Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Зависи од бабата. Не сите гледаат турски и се обесени на тв.
    Во градинка гледаат.

На eli25 и manako1 им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    38.576
    Не е така во сите градинки. Кај што го носам синко им пуштаат цртани.

3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.029
    До 18ч има барем една негователка во градинка. Работно време им е од 6 до 18ч.
    Нема да бидат ни први ни последни кои останале подоцна. Јас познавам родители кои редовно си го земаа детето по 17 часот. Едноставно не стасуваа порано. Па еве го, израсна здрав, прав...

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Е па и јас велам дека им пуштаат.

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    38.576
    А за турски да не се чудите. И тоа го има.

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    IMG_20200220_183930.png

Во нашиот град сите ги зимаат од 15-16часот најкасно. Ние сме во индустриска зона таму работиме и ни треба 20 минути минимум да стасаме до градинката со своја кола ако патуваме и ако тргнеме навреме, а не се трга навреме секогаш касниш 5-10минути. И кога ќе видиш 4ипол-5ќе не фати, а сите до 4ги зимаат, се случува и 15и30 да нема веќе деца. Еве и да остават на чистачка што знам дозволуваат само во исклучителни ситуации, а не секој ден што ќе прави детето само тој саат? Ќе чисти со чистачката или ќе гледа низ прозор и ќе ме чека?

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    ^ кај нас си работат до 6, до 6 има сигурно негувателки, бар 2, зависи од потреба.
    На родителска кога одев од 5, се уште имаше дечиња кои седеа со негувателка во занимална.
    Никогаш не рекле зимајте детњ тогаш и тогаш.
    Што ако работиш до 4:30 и едноставно нема кој да го земе. Немаш мајка татко, свекор свекрва??
    Ти мораш на работа да си до крај на работно време, не си одиш порано, зошто би си оделе тие.
    Него зошто така се научени, дека ќе дојдат баби и дедовци, родителите се сложуваат, и дојдено е до тука.
    Друго е ако е болно па ве викнат.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Мојата свекрва во животот нема ден стаж и да, ќе и купувам гаќи пак и маици и другата членка што сака ќе си прави, мислам дека е тоа наше право на избор, а баш ме интересира што ти би направила за својата свекрва? Или си имате очи извадено до тој степен па ни 100 денари не би дала за неа. Човек да не пише ништо на форум колку иронија и потсмев фршти.

9. Nevergiveup1

Nevergiveup1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    333

Ова мислам опишува дел од проблемите па го ставам тука ако сметате дека не е за овде тргнете го слободно :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Сега ако се улижуваме ако немаме став и мислење секако дека ке се смешкаме и се ке биде во ред. Јас како што знам повеке свекрви има подмукли отколку снаи.

11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Мојава кога бев на породилно знаеше да помине на саат два и да се фали дека се чуваат со внуката, ич ама ич не ме тангираше тоа нека се фали на другарките колку сака.:D Мислам превише ставаш на срце.

Правила има што да се јаде и им кажувам што за ручек, доручек и двете се како да кажам со здрав разум и им верувам знаат како се менува пелена, нонстоп и мијат раце и и спазуваат ред на јадење, игра и дремка и може не прават се како што јас сум замислила ама сепак се трудат најдобро што умеат. Патики дека не се ставаат на маса хм па тоа е дел од основна хигиена не треба да се кажува

Јас не ја оставам за да шетам туку за да работам, за викенд детето 24 е со нас, оти тие 2 дена во неделата ни се време за нас како фамилија.

Дете е за градинка гласам со две раце ама по мене после 2 години или евентуално од година ипол, јас на работа тргнав кога она беше 10 месеци така да стварно се наоѓа жената, јас дури сега ја осеќам спремна дека би можела во градинка има 19 месеци ама ќе ја чуваат дома уште малку дури ставиме вакцини.

Иначе излишен е муабетот дека со мама е подобро од баба ама мама мора на работа.:D

А за чување на старост ако треба и да не ми ја чува малата зар ќе го оставам сопругот сам? Мајка на сопругот е и тоа е доволно. Исто важи и за моите.
    Нас не немаат чувано баби, ама кога дедото од страна на мајка ми остана сам и болен татко ми го донесе кај нас од друг град и живеше со нас неколку месеци дури ја средиме другата куќа и моите се грижеа за него до крај. За родител боли така да ја не разбирам како би можел брачен другар да не помогне тука.

Последна измена: 20 февруари 2020
    На Dust, felisitas и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.029
    Очигледно не ми го сфати сарказмот.
    "Убаво" од тебе, продолжи и понатаму да ја "издржуваш" свекрва ти. Браво!!! Тоа што ти плаќаат струја и ти дале спрат е минорно во споредба со твојата издашност ;)

13. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Никој не ми дал спрат :) сама го направив со маж ми, а сметките за струја се 3500-600на сред зима зошто јас и маж ми ставивме соларно и преку лето ни 2000 не е струјата. Јас 3500 плаќам магента со нивните броеви и телевизори заедно преку цела година. И нигде не пишав дека некој некого издржува туку и помагам и беше се тоа наведено во контекст на муабетот дека би требало да и е доволно од мене, зошто она сакаше по 50 еур да и даваме да и она имала плата. Читајте ги барем убаво мислењата.:D

14. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Зошто само за корист се гледале старите. Зарем тие кога ќе неможат ич испаѓа дека за корист не трпат. Да ги однесеме до лекар, да им зготвиме, да им исчистиме зошто доаѓаат и денови кога навистина неможат. И дај бидете пореални малку. Повеќето од нас не оставаат дете да чува свекрва од што не се во добри односи.
    Еве ни јас ниту едно не сум и оставила баш зошто не сме во нај односи и веднаш очекува да и се раздолжам на некој начин.
    Ама кога треба да и се заврши нешто, да ја носам по болници што можеби и слободен ден треба да користам тоа не е ништо. Зарем не излегува вака дека тие не користат. Или јас од почит што се родители на мм ќе им излезам во пресрет а тие од почит исто неможат да причуваат деца нели.
    И баш анализирам периодов дека баш тие што децата им биле изгледани од бабите сега кога тие се баби биле стари, па да сме им ја почитувале староста а тие на времето незнаеле да почитуваат.
    И што е толку различно тоа па само се спомнува порано па порано. Изгледа тогаш бабиве немале интернет па од досада чувале внуци :) сега немаат време.
    И не туку ги напаѓајте членките што има кој да им ги чува децата зошто тоа сигурно било взаемен договор, сигурно не ги принудиле. Делувате љубоморно во најмала рака. Едноставно си има такви баби што душа даваат за внуците.

На Anyshka, Yowannty, Luna91 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.029
    Настрана глупавите муабети за 50 евра... Секој ќе се согласи дека се претерани... Ама... ни ти не си поарна. Се испофали тука ко демек од тебе зависат, само вие ги гледате... фрижидери полнење, гаќи купување, коли, свашта... а реалноста е друга. Колку вие ним, толку тие вас.. или струјата не се рачуна, ручекот два три пати неделно не.... спратот среден или не исто не се рачуна? Објективност малку не ќе е на одмет.

16. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Гледам нов тренд има последниве 10 години , сите неспособни си направиле деца па баби и дедовци ги чуваат ,јас не знам зошто некој кога не е способен за да одгледа дете има дете па ајде 10 души ќе го чуваат те баби те дедовци тетки ,вујни стрини , само го пореметуваат детето , јас не знам еве мене мајка ми и татко ми сама ме израснале без никаква помош.

На princess5, kikin, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    38.576
    И после таквите ќе ти кажуваат како треба да си ги воспитуваш децата. (facepalm)

На AsteryStella и Alisa22 им се допаѓа ова.
  18. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    скапи и се презервативите

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Побогу извртувате муабети. Нигде не пишав дека јас некого издржувам. Не се испофалив, секако не се знаеме овде кои сме, џабе фалење. За колите се пожалив, а све друго го кажав во контекст дека ние повеќе даваме, од нив, зошто и они истото го правеле за старите порано и мене тоа не ми смета, зошто слично прави мм за моите. И нема ручек два, три пати неделно, туку еднаш два пати во неделата некогаш ни толку. Нели овде што сте 70% од делените кажувате како секој викенд одите на ручек кај свекрвите? Според тоа, ако ти си дел од нив, како ти им возвраќаш на нив за некогаш ручекот што ти го прави свеки?
    Спратот исто така не се рачуна, зошто само цигли ми се дадоа, прозори, средување внатре, паркет, се сами, а тие цигли вредат колку колата што се вози гратис, што јас ја донесов и соларното кое јас го ставив. Да не го спомнувам и парното кое планираме да го ставиме,здравје.
    А тоа што после царски породена, мене само мм ми чистеше, а она се дурлеше доле, како требало јас да си чистам нејзе дете од 1 недела да и симнам да го прошетала, како треба да возвратсм за тоа? Имам пишивано на темава, за толку колку што збори, среќа има и волки што гледа од мене,што ме научила мајка ми на повеќе почит и што маж ми е на моја страна и заради него ги правам сите работи.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Во кои градинки има телевизор или на што им пуштаат цртани?
    Ако е вистина, не ми се верува да е вистина, никој ли не се побунил до сега?