Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.192
    Има и мажи и жени што повеќе влечат кон нивна фамилија и да не ги занима другата страна. Не само жени. Особено па свекорот и свекрвата се тие што и бројат на снашката колку пати била кај мајка и, и трубеле дека сеа они и се фамилија и да батали својата. Многу многу има такви.

Инаку ако мене сопругот ме носи во негов дом он е тој што треба да припреми терен и да ми обезбеди мир. Тој треба да си ги седне старите и да си разговара.
    Ако он иде кај мене, јас сум таа што треба да среди со моите.
    Немам што јас да се расправам со мајка му за проблеми кои не би ги ни имала ако не ме донел тој самиот таму.
    Е сега јас лично не сум ни за двете опции и не живеам со никој, туку зборам генерално. По мое така би требало да биде ако се живее во заедница.

На Anyshka, marchi-cool, hello-kitty.90 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Искрено, да ми чува деца, да ми готви, одржава домаќинство, храни деца, јас би и давала. Нејзино нека биде дали ќе ги земе.

На baby-star, happygirl, RosettaStone и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Ништо од тоа не ми прави. Башка посебно сме, долните два спрата нивни, ние најгоре. Свекор мо само струја плаќа, се грееме на дрва (ние ги купивме) ние вода, интернет, скоро пола и повеќе од работите во домаќинство ние, и горниот и долниот фрижидер ги полниме, ако не секој месец ама секој втор месец се што се купува за горе се купува и за доле, тоалетни, прашаци скоро све ние, ептен ретко они да купат. Единствено еднаш два псти неделно она прави ручек за нас и некогаш се погаѓа машина за алишта да пушти инаку све јас и зс нив и за нас. Дете не ми чува. Ова беше муабет уште пред да сум трудна. Две коли моја и на маж ми, регистрации сами ди плсќсме, гориво во нив, свекор ми секој втор ден ги вози. На лекар или било каде јас ја носам со мојата. Автобус нема видено одкога сум во куќава. За мене купувам гсќи, маици, пижами и за неа скоро секој пат купувам зошто не рсботи. Знам секое смукање да и ги смуксм и нејзе собите иако она кај мене никогаш не исчистилс. И згора на се пак јас не чинам и се наоѓа да се пререче нешто. За што би и дала??

Последна измена: 17 февруари 2020
  4. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    499
    @Nevenche26 a dali dodeka sedese kaj majka ti neze i davase pari? Jas ne davam i nik toa uste od sega e kazano i taka ke bide ....malku e of topik no ima sestra i taa e kolku mene i sekogas muabetot e deka duri sum pod pokriv na tatko mi ne odam da rab a tatko e sega brzo se pravese opeacija i mu zabranija da rab i taa sekogas veli ke mi davate pari grevota sum ne mozam da odam na rab??? Zosto ? Kolku mene e zosto da i davam .....Nema shansa !!!!

5. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.968
    Боже девојче, зар нема таа пензија? Зашто би трошела за нејзини гаќи твои пари? Ова ми е неверојатно, па и бензин, ти си ги опраила таму. И јас набавувам да јадеме, ама па гаќи за свекрвата? Или не те сфатив добро. Ова е премногу, нашле па зашле.

На Anyshka, bibiiii, felisitas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    pa porano site ovie raboti mazh mi gi pravel, togash edna kola bila normalno negovata, svekor mi do skoro so sluzhubeni bil i ne mu trebala negova, a sega nie stavame gorivo oni troshat, na ednata nafta, na drugata plin i ne prashuvaat dali imash. A za gakji i maici ozbilno koga kupuvam za mene mazh mi znae da mi reche da zememei za nea. Ne stalno ama se sluchilo 2-3 pati do sega. Izvinete na latinica inaku nema stazh za penzija

На RosettaStone му/ѝ се допаѓа ова.
  7. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.192
    А зошто и ти не му речеш ај и за мајка ми да земеме, па спремај 2 комплета долен веш?

На Anyshka, bibiiii, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Маж и купувал за мајка му, дали неа и рекол жено ти бирај или тој утредента ќе купи што е проблем?:^)
    А таа ако сака слободно може да купи за мајка и или ако не сака да купува за свекрва и може да одбие, маж и посекако ќе купи за мајка му, така си функционирале веќе опиша погоре.
    Не ја правите ситуацијава од мравка-слон, и самата пиша 2-3пати дали досега купила така заедно со маж и.

На happygirl, Lolipop23, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.868
    Допаѓања:
    173.442
    Свекрва ми да нема пензија, радо би ја земала под рака и еднаш во 2-3 месеци ќе ја носам да си купи долен веш, нешто за носење, обувки..2 пати годишно пижами, постелнини..што и да и треба.
    И радо ќе и го наполнам фрижидерот, нека си е мирна и спокојна..
    Знам дека маж ми ќе го направи истото и за моите ако немаат..
    Зошто толку трагично ви е тоа? Па нема жената..што да прави, гола и боса да оди?!

На vitamina, kikin, Bonnie Top и 26 други им се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.767
    А од друга страна свекорот плаќа струја,што не е малку,а свекрвата два пати неделно ручек.
    Ја стварно не гледам проблем.
    Но не сфаќам зошто ако живеете на посебен спрат скроз не се одделите.
    Струја,и сметки сами да плаќате.
    Посебен струјомер, водомер ,фрижидер,машини ручеци,кај нас од почетокот е така.

На baby-star, EuHenIa, happygirl и 9 други им се допаѓа ова.
  11. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.192
    Е ако де, никој не рече да не купува колку и да е пати, јас реков само да спомне да земе и за мајка и ... Што има лошо тука. Чисто да види реакција. Не е проблем дека купила, јас како што сфатив во куќава буквално ги молзат а од друга страна се жали дека има проблеми со нив.
    Никој не би оставил стари луѓе на цедило ама и самите тие треба да се фини и да ценат а не уште да се прават паметни и да им диригираат.

На Anyshka, Barbie93, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.767
    Богами мене некој да ми плаќа струја,јас 5 пати месечно гаќи и маици ќе му купувам.:D
    Ај стварно од мува слон се прави.
    Претерувате.

На kikin, baby-star, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  13. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Последнава реченица не да е на место, ептен на место:nod:
    Мене муабетот ми е во насока да не се прават споредби мајка ти вс.мајка ми.
    Во куќава на маж и тој и набавувал веш на мајка му, може во куќава на жената таа не набавувала така на мајка и па чудно и доаѓа.
    Да не го правиме она муслиманското како на првата жена купено исто и на другата, па после сите кријат што им е купено за мир во куќа.
    Муабетот ми е да не се споредува.
    Или прифаќаш како е или одбиваш, ама ако одбила таа пак маж и ќе купел, а вака ем испаѓа лоша во очи на маж и и ем инает тера на свекрвата а со инает и јас имам осетено до кај стигаш па муабетот ми е во насока и @Nevenche26 :hug:да не стигне до таму, дека после многу потешко е враќање на подобра позиција.
    Ама секој според околностите, можностите и преференците:D

На SummerGirl, felisitas и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    6.794
    Вистина со инает нигде не се стига, ама па и на глава да ти се качат и да си прават само како нив им одговара и тоа не е во ред. Јас голем инает имам за овие работи ама секогаш прво ги смислувам работите, бројам до 10 па малце и политички ја фаќам работата.
    Јас да сум на местото од @Nevenche26 ќе разговарам со сопругот дека се мора да има граница и дека тие треба да ви помагаат вас финансиски бидејќи сте млади и треба да застанете на нозе, а не вие нив да ги издржувате. Ако не се во можност и не мора да помагаат. Ете струјата тие ја плаќале и за вас и за нив. Нека ја плаќаат нивната струја и ќе им остануваат пари за да си подмират други трошоци.
    Нели е понормална оваа варијанта отколку се заеднички да се прави?
    Млади сте уживајте во младоста, немојте ради една свекрва да си кинете нерви

На Anyshka и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  15. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.192
    Не ми се верува дека @Nevenche26 и воопшто споредува на тој начин, мислам дека повеќе го спомна ова како надоврзување на друг муабет со давање пари на свекрва.
    Како што кажа таа, тие полнеле 2 фрижидера, плаќале огрев за 2 спрата, гориво и одржување на коли кои ги користат и стариве. Тоа не се малку пари воопшто.Згора на се и и чистела по дома и госпоѓата без срам и перде уште барала да и даваат по 50 еу сите за да имала и она плата, не работејќи ништо, па макар и една правосмукалка да фати.
    Најмногу тоа ми забоде очи и затоа реков така да спомне понекогаш и за мајка и, чисто реакција да види од нејзиниот сопруг како би било ако се работи за нејзините.

На Anyshka, bibiiii, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.620
    Допаѓања:
    181.623
    од кај бе вие акви работи ги измислувате??
    Нели ви е срам беее
    Возрасни луѓе да чекат од некој друг да ги помага финансиски

На kikin, baby-star, SuperGirl24 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Ем нејќат со стари да живеат, ем сакаат пари од нив. Млади и работоспособни срамота е да основаат свое семејство, а да чекаат пари од друг, наместо да спечалат сами.

На kikin, baby-star, mssuniquee и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Вака сега. Да не ви одговарам на секого поединечно, ќе пишам вака. Како што кажа една членка погоре, не правам споредби колку на мајка му толку на мајка ми туку и покрај се се бараат 50 еур, тоа се 150. Не им купуваме исто, купуваме и нешто зс мајка ми, ама нели мајка ми работи, па не е греота има пари. Ама нејсе во браков нејќам да се карам и водам инает за мама и свеќи. Маж ми сака да и купува зошто свекор ми не се замара многу да и купи, ваљда сама треба да побара, нели нема свои пари, а на мм му е жал и е свесен до некаде што треба. Кога сме кај струјата,иако стснува збор за куќа на 3 спрата сметките воопшто не се големи, свекор ми плаќа 3500 максимум струја, а ние 3000 и нешто плаќаме интернет и телевизија, вода одприлика 500-600 зависи. Она готви на шпорет на дрва во летна кујна и зима и лето, јас на плин. Соларно ставивме со маж ми пред 2 години. Кога зборувам користење на коли, зборувам околу 18000 регистрации, гориво,уље, гуми и други пропратни трошоци, нормално јас и маж ми таа работа. Иако и друг ја вози, јас ја донесов во дворов нели, на мое име си е ако несакам неморам да ја давам. Негде спомнавте ручек ми правела два пати и незнам што, делба. Е сега за делба несака ни маж ми, а ни они, сме разговарале јас и он за тоа, од дамнима останало така, свекрва ми дури не очекувала и дека на горниот спрат ќе правевме наша дневна, наша кујна, мислеше соби ќе правиме, па ќе се бркаме низ нив, а кога ќе се вратам од работа на стол ќе седам во дневна, дур свекор ми и маж ми лежат, како она и свекрва и на времето. Ако се делиме кола ќе немаат пс ќе му е жал на мојов. Спратот сами си го средивме од 0, сами јас и маж ми. Јас не се бунам и не ми смета ама нивното зборување што требс и што не треба ми смета.Со мм гледаме да си заминеме во странство, онс збори како нигде немало да отидеме ние, тука ќе сме седеле со неа, децата она ќе ни ги одгледала. Коментсри од типот на одмор да сме ја земеле и неа, зошто секс ќе сме немале таму. Место кско мајка да не поддржи она се труди да не уназади и ред други проблеми зс кои имам пишувано овде. Мислам доволно објаснив.

На Anyshka, IRBBB, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  19. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    6.794
    Не знам како ама погрешно ме разбра. Јас сум најмногу против да зависам од некого и да ми плаќа се, Најмногу што мразам е да не се знае кое чие е.За нејзината ситуација кажувам дека многу се дозёволува тие да раководат и со пари и со се.Муабетот ми беше дека во ситуацијава нејзина таа нив им помага, тоа не е во ред во толкава мера, оти не се буниш кога таа им помага нив или тоа во ред ти е тебе?
    Значи по твое ако младите побараат помош тогаш треба да ни биди срам, а ако старите ги молзат младите во секоја ситуација тоа нормално е ...

Последна измена: 18 февруари 2020
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.392
    Жими се не ве сфаќам. Смукаш кај свекрвата, таа викаш пушта машини за перење, од син и гаќите ги пушта, ги фаќа со рака? Плаќаш регистрација, колата ти ја вози свекор ти? Ми се наежи кожа од цел пост. Како живеете така, алал да ви е што да кажам, јас неможам

На Puffy2019, bibiiii, Skorpija25 и 2 други им се допаѓа ова.