Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Погрешно ме сфати, во ред е да помогнеш на некоја феминка да ја посоветуваш , но доволно ја исцрпи темата околу твојата свекрва....
    Поздрав и имај убава вечер!

На baby-star, SummerGirl и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Можеби само си е таква жената по природа. Ако и кажеш со фино можеби нема да коментира толку.
    Такви се постарите сакаат да зборат а ние помладите немаме трпение да слушаме.
    Инаку не мислев дирекно на тебе кога раков доколку другата баба каже така..туку 90% од младите тегнат на своја фамилија и нормално нема да замериме на нив, наши сме си.
    Но кога веќе се надоврза на темата сакам сега пример за ти да ми одговориш. Доколку во оваа ситуација беше мајка ти а не свекрвати и твојот сопруг да одговори наместо тебе, да и се изназбори дека има она каде да кажува, дека во таа куќа тој е домаќин итн итн. Како би се почуствувала во тој момент, ама онака најискрен одговор, и навистина не е за да те осудувам што и да е одговорот.
    И да дополнам дека поентата и претходно ми беше дека не вреди за ситници да се замараш туку да најдете заеднички јазик. Бидејќи со секое вакво замарање ставаш една капка во чашата.

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.562
    Имам право да пи
    Што се чудиш? Ние снаите сме неспособни и не знаеме јајца како се фарбаат. (facepalm)

И мојата вика да се фарбаат црвени. Јас си терам по мое. Ако сака нека даде од нејзините. Ако не, никому ништо.

@Bicka77 ич не се замарај. Прави како што на тебе ти одговара. И свекрва ми знае да мрчи како нејзиното е секогаш најдобро. (facepalm)

На Nevenche26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100

Гледам дека не си ми го убаво разбрала пишаното па ете да ти го разјаснам никој некажа дека треба да ќутите и да трпите , туку дека непотребно значи се прави од ништо нешто , ете и самата подолу кажуваш дека и твојта пратила па не си наравила проблем , тоа и сакав да го кажам , ако сум решила дека и јас ке си вапчам ке си вапцам па таа ако сака нека прате и цела гајба јајца .. место да се замарами расправам и докажувам со неа , ке си го права тоа што јас сум си го зацртала и така нема без потреба да си се нервирам ..

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.562
    Те разбирам. За такви работи не се нервирам јас. Не само јајца. Она праќа и други работи. Не ми е проблем. Ама ако не ми се допаѓа јас си купувам. Никој не ме тера да го јадам нејзиното. Знае да презбори дека нејзиното е најдобро. Јас само и викам - Добро.

На stetoskop, cresa-jagoda, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Ако убаво те разбрав, вака ќе ти одговорам. Ако мајка ми многу се меша и збори како свеки во случајов, јас ќе сум таа што ќе и рече "доста", а искрено ако треба мм да и одговори, би ми сметало ако одговори со лошо,инаку ако е ситуација како во моја кожа и е во право нема да му замерам. Се додека е во право ќе сум на негова страна. Зошто и он е реален кога ќе му се пожалам нешто ксжува кога сум во право, кога се замарам со глупости. Е сега тоа со кој каде е домаќин, не ти го сфатив убаво, зошто ако сакаш да не ставиш во обратна кожа со мм, јас не се трудам да бидам домсќинка кај нејзе и за нејзе, она кажува дека е тоа. Демек она е домаќинката, кога ќе сум правела јадење и за неа и за свекор ми, кога ќе сум се грижела за нив, тогаш ќе сум била поголема домаќинка од неа. Јас фала богу нема да го правам тоа, дур е способна сама да си прави све, крај краева не сум ни должна, па чим и е толку задоволство да е она најголемата домаќинка на свет, нека е, мене не ми е највисоката цел таа во животот.
    Јас искрено те разбирам, јас за се се трудев да е со нормален разговор, ама џабе е.
    Еве сега им е криво детето "мама" вика, а не "баба" и "дедо" и тоа седи си игра и си прави "брррррррр" и свекор ми му вика "ааа да баба, ене ја баба, бабо детево те вика", тој мене ме гледа подава раце овој трчс го зема"бабоооо детевооо те бара кај си бабо" и после зошто не иѓ го симнувам да го гледале. Или го шетам во двор и слушам "бабе ми шеташ,бабеееее" и иде свекор ми и вика "те шета, дедо, ете те шета, ајде речи и шетај ме, дедооо" значи мама или мајка ти се труди да го прескокне, дедо да го каже, ако ме разбра. Не е бог знае што ама иритира. Ја слушам пред некој ден му вика ти ќе пораснеш, јас ќе те носам со дедо на море, мајка ти нека си чува бебиња со татко ти. Ја и викам, колку деца ти мислиш дека ја ќе раѓам? 6? И она ти ќе раѓаш јас ќе ги шетам, сакам деца јас. Ја и викам што не си роди ти повеќе ако сакаше? Јас машина за деца ли сум? Не ми одговори. Цел живот од вратана неизлезена допрв на море ќе одела,јас дома требало да се затворам. Празни муабети колку сакаш.И пак ќе кажам му збори демек на детето, а индиректно мене ми кажува како би сакала да биде, е тоа многу ме нервира, а уште повеќе нервира што станува збор за бебе што појма нема што тропа жената

На cresa-jagoda, Watermelon96, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Малку да се нашалиме

Прикачени фајлови:

На stetoskop, cresa-jagoda, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    38
    Да кажам и јас нешто за мојата свекрва
    Значи во брак сум 4 години, кога се омажив маж ми живееше сам под кирија а свекорот и свекрвата во село, кога дојдов јас тие секако си останаа таму а ние пак под кирија затоа што работиме во градот и не сакавме секој ден да патуваме од селото во градот и обратно. Си направивме куќа и пред една година се доселивме. Меѓутоа ние куќата ја направивме со таков распоред што свекорот и свекрвата не ги планиравме да дојдат да живеат со нас бидејќи и тие секогаш кажуваа дека таму во селото и е поубаво. Е сеа се случи еден немил настан, свекор ми ненајдено почина и свекрвата и било страв сама да живее ја земавме кај нас, нормално тоа не ми смета нема смисла жената сама да ја оставиме. Се смести во една соба, ама морам да признаам дека многу ми смета тоа што ја користиме истата дневна, истата кујна и истото купатило 24/7. Ми го поремети целиот ред во кујната. Исто страшно ми смета тоа што во се се меша, нормално нон стоп е со нас и ни ги слуша сите муабети и планови шо си ги праиме со маж ми и за се она знае. Еднаш барем да речеше вие си знаете. Всушност секогаш беше таква ама дека не бевме заедно некако не сметаше толку. Кога и да ни дојде некоја комшика или колешка она е тука, еве за велигден керките дојдоа на гости кај мајка и ама во нашата дневна. Таа ручекот го спремаше во мојата кујна. Не знам дали е убаво ама мене ми смета тоа. Не сакам да му речам на маж ми не знам како ке ме сфати. Не можам и нејзе ништо да и речам. Дајте некој совет како да постапам, како да се изјаснам дека ова вака не ми е по ќеф. Или да си молчам и да се трудам колку можам да не се нервирам

9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Naucena si sama zatoa taka se osekas i normalno e toa.
    I jas se osekam taka koga ke odam i kaj majkami i kaj svekrvami nee pa da mi dojde nekoj doma!
    RAZgovaraj so Tm i napravete nov raspored ako mora da sedi veke so vas da i napravite mini kujna i wc,za da ne se mesate dokolku vi e neprijatno
    Pa nema cel zivot da zivees a da ti e nezgodno da se izbanjas doma.
    Sekako ne mora vednas za toa trebaat finansiski sretstva dokolku ste vo moznost napravete go.

На stetoskop, 1209 и emiliana им се допаѓа ова.
  10. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @elegant
    Јас живеам со свекрва ми така ама ние сме во две соби кујна и wc ,со тоа што во изградба ми е спална. Во едната соба седиме ние во другата седи она цел ден кај мене е зезнато што собата каде што седи она е поврзана со кујната што и да почнам да правам се меша ама пак кога ќе сакам да сум сама не смее да влезе. Кога ќе биде готова спалната ке се смениме со собите па тогаш таа ќе си седи каде што сум јас сега а собата поврзана со кујна ќе биде дневна. Ако можеш некој таков распоред направи и нека си ја користи само нејзината соба макар ако треба да готвиш и за неа ама само за јадење да иде во кујна. Ние кога ќе заврши не знам како ќе функционираме зошто не сака да јаде што и да направам јас. Ама ај ќе видиме

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.202
    @elegant
    Ако немаш услови за плус мини кујна и дневна, мораш да се помириш со ситуацијава.
    Плус рачунај, ако се случи тоа зависи од нивниот карактер може да биде еве ме делат, им сметам и да има плачки и да испаднеш лоша снаа(од искуство). А се додека живее со вас мора да готви во твојата кујна бидејќи всушност станала и нејзина бидејќи сега твојот дом и е и нивен дом.
    Што кога доаѓаат пример нејзини пријателки? Седи и ти со нив, па да види како е. Треба да е свесна дека мора да си седи во нејзината соба или тој период да си отиде на кафе кај некоја комшика. Нареден пат излези на кафе во град со другарка, па ако те прашаат нешто зошто не доаѓаат кај вас, речи дека другарките не се чувствуваат секогаш пријатно да седат во нејзино присуство, и ако им треба совет/мислење неможат пред нејзе да зборат. Белки ќе и текне.
    На маж ти нели му пречи кога седи со вас и вашите гости? Нели сакате да си направите слободно муабет, а не она без осет да ви се меша во разговорите.
    Мораш да разговараш отворено, еве не мора директно ептен се да и изнакажеш ама неможеш цел живот да не се чувствуваш слободно во својот дом.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.392
    Тоа што и починал мажот, и нејзе сега и е страв не и дава право да се меша во се' и сите ваши планови и муабети да ги знае. Ем и излегувате во пресрет да не и е страв ем се меша? Нема ништо страшно во тоа некој да ти смета што купатило, кујна користи по цел ден. И мајка ми да е ќе ми смета, и брат/сестра да е ќе ми смета. Јас би разговарала најотворено со маж.

На lovely91, stetoskop, moonlight-girl.55 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.562
    Свекрвата игра на карта - сожалување. Затоа прави што сака. Што и да кажеш ќе излезеш дека си лоша снаа, која нема почит спрема жалната вдовица. Ама ич да не ти е гајле. Кажи му на маж ти. Во ваков случај ќе видиш дали си му на маж ти на прво место. И татко ми е вдовец, па никогаш не квакнал ни кај мене, ни кај сестра ми. Ако останете да живеете заедно (можеби и за стално), помири се со тоа дека вака ќе живееш. Во се ќе ти се меша. Јасно е како ден дека две жени во кујна не бива. Јас да сум на твое место нема да ќутам. Ќе му плеснам на мојот во фаца. Ок е да дојде и да поседи неколку дена (што не би сакала), ама за подолг период, не.

Не разбрав....има маж ти браќа/сестри?

На lovely91, cresa-jagoda, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  14. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    38
    Маж ми има две сестри.
    Не знам некако гледам дека на маж ми не му смета тоа дека сме заедно. Еднаш случајно потсетивме да правиме нешто како летна кујна во дворот и она самата рече ако сме направеле да биде затворено она таму ке седела ама муаберот остана таму. Ваљда и нејзе и незгодно не знам миш и таа сака да биде посебно ама тоа што е налку без осет мислам стварно...

15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Stom si postoi takva vatijanta samo zapni pobrzo da se realizira.
    Eve ide leto,ke stavime plin ..polesno e za deteto nadvor ke sme cel den bez doma da gotvime...ima izgovori kolku sakas.
    Ne ja.spomnuvaj nea,ako ti e nezgodno.
    Sig ke svati koga ke napnes,ne pie nafta.

Последна измена: 24 април 2020
    На cresa-jagoda, Осе и Bicka77 им се допаѓа ова.
  16. Охрид88

Охрид88 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    248
    Почни по гашти да се шеташ по дома,некој период не готви,шо знам почни да прајш работи со кои би и го отежнала престојот кај вас и сама ке си заминит..

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.562
    А зошто не отиде кај ќерките да поседи некое време? Или ќерките треба да седат на раат, а на снаата душичката да и се вади. И зошто синот да е тој што ќе ги чува неговите? Ова никогаш не ми било јасно. Ова прашање го поставив на блиска машка роднина. И знаете каков одговор добив? Синот и снаата се тие што треба да се грижат за старите. Снаата штом доаѓа во фамилија треба да ги гледа како свои родители. Ќерката оди во друга фамилија. Значи, кои заостанати размислувања. (facepalm)

@elegant ако не покажеш заби на маж ти, ќе си имаш проблем. И како што пиша една членка погоре. Шетај се по гаќи. Не готви секој ден. Преправај се дека не ти е добро. Измисли изговор дека имаш работа. На крај краева, маж ти и е дете и он треба да се грижи за неа. Ќе видат, не видат, ќе се повлечат.

На lovely91, stetoskop и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Абе како така со финти и изговори? Во брак се зборува најотворено без оглед на тоа дали е за мајка ми или мајка му. Тоа што ми пречи ќе си кажам, па маж ми ако се лути нека му стои.
    ОК е да поседи извесен период, но за преселба ми е некако ту мач, освен ако има здраствени проблеми.
    Утре не дај боже, ако и од женска страна некој остане сам и тој некој треба да се преселии ајдееее геријатриски центар.
    Такви работи се составен дел од животот, тешко е да, Но секој си има свој дом и свое семејство. Вие секако може да и бидете поддршка и без да живее со вас.

На Anyshka, lovely91, Monella и 8 други им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.562
    Извини вака, ама мора ли она да знае зошто на мене денес не ми се готви? Ќе и речам глава ме боли. И ај чао. Никој не е должен да трпи некој друг да го малтретира. Кај на свекрвата и готви, па треба и на золвите. Ма немој. Па не е она слуга. А за мажот се знае. Треба да пресече. Мене ме "плаши" тоа дека таа може да си заседне повеќе. Ќе се вади со ситуацијата.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Clenkata kaza deka spomnuvala opcija za letnata kujna ,ako soprugot saka da zivee majkamu tamu zatoa sto pocinal soprugot i e strav,a nego mu e.zal -ispaga snaata ja brka.
    Neka i napravat del neka se odelat,pa mozebi sama ke posaka da se vrati vo svojot dom na selo.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.