А ти знаеш дека има мажи кои им плескаат се во фаца на родителите и пак е се по старо? Што да направат мажите? Да прекинат контакти со родителите? Пак има улога свекрвата. Ако е некоја клета, што и да направиш е џабе.
Не зборам за мене. Го решив проблемот со неа. Јас не сум слушнала маж да прекине контакти со мајка му.
Нема што да дозволиш ти. Од него зависи. И мајка ми ако претера, ќе прекинам контакт. Нема да чекам тој да ми дозволи.
Знаеш како...старите само наоѓаат изговор за да не ти се најдат, ама за дрдорење се први. Баба ми (по татко) беше свекрва за пример. Таква жена ретко се раѓа. Никогаш не ја слушнав мајка ми да се жали од неа, ниту пак стрина ми. Си ја гледаше својата работа. А и мајка ми ме учеше и јас да не се мешам во ничиј живот.
Многу бре им се замарате на свекрвите. И мајка да е, премногу им мерите што рекле и како рекле. Сите зборуваат за облекување на дете и слично. Пуштете малку мозок на пасење. Не ве оптеретува што се замарате вие? Тие рекле оти такви се, ама па вие што уште им го мислите муабетот пострашни сте.
Што е до мене ако толку сака ќе и го оставам на неа да до чува ,немам проблем јас со тоа она одгледала сама додека мажот и работел во странство двајца прекрасни синови ги воспитала предобро ,плус е медицинско лице и сигурно повеќе знае за деца од мене . Кога сум со неа ме чува како мајка ми што ме чувала цело време ме прашува дали ми е ладно дали сум гладна дали сакам нешто ме гушка . Едноставно не значи дека ако е свекрва дека мора да се кољаме . До сега во овие 6 години ништо ми нема згрешено ниту пак јас на неа.
Епа добро, ако тебе ти е во ред сето тоа, супер. Мене не ми е во ред баба да поминува повеќе време од мене со мое дете, постојано, едно е да го гледа, да си поигра со него и све друго да е на мене, зошто јас сум мсјка, она нејзини изгледала. Ако ти е во ред да спие со неа навечер, мене не ми е, ама секој си има право да си прави како му одговара. Ако одгледала сама деца, незначи дека за твоето ќе знае подобро од тебе, кога ќе си мајка ќе сфатиш дека за твоето дете никој незнае подобро од тебе и вака или онака нешто ќе почне да ти пречи. Само да ти кажам пример од блиска фамилија, снаава и го оставаше на свекрва и детето кога ќе посакаше свеки и за спиење и за све буквално, (свеки исто докторка, знаење куп) па сега детето повеќе е по баба му, мајка му не ја ни погледнува, нигде не им оди, со неа седи, спие, јаде. Детево има 4 години, мајкава ќе си пукне дека нема никаков авторитет над него. Не трчај му вика, овој не ја ни слуша, се удрил не плаче по мајка, по баба плаче, бабава не остава никој да го скара, она го чувала она ќе кажела. Касно и е сега на мајката ама тоа е.
Толку глупо чувство е тоа, незнам шо да речам.. дете од етрва ми го изгледа свекрвата и можам да речам дека повеќе баба му ја сака отколку мајка му. Кога се двете заедно ако мајка му донесе сок да се напие он ќе и рече нејќам од тебе сакам баба да ми донесе. Сака да спие со баба му, на доктор нејќе етрвата да го носи.. јадење она ако му направи ќе рече баба поубаво го прави ти незнаеш, абе да си пукнеш. Сеа на школо кога тргна сакаше баба му да го носи, кога одеше мајка му се тркалаше по ходниците оти баба му избегала Мене тоа ужасно ме нервира и мајката ми нема никаков авторитет како мајка. Како сменети да и се улогите, зимата кога примаше лекарства и се јавуваше на свекрвата да праша колку и како да му дава оти она незнае за сопственото дете, свекрвата оди на преглед со него. Ама нејзе тоа и одговара, зависи од карактерот. Нема обврска никаква со детето, ниту пак во кујна оти баба знае најдобро
Е ова ми е поентата цело време. Не е еден ваков пример. Не викам јас дека не се баби, дека не си ги сакаат внуците ама се си има граница. Мене пред некој ден ми беше многу лошо и свеќи имаше ручек долу и ај јадевме со нив и син ми јадеше од тоа, и одма наредниот ден кога излегов да го прошетам, ете ти ја ми вика "не му ставај ручек на детето ставив ручек и за него". Јас и реков "готов е веќе", она пак "па да знаев не стсвав", и ја и реков "па знаеш дека јас му правам стално" и си отидов. Еднаш нешто да направат и си влегуваат во филм еве вака ќе е од утре. Вчера се вративме малку покасно од шетање, накај 10, не му се спиеше, влагам дома ми вика "леле јас ве мислев каде сте до сега, детето сигурно му се спие". Јас и реков "има мајка и татко што мислат зс него, ти уживај". После му вика да ми те земе баба со нас да спиеш, јас си преќутев го знае одговорот дека тоа нема да се случи, она намерно збори постојано, демек еден ден син ми ќе плсче за со нив да спие и јас ќе морам да и го дадам. Мало сутра, нејзините не требсло да спијат со старци,моето треба. Мислам живеат за само да ни префрлаат нешто и се во некоја трка со нас за децата.
Во овој случај свекрвати ќе беше најдобра на свет ама ако сакаше ти по цел ден со прекрстени нози кафе да пиеш и да сурфаш, а она да ти го чува детето. Етрвата нема лош збор да каже, ама повеќе време кај старите се отколку дома. Немаш никаков трошок дома за ништо, стануваш до 12 и веќе се е спремно и ручек и дете.. зависи од карактерот. Мајка ми никогаш не ми се мешала во ништо, не пак свекрвата.
Не ми е жал за мајките како таквата погоре што не се гриже за своето дете, туку баба му изиграва мајка. За детето ми е најжал. Не знае што е мајчинска грижа и љубов. Стварно жално
Majkata e majka, a ako saka majkata svekrvata da ja pretvori vo majka e mnogu losa varijanta, za deteto i za roditelite. Nikogas nema da ima detstvo deteto,ke ima kafe so babite, ke gi znae site rodnini do 8koleno i koj komu sto rekol... (ne deka babite ne se educirani, ednostavno ima krug na babi cii muabeti se =na toa). Pokraj se kutroto detence nema da ima majka koja e 24/7 dostapna na negovite potrebi, makar i da bide toa vadenje od plahar se sto ima ili treskanje od zemja deka bas taa topka so miki maus ja nema vo negovata kolekcija..i red drugi raboti sto samo majkata gi ima vo sekavanje so deteto, vprocem tuka lezi gradenjeto na negoviot karakter i osoznavanjeto za vistinskiot svet vo koj zivee. Toa so baba ne e mozno, tamu e se dozvoleno i zatoa e BABA... Ne deka gi nema takvite majki i jas znam mnogu takvi, a znam i babi koi se nametnuvaat da bidat majki, sreka ne mi se padnala takva.