Отпосле откако се испукав, си помислив зашто уопште така изреагирав. Веројатно ме фати лудилово што цел месец сме со неа затворени, а башка и некои работи од претходно шо ми се влечат.точно е, буквално се си ставам на срце ине можам против тоа. Не знам дали верувам у бајачки, ама некако ми е мн шубе од тоа и затоа не сакам дете да мешам у такви работи, особено ако нема ни проблем, а и мн на психа ми влијаат такви ствари
Да не ти е криво. Немој да и ќутиш. Од искуство зборам. За свое дете сама треба да одлучуваш. И свекрва ми така правеше. А маж ми идеше по нејзин памет. Трпев и трпев. За што? За да ме прават будала? Нема веќе. И јас го имав тој проблем со бајачки и со шишањето. Мојов ми викаше - Да го носиме детето на бајачка. Му викам - Зошто? Он ми вика - Мајка ми така ми рече. Му викам - Мое дете на бајачка нема да биде однесено. А мајка ти нека ќути. Она пак продолжи. Следно на мени беше шишањето на детето. Да му се скратела косата. И маж ми го ишиша. Го прашувам - Зошто го ишиша детето? Мајка ми така ми рече. Ти не смееш да го шишаш. Е тогаш мене ми зовре. Го отерав и него во три лепе. А мајка му си го доби заслуженото. Идиотизам до бескрај.
Сите се исти. Ама сите до една. На една комшика свеки и рекла "зошто не ручаш доле кај мене, да не мислиш магии ти правам?" Или мојава го тера мм темјан да става навечер на каминот кај нас зошто син ми навечер многу прета во спиење, негативната енергија да сме ја избркале. И за тоа дека не треба да и ќути и јас се согласувам. Кога ќутев, што сакаше си правеше, кога пуштив еден јазик, да видиш како знае и да си ја гледа својата работа. Ми вика - "леле нејќам ништо да ти речам, све се плашам да не ми свикаш". Така и треба, поубаво она да се плаши да збори, отколку јас да голтам и да ќутам.
Ако сакаш можеш да си дозволиш. Ама полесно е од финансиски аспект да се живее со свекор и свекрва и да се кука насекаде. И после ние лоши што советуваме да се бега.
Е па ќе се потрудиш за повеќе. Кога се земавме со маж ми само он работеше. Платата му беше 300 евра. Подработуваше приватно чат пат за да можеме да си дозволиме нешто повеќе. Живеевме во една соба. Неколку години по ред не отидовме на одмор. Одењето по кафичи/кафани го сведовме на минимум. Со тек на време и јас се вработив. Доста штедевме. Затоа што имавме приоритет - свој покрив над глава, наместо да кревам спрат кај неговите. Додека одредени жени ми се чудеа на паметот (како сум можела да се стискам во една соба и да не одам никаде), истите тие си шетаа. И знаете што? Живеат во заедница или на спрат и само кукаат дека старите им се мешале. Ама битно госпоѓите се нашетаа, па ако треба очи ќе си вадат со свекрвите. И не само со нив. На врат им висат деверите и золвите. Додека кај нив доаѓаат кога ќе им текне на памет, кај мене доаѓаат јас кога ќе ги викнам.
А со тоа трпење на свекрви, свекори, етрви и уште што не и со тоа си одат годините живеани во една соба без да можеш на раат да излезеш, помуабетиш на телефон а камоли па со другарки на излевање да отидеш Ништо чудно јас пишував во една тема дека ако не обезбедам 50 000 евра да си имам заштедено нема да се мажам, уште да почеа да ме каменуваат. Луѓето никогаш не простуваат успех, амбиции и жебла за живот тоа да ти биде јасно
Site fala bogu ne ziveat vo edna soba i ne ziveat loso ni so svekrvite ni so jatrvite iako ziveat zaedno mojata majka ako ja prasas nema da kaze nieden los zbor ni za svekrvata ni za jatrvite iako se ziveali zaedno mene edinstveno mi precese sto tetkite na mm doagaa sekojden kaj nas ama fala bogu toa se sredi i sto sveki sakase da izigrava majka na kerkickata ama i toa se sredi
Леле со бајачките. И мене ми викаа да ја носам за да и забаат од уроци. Па кога имаше малата два месеца, еднаш отидов, по паметот на свекрва ми. Не знам како можев да ја носам малата на такво место, ама тоа ти е кога си во бунило по пораѓај. Сега да ми е овој памет, НИКОГАШ.
Jas za uroci malata ja zamivam so krstena vodicka I pomaga I pominuva sveki nikogas mi nema spomnato za bajaci oti I ona nema odeno po bajaci
Како се пишуваат мислења последниве страни осеќам на крај ќе испадне дека најдобро е во заедница да се живее
A da ne vi se rodnini svekrvite... Se salam site generaciski se isti za zal... Eve jas demek ke se trgav od skopjevo pa 2 nedeli bev kaj niv so decata,... ama jok ne mogu si ne donese mm nazad,. Sami sme i koj vika deka mu e ubavo vo zaednica... mozam da kazam samo deka se tesi sam!!! A i ne videl sto znaci da si sam sloboden i da zivees kako sakas vo yslovi sto ti gi nalagas i sakas!!! A zasto vi e strav da se osamostoite,da zastesite da se sredite kako posebna familija... Mozno e se samo malku poveke volja treba i celta da ti e predc oci! Nikoj ne yspeal od krevetce da stane direktor ili da se rodi so pozicija...duri i denes toa veke se pomalku go ima zasto na nikoj pari za dzabe ne mu se frlaat!!! Mora malku trud nisto ne paga od nebo samo, mora da se istrpat nekolku godini.
Добро не ме разбирај погрешно, ама искрено не е веќе минималец 200 еур, друго разбирам дека неможеме сите да бидеме директори, шефови и незнам што па да земаме плати 30.000+, мора некој да работи за нив и под нив. Еве со факултет сум мака мачам да најдам работа макар и чистачка, и не викам дека со две толкави плати можеш да земеш кредит за стан и да имаш којзнае колкава заштеда, ама па ваљда имаш ако ништо друго да земеш мало кредитче да доградиш до спалната уште 30-40тина квадрати дневна и кујна и вц и посебна врата со клуч и ајт. И јас сум во иста куќа со нив и знам како е и да живееш со мала плата, еве сега и не работам, ама колку сака нека ни се добри односите, па реално бе неможам да седам во една дневна со нив цел живот па што сака нека е. Сакам кога ќе се избањам навечер во бањарка да си седнам, нозе на маса и филм да си пуштам со мм да гледам, а не турските серии на свеки и јас да скренам од нив и дете да ми затупи. Барем своја дневна да имам ако ништо друго и малку повеќе приватност.
Ама на некои луѓе толку им е капацитетот (несакам никого да навредам). Неможе сите да работат за големи пари, не оди едноставно така. Некој е задоволен и со работа за 14.000 и си вика арно и волку што земам, зошто пред тоа за 10.000 работел пример. А реално и некои луѓе не ни сакаат да се замараат, само би да викаат толку се може. Еве признавам, не дека јас несакам да сум одвоена, би отишла на 300 км од нив, ама толку успеавме со мм, да не бевме и толку упорни, ќе спиев во собата до свеки и ќе требаше да счугувам и спремав и ручек и вечера и гости ќе и пречекував и све или не ќе се омажев хаха