Леле дали сите свекрви се исти или ние снаите сме лоши, мојата на почетокот беше многу добра демек ме сака којзнае колку но како минува времето си го покажува вистинското лице, живееме во иста кука и секој ден ја слушам како ме озборува кога ке излезам од соба, до денес молчев и плачев, но денес испукав кога ја слушнав за мене дека само сум лежела и јадела, а не е така имам мало бебе го гледам чистам перам пеглам и колку можам помагам по дома често пати и јас готвам за сите, но готвењето е повеке нејзина работа пензјонерка е и цел ден со телефонот во раце и само озборува кога сум јас таму ја озборува јатрвами, комшиите, роднините ме полни негативна енергија а кога излезам од соба мене и се така незнам како ке се живее, моите се во странство несакам да им ги кажувам и моите проблеми оддалеку да се нервираат нема кому маките да си ги кажам ослабев ме запусти на човек не личам, маж ми ме подржува аман не се нервирај ми вели ја знаеме сите каква е ама неможам повеке да трпам се тресам цела понекогаш детето неможам да го држам
A зошто не би им кажала на твоите? Па со своите најблиски ако не споделиш мака, проблем со кого. Не дека задолжително ќе ти го решат ама подруго е кога ќе споделиш, ќе чуеш мислење совет... Конкретно за случајот, имаш сопруг на твоја страна кој сам ти кажува да не се замараш и ти се замараш па и до таа мера да си нарушуваш здравје. А како што гледам ништо посебно и не се случува таму освен што некоја проста си дрдори немајќи друга работа. И ти на таква и даваш на важност..
На моите несакам да им кажам за да не се нервираат, што би ми помогнале од далеку само нервози да им стварам. па добро можеби не ви изгледа како некој проблем но верувај не е лесно секој ден да трпиш тортура, секој ден под стрес и нервози, се некој да те понижава и омаловажува се некој професор да ти изиграва се она знае, другите не чинат она е најдобра, тоа е на кој што му се погоди тоа ке си трпи
Што те погодува ако не е вистина она што го зборува? Низ едно уво влегло, низ друго излегло. Терај си по твое.
Ете и јас мојот проблем да го споделам...дефинитивно не може да има љубов помеѓу снаа и свекрва. И ние во иста куќа живеееме свадба правевме пред 7 месеци и као требаше да реновираме тие да слезат со свекорми долу на спратот а ние да си подреновираме горе,тоа беше план пред свадбата но откако дојдов јас тука се заборави сето тоа одолговлекуваа да се префрлат на долниот спрат и постојано беа тука цел ден само да преспијат одеа долу и одма сабајле рано рано горе,се додека сега пред еден месец не ги отворија картите да кажат дека јас сум сменета маж ми,синот нивен спрема нив бил тотално сменет бил под мор влијание јас сум го терала да ги брка на долниот спрат...и на крај се испокараа со моите директно им изнарекоа све и свашта како за ништо не ме бивало сум била невоспитана...ептен имам тежина најмногу што ми ги извреѓаа родителите,бараме сега стан да се преселиме со маки големи бидеќи и сопругот не ми е баш наткренлив типично мамино синче...
E ova e veke problem realen za zal. Samo razgovar za mirno da si izlezete,ne vlozuvajte nisto i so mirna oladena glava. Bez komentari i bez spustanje na nivno nivo,toj sto nema sto da laze vregja,a pametniot mudro si akumulira i si pravi za nego dobro. Bez nervozi i samo razgovor bez inaet,nisto drugo.
Што е бе тој мерак на старите на ист спрат да се со младите. Многу ги има и не ми е јасно. Па и јас да сум свекрва мир и раат ќе си сакам. Што е таа потреба во врат да им дишеш на младите, да не можат раат ни да се гушнат. Контрола ли е, корист ли е некаква што е незнам. И ако спомнеш за делење, сам да си, па тоа е на нож дочекано страшен криминал, како се осудува снашката не воспитана. И исто ми е интересно кога ќе кажат "ги деливме". Као од стариве зависи дали младиве ќе функционираат сами некогаш во животот. Или читам тука членки пишале "старите со кој син одлучиле да живеат". Страв и трепет кој авторитет. Не еднаш сум го чула тоа. Страшна работа.
На крај тој застана на моја страна бараме сега стан да се преселиме за да имаме мир,си викам да знаев дека ова ке ми се случува од почеток би си живееле на страна,ама тоа е...а исто во ситуацијава сум сигурна дека и двете сестри негови се вмешани тие се мажени ама зборувале како од мене не можеле во куќава да дојдат не сум ги барала за шетање,а никогаш ниту сум рекла нешто против нив а кога и да дошле биле пречекани нормално од мене...абе луда работа
И сестрите и нивните родители како да ќе живеат вечно. Наместо да се потрудат да ја прифатат снаата како дел од нивното семејство, сите да си помагаат и да се радуваат на убавите работи, тие со злоба настапуваат кон неа. Не го разбирам ова однесување......настрана и што подалеку од сите, па што сакаат нека зборуваат. Гледајте вам да ви е арно.
Да баш така испадна од првиот ден кога дојдов во куќата дека не ме прифатиле,на крај ништо не добија се испокараа и со моите ги навредија ептен уште кажа свекрвами како свадбата воопшто не ја бендисала абе триста глупости и муабети,многу лоши и злобни испаднаа изгледа тие сакаа да седам со неа и со свекорми по цел ден и да им бидам слугинка,прости луѓе.
Ако сестрите негови се вмешале ич не се двоумете и барајте си стан. Сега за баналности се здружиле сите против вас, утре за нешто посериозно ќе биде и дур се свртиш животот поминал во кавги.
Ова изгледа како што живееле во времето на прадедо по 10 души во една соба и сега мислат така треба и со младите во 21ви век. па јас летно време спијам по гаѓи и сега со нив тука така ќе спијам?
За купување ке отвориме кредит и тоа е,на целото карање свекрвами рече дека сме заслужувале вратата да ја фатиме така да...самата си е виновна
Toa mi bese i mene poentata, Malku ke vi bide tesko na pocetok ama ke se naviknete. Srekni roditeli-srekno dete. Ne se sekiraj za svekrvata ke si padne na brasnoto koga ke nema so koj da se kara doma...sama so sebe... Mazot ti e najbitno da ne popusta i da drzi stav deka taka e najdobro a da ne prekinete so kontakt so nea,zasto sepak popametnite pametni odluki nosat. So sreka da vi e ako kupuvate malku ke se ponervirate ama na dolgorocen plan e najdobra opcija.
Сите вие се жалите од свекрвите,јас немам свекрва ама имам свекор ко за 3 свекрви да знаете. Не е лош човек ама тоа што мисли дека се знае и дека секогаш е во право ме иритира. Бевме денес кај него, традиционално секој викенд. Ама кај него чудо бе,се грее на дрва зимно време во една соба внатре сауна по гаќи да седиш. Ај налет тоа па на сета таа жештина децата си ги облака со холахопки волнени алишта дебели блузи.... ти му викаш немој чоек ќе се разболат тој не! Како може од топло деца да се разболат. А тие сироти вџашени поцрвенети испотени. Денес бебе плаче рика знам жешко му е вика не го соблакај. Излегов во ходникот вистина ладно го завиткав со ќебе и одма се смири. Ми вика што го ваѓаш ладно е ќе настине. Па си викам во себе да со оваа жештина (може над 30 степени беше) ко ќе го извадам надвпр ќе се здрви. Па чоек отвори врати нека се топли цел спрат не тие стуткани во една соба шпоретот голем ќумците дебели па посебно ко ќе прелеб нема воздух дома. Како живеат онака се чудам. Е требало на децата да им е топло посебно на бебињата. Газето треба да му е завиткано мешето исто. Вечен проблем ни е тоа и со првото така ми правеше. Вистина и тоа реагираше на топлина и брзо се потеше ама повеќе ја издржувашре топлината. Ова не. Смирено е само ако е голо. Палто не сака да облече ни за жива глава. Затоа не можам никаде да излезам со него. Ептен ретко и тоа завиткан во ќебе со рачиња извадени надвор од ќебе. А свекор многу сезнаен само што ќе влеземе кај него така сосе ќеб го зема и кај шпоретот. Викам дај да го соблечам да го извадам ќебето и капачето вика не какво соблакање треба тоа да се стопли од надвор од ладно идете. епа не можам веќе денес му реков на маж ми трпев што трпев ама овие селски психологии со прероплувањево веќе не се трпат.