Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Лицемерие вришти темава.
    Повеќето деца ги земаат баби и дедовци од градинка. Влези во една градинка во 15ч и се ти е јасно.

Anyshka, Luna91, emiliana and 8 others like this.
  2. AsteryStella

AsteryStella Истакнат член

@kukla21 ,јас имам преблизок однос со мојата мајка и баш ради тој однос сум организирана така со детето.На мајками и го давам детето да се изнаигра и да се изгушка со него, да се прошетаат до парк и зоолошка (обично за ден од викенд),им организирам и плаќам одмор скоро секоја година.Сите други обврски и задачи околу детето јас и мојот сопруг ги организираме и решеваме.

IRBBB, dayla, cresa-jagoda and 4 others like this.
  3. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Јас сите што ги знам, децата во 16 часпќот ги земаат, а друг случај и во 18 часот. Во Аеродром.
    За средување, ќе се среди ама да не се збори после е најважнотто. Оти вака или така, ќе ги изгледате децата...со или без помош. Ама да се скрати делот со поплаки.
    Инаку мојот однос со мајка ми е посебени ради почит и љубов не сакам да ја ставам во позиција да и е мачно. Ете така

cresa-jagoda and RosettaStone like this.
  4. AsteryStella

Влегував во градинка од 8 месеци до 5 години и тоа во 17 часот,имаше деца еден куп.Точно дека има деца што ги зимаат бабите/дедовците ама 70% ги зимаа родителите од 16 до 17 и 30ч.

5. kukla21

Супер. Јас не го правам тоа. За викенд дете јас шетам и никој друг. На одмор оди со мене и никој друг.
    Јас имам потреба од помош кога сум на работа. Кога не сум, не ми треба никој.

6. AsteryStella

Епа тоа е,само за помош се гледаат старите и затоа после се ви смета.

mkdvesna, elenaxbbg, bibiiii and 5 others like this.
  7. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Да, за жал . А денес нормално , ништо не е бесплатно

8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Еве ја сум таква мачителка што баби ми чуваат дете.:D
    Не се должни да, ама ми ја чуваат со кејф уште и да се потепаат кој да ја чува. Свекрва ми ја чува дека е пензионер и бескрајно сум благодарна, секој ден у 6 ипол фаќа автобус од друг крај на градот и еве веќе 9 месеци не задоцнила ни еднаш. Мајка ми уште работи ама секоја прилика иде да ја смени сваќата, од јуни и она е у пензија па и неа ќе ја ангажирам па градинка после.:D Детево ги сака и двете, образовани се знаат што е ок за дете и како се чува дете и што не треба, има и маани едната ја прејадува, другата превише ја облекува, ама мижам. :D

Кога е болна земам боледување или денови не ни размислувам да ја оставам на бабите иако ги имам на располагање. За снаоѓање ќе се снајдеме и вака и така, ама секако многу е подобро да имаш помош искрено на жена за чување никогаш не би ја оставила, тогаш опција би била градинка.

Lolipop23, happygirl, Martka and 14 others like this.
  9. AsteryStella

Тоа е ок,според мене.Доколку сака и се осеќа дека она може и нема никаков притисок од твоја страна,се разбира дека би и било задоволство да ти ја чува.Како што кажуваш премижуваш,тоа за мене е сосем ок.Не може она да биде мајка на твоето дете,она е баба и е нормално и да згреши зошто пак е со неа по 8 часа во денот.

10. Mami3

Mami3 Истакнат член

Nie ne sme od sk,ziveeme tuka 15godini.
    Imame 3 deca od koj najmaloto e 1 mes,a dr dve vo skolo.
    Nikoj ne ni gi cuval,sami se organizirame za nosenje zemenje,bolni ili zdravi...
    Nikoj ne vi treba ako se organizirate,sme stigale i vo 17 da gi zememe,pa zdravi i pravi se i najbitno znaat da go cenat toa sto sami se borime za se vo vrska so niv.
    Golemiot sega pocna da si doaga sam od skolo(ne ni e bas blisku) a 2 pati so sestramu se vratile sami,zasto mazot mi zaglavil,jas sum so bebe i ednostavno veke e vreme da izlezat od taa kristalna bezbedna zona...ne moze da gi cuvame mal milion godini taka ....
    Ke si porasnat decata i ke si svatat sto tteba,dali se do 15 ili do 17 vo gradinka samo nas ni menuva zasto ne jade psiha,deteto mn mn ne se pritresuva...

Elena1001, tina2018, Cka and 4 others like this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Јас да ви кажам право, би чувала.
    И би се наоѓала секогаш.
    Не го сметам тоа за мачење.
    Кој сака и може со меѓусебно разбирање, не гледам проблем.
    Е сега не ми се допаѓа носењето баби на одмор,за да родители можат раат на одмор да седат.
    Тоа не.

happygirl, Luna91, Bella* and 13 others like this.
  12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Абе ти кажав ќе се повторам оти очигледно не читаш убаво ќе се бараат други опции, жена, градинка на крај дома ќе седам ако нема излез.
    Ама оти да се истезаваме и да си правиме комплицирано кога може просто.
    И не ми одговори на прашањето?

13. kukla21

Па подобро така, него 10 дена 24х7 да ми гледа дете или за викенд јас да одмарам, она да ја шета. По мене, ова твоево е далеку полошо.

Luna91, ocicka2014 and eli25 like this.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Јас и брат ми не сме чувани од баба од јасли сме у градинка а при тоа баба ми по мајка линија си била дома и не сакала да не чува Градинката не изчува одевме сабајле во градинка дневен престој после на школо по цел ден од дома излезени
    Кога се породив едната имаше 43 другата 42 години и сега по ваше требаше они да остават работа за мене да ми чуват дете а?Не на 8,5месеци тргнав на работа девјче 2месеци и чуваше и после у градинка во јасли
    Е така израсна моите деца па здрави прави се
    Е ама за разлика на тоа јас не се осекам должна ни спрема свекрва ни спрема мајка
    Сега се пораснати и јас немам обврска спрема никој
    инаку имам коректен однос и со двете со мајка дури помалце близина од колку со свекрва
    Не сфакате колку се зафркнувате со тоа баба да ви чува дете
    реко да ви чува не да ви причувува коа е зорт
    за причувување и јас би а за гледање не

15. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Некои имаат мака од што немаат помош, некој како мене...
    Некој сака да се прави родител преку мене жива.
    На 1 недела бебе... таа збореше на телефон и на сите им велеше еве го чувам детево.
    Јас леунка дома, дете за цицка закачено.
    Она го чувала..
    Па бабо има начин да се пофалиш дека си со внуката ако толку ти е кеиф. Се вика, еве уживам со внуката, се гушкам бал бла бла...
    Прво бањање се тупнува, лелееее се тресе облакај ја... е се тресе де.. 2 дена има, се прилагодува уште.
    Она нема да не пуштела никаде пред 40 дена да одиме.
    Ќе си ја прашам баш....

Се си правевме сами, секаде дете со нас. Ни на мајка не сум ја оставила.
    И сите ме караа ради тоа. Ептен сум ја врзала за мене.
    Нека...
    Нема бар кој утре да ми префли како јас сум шетала она чувала.
    А како почна, сигурно ќе беше така.
    Сум рикала ко магарица кога сум била уморна и ми било тешко, кога не сум можела да ја смирам, кога прво јадење ми било у 5.
    Ама тоа е, јас си сакав.
    И уште едно да родам пак сама ќе го чувам.
    Викате кај чува уште па и правила.
    Ооо да... секако дека мора правила.
    Не може патики да се ставаат на маса.
    Правило има како се брише женско.
    Постои доктор, а не бабини деветтини.
    Се јаде прво ручек, доручек, па после други глупости.
    Не знам како тие нормални работи можат да се толку голем проблем.
    Што е проблем да не се збори бебешки на 2,5 годишно дете????

Ја чуваше сега 2 дена зошто ептен бев болна.
    Фала и... се одморив. Ама толку.. од сега си се враќам јас.
    Дали се должни да чуваат, не...
    Дали треба да се свесни да помогнат да...
    Само, запамтете едно.... и нив некој ќе треба да ги чува под старост, а јас не сум должна тоа.

Инаку да, сметам дека дете не е за со баба и дедо.
    Едноставно тие немаат ист интерес и желби. Па сигурно нема да го анимираат дете како сака и треба, туку како тие мислат.
    Надвор не можат да трчаат како мама и тато, едноставно не се физички способни толку.
    Не знам, може вака размислувам зошто нашиве се по 65+ години...
    Ама едноставно не се за чување дете. Секој на свој начин за нешто не ми се допаѓа.
    Сепак секој си трга од својот проблем.

Anyshka, 1209, Sexybaby86 and 10 others like this.
  16. AsteryStella

Шо е бе полошо...?Да одмараат,да им се радуваат, да се прошетаат со нив еден одмор.Ние како родители сме тука да воспитуваме,да носиме деца во градинка/школо да им обезбедиме топол дом,здрава храна.Бабите дедовците израснале деца,тие деца треба да ги радуваат во животот со внуци и успеси,а не да се робови се до крајот на животот.

IRBBB and Mantub like this.
  17. AsteryStella

Така е.Старите треба да се најдат за причувување, а не за чување.Ајде робови да ги направиме.Исто и јас сум израсната во градинка и тоа од 7 месеци.Бабите ми работеле.Моте се измачиле ептен со автобус не носеле во градинка и мене и сетра ми.Сега кога дојде ред да одат во пензија бапни им децата.Ма немоооој.Да ќе им платам 10 дена да се изнауживаат со внуци.После они двајца нека си одат на одмор со друштво,сами како сакаат.

IRBBB and Mantub like this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Чекај малку. Им плаќаш одмор и твоето дете оди со нив?

19. kukla21

Да де. И за викенд одмара. Она е супер, а ние што очекуваме припомош во зорт сме олоши.

wannaBeMomma and Luna91 like this.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Татко ми кога го прашав дали ќе ми го чува детето дур беше мало, ми рече онака најискрено:
    - Ќе го носам кај треба, ќе го враќам и ќе го причувувам по потреба на саат- два, дур да дојдете или ќе му дадам да јаде, ама те молам не ме терај да седам цел ден со детето. Немам ниту сила, ниту нерви. Па да требало да човек од 60 или 70 години цел ден да чува дете, природата ќе го направела способен за репродукција после 40-сеттата.
    Може некого суров му личи одговоров ама мене ми значеше многу искреноста во моментот, и ми помогна да немам нереални очекувања од родителите и да се организирам поинаку, без да ги оптоварувам. Инаку, не е тоа себичност, напротив, тоа е договор и еве го -сеуште ми помага околу децата, носи, разнесува и се грижи за внуците колку може кога имаме потреба и покрај тоа што веќе го притискаат годините.