Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Хризантема, по муабетот не гледам дека нешто лошо ти направила свекрвата, не знам од каде толкава омраза спрема нејзе. Можеби и маж ти го чувствува тоа, па затоа така реагира.
    Опушти се, не мора да се фаќаш за секој нејзин збор па да го анализираш, постари луѓе се, нормално дека ќе имаат други сфаќања, додека не се мешаат во вашите одлуки биди благодарна и имај почит спрема нив, сопругот ќе го забележи тоа, сепак тие му се родители и не се обидувај да застанеш помеѓу нив.
    Не барај проблем таму кај што го нема.

2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Vo postot na Hrizantema ubavo se cita deka svekrva i gi pravi problemite vo brakot...dali procita deka soprugot ja napagja poradi majka mu??zarem od tamu ne li zapocnuvaat problemite vo brakot koga mazot ke pocne da ja napaga zena si za banalni raboti oti majka mu stanala denes na leva noga???Ubavo devojceto si napisha..neznam zoshto vo seta maka na covek se dotura sol :^)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    На твоја возраст и јас се омажив и отидов да живеам кај мм,со свекор и свекрва.И јас како тебе уште не отидена си плачев и ми беше многу тешко.Не дека бев мала и лигла ,туку затоа што на некој начин се завршува со едно поглавје во животот во кое си бил заштитен,во секое време си имал потпора,рамо за плачење,друштво за смеење,едноставно си била кај мама и тато.Во прво време кај моите си одев на 2 дена и најпрво добро ќе се изнаплачев,па после се друго,а што е најважно кај мм се враќав насмеана и наполнета со енергија.Како поминуваше времето полека почнав да се привикнувам на животот кај мм и некаде на една година од бракот почнав и двете куќи да ги чувствувам подеднакво ,но јас бев на средина ,значи ни ваму ни таму.Тоа ми траеше некои добри 6 месеци ,во кои се борев да си го најдам својот мир,местото каде што ќе се чувствувам дома.ММ многу ми помагаше и ме разбираше ,но нели не бевме сами па тоа дополнително отежнуваше.Јас бев една која требаше да се привикнувам на нивниот начин на живот,на нивните навики,карактери,а тоа ни малку не беше лесно.Во овој период најмногу ми помогна син ми ,затоа што веќе почна да разбира и како што него го учев за тоа која му е дома,така и јас почнав да се учам и прифаќам.Се на се, лек е времето и наоѓање на некоја утеха во нешто и со тек на време ќе се навикнеш .Труди се да не си ставаш се при срце и што е најважно најди си некој вентил,за кога ќе ти биде тешко да се испуштиш ,немој да чуваш во себе ,зошто ќе ти биде потешко.

На Anyshka и mila25ve им се допаѓа ова.
  4. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Се додека се замараш со свекрвати ќе се нервираш и со него ќе си имаш проблеми,едноставно не ја забележувај, ниту пак обраќај и внимание факт е дека свекрвите може не сите ,но повеќето сакаат да доминираат,тоа е така за да се почуствуваат важни,веројатно им недостасува тоа чуство

5. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Јас пак друго прочитав:
    Значи девојката нема проблем со свекрвата, ти не знам кај виде дека свекрвата и прави проблеми во бракот.
    Муабетот ми беше да не се натпреварува со неа, нормално е маж и да има добар однос со мајка му, а не е нормално тоа што таа сака да направи да трча како куче по неа. Не велам дека треба да е како задоен по мајка му, туку прво треба да го преиспита нејзиниот однос кон жената, можеби нему тоа му смета и од тука произлегува проблемот, тоа можев да го заклучам од тоа што го има напишано.

6. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Mayyya vo ovoj del pishuva kako taa Indirektno "mesha prsti"... ;)

7. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    AngelOfArth и AIT многу ви благодарам на советите, ми помогнавте со вашите зборови за да не се грижам толку и да не се јадам самата себе пред време, ќе се трудам да ги прифатам вашите совети

8. tina-63

tina-63 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    1.694
    Ooooo dodeka da se omazev svekrvami mnooooogu me sakase i odvaj cekase da se zememe.A otposle go doznav nejzinoto lice a bogami i na maz mi.......Majkami ova rece majkami ona rece.......Katastrofa.U nikogo nikogas nemajte poverenje

9. razocaranaODse

razocaranaODse Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    10
    И на дечко ми мајка му едвај чека да се земеме. Многу ме сака и она и идната ми золва :) така велат де, ама како што читам овде низ форумот отпосле си го покажуваат сите вистинското лице...Читав и во темата снаи и золви (а сестра му и мајка му се толку поврзани, плус тоа што таа живее кај нив со нејзиното дете), значи дефинитивно ќе треба да живеме сами (разделени од нив). Од сега ќе треба да преговарам на таа тема :)

10. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    ^ И те како уште сега да преговараш. Штом и сестра му со дете живее кај нив, во никој случај не прифаќај брак без да си го решите станбеното прашање! Една куќа за две жени е тесна, а пак за три, можеш да замислиш.
    Да не те обесхрабрувам, доколку немате можност да се одделите, да живеете сами, нема веројатно цел живот така да ви помине. Но, ако има било какви можности за да се одделите - искористете ги. И, да те предупредам, муабети од типот: „Ајде само кратко ќе живееме со нив заедно, па после ќе се селиме“ или „Зошто да не пробаме, еве види како се согласувате“ - НЕ! Доколку пробате да живеете сите на едно место, дури тогаш ќе видиш колку „те сакаат“ свекрвата и золвата. А, од старт ако сте одвоени и поретко ако се гледате - многу повеќе ќе си се цените и почитувате меѓусебно.

11. razocaranaODse

razocaranaODse Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    10
    Ти благодарам за советот. Биди сигурна дека ќе те послушам за твојот совет ;). Планираме да се вериме овој месец, разговаравме и во врска со станбеното прашане, но не донесовме никаква официјална одлука. А имаме можност да живеме сами (има куќа во која никој не живее. Не е којзна колку голема а и треба да се реновира, но сепак има услови за живот). Се согласувам и со мајка му и со сестра му сега за сега, па за да останеме во добар однос како што велиш ти најдобро е да живееме сами ;)...Ќе му предложам да живеме сами во куќата па ќе видам што ќе каже дали ќе прифати,па можда ќе отидат неговите таму, како и да е секако нема шанса да живеам со нив. По постовите овде можам да замислам каков живот ќе живеам :?: Поздрав ;)

12. hrizantema007

hrizantema007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43
    фала ви многу за мислењата,советот....но јас изгледа че се разделам од сопругот,,многу почна да ја претерува..мисли дека со непријател е дома,дека јас само лошо му мислам,дека не му ја сакам фамилијата..а јас имам 100% поштовање спрема секој од нив,,,тој тоа не можи да го сфати,жалосно,,но за толку кратко време че се разделиме,,не можам повече да го поднесам ни физички ни психички,,толку што ме измачува со неговите зборови,,веќе дома не ми се оди,,не мие толку тешко што ќе се разделам,,колку што мие тешко за моите родители,колку ќе патат ради тоа,..секогаш сум била послушна,сум ги слушала,сум учела,никогаш не ги устрамив за ништо,,,а каква судбина имам?????ми се плачи,,ќе полудам,,,што лошо сум направила во животот за вака да плаќам?тоа не можам да го сфатам........тотално сум разочарана,,а преку се поминав само за да бидам со него,го поддржав за се,,станот го изгуби...јас пак останав со тебе,,имаше други загуби,,јас пак останав со него,,,ама више не можам,,знам дека срамота че е ѓто после голема свадба,,,триста церемонии,,се оставаме,,ама веќе не можам да глумам лудило..моите поима немаат што преживувам јас...сама цел товар го носам во себе.........полудувам...л

13. rici.aaaaa

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    hrizantema007 ги прочитав и другите твои постови на оваа тема и забележав дека сите проблеми потекнуваат од мајка му,таа тоа ви го прави можеби и несакајки но жената сака да доминира ,верувај дека нема врска зборот мамо,јас не можам да ти сугерирам но само ќе ти дадам една идеја ако сеуште има надеж за вас двајца а верувам дека има почни да се однесуваш сосем поинаку потруди се во негово присуство да ја наречеш мамо,но само во негово присуство притоа никогаш не зборувај ништо лошо за неа,однесувај се како ништо да не се случува и нека потрае ова бар една недела недозволувај да дојде до кавга тој драстично ќе се промени,тоа твојата свекрва ќе го забележи и ако почне со нови измислотини не се расправај со него туку прашај ја пред него во што е проблемот?Тогаш тој ќе биде збунет се ќе си дојде на место само треба да бидеш итра,знам дека во такви моменти за мудрост нема место,но пробај секако ништо не губиш

14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    34.809
    Јас и мојот вереник одевме 5 год. и со свеки тогаш имав коректни односи. Имаат две куќи па мојов секогаш живееше онаму каде што ќе биде сам :) ., така да ретко се глдеавме со свеки. Е кога се зедовме(еве веќе 4 месеци) повторно сме сами, свеки и свекорот се странство, значи ние со мачо мој сме тотално саааами. Не знам како е да бидеш во ситуација да се расправаш со свекрва, не знам ни како е да живееш со неа, нема ни да знам во наредниве неколку години,а и да беше тука тие уште од почеток кажаа дека секој сам ќе си живее за сите да бидеме сложни. Никој не ми се мурти, никој не ми кажува дека јадењето што сум го направила не чини, никој не ме тера да чистам, никој не ми забележува и не ме гледа :doh: , но сепак, како девојче живеев во поголемо семејство каде ништо апсолутно ништо не беше оставено на мене и денес ми недостига друштво,ми недостига муабет, ми недостига помош околу домашните работи. размислувам како ќе биде кога еден ден ние со мачо мој ќе имаме деца,како и да е треаб помош и длабоко во мене ќе кажам дека поскаувам мојата свеки да беше тука.

15. hrizantema007

hrizantema007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43
    фала ти многу срцка за советот...верувај дека многу с етрудам ја сни пред него ни тој кога не е јас неа воопшто не ја навредувам.....а и јас тоа го планирав...пред него да речам по некогаш така,,па не можам јас нон стоп да и викам мамо мамо,,на мајками не и викам нон стоп....и ок синојка му реков нејзе така,,имав гутка на грлото,на срцето,,,не знма како реков,,господе златен,само господ знае какво тормозење е ова за мене,,,ок вчера дојде ме изгушка,ме сакал,,не знам што...лјубов на невидено изјавуваше,,ама јас веќе сум ладна со него,,не можам да се опуштам,,кога знам колку проблеми имав,,и ок вчера као демек се се среди,,денеска братучедаму негова звонела на врата,јас се туширав,,и не отворив,не ни знеав кој е...и овој вика ти намерно не и отвори,интриги правиш,,и не знам што,,,,,,,,,,сега знам дека проблемот е во него,не е во ред човекот,,жими бога за овој спас нема,,,,,пак да треба да бирам никогаш нема да го одберам за маж...тој не ечовек,тој ѓубре е,нема осет за ништо,,му изнареков се на телефон...се што мислев,реално,,каков е ,што е....вече не можам вака...не сакам ни да го видам,ни да ме допри,ни да го слушнам,,едноставно многу го замразив,,животот мие помирен без него,,тој можи само да ме разболи,ништо друго.......после последната расправија,,месец и пол беше супер човекот..мед и млеко,со разбирање полн,со лјубов,,се заедно планиравме се.......ама изгледа овој лудак не можи подолго време даседи како нормална личност.го мразам,.........не го осечам како маж туку како непријател...

едно да ти кажам само,,,блазе тебеееееее,ништо друго не ти велам.....

16. rici.aaaaa

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Не избрзувај во одлуките дефинитивно нешто се случува демек ти си против сите негови опуштисе разговарај со него љубезно наретај го да ти објасни зошто и што го натерало овака да се однесува сето ова не потекнува од него туку од некој кој му ја наполнил главата дека ти си против сите негови и верувај многу лесно е вакви проблеми да се прават,незнам какви бездушници има можам многу убаво да те разберам,затоа не се предавај лесно бидејки вие двајца ќе патите,а тие само ќе се сладат не им го дозволувај тоа

17. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Внимавај што посакуваш девојко - може да ти се оствари! :lol:

Не, сериозно, те разбирам, исплашена си. Но верувај можеш ти да функционираш и без свекрвата. Познавам многу парови што живеат сами без помош од родители (ни од едната ни од другата страна) - па преживуваат и тоа успешно. Се е ствар на навика. А за помош, научи го вереникот (идниот ти сопруг) да ти помага по дома. За друштво и муабет, постојат пријатели. Верувај, еве јас живеам со свекрва, мислиш муабет ми прави? Како да не! Само кога нејзе и е по ќеиф, т.е. зависи на која нога станала. Често без причини добивам погледи со белките, понекогаш само ќути и се мурти. Ако е скарана со свекор ми на сите ни се мурти. Ако и се налутила на јатрва ми - пак на сите ни се лути. Па што сум јас виновна? Зар не може кога ќе се вратам од работа и кога ќе речам „Добар ден“ или „Добра вечер“, бар со ист тон и со иста насмевка да ми врати на поздравот? Или бар нека каже кому и зошто се лути, да знам дека не ми е лута мене, а не да се чудам: цел ден сум на работа, само што влегувам дома и веќе нешто сум згрешила?!? Се случува понекогаш, за викенд кога сум дома - еден ден цел ден да се мурти и да фрла погледи со белките |( , а веќе другиот ден се смее, прави муабет, демек многу сме среќни, и јас стварно не знам како да реагирам. Си игра топло - ладно со мене. Ама јас си научив: ИГНОР му е мајката, и кога се лути и кога се смее - само игнор. Не може така со мене, си имам и јас чувства!
    Така да, ич да не ти фали свекрва ти. Ако ништо друго, кога ќе ти дојде на гости - барем ќе се изгушкате, среќни што сте се виделе. Ама старите велат: секое чудо за три дена. По три дена ќе посакаш пак да си замине.

18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    34.809
    Sorry za latinicata - pisuvam od mob. Najprvin,fala za sovetite,jas ne se plasam (osven koga sum sama:) ),i ne se zalam,sepak sme sami i se sto ke napravime pravime za nas i nikoj drug... Pokraj toa,ke bide nevkusno ako ne gi spomenam moite roditelu koi sekofas se tuka za nas,se grizat za macho moj duri i poveke od negovite. Kako i da e,dalecinata si go pravi svoeto,tie se stranstvo mozebi uste 10tina god.a jas do togas i te kako ke se naviknam sama. Nam ne ni e problem stanbenoto prasanje..i onaka sekoj sam ke si zivee,za natamu da bideme sute so nasmeani facichki i bez grimasi na licata.

19. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Јас навистина не те разбирам :x Тебе ти фалат другари ,па ја бараш свеки или пак ти фали куќна помошничка па пак ја бараш свеки.За другари ако ги немаш ,излези од дома и ќе си најдеш,а за помош по дома или викни си сервис или најди си некоја жена ,која ќе работи кај тебе и која ќе ја плаќаш. Многу е себично и без врска да ти треба свеки за да ти чисти,пeре,пегла или како што викаш ти да ти помага,мислам размислуваш дали таа жена сака да го прави тоа ? А искрено не гледам ни зошто !Малку бараш преку леб погача! Ем да живеете одвоено,ем да ти доаѓа и да ти помага :x Ти си мажена за твојот маж и вие треба да си помагате и да си правите друштво ,а не мајка ти или мајка му.Бракот со себе си носи и обврски и работа и ако не си била спремна навистина не разбирам зошто си се мажела.

На Anyshka, koritsaki, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    40.224
    Јас мислам дека тебе ти е досадно ! Ништо друго
    па затоа ти фали свекрвати , да си правите друшто , да си имаш занимација ...во домакинството и да си наоѓате заедно рчки :)
    И јас живеам сама со мм и детето . и свекрва искрено ама ич не ми фали ... мајками и моите се далеку од мене и секако ми недостигаат , за муабет , за се ама тоа е...

ако некогаш ми стане досадно , ке си викнам пријателка и ке си утепаме некој саат ...
    А за готвење , чистење по дома Можам и правам сама !

На Anyshka, Annath и eli25 им се допаѓа ова.