Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Чистотници се двете, малово хистерија го фаќа кога е валкана и оди и вика ЛОМ ЛОМ ЛОМ :rofl:
    Идит една мачка маалска, се котка околу малава, и свеки е потресена околу тоа да не лапне нечисти раце (facepalm) Појќе е приврзана за баба ѝ отколку за мене, по мене не плаче кога излегуваме со мм, ама баба ѝ ја следи и до ВЦ ако оди женава :lol: загази со малава

Yowannty, mal.ecka, Annora and 2 others like this.
  2. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Е арно де. Се понашаш као да сакаш сите да се крват само затоа што твојата свеки ти иде на живци. А и не ги ни знаеш луѓето, а и не си ни Ванѓа така да ок е, опуштено

andrejko82 likes this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Ооооо... :inlove::inlove::inlove:

Носталгија ме фати од муабетов.

Гушкај ги, радувај им се!:hug::hug::hug:

Нека се здрави и живи, ама растат со брзина на светлината.:f:

Ќе ја опулам оваа мојава, и не можам да си поверувам дека до вчера дупето и го бришев, денес ми кажува дека сакала дечко.

4. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Е ова ме прогонува 2 години, од ко разбрав дека женска ќе родам, грутка в грло имам ....Лелеле мајко (lalala) (lalala) (lalala)

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl::rofl: :rofl:

crazylady, mal.ecka, tina2018 and 4 others like this.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Не ти е малку криво што твоето дете не е приврзано за тебе?

6. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Воопшто, знае која е мајка - која е баба... На крај пак мене ме бара, за спиење, за играње, за гушкање, кога има мака, кога плаче....

7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Да се надополнам...
    Напротив мило ми е што има доверба и сака да седи со баба и.
    И јас додека работам баба и ја чува.

crazylady, WildMk, Chantal and 4 others like this.
  8. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Напротив, мене свеки не ми оде на живци, никаде не го кажав тоа, си имаме поставено јасни граници и многу си се почитуваме, исто и со мајка, мешање нема од ниедна страна, па кога ќе се видиме сите сме среќни и задоволни.

crazylady and Ygritte like this.
  9. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Правам муабет зс моето дете и мојот двор. Пред да ми реплицираш читај убсво. Ивана ми беше пример пред тоа ;) Неколку пати го имам оставено на неколку саати, од првата секунда е излезена ма улица и од врата на врата по 3-4 кафиња, сокче. За мене ова не е правилно,несакам да е така, ако на некој му одговара ок, мене не, она не се согласува со тоа, затоа ќе го гледа кога јас сакам и дома и во двор, ако сака да оди негде со него ќњ праша, а не да ја нема со саати без телефон во неа,јас да се тресам дома.

Last edited: Jul 17, 2020
    Puffy2019, 1209, Ladybug98 and 2 others like this.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Јас пак ќе ти кажам, нема зашто да ти е гајље шо прави она.
    Нема зошто да се правдиш што и како сте со свекрва ти. Апсолутно не ме интересира и не е оправдување за твоето нушкање каде не ти е местото.

ALISA0000 likes this.
  11. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Ама како да не ми е гајле што свекрва ми ака со моето дете по туѓу куќи?
    А тоа за Ивана пак ќе кажам го кажав како пример какви има и каква мајка не сум. Она ако сака уште 6 нека ги роди и нека ги остави кај свекрва и и нека ги носи кај сака.
    И на никого не се правдам, подобро овде да се пожалам отколку да ја оговарам по комшии.
    И ако не те интересира, прескокни ги моите мислења.

Осе likes this.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Мешање во туѓ начин на родителство е една од работите што најмногу ме вадат од кожа.
    Не сакам никој да ми кажува како треба.
    Исто така не сакам детето најголем дел од денот да поминува со баби. Муабетот - внуче им е, или имаат право, ми е смешен.
    Особено носење по комшии ко некоја стринка да го тегне и да слуша бабски муабети, нема шанси.
    За чување 8 саати кога си на работа нормално дека е убаво некој да ти го чува бесплатно. Ама кога раѓаш дете мислиш на тоа што ќе правиш кога ќе заврши породилното. Не се надеваш на баби, туку или јас и маж ми или градинка.
    Да ми кажува некој дека сум престрога, баш ме заболе дали сум. Да гледам комшивката колку го оставала кај бабата, а таа шетала, тоа нема теоретска шанса да се случи. Ако сака нека шета, нека се пијани, не забележувам такви работи едноставно не ми е гајле.
    Истото го очекувам од сите кон мене. Срцепарателни причини од типот бабата имала право да го гледа пошо и е внуче - не, фала.

13. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Моментално ти си таа која се меша во мојата приватност и кажуваш дали имам или немам социјален живот. Можда работам од дома и чувам дете, можда сум по цел ден по кафиња, можда вистина сум цел ден дома затворена. Појма немаш. Битно е што имам напор свекрва и посесивна, сака да е нешто што неможе на моето дете. Впрочем за тоа е и темава, да пише секој што има потреба. Нејсе имај убав ден.

Во право си и мене не ми е битно кој што прави, ја дадов како пример зошто свеки се огледува на нив и секој втор ден ми ја спомнува демек ене види ја колку е зафатена, детето и порасна со бсбата, па што му фали, а јас несакам ни слично на тоа да е, толку крај. Ова ми е целата поента и причина зошто е спомната.

Last edited by a moderator: Jul 18, 2020
    mal.ecka likes this.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Во комшии снаата и свекрвата одат во иста фирма на работа и сега поради коронава еден родител нели е ослободен од работа и мајкава место да си остане дома и да го чува сопственото дете, свекрвата останала дома да го чува внукот оти подобро било она да го чува отколку мајка му. Мислам со кој памет? Некој ова го оправдува?
    И плус никогаш го немам видено детето со мајка му, постојано е со баба му. Роди си дете и дај го на свекрва ти да изиграва мајка

mimiiiii, Осе, SofiMar_ and 7 others like this.
  15. Daydream

Daydream Популарен член

Факт е дека детето си е одговорност на родителите. Сите од страна го гледаат по нивна желба, волја, немаат обврска да бидат 24/7 со тоа дете. Или барем така би требало да биде. Проблем е кога мајката и бабата си ги менуваат улогите. И не мислам на причувување 2 саати во текот на денот кога мајката има некоја обврска или па чување на детето кога мајката е на работа. Тоа се моменти кога според мене е во ред. За тоа си се договараат членовите на фамилијата и не се мешам.
    Не е во ред кога детето од 24 часа, 18 е со бабата. И тоа буквално. Имам близок пример, не зборам на памет. Доручек, ручек, вечера, шетање, одмори, седење преку ден, а неретко и спиење со бабата. Тоа никој не може да ме убеди дека е во ред. Буквално како она да му е мајка. Најчудно ми е што мајката се однесува како да не е нејзина обврска. Детето станува од спиење и не се ни помислува на доручек (пример), се знае кој мисли на тоа, бабата. И не претерувам, верувајте ми ова е буквално вака како што пишувам и тоа со години. А не е бабата таква за да намерно сама се наметнува. Само гледа дека за детето никој не се замара и едноставно од жал за внучето прави се.
    Ако се присутни и двете во моментот и бабата и мајката, детево не бара ништо од мајката, вода, мочкање, какање, цртани, му се јадело, сок сакало, сака нешто да му се купи, било што, од бабата бара, ако мајка му е тука, нејзе не ја ни приметува. Ако детево направи некоја беља, мајкава не се потресува, бабава го кара или го учи, му кажува дека тоа не е убаво, итн. И за мајката е тоа во ред, не се замара. Тешко на бабата. Детето е закачено за неа. Ама тоа за мене не е во ред, за некој е во ред. Како сакаат нека си функционираат, за мене се само пример како не сакам. И после за се свекрвите биле криви.
    Мое дете 24 часа да биде со баба, не е ни битно дали со свекрва ми или со мајка ми, нема теоретски шанси. Не викам дека нема да побарам помош, не викам дека нема да им го носам на причувување ама мајка ми да е поголема мајка на моето дете, не. Додуша мајка ми одма ќе ме среди, ќе ме седне и одма ќе ми каже како стојат работите. Нема да ме трпи. Свекрва ми би ме трпела, знам, таква е.
    Како и да е, знам дека на моменти сум премногу себична за моите работи и за се во врска со мојот домот, сум малце контрол фрик, па затоа знам дека нема да дозволам друг да ми воспитува дете. Да не знам што јадело тоа дете денеска и да не ми биде гајле што цел ден е на посебна салама, па ич не го ни раѓам.

thelittle17, bibiiii, Осе and 16 others like this.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

И свеки сакаше да и биде мајка на малава(инспирација од комшика)
    И викаше дојди кај мама,па таа да ја бања,со неа да спие итн.
    А каде сум реков јас и што сум јас во приказнава?Ама раат да сум била8)
    Ако сакав раат немаше да родам.
    Се мешаше за се,кавги,јас си терав по мое.Малава од мала не сакаше кај неа,и ден денес е така.
    Со второво е "дојди кај баба":D
    Ја носам поголемава кога сака,иако ретко има желба,сега прашува за се,што да и даде да јади,дали смее вака така...
    И ја носи по комшии ако треба да ја причува(тоа само кога ја носиме беба на контрола,вакцина)ама кај што има деца,да си игра.
    Не ги осудувам мајките кои им ги оставиле децата на бабите за цел ден,секој ден да шетаат,ама мене ме осудуваат што сама двете ги гледам.
    Тука не спаѓаат оние мајки кои работат.
    Ма да ако сакаа со свеки ќе шетнев и јас,ама њама8)
    Несакам на сила да ги оставам да вриштат а јас да шетам.

17. Frosty!

Frosty! Популарен член

Има мајки и баби што си функционираат на начин да мајката е баба, а бабата мајка на бебе-дете, сеедно. Се додека нив им е во ред, па и да не им е во ред е нивна работа. За моето дете јас одговарам и во ниту еден момент не помислувам да им дозволам да влегуваат во улоги на мајки. Ако сакаат, изволте, роди бабо.

crazylady, PUPICA, Puffy2019 and 3 others like this.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Тоа сакав да кажам,повеќето во моја околина се така,јас не сакам,нека прават како сакаат,нивно право,ама јас сакам да бидам мајка.
    Да,3 год.не сум мрднала од дома,ама 32 шетав уживав.
    Сега сакам да уживам во мајчинството,ама не моето не било во ред,себична сум била.

Anyshka, crazylady, Yowannty and 4 others like this.
  19. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Па тоа ми е и мене поентата.
    Неможе бе, во 8 сабајле се будам да одам на интервју за работа, он се буди со мене и го оставам неа, се враќам во 9 ипол дома, брзо брзо го нахранила и по улици и успеала едно кафе во комшии да испие. Замисли до 9 ипол сабајле. Кој нормален оди побогу по куќи, уште очи недоотворени. И на кого да му го оставам ? Што било тоа оди по куќите само и оговарај, оваа рече вака, оваа така и детето да слуша. Дај му животинско посабајле, на дете што немаше тогаш ни година и реков дека нештото немора да е така, го крена носот после 3 дена исто. Затоа од тогаш сегде со мене, ако неможам да го носам, мм зема слободен ден или излегува од работа и чао. Па се чуди уште зошто така сме правеле. Епа ете, размисли си зошто, акни ја главата од ѕид.

Anyshka, Осе, Puffy2019 and 3 others like this.
  20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да работиш од дома, со толку мало дете, има да молиш некој да го причува.

duffi and mal.ecka like this.