам не.
    Е тоа де, ти можеш да кажеш безобразни, некултурни, без осет... во ситуација каде што ти велам нема проблем ни од двете страни, а јас кога ти велам дека и вашето не е во ред одма рипаш? Раската во туѓото око одма ја приметувате, а гредата во вашето око не ја гледате.

На Anyshka, flower30, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    38.537
    Дали прочита убаво? Пишав реткост е да најдеш. Не дека нема. И како што има лоши свекрви, има и лоши снаи.

@stetoskop и мојата беше лизна мазна додека да се земеме со маж ми. Си помислив каква среќа имам да налетам на супер свекрва. Ама после....оф мори мајко. (facepalm)

Секој да си го гледа својот дом е најубаво.

На happygirl, srekice, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.570
    Допаѓања:
    174.969
    И ја сум лизна мазна со девојка му на синко сега , додуше не и глумам ништо-си ја ,,сакам" ,се почитуваме и тоа све ... ама тоа сега ,...нзм утре каква караконџула ќе бидам ,па навреме се изјаснив/одлучив да у заедница ни под разно нема да сме ...ниту пак ќе дозволам малото да е у заедница со свекрва и ... тоааа
    :emo:

На candy.cane, happygirl, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.959
    Допаѓања:
    37.012
    Па јас уште викам дека наметнување свои правила во туѓа куќа е безобразно и некултурно. Само... јас не ти реков дека многу често се гледате или пак со сеирџиски потсмев да те сожалувам оти комуникацијата ви е сосема спротивна од мојата. Не ме интересира. Јас ја искоментирав твојата постапка, а не твојот начин на живот. Додека ти... потсмешливо ми го сожалуваше детево оти не го сакале баба му и дедо му. Ама од тебе не ме изненадува постапката. Не ти е прв пат. Тоа само покажува колку ситна душа си :*

На candy.cane, SexiLy, Asparagus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Море, море... секогаш прва се закачаш па после изиграваш жртва. Ниту некогаш сум се потсмеала на дете ниту ќе го сторам тоа во иднина. Детето не е криво за вашите меѓусебни односи, тоа е она што сакав да го потенцирам ако не сфати. ;)

На flower30, candy.cane, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    38.537
    Ќе биде во заедница и оро ќе игра. Со мене ќе биде. :rofl:

Во денешно време никој никого не трпи. Затоа и се најголемите проблеми.

На H.VAGA, crazylady, stetoskop и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    :bow::bow::bow:
    ЦАРИЦА, ДА СИ ЗДРАВА И ЖИВА

На pianogirl, Macito007, st2007 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.570
    Допаѓања:
    174.969
    А-ха ,надај се ти дека ќе биде сас тебе :fubar:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Многу често во темава има:
    - уф ќе умрам од свекрвава кога сака доаѓа

Постовите си стојат, не измислуваме.

Само не чини лицемерие, а тоа не се однесува на тебе, него на сите на кои им смета свекрвата, ама сметаат дека тие/нивните деца не сметаат.

На crazylady, cresa-jagoda, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    38.537
    Е па тоа е проблемот. Јас ќе правам што сакам кај тебе, а ти кај мене не. И на мене некои работи кај свекрвата не ми се допаѓаат, па си ќутам.

На Annora му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    90.749
    Двојни стандарди на темава ,на кој како му одговара.:^)
    @Lolipop23
    Од совршена комуникација,испадна и да не сте блиски и не пиете кафе заедно.
    Ама затоа спроведуваше свои правила и дете пушташ кога ќе му текне.
    Еве јас ќе се правам експерт ,може?
    17 год.во трикатница,со свекрва,девер и јатрва.без ниедна кавга,без наметнување мои правила,и со најавување.
    Е да ,со близок однос,кафе пиење и се со ред.
    Децата ги гледаа секојдневно ,но без реметење на нивните ритуали и комодитет.
    Само тогаш кога никој не ти го ремети мирот може да имаш долгорочно добри и блиски односи.

На Bozica1980, crazylady, happygirl и 15 други им се допаѓа ова.
  15. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    1.995
    Бевте спомнале претходно нешто во стил на слободен избор - се додека не е нарушена туѓата слобода.
    Јас од ова мото се водам цел живот и баш затоа застанав на страната на свекрвата. Во овој случај само нејзината слобода е нарушена, не знам како го разбирате тоа обратно. Ако некаде можеш да си слободен тоа е во сопствениот дом. Снаава има алтернативи, ама не, битно е свекрвата и свекор пушеле внатре во нивниот сопствениот дом. Замислете.

Инаку од тоа што можам да заклучам од околината (а и логично е), баш од тој тип на луѓе што се трескаат во гради, во стил "моето дете е најважно и ке направам за него било што" произлегуваат ваквите проблеми. Затоа што донесуваат одлуки врз база само на емоции и не умеат да воспостават здрави граници.

Да, нормално е децата да ти се најважни од се, ама не значи дека заради нив треба да се откажете од се.
    Мислејки дека така им помагате, вие не сте свесни колку само лошо им правите со тој став. Затоа овој "проблем" не е замислив во некоја поразвиена држава, ама тука во нашево ѓето каде што луѓево живеат со мотото "детето е МОЕ, цел живот посветувам само на него" е секојдневие. Може не се чини дека ова е поврзано со проблемот на членката, ама коренот баш лежи во тие нездрави сваќања дека родителите откако ке имаат дете не треба да имаат свои потреби, па од тука и се дрзнува да биде шеф во туѓа куќа.

На Bozica1980, Sejfullai, Milobebence и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ок еве ти си кажуваш како е кај вас, јас си кажувам како е кај нас. Јас твоето не го оспорувам.
    Реков здрава комуникација, не совршена, што мислам си кажувам, што мислат си кажуваат. Ако ми смета нешто ќе си кажам, не преќутувам, а и тие исто.
    Спомнав дека не сме блиски, за да не си створите во глава слика дека секојдневно пиеме кафе и трачариме. Си помагаме едни на други за сè. Толку ми се имаат најдено во животот што никогаш нема да можам да им се оддолжам. Ги почитувам како свои родители.

На crazylady, Sexybaby86, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  17. SevenHeaven

SevenHeaven Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    299
    АУ! Супер, колку примитивно размислувате и колку ви се плитки тоа мозочињата. Некој вака на ќерка ти да и збори не знам дали ќе си го задржиш ставот.
    НЕ! АКО ТАА СЕ ОМАЖИЛА СО МАЖОТ И АКО ОД БИЛО КОЈА ПРИЧИНА МОРААТ ДА ЖИВЕАТ ВО ЗАЕДНИЦА ТОЈ ДОМ Е НЕЈЗИН ИСТО КОЛКУ И НА ОСТАНАТИТЕ И НЕМА МЕСТО ЗА ДИСКУСИЈА. После кукаат и се жалат меѓусебно, а кога снаата готви, пере, чисте, чува стари и неподвижни тогаш е нејзина куќа а? Тогаш не е гостинка, мора да се сработи...

На Anyshka, Bezimenka@, crazylady и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    7.593
    Во теорија е нејзин дом и треба да е рамноправен член, ама во пракса најчесто не е така. Барем едната страна го чувствува тоа. Не е примиритивизам размислувањето, така е. Тоа не е мое и не го осеќам како такво и не го ни сакам. Здравје ќе се трудам да си спечалам мое и тогаш нека дојде да ми попува.. Реално мојава и ќе попува ама кој ќе ја тркала тогаш 8)

На Milobebence и SevenHeaven им се допаѓа ова.
  19. SevenHeaven

SevenHeaven Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    299
    Точно, се сложувам со тебе. Ама стварно не се ми јасни со коментариве, или многу се фрлаат на форум или стварно не мислат шо пишуваат. Како така да се купува стан, куќа - оп ми текнало и ајде. Ние живееме одвоено, станот ни е поклон од свекор, ама уште е на негово име така да, живееме во негов стан. Ама никат ни он ни свекрва не ни се замешале, а и да има проблем пробуваме да најдеме средина. Разбирање, тоа им пишувам цело време, ама со такви заземени ставови "ау нека дојде да па и кажам" уште од старт имаат конфликт

На Anyshka, Skorpija25 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Никој не мора да живее во заедница.
    Добра волја е на родителите (нејзини или негови).
    Плитки викаш :D

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.