Не смее да и се подметуваат апчиња, нелегално е и неетички. Не дај Боже да дознае дека и подметнуваат може многу лошо да изреагира, да ги нападне мислејќи дека ја трујат, опасна работа е ова. Најдобро е да ја однесат на психијатар и да биде соодветно дијагностицирана и да и се препише терапија која мора да сака да ја прима на доброволна основа. Ако не сака да пие, а претставува опасност по себе и околината се пристапува кон институционализација. Ама при маж лекар да не се потрудиле досега ова да го направат некако чудно ми делува Сепак шизофернијата, ако навистина станува збор за тоа, не е некоја најобична болест како што пиша сама да посегне по аналгин, да се напие и магично и помине.
Не може срцка го имам и јас кажано тоа дека може да дојде недај Боже до убиство.Но не може никако пример лек да и се даде она си има свој спрат сама си живее тука.Да примети дека и става лек работава ќе ескалира на големо.Таа е таква од дете нејзините сестри сами ми имаат кажано што им правела им подметнувала работи,проблеми да имаат со сопругот.А како бе си има швалер ако е болна не ми е јасно.Со него како цвеќе е насмеана,шета дотерана се одржува по козметичари .Јас сум рекла ова го нема ни во турски ни шпански серии.Само Господ да ни помогне да се тргнеме што поскоро.А нејзе памет да и даде толку
Ова вирусов ви го помати паметот. Можам да замислам како си и се пуштила, со каков став и тон, ко прљавштина заразна да се осети жената, пошто го бакнала внучето. Ти засметало, можеш да и кажеш со смирено зошто подобро би било да не ја бакнува и тогаш и другава не би настапила така како што има настапено. Не е за оправдување и нејзиното ама твоево е врв. И ваљда си свесна дека после ова никад више нема да е исто, нема назад.
Nema potvrda ama si sd gleda, si zborva sama so sebe i si izmisluva raboti, jas mu vikam ajde da j nosime na lekar taa skoka ja ne sum bolna vie ste, i so mozis da pravis
@Cosmi, баш целото твое мислење е тоа на што мислев кога го пишав првиот дел од претходното мислење. Воопшто не може да се разбереме и јас се осеќам како на тролам на темава зошто по неколку пати го пишувам истото. Ајде, да се обидам уште еднаш да си го разјаснам ставот. Насилство не одобрувам. Членката може кривично да одговара за тоа што ги направила, и свекрвата има секое право да тужи. Единствено насилство кое е оправдано е тоа во самоодбрана. Афект не е оправдување, ама разбирам како доаѓа до тоа. Да нагласам, разбирам, ама не одобрувам, ниту оправдувам. Јас сум кралица на смиреноста, јас не се карам и (чувај боже) не се тепам. Ако е грдо, ќе станам и ќе си отидам. Затоа и пишав, Ама во исто време свесна сум дека не сите размислуваат како мене. За жал, не сите имаат храброст или самодоверба за да реагираат. Или можеби мислат дека работите ќе се смират сами од себе, или се надеваат дека другата страна ќе се опамети, или сожали па ќе престане со навредите. Или едноставно мислат дека ќе издржат и дека нема да експлодираат. И еден ден другата страна ќе претера со навреди, или ќе каже нешто што не е за кажување и ќе се случи експлозија. Можела експлозијата да се превентира? Можела, од двете страни. И жртвата да се тргне, ама и агресорот да престане со навредите и `рчкањето. Дали членката требала да ја уди свекрвата? Не, секако дека не. Не, не, не. Дали можел да се спречи настанот? Да. Штом ја видела дека е терсене, требало многу порано да реагира и да ја стави на дистанца. Во моментот кога почнала да осеќа агресија спрема неа, не смеела да си дозволи да биде во нејзина близина. Не сметам дека застапувам двојни аршини. Дали ми е жал за свекрвата? Искрено, не Да, сметам дека македонските свекрви си дозволуваат премногу, само зошто им се може. Тие може се да кажат, за нив не постојат правила. И ќе вреѓаат, и ќе колнат, и намерно ќе бодат во слаби точки а притоа очекуваат снаата да ќути и да не реагира. И најчесто мажите се на страна на мајките нивни и ги бранат- ама она не мислела така, абе таква е, што да и правам. И тоа што мене ми е најхорор во дел од приказниве на темава е непочитувањето на зборот на снаата кога е детето во прашање. Мајката едно кажува, свекрвата друго прави, ко за инает. Мене лично ептен ме изнервира моментот со бацувањето. Јас признавам, многу лошо би реагирала. Многу! Познавајќи се, немаше да ја удрам ама веднаш ќе и кажев да си оди, и тоа со дерење. Не треба бебето да плати со живот тоа што баба му не верува во корона.
Ама не е никаква серија во прашање. Тоа е само едноставно шизофренија. И со таква болест може да има швалер. Со таква личност треба секогаш да се биде добар и пријател, никогаш не смее да почуствува лоши вибрации од околината, посебно не од фамилијата. Да ако примети дека и подметнувате ќе биде лошо. Тешко е да имаш таква свекрва ама и жената не се разболела по своја волја. Бидејќи до сега не се потрудиле да ја лечат нема ни повеќе да коментирам околу тоа бидејќи јасно ми е како ден дека таа жена нема да биде лечена. Премногу ми е жал за личност со шизофренија или било каква болест на умот која не е лечена. Жал ми е дека нема да го проживее животот со нормален ум. Знам колку е тешко да се однесе на лекар и да соработува, потребен е огромен напор од семејството и разбирање од фамилијата. Да е рак на било што ќе се соберат сите ќе плачат ќе тажат ќе бараат лек ама за шизофренија секој крева раце. Не дека ќе помогнам ако напишам уште нешто За другава свекрва не знам не може така од ракав мора лекар да каже
Шизофренија дијагностицира само психијатар и не се расфрлајте со сензитивни дијагнози. Се гледало, ко настинка да е во прашање. Не е во ред воопшто
Ама стварно, се некој што не ми се свиѓа, ќе го кажам шизофренија има. Богдачува. Си има посоодветни дијагнози, сплеткар, лицемер, штотијазнам...ама шизофренија е сериозна болест и не е баш состојба која некој пред швалер ја контролира, со снаи зад грб праи. Може се помешале со мултипл персоналити
Site problemi na svetot se sozdadeni od luge za luge. Nikoj ne ne nateral nas da napravime nisto sto e protiv nasite veruvnja, moralni, eticki, relisgiski... Ednostavno kako zivi sustestva funkcionirame tolku naopacki koga ke ni se zapletkaat koncite vo zivotot.
Јас секогаш сум ја почитувала и угодувала и помагала и како пријател со неа и попуштала.Ама вината е на фамилијата,а јас не сум должна утре да трпам навреди,физичко и психичко малтретирање и утре моето дете да гледа такви сцени.Кога знае да менува швалер уште маж ми кога бил мал и да си шетка.Не може од маж ми што заработил она да прави дека е ограбена,и на другиот син се да му дава.Јас кога бев бремена и радосна бев дека прв пат го видов бебето и покажувам слика од ултразвук она на мене ми вика" Како што ми е другиот внук такво бебе нема да има и да се роди."За се ми има правено проблеми.После сака да се меша во се да наредува.Па како да сум си средела на спратот вика јас ќе кажувам што ќе купите вие ќе плаќате.И не може да ми биде жал за таква личност дека според мене она не личи дека е шизофреничар,може свекор ми ја правда со тоа и да ја сожалуваме а ваму да ми простиш нас ќе не поразболе.Каква е таа жена кога на сестри на снаа вика Рак,рана да те јаде.
Ти и детето бидете на дистанца цело време. Ќе испадне и твојава дека нема шизофренија. Сепак ептен ќе беше нелогично во една вечер сите свекври шизофренија да имаат. Ама за секој случај пази се, стој на страна, биди претпазлива, дете никако само, дома заклучени цело време. Не е фер да е твој товар да, ти само пази се, а свекор и син и и швалерот евентуално нека помогнат ако помогнат ако има шизофренија. Ако нема сите на растојание посебни животи и тоа е тоа
Да јас секогаш заклучувам кога сум сама со малиот,кога треба сама со него да излегувам гледам кога не е дома или ако е маж ми па он да не испрати пред двор.Она сака да е главна и се да е под нејзина контрола,и многу е љубоморна и завидува.Јас само пишав свекор ми што ни има кажано дека е шизофреничар.Далеко било да правам некој болен или со психолошко растројство.
Da, mozebi davame pogresni dijagnozi a da mu trcas na mazot so noz i da go mavas so fildzan po glava, od ciste mire, toa za mene e za direkno vo psihijatarska ustanova..
Ја носиш на доктор, не и' поставуваш дијагнози. ---------------------- Забелешки, интрузии во секојдневието, навреди, се' и сешто трпат еден куп луѓе, место да го решат тоа в корен, трупаат нервози, и после еден ден: Со секира овој-го убил оној - шо му стана?? Арен си беше?? Не 'му стана наеднаш' на никој-ништо. Кога под тепих се пикаат проблеми и се акумулира нетрпеливост, воопшто не е чудно да има случаи во кои ќе ескалира ситуацијата. Најчестите насилства во државава се во кругот на семејството. Не е битно кој е во прашање. И мајка да ти е, ако 'те труе', не комуницираш повеќе со нејзе. А не да 'трпиш' па после да дојде ден некој да биде истепан, или не дај Боже убиен. Нема оправдување за насилство, без разлика колку некој 'ве изнервирал', или 'навредил'.
Tocno toa taka e, dva pati e nosena na doktor i izbegana e od tamu i so treba da se pravi ja ne znam stvarno a ne se ni trpi ama ic a da bide navredena od nas ne e, a taa sekoja prilika vrega pravi problemi, taa pokazuva nasilstvo..
Единствено за што треба да се извини е што и удрила шамар(и) и да си признае дека згрешила, во афект. Нема потреба да и се правда дека не била ок со нервите, тешко и било сама со детето бла, бла .. Не заслужува ни свекрва и такво извинување после зборовите што и ги изнакажала. Јас не би можела да ја погледнам после тоа. Ако сака внучето да го види нека го гледа кога ке си дојде маж ти ако и го однесе. А за шамарите обавезно извинување.
Не заборавај дека не е во позиција да бира и да поставува услови. Впрочем, таа прва почнала со навреди, ене прочитај што има пишано - кога видела како го бацува детето и се изнавикала и ја изнавреѓала со се што и дошло на памет во моментот. Нејзино е да се извини и да даде реална причина ЗОШТО таа почнала со кавга. Детето во случајов е главна спона за да се "зближат "(колку е можно повеќе да ублажат, зашто блискост нема). Ова се тешки фамилијарни проблеми , а не само една обична кавга каде се вмешани тие две. Затоа, опција- извинување и кроткост во моментот е најдобра. Ако и понатаму продолжи со било каков жесток гест,верувајте дека ќе се разводени проблемот и ќе земе поголем размер. (Што ако старава пријави во полиција малтретирање???) Да удриш шамар на мајка на мажот, не е баш најнормално. Јас сум нечија снаа, но ова го зборам од аспект на свекрва бидејќи тоа и сум.
Si pie apcinja leksilium, lorsilan drugo niso, kazano i e da odi po na dva meseci na psohijatar i ne odi so sila ne mozis zema telefon vika vie me maltretirate i ke vi viknam policija..