Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Ауу се ми е јасно. Значи какви мајки сме ние,не смееме на фризер да отидеме или па не дај боже на лекар. :x јер одењето на лекар може да биде во 5 до 12(facepalm)

eli25 likes this.
  2. Chantal

Chantal Популарен член

Темава е препукување која е по мајка.

Чување од баби и дедовци доколку своеволно се понудиле (немора и да се понудиле де може некој и сам ги прашал за помош) и го сакаат тоа е во ред. Не е во ред да им се наметнува затоа што имаат внуци истите тие да им се обврска. Ускокнување по потреба е човечки но ете не секој сака и има воља да помогне. Ете мојата на гости беше кај нас прв пат да си го види внучето по 5 месеци и кога и рековме пази го да исчистиме заедно побрзо, она одглуми дека и се слоши и легна па ние на смени дома среднивме, е кога средивме рипна од кревет се спреми за шетање, ама нејзин избор никогаш не реков (иако помислив) леле како не и е ќејф да поседи до 5 месечно бебе (немаше други обврски дома бев).

И да можам би ги носела на одмор за да одморам затоа што цела година немам одмор ни кога сум болна ( имало случај со стомачен вирус да неможам да стојам, а мм мораше на работа) па зашто да не можам да испијам кафе на само со мм додека сум на одмор.
    На крај све зависи од ситуација до ситуација, ама ако некој не сака да ускочи да помогне не сака, следен пат не ни барам помош и тоа е тоа, не плачам наоколу како бабата не сака да си го чува внучето.
    Ова на @Цвет88 ми е пострашно од тоа да не сака да ни се најдат во дадена ситуација.

Last edited: Feb 20, 2020
  3. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Ништо не те разбрав на кое прашање да ти одговорам а?:emo:

4. Cka

Cka Форумски идол

Зошто у 15 да зимате дете од градинки? Ние у 16 30 одиме секоаш.

5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

^ јас сум дома па мм некогаш ја зима после работа во 16:30...
    Не гледам потреба зошто да мора порано, посебно па ако двајцата се вработени.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

до 18,00часот има чистачки и без проблем до 18,00 часот може да седат таму

cresa-jagoda and RosettaStone like this.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Како јас да сум го пишувала ова. Истото го правеше и госпожата со мене. Јас бев за неа (и уште сум) неспособна за чување деца. Дека без родител, затоа. А она ни самата не знае колку е проста. Она се фалеше дека она ми го исчувала поголемиот. А кога дојде (непоканета) ништо не правеше. Само седеше на кревет и го држеше детето за раце. И после се фалела по комшилук дека не знам да чувам дете. Море мрш таму. Да не ја видам уште еднаш.

Цвет88 and RosettaStone like this.
  8. RosettaStone

А тек замисли што ќе беше и збореше таа отказ да дала како демек и како божем го чува внучето?:D

SummerGirl likes this.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не работи свекрвата моја. Паразит невиден. Работела извесен период ама и било тешко. (facepalm)

10. RosettaStone

Биди среќна штом не ти се меша во воспитувањето на децата:)

SummerGirl likes this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Не треба на никој да се потпираме. Освен на себе. Баба е жена која своето чување деца го завршила.

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Сакаше и тоа, ама не и дозволив.

RosettaStone likes this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Стално гледате само црно и бело. И доста со тоа препукување кој е најсамостален во гледање.
    Секоја чест на тие кои се снаоѓаат сами оти немаат друг избор.

Јас имам две баби на располагање. Ама и двете работат и имаат свои обврски. Малото иако оди во градинка, со мм ни треба и помош оти јас сум во смени, а он со денови некогаш не е тука.
    И фала им затоа што секогаш излегуваат во пресрет. Не сакав да го гледат цел ден, градинка беше прв избор, ама чување по некој саат го разбирам како нешто нормално.
    Е сега ако воопшто не сакаат тогаш не знам. Мене не ми е својствено, ама од друга страна, нивното поминало. И такви ги има. Веројатно не би требало да се лутам. Не знам.

Мене најмногу ми се наоѓа баба ми. И иако гледаме со мм да се кординираме за што помалку да ја малтретираме, пак кога е болен ми скокнува во помош. Оти боледување не ми даваат.

И нит некоја префлила нешто, ниту па они се чукаат во гради дека го растат.

Lolipop23, snegulkata, LadyC and 17 others like this.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Мене па ова не ми е јасно со робови.
    Какви робови,па своите внуци ги сакаат и сакаат да поминуваат време со нив.
    Чување дете не е тешко:| кога сакаш.
    Моите не ми чувале ,бев дома дур беа мали,завршував факултети,само повремено,ама би чувала без проблем.
    Според мене подобро кога се во пензија да продолжат да имаат некоја обврска.
    Инаку ги фаќа старачка депресија, целодневно гледање сериии,измислување болести,страв од смртта и сл.
    Кај нас пензионерите не се пуштаат на шетање кога ќе добијат пензија,дома се затвараат.
    Ако сакаат да чуваат и можат , зошто е тоа проблем?
    Во периодите кога ми ги чуваа повремено бабите,ми уживаа децава.
    Убави спомени денес носат.

Lolipop23, Luna91, Bella* and 10 others like this.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Не разбирам како секоја тема се претвора во најмајки и немајки. Ама навистина. И како снаи и свекрви стана таква.

Не е воопшто проблем ако сакаат и се понудат да чуваат. Ако и родителите се сложуваат тогаш супер, сите среќни. Проблем е кога не сакаат, а од нив секако се очекува дека мора да ги чуваат, а мора и да сакаат да ги чуваат. И после има мрчење како не сакале да чуваат деца.

16. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Секое дете си има свои потреби, како не е тешко? Да го пресоблечеш, да му направиш за јадење, да го нахраниш, ама не било што, туку тоа што треба да јаде. Потоа да му најдеш занимација, ама не дај му го телефонот нека си игра или седни го цел ден пред телевизор да зјапа. Па треба да го пазиш цело време што прави, да не се повреди, да не можеш на раат да појдеш ни до wc зашто некогаш и секунди се во прашање за од играчка плачка да стане. Па и да го прошеташ малку, да го фати воздух, да се издува малку што се вика. Ако е мирно детето полесно ќе се справиш, ама ако е некое немирно, место што не го држи, е богами ќе ти ја исцица цела енергија, да трчаш по него цело време, па да се тегнете за пресоблекување и за јадење, па уште што не. А на 50-60+ години не можеш да ја имаш истата сила како на 20-35 години.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Добро де,не е најтешка работа на свет,не е тешко кога се сака и се може.
    И ручек да им се направи посебен и да се анимираат и да ги прошетаат и се по ред.
    Не се неспособни ако имаат 50+ или 60+
    Па и да потрчаат по нив ,па што,ќе се рекреираат малце :D
    Не се старци од 90 год.
    Силата можеби ја немаат,ама па често се и потрпеливи и од родителите,сум видела низ многу примери ,па на работилници доаѓаа и толку труд да прават изработки со внуците немате видено,а 65+

18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Затоа што после спиење децата се муваат наоколу и им пуштаат телевизија дур не ги земат. Е да гледа 2ч тв мало сутра.

eli25 likes this.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Ај па и ти... зар и треба живот неа? Внук и се родил, за него треба да живее :wasntme: Може па снашката ќе биде “добра” како онаа што викаше дека ги издржувала старите со тоа што им купувала гаќи еднаш, два пати во годината и фрижидерот им го полнела неколку пати годишно. Стари се, што им треба повеќе :tmi: :lol: |( :^)

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Во градинка 2ч тв мало сутра, а со баба 10ч турски серии и вести е супер.