Не си ги троши нервите за банални работи. Не се прави дека зависиш од муабет да ти направи или кафе да пие со мајка ти, и јас да сум и мене ќе ми е криво ама тоа е што е. Неможеш човек а го смениш туку да му враќаш во иста мера како што тој се понаша со тебе. Ако запнеш само кавги со маж ти ќе си направиш бидејќи го слушна неговото мислење. Да си ги сменат улогите мајка ти и свекрвати до сега маж ти војна ќе дигнел зошто мајка му ќе остане навредена, а немало ни добар ден да и вика на мајка ти. Затоа не ја многу расправај свекрвати, не заслужува.
И рекла... мајками стоела а она сп точакот одека надоле на каб нив и ги одминала сако по внучето рекла бабино неш така ј мајками хика додека рече она замина и јас и реоов шо правиш сваќе ама она не но застана х миненење на детето само му се огласила Знам дека неможам да ја сменам ама он уше ки ја брани .... а кај е крива она он декогаш гледа да ја оправда ... уше мајками крива ќе биде зш мј кажала ајас ја прашав дали застанала зш неш ми спомна свекрвами како малиот важен бил викам па нете позначл сл маската сигурно а она уставри не нј застанала... кавги да со мм ама бар еднаш да речеше дека не е у ред он уше ќе ја беани па да се карал ли ми вика со мајкаму ццц не ми се верува колку мамино синче е станат...
Нормално е да не ти е сеедно и да ти е криво за нејзиното однесување, ама реално за таков човек не вреди толку стрес и нервози. Нејзин избор. Нареден пат и мајка ти ќе знае да не ја поздравува и тоа е. Ако утре биде кон внучето иста, ќе биде. Сакам да кажам, не можеш да ја промениш. Твојот сопруг нема ни да го коментирам со оглед на тоа дека за него е во ред ваквото однесување. И те молам потруди се околу пишувањето, едвај се разбира што сакаш да кажеш.
Ич не се замарај . На детето ќе му кажеш дека жената има таков карактер и дека секогаш си била таква , не можеш ти или било кој друг да ја менува допрва . 100 луѓе , 100 карактери , сите сме различни , но ќе му објасниш што свекрва ти има добро во карактерот а што лошо , за да не ги примени детето лошите карактеристики утре . И на мајка ти кажи и да не се замара многу и да не си става при срце , ако ја зазбори свекрва ти да и врати од култура , ако не и она нека не ја зазборува . Некои луѓе се такви , не можеш да ги смениш . Велат " волкот влакна менува , ама табиет ( карактер ) не " , и вистина е така .
Во право си ... само јас нервите си ги изгубив од неа па и од мм светот да го преврти она наопаку пак ќе ја брани уше ми вика ако сака очи нека си извадат не се замарам ја и ти да нс се караме ама нз дали така ќе викаше да беше обратно мајками така да постапуваше...
Мислам дека свекрва ти е поитра од тебе, без навреда кон тебе, но се глада дека буквално те наместила. Бидејќи и претходно си изреагирала за мајка ти намерно ја одминала знаејќи дека ќе ти каже. Знаела дека ќе реагираш и ќе се пожалиш на мт знаејќи дека тој ќе ја брани. И така ти направила проблеми а успеала да те натера и да се нервираш. Јас да сум на твое место бидејќи мт ти рекол дека несака да се карате и ова се глупости, кажи и на мајка ти кога ќе ја сретне ни здраво да не и вика. Е кога таа ќе се пожали на синчето ќе му кажеш дека се глупости и неможеш ти да и кажеш или да ја менуваш мајка ти, исто како тој неговата. Мене проблем би ми било што немам подршка од мм а дали правела муабет на мајка ми ич не се замарам,слободно ниту на мене нека не ми прави.
Ne teraj inaet, nemas potreba. Site si gi sakame roditelite, na sekoj bi ni bilo neprijatno pri takva situacija,no ti nemas problem vo brakot poradi toa,svekrva ti ne ja izbrkala majka ti, doaga koga saka... Ne i se potresuvaj tolku.
Абе во случајов не е нешто каде којзнае колку треба да реагира мт, ама чим викаш дека секогаш ја брани, тебе поголемиот дел од времето во проблемите со неа, ти е мт крив, не она. Ако е он на твоја страна, она ќе си се прибере малку.
Ич да не се замараш за свекрва ти. И мојата свеки цели време ми зборуваше што и правела нејзината свекрва, за после 3 - 4 месеци од кога се иселивме од нив, почна и таа така да прави. Ама мм и кажува право во лице и на неа и на татко му, не ви личи така да правите, лоша глума само, не можете да ја стигнате баба ми.
Живееме со свекрвата. Многу ладна личност што сака да е доминантна, за се има мислење најчесто спротивно од моето и често ни прави нервози со ова. Скоро и да не разговарам со неа кога сме сами ама кога е тука маж ми се прави како се да е во најдобар ред. Кога се породив цело време кажуваше што и како треба со бебето, но маж ми прифати дека моето мислење е најбитно и немам зошто да ја слушам. Сепак ми смета што бебето не го ни погледнува кога сме сами а пред маж ми изиграва глупи август да докаже дека се труди да го занимава. Толку незаинтересирана баба која ниту еднаш не му се обратила со “внуче мие” или слично или со љубов во очите не сте виделе. Се ова и не би ми било преголем проблем но многу ми прави стрес што се однесува многу лошо со мајка ми која доаѓа да ми помага и навистина ми е огромна помош. Но свеки цело време пробува да ја омаловажи и да покаже дека е над неа, а мајка ми многу се нервира но ќути за да не ми направи мене нервози и проблем со маж ми. Татко ми почина пред една година и емотивна е заради тоа па однесувањево на свекрвава е капак. Денес мајка ми ми кажа дека не може повеќе да издржи и повеќе нема да доаѓа, јас ако сакам да и го носам бебето што секако можам но ќе ми одземе многу повеќе време затоа што и работам. Да се отселиме не е решение не верувам дека маж ми би прифатил затоа што е од мал без татко останат и никогаш не би ја оставил сама. Она што сакам се или хармонични односи или одвојување но изгледа ни едното ни другото не е опција. Инаку односите за се друго со маж ми ни се супер, за мајка му знае дека е специфична но мисли дека јас претерувам и преувеличувам. Предлози?
Tvojot soprug nema da moze da te svati veruvaj, toj e rasten so majka mu sam cel zivot,veruvaj deka toa nikoj nema da go smeni. Se cuvstvuva blagodaren, sakan, pozrtvuvan, se sto moze edno coece da ima vo negovoto srce, tm go ima za majka mu. Stom si vlegla vo nivniot zivot svekrva ti pocustvuvala deka si i gi skratila mokta i krilata,si ja narusila nejzinata udobnost zasto do vcera sinot i bil sam doma- samo so nea, zavisel od nejzinata griza i ljubov,a sega toa go ima od druga zena,t.e od tebe. Tesko e da se svati, ti pricinuva nemir no toa e edinstvenoto nesto sto ona go cuvstvuva,a e tezok karakter i neznae da go iskaze. Stom go izrasnala sama ( a ti si go odbrala zaradi karakteriatikite i vospituvanjeto sto mu gi pruzila) ne veruvam deka e losa licnost, samo ne znae kako da se spravi so situacijata i so cuvstvata. Smeta deka e zameneta, nepotrebna vo negoviot zivot. Mislam deka so tek na vreme ke se popravi,jas licno bi razgovarala i bi i kazala se sto mislam i toa pred soprugot za da ne moze da gi izvrti rabotite nahnadno.
Па да тоа ми е поголем проблем што мм за се ја брани уставари вели дека не убаво тоа што го прави ама дека не сака да се кара со мајкаму за тоа вели не сака да има ниш со мајкати и тоа и реков и на мајкати да не ја задева нејзе да си иде кога сака ти одиш кога сакаш и тоа... ама е тука ја неможам да ја свтам вели не сакам да имам ниш со неа а седнува кафе да пие со мајками па по некое време од нигде никаде на улица на здраво не вели пред таа ден од далеку и кренала рака на мајками другиов ден мине до неа ни здраво неможам да ја сватам ... и убаво мислев ниш да не му велам на мм за воа ама мз шо ме натера и еве сеа поголем проблем ми е начинот на кок он изреагира и со толкава храброст ја брани и еве нр му правам муабет деновиве неговиот начин ме повреди повеќе од се а нз ни зш очекував друго неш од него кога последнава година за се ја брани а сам кажува дека греши она ама сепак ја брани....
А да си се смириш со мт. Речи и на мајка ти дека нема проблем да доаѓа и ти да одиш но да ја игнорира свекрва ти. Сакала правела миабет сакала не. Дури и детето да не го гледа ич не и се замарај. Тоа е нејзина загуба а не твоја. Детето ќе порасне и само ќе свати се што треба да се свати. Од мое искуство моето најстаро дете ги казни за сите работи што ми ги направиле. Никогаш не сум му кажала, ниту сум го учела нешто, но самото дете разбира и јч не им се замара ко да не постојат. Не ги смета за живи. Тргни ги на страна родителите и живеј си живот. Уште си млада, ќе се изненадиш понатаму во животот колку сме себични суштества ние луѓето. Гледај пред се да ти е убаво на тебе. Ако тебе ти е убаво и на детето исто така. Допрва треба да го гледаш и воспитуваш. Штеди нерви и памет за него. Што воопшто ти значи ако дознаеш зошто ја поминала, голема работа. Уживај си и не приредувај толку задоволства.
Предлог , ако сте во исти стан, да го замените за поголем со доплата, па да се направи за свекрвата гарсоњера со посебна врата за да не си пречите. Во куќа ваљда полесно тоа се организира. Инаку мајка ти секако е во ранлив период, па многу работи ќе ја погодуваат. Ете свекрвати е подолго сама и навикната е да функционира до син и. Ама тоа не значи дека со папочна врвца се поврзани. Ако имаш потреба од помош, и ако мајка ти нема проблем да помага, нема зошто да изостане тоа. Дали кај тебе или кај нејзе, сеедно. Сите мора да се прилагодувате. И ти не би пдела некаде ако не се чувствуваш добредојдено, така и мајка ти. Свеки си е дома, па си се понаша сходно нејзини бубачки. Ако можите бар минимум да си имате свој простор пробајте да обезбедите, макар дба помали стана блиску еден до друг ..
Milo mi e. Se se resava samo smireno. Ke te svati deka ne sakas da i go zemes sinot,samo sakas da go sakas! Objasni i,ne veruvam deka zena koja tolku patela i se borela sama ima loso mislenje,samo i treba vreme da prifati.
Точно. Ние одделно живееме секој во посебна куќа ама секој ден не викаат и имаме бизнис заедно што мора секој ден да се гледаме. А дојде мм дома одма му ѕвонат, дојди. Секое утро уште рано рано дојди да јадеш како да е мало дете и како да нема жена. Мојата свекрва само ќерка си ја фали се знаела за се ја бивало а јас што да направам не чини. Леле ми доаѓа да ја искубам а 2 години одкако сум во брак ни еднаш и немам повишено тон ни па скарано. Можеби и јаас сум премногу мирна а вријам во себе.
А да седнеш на едно пријателско кафе со свекрвата и смирено и онака низ муабет да и кажеш дека не ти смета во секојдневието , но би сакала да не те гледа како " ажда " што и го зема синот . Дека ти си тука затоа што го сакаш и сакаш да имате семејство , дека ја разбираш за нејзините стравови и грижи , но да не помислува дека твојата намера е да го оделиш синот од мајката , баш напротив . Јас бев затечена кога свеки моја уз муабет му рече на маж ми : " жена ти те одели од мене , вниманието што го имаше ти кон мене , откако се ожени го сврте кон неа " .. А јас ниту еден ден не се трудев да му го одвлечам вниманието на маж ми . Тој тоа сакал да го направи , и сметал дека така треба , и тоа и го кажа лично тој . Јас никогаш никого не сум терала со сила да ме сака и да ми пружа внимание . Свесна сум дека за поголемите одлуки , ме прашува прво мене што мислам , дали е така или е вака подобро , ама сметам дека тоа е сосема нормално , бидејќи свекрва ми се разведе од свекор ми пред две години ( да да , со две внучиња , но оправдани причини имаше жената , и јас ја поддржував за тоа ) и иако вложила многу финансии пред се , а потоа и години од животот во куќава , мислам дека сепак не и е место моментално да ги носи одлуките за местото каде веќе не живее таа , туку јас и нејзиниот син . Не велам дека не треба да се консултираме и со неа , сепак повеќе преживеала и поумна е од нас " млади пилиња " , но конечната одлука е на маж ми ( а тој пак прави како јас што ќе му кажам иако јас не го барам тоа од него ) а тоа предизвикува свекрва ми да верува дека јас го " трујам " секојдневно како јас сум во право , и никој друг . Среќа што , не е некоја да се меша . На секоја наша одлука што се коси со нејзиниот став она вика " ма што сакате правете , јас ви кажав што мислам " . Мислам дека ако твојата свекрва е разумна жена , и ако пријателски и се обратиш , ќе те разбере . Ете не мора да сте блиски како мајка и ќерка , ама да имате коректни односи и да не те гледа како нејзин непријател , сепак си мајка на нејзиното внуче и сопруга на нејзиниот син ( колку што разбрав единец ) и од почит кон него треба да има почит и кон тебе . Секако дека ниту една свекрва не ја сака снаата како ќерка , и ни една снаа не ја сака свекрвата како мајка , мислам тоа е јасно како ден , ама почитта е многу важна . Ако не ве почитува како снаа , тогаш и синот не си го почитува . Ако не ја почитувате како свекрва , тогаш и сопругот не си го почитувате . Просто ко пасуљ . Ти пробај на пријателски начин разговарај , ако не бива , разгледај ги и опциите што ти ги предложија и другите членки како можно решение на проблемот , не преземај веднаш драстични мерки ( сепак , ти најдобро знаеш каков карактер и однос има свекрва ти кон тебе ) .
Покажи си заби, инаку во друг случај ќе си само газена и непочитувана, покажи дека имаш став, а богами и лоша страна, па да видиш како работите ќе се сменат.