Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. bibiiii

bibiiii Популарен член

Значи исти овие свекрви.И на јатрва ми исто и праеше.Додуша јатрвата не беше кадарна толку ,не се замараше со бебето,ама пак...Трчаше в соба кога ќе плачеше, ја тераше да оделе на гатач да му ваѓале "клинчиња" на бебето,(беа), и јас ја прашав - Шо се то клинчиња??? Не знаеше,ме гледаше ко теле...Хахаха .И уште зборува дека таа и го пораснала.Првиот збор место мамо и беше бабо.Ама се преселија и се спасија.Живееја ма исти спрат.А сега старава ја колне и кога ќе дојде деверот му брлела,тепај ја.Значи позабегано суштество и полошо од неа НЕМА. Јас не ја дупам 2% имаме спрат и ич не иде горе.Со посебни скали.

2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Штом сте на различни спратови, зошто не ја заклучуваш вратата? И не ја примај кога не сакаш.

Nevenche26 likes this.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ама знаеш како е? Јас ти дадов спрат, а ти има да ќутиш. (facepalm)

@bibiiii мојава го тераше маж ми да се разведе од мене. (facepalm)

Nightwish11, bibiiii and cresa-jagoda like this.
  4. RAK91

RAK91 Популарен член

Ја средив непријатната ситуација.

И јас бев нервозна, се ме нервираше, се ми сметаше, за се се напнував. Периодот во кој се наоѓам дополнително си го направи своето. И она си ја сфати грешката. Подобро е вака кога има разбирање, зошто лесно е да се направи уште поголем проблем.

Victorian, Jana06, Cherry333 and 3 others like this.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Кога и да ти понудат помош не одбивај за што и да е дали околу бебето или за домот. Еве јас ќе ти кажам дека немам свекрва да знаеш само колку сакам да имам помош дали ќе биде еден ручек во неделата или ќе ми почува дете на саат време. Имало периоди кога ноќе не спиело и си продолжува и денски, кога сака по цел ден во раце и будно кога е и кога спие, не сум можела асално да јадам или по вц да отидам, да се избајнам било невозможна мисија дури да си дојде мм од работа,а некогаш тоа било и по 2-3 дена. Да сум ја имала свекрвата може и мене нема да ми чинела и ќе сум имала проблеми и недоразбирања.Не сакам да бидам погрешно разбрана Но вака кога ве читам од страна ако е нормална жената не ви прави проблеми во бракот кога и да се понудат за помош а вас ви треба прифаќајте.

6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Ne mozam da razberam,kako nemate vreme za sebe 5 min vo denot,pa 3 deca imam sekoj den dva pati se tusiram, sama gotvam,sama rabotam,ucam 2 pogolemi deca vo situacijava,i nikogas nema da recam deka mi falel nekoj 10min da go pucuva.mm znae da odi na teren i po 2 3 nedeli pa i mes sama si gi cuvam.
    Navistina ne razbiram.
    Ne deka mi se decava cvekinja....
    1 ne znaese sto e spienje, a jas i plus bev na faks pa i go cuvav i domakinka bev i ucev.
    2 bese pomirno no ne mi bese strasno ni so dvete.
    Tretovo znaat i dvajcata da go poklackaat,da mi pomagaat, za tie 10 15 min da ne mi e vo race.
    Mora da si gi napravite rabotite po svoj terk,da ne zavisite od nikoj.

Meckicja, candy.cane, 1209 and 7 others like this.
  7. butterflu

butterflu Истакнат член

- Женoo, ти sвони тeлeфонот!!!
    - Aj види кoj e???
    - Пишувa: "Kopoнa Bиpуc"...
    - Cлoбoднo jaви ce - Majка ти е...

Hahaha da se nasmeeme na smetka na svekrvite

8. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Леле што е битно тоа кој збор е прв. Кај пишува дека баш мамо треба да е прв збор на бебе? Син ми "тата" вика цело време и "ајде", а по цел ден е со мене, скоро година е, "мааа" знае да рече некогаш. Не е тоа мерило за ништо

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ок е за тато. Ама баба треба да е првиот збор? :wasntme: Многу си земаат за право свекрвите. Па после тоа они ти ги исчувале децата. Ајт сиктер. (facepalm)

bibiiii and Nevenche26 like this.
  10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Едно прашање? Зошто воопшто сакате да живеете во заедница со туѓи родители? Исто е како да живеете во стан под кирија со цимерка што сте ја нашле на улица само за сметки да делите. Соберете некој денар, идете под кирија, или соберете за учество. Никој не рече дека треба од старт мегаломански да се живее, но стан од 40 квадрата и здрава психа може да си дозволите. Познавам луѓе кои инвестираат за доградба на куќа за живот во заедница, патем инвестицијата вреди колку пола стан и после кукаат зошто живеат со свекрва и свекор. Јас додека имотно не се осигурав, не стапив во брак. Скоро цели плати ги тргавме на страна, па 3 години сигурно, да собереме некој денар. Се мажам за синот, а не за цела фамилија. Јас многу ја почитувам и сакам мојата свекрва, ама да живеев под ист кров со неа, не би рекла дека ќе го имав истото мислење. Совет за оние кои треба да се мажат, штом немате имотно решение, почекајте соберете пари, колку и да мислите дека ќе можете да живеете во заедница, ќе дојдете да пишувате на форумот. Порано се живееше во заедница кога луѓето трпеа за леб, по 3 фамилии во една куќа. Штедете, стиснете заби, верувајте дека многу лесно можете да дојдете до свој стан.

11. Emy867

Emy867 Форумски идол

Од што живеевте тие три години? Де сподели ги тие супер моќи цела плата да ја складираш на страна толку време и живот да тераш?

12. GrimTheReaper

Јас живеев со моите, он со неговите родители. Не шетавме, не одевме по вечери, имавме единствена цел да си имаме свој стан. Имаше моменти на монотонија од што ништо не се случуваше, но горда сум на се она што го постигнавме.

candy.cane, bibiiii and cresa-jagoda like this.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

А ако некој не може да седи со родителите оти работи во друг град и мора кирија да плаќа?
    Како да се изведе тогаш тоа???
    И оти секогаш солите памет, па дури и тогаш кога нема потреба и никој не го побарал тоа од вас??

14. GrimTheReaper

Ова е форум, темата е снаи и свекрви и луѓето бараат мислење,сметав дека треба да дадам одговор. Лично ако си повикана, извини. Но за се има решение, пречката е само во вашиот ум. Работев две работи од еднаш, со ноќи не спиев, затоа што не сакав да имам оправдување за својот неуспех. Прашањето е...кој колку сака да постигне, а не коолку може?!

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Луѓето не побараа мислење во оваа тема како да си купат стан:^).
    И не, НЕ СЕКОГАШ ИМА ЗА СЕ РЕШЕНИЕ!
    И не, НЕ СЕКОГАШ Е СЕ ВО НАШИТЕ УМОВИ!
    Кај сите приликите се различни, а туѓите коментари од страна се непотребни!

AngIv, flower30, TeddyGrey and 6 others like this.
  16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

На темава немам повеќе од 5 мислења, ама ова заслужува коментар.
    Воопшто не сакаат да живеат во заедница со туѓи родители. Живеат како во стан под кирија со цимерка што ја нашле на улица само за сметки да ги делат. Незнаат како и не можат да соберат некој денар, за да одат под кирија, или да соберат за учество. Знаат дека не треба од старт мегаломански да живеат, и посакуваат да можат да си дозволат стан од 40 квадрата и здрава психа. Тие се некои од луѓето кои инвестираат за доградба на куќа за живот во заедница, и инвестицијата вреди колку пола стан затоа што толку можат да си дозволат иако знаат дека пак ќе кукаат зошто живеат со свекрва и свекор. Стапиле во брак имотно не осигурани. Си помислувале дека кога би имале работа цели плати би ги тргале на страна, за да соберат некој денар. Се омажиле за синот, а сега согласно со условите мажени се за цела фамилија. Не ја почитуваат и сакаат својата свекрва, но убедени се дека ако не живеат под ист кров, се би било поинаку. Совет за оние кои сте се омажиле и имате имотно решение, многу убаво е што сте соберале пари, и не мора да мислите како би живееле во заедница, но кога ќе дојдете да пишувате на форум помислете дека на овој форум има и од оние девојки што немаат услови да дојдат до свое имотно решение. За жал и денес не е реткост да се живее во заедница и да трпат за леб, по 3 фамилии во една куќа. Стиснете заби и држете го јазикот што поцврсто внатре, зошто верувајте дека многу лесно со своите фалби некому му нанесувате болка.

Anyshka, LejlaD, Victorian and 13 others like this.
  17. GrimTheReaper

Купувањето стан е решението, друго решение за живот во заедница нема. Стар волк нови трикови не се учи. Сакате да смените фамилија со свои навики, воспитувања, морали, етики и гледишта. Вие сте тие кои стапнуваат во туѓа куќа, вие треба да се приспособите на туѓите правила. Боли знам, но тоа е реалната ситуација. Замислете вие да сте свекрвата, и ви дојде некоја што не ни сакате да ви дојде и да кажува што како треба. Одете под свој кров, поставувајте свои правила. Пак ќе кажам има решение за се и пак ќе кажам се е до ограниченоста на умот и пак ќе кажам колку се сака истата цел. Извини што се наоѓаш повикана, ама навистина ако сакаш можеш. Во неполна една година сменив 7 работни места, за поголема плата, затоа што знам што сакам и што сакам да направам со тоа.

candy.cane and cresa-jagoda like this.
  18. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Ако друг плаќа сметки, купува храна сите ќе можеме да тргнеме цела плата настрана. Има такви што мора сами да си плаќаат телефон, да помагаат дома околу купување храна и им остануваат 100 евра месечно.

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Воопшто не се најдов повикана, ни сум под туѓ покрив, ни сакам да сменам фамилија и нивни навики, ни имам свекрва, ни врагови.
    А мислења од луѓе како тебе кои си мислат дека се семоќни и дека они секогаш можат да го зезнат животот, а тој нив никогаш, ми се ирелевантни.

Stressed Out, AngIv and sanjaeva like this.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Сега ќе почекаме фин.експерт да направи краторочен план со времетраење од 3 год. како да дојдеш до стан. За се има решение, ете така ни кажа.
    тик-так-тик-так

LejlaD, Kate Rina 93 and Emy867 like this.