Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.392
    Чекајте, оваа е истата со цигарите? Се ми е јасно :rofl:

На moonlight-girl.55, drugarka, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    Хахахх срамота. Да, јјас не си го сакам детето и ја терам неа со сила да го чува...

3. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    Да, јас сум таа со цигарите.
    Што ти е јасно? Дека неможам да разберам како баба неможе да биде заинтересирана за внуче?

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Како има, има така некако. И мене баба ме има чувано додека можеше па не ми избега градинката на крај.
    Прифати си дека твојата свекрва не сака да го чува вничето, тоа сепак е нејзино право.
    А и дека му пуши во иста соба со внучето биди среќна и што не сака да го чува, и ти од неа на раат и детето на раат од чадот од цигарите.

На SummerGirl и Lovely22 им се допаѓа ова.
  5. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Проблемот со тебе е што никако не можеш да разбереш дека не може ем да бараш услуга, ем при тоа да поставуваш услови. Тоа се вика ем шуто ем боде.

И скурчило на жената ем да ти се наоѓа за чување ем да те трпи како и душкаш по дома дали им дала на гостите да пушат внатре и нормално дека не сака да си прави секојдневни стресови.

И како тоа не го примаат во градинка?

На bibiiii, Chantal, AsteryStella и 15 други им се допаѓа ова.
  6. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    А зошто дете од три години не примаат во градинка?:wasntme:

7. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    Лани не го примаа, оваа година да

8. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Има случаеви во малите места. Кај нас градинката е полупразна, ама на пример деца над 2 ипол/3 години не ги примаат во градинка ако не се одвикнати од пелени.

9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    141.971
    Прават прекин од 1 ден за да нема континуитет од 2 години за да не дадат решение за стално. Вака се согласно закон :)

А лавли, само ти и маж ти имате обврска да чувате дете. Никој друг. Детето за рака и у градинка.

На Milobebence, dunika, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Чим може пушти го во градинка барем ќе се радува до деца штом сега го примаат, а ти најди си работа и уживај во времето поминато надвор од дома, барем за неколку саати нема да се замараш со неа. Јас се молам да нејќе да го чува ама мојава секој ден по 10 пати ни вика јас ќе го чувам, та јас.

На cresa-jagoda, RosettaStone и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Што се бе должни свекрвите да ви ги чуваат децата?
    Па изговор ете демек затоа не работам.!

Море има да го носам од 8 месеци ако треба и ќе работам, оти свесно сум го донела на свет и јас сум таа која треба да му ги обезбеди сите неопходни поволности.

Нит мајка, нит свекрва ме натерале да родам, па да очекувам дадилја неплатена со полно работно време.

На bibiiii, ocicka2014, cresa-jagoda и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    141.971
    Ни моето дете не го чуваше свекрва па од 6месеци одам на работа.

На Milobebence, Chantal, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Мене само ме интересира колку години има свекрвата што треба само на внуци да се радува и се останато во животот да подреди на нив. :^)

На kikin, bibiiii, NEA и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.703
    Допаѓања:
    175.472
    Сакам еден ден да имам снаа која по своја желба ќе дојде да живее во мојата куќа и при тоа ќе сака да ми створи ред во мојот дом. Т.е кога да спијам, кога да го чувам нејзиното дете, да ми забрани да пушам кога сакам и колку сакам.
    Едноставно да ме научи да живеам онака како што таа си зацртала дека нејзиниот живот ќе биде поубав доколку мене ме стави под нејзина контрола.

Страшна работа!!

На Milobebence, LejlaD, kikin и 22 други им се допаѓа ова.
  15. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Е добро јас немам свекрва имам три деца и одам на работа. Значи ако може за три да се организирам со мм за едно не станува збор. Тоа е носиш во градинка, школо, воншколски активности зимаш и се тоа по три па не би останала дома под изговор дека нема кој да ги чува. И дека седите дома вака си наоѓате проблеми кај што ги нема. Седите дома и само гледате што прави што не прави свекрвата. Да одиш на работа нема ни да ти текнува на неа.

На Kataklinkers, kikin, FVP и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    А некои денови кога не одат во градинка кој ги чува?

17. Lovely22

Lovely22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    74
    Кој го чуваше на 6 месеци?

18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.703
    Допаѓања:
    175.472
    Најверојатно сопругот си има земено породилно
    Јас навистина не знам на тебе како да ти се долови дека бабата нема ама баш никаква обврска околу твоето дете.

И зошто не дадеш одговор на нешто што те прашаа погоре?
    Зошто не и кажеш на мајка ти да си даде отказ од работа и да се пресели кај тебе да ти го чува твоето дете.
    Или нека си најде работа каде ќе оди само втора смена , а ти прва. Така ќе има на кого да го оставиш.
    И тоа нека иде кај тебе дома.
    Ваљда е непушач мајка ти. Али и да Е, ќе и кажеш да не пуши

На Ambitious, bibiiii, An-na и 9 други им се допаѓа ова.
  19. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Боледување, слободни денови, денови од одмор, се организираме со мм

На cresa-jagoda, tina2018, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    @Lovely22 очигледно дека и за претходниот твој проблем и за сегашнава дискусија си убедена дека си во право, и секој друг коментар за тебе е неприфатлив, дури и кога е комплетно логичен и убаво објаснет.
    И јас се ставам себеси во категорија "лоши снаи", строга сум, инат, се расправам за детето со сите ако не е по мое. Ама ти си на сосема друго ниво. Твоите желби и потреби, и тие на твоето дете, се твој проблем да си го решиш, и не знам зошто не разбираш дека никој не е должен да се замара со нив. Супер е да се има помош, дали од мајка или свекрва или кој и да е друг близок, ама реално овие маки се твои и на маж ти, и немате никакво право да очекувате некој "да ви излезе во пресрет" со чување на деца или домашни обврски. Тоа што живееш во иста куќа со свекор и свекрва не значи дека тие се должни да ти угодуваат, исто како што ти како снаа не си должна да им се притресуваш.

Ја тагнав Лавли, ама ова општо го кажувам за сите снаи во темава. Или преземете си обврска за децата и домот во целост, па не се замарајте со постарите, или очекувајте да ви ги чуваат децата и да бидете безгласна буква во НИВНОТО семејство наместо да уживате во своето.

Јас го запишав детето во градинка да почне на 9 месеца. После мајка ми се понуди да го искористи одморот за да подоцна почне со градинка. Нити сум и рекла да чува одмор, нити очекував. Бабите што сакаат да чуваат внучиња си кажуваат, јас на ниедна баба не сум и го оставила детето кога мене ми текнало. На забар и гинеколог не сум била од кога е родена зошто секаде ја носам со мене, следнава недела ќе одам што ќе почне во градинка. За да исчистам веце се договарам со маж ми да ја чува он. А имам две баби на располагање што знам дека нема да ме одбијат за чување. Ама пошо сакам да не ми се мешаат бабите во мојата куќа, не се мешам и јас во нивната.
    Некои луѓе не сакаат да чуваат деца, без разлика што им се внуци, не знам зошто тоа е проблем да се разбере. Со сила не можам да им оставам дете по цел ден секој ден.

На MeowMeow, An-na, dunika и 15 други им се допаѓа ова.