Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Decata se na majkata i tatkoto.
    Nie imame tri i decata, nikoj ne gi cuva osven nie,(i nekogas koga mora dedo baba) ziveeme vo sk, a roditelite ni se od drugi gradovi.
    Koga mi treba nekoj da gi pricuva se dog so mm, ako e na teren ke dojde nekoj baba dedo na eden den ako e neophodno.
    Duri bev bremena so tretoto, gi zemavme od skolo gi nosevme doma i ako imase potreba se vrakav na rabota.
    Toa cuvanje od babi i dedovci za da pomognat vo red e, kompletno se soglasuvam nekogas mi zatrebale za kratko a sum nemala izbor pa sum gi viknala...
    No sekojdnevnoto cuvanje na dete po 10 12 15 saati ne mi e jasno i ne mi e svatlivo.
    Sega so pandemijava neznam kako ke rabotat gradinkite i kako bi se odvivale rabotite no toa e za site taka, ne sum jas nisto porazlicna od drugite majki koi ke im zavrsi porodilnoto.

2. duffi

duffi Форумски идол

Не зборувам за свекрва ти. Односот е меѓу вас.
    Туку за тоа како други гледаат деца. Не е твое ни да судиш ни да те интересира.

crazylady, *Amethyst* and WildMk like this.
  3. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Мислам дека твоите критериуми за способности и колку си издржлива и колку нешто можеш или сакаш не се мои. Затоа неможеш да знаеш колку е некок способен и спремен за нешто ако сака. Ако се сака се се може. Незнаеш ни што работам, ни кога ни колку. Ништо незнаеш. Штом можев да работам по 12 саати и да завршам факултет без ниеден презапишан предмет во рок од 4 ипол години (пола година за дипломска се одолговлечи), можам да чувам дете и да работам.
    И друг пат немој да бидеш толку сигурна за нешто што не го знаеш.
    Како што би рекла друга членка, гледај си во својот двор.

jasbi, mal.ecka and kukla21 like this.
  4. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Може бабата е хронично болна или едноставно бидејќи по самата возраст е во поризичната група одлучиле да седи дома со детето, од тој аспект јас го оправдувам

crazylady, FVP and kukla21 like this.
  5. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Еве уште неколку членки после мене и пред мене дадоа разно разни примери од комшии/фамилија, ако не на сите кажи им го истиов муабет, незнам што се запна на мојот пример толку многу, ако читаш и они "њушкаат кај што не им е место" и "гледаат по туѓи дворови", ама ти за мене се запна, демек јас и се напикав на некоја си во приватноста и ме заболе увово што прави. И за едно претходно мислење, да јас сум најмајка за моето дете, како и секоја за своето. Ама ова е типично нешто на форумов, новите членови се напаѓаат за еден кажан збор.
    Башка што не ми ги имаш убаво прочитано мислењата, да си сфатиш дека цело време зборам за "мојот двор",ама битно да си направиме муабет.

tinka-mace and duffi like this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Не е

Nevenche26 and SummerGirl like this.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

:rofl:
    12 часа не се ништо.
    Пробај работи 14-15 часа и дете чувај сама да те видам.
    Си ги вадите од ракав муабетиве колку да се покажете дека можете амаа реалноста е друга, да не се лажеме.

Е сега јас мислам дека членката ништо лошо не ти рече.

crazylady, FVP, kukla21 and 1 other person like this.
  8. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

За студент, се нешто. Искрено имало денови од 8-9 сабајле, до 12-1 на полноќ сум останувала, а нареден ден на испит или предавање. Ама тоа не е муабет сега. Не зборам за со дете. Ако морам ќе работам толку, ама неморам. Не си ги вадам од ракав муабетите за да се покажам, требаше да си платам факултет, сакав возачка, сакав кола, итоа све сама. Не се фалам, горда сум на тоа што сум го постигнала. И пак ќе кажам ако за некој друг нешто не е реално и возмжно, за трет е. Ајде да не одиме надвор од темата. Да, работам од дома, со дете од скоро година ипол, со помош само од маж, кој работи полно работно време. Не кажав ни кога, ни како, ни што.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Ја изоговара јатрва и', или золва
    Не знам кое како се вели.

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Живо потценување,се ти нешто си постигнала другиве ништо. И после демек не се фалиш. Туку не е тоа муабетот. Муабетот е дека да работиш од дома сама со дете без ничија помош 12 саати е невозможна мисија. И после 12 саати работа да сакаш да му се посветиш на дете нема да можеш,глава ќе ти паѓа.

Епа @WildMk ако не научи тоа е првично многу битно.

FVP, kukla21 and *Amethyst* like this.
  11. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Хахахахаха јас не оговарав ни золва ни јатрва, друга збореше за нешто такво. Јас спомна пример со комшика моја. Ама нели едно 5-6 членки дадоа одредени такви мислења со роднини/комшии, само моето падна во очи, па сега уште и туѓо мислење се препишува на мене. Јас се одјавувам веќе, барем читајте мислења ко што треба.

Anyshka, kalinaka and mal.ecka like this.
  12. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

А па и вие што и се нафрливте толку на членката. Со тоа што искоментирала на форум не значи дека и се меша на неа туку ја посочи како пример на анонимен форум. И мојот став е дека тоа не е во ред, ако се мора додека родителите се на работа во ред е баба да ја чува ама секојдневно по 12-13 саати? Не е убаво за детето.... Е сеа на никој не би му рекла директно во приватен живот ако не ме праша оти не е моја работа ама на форум или генерален став можам да си искажам... па сеа ако некој се пронајде не е мој проблем.

Anyshka, tinka-mace, Осе and 5 others like this.
  13. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Значи јас колку работам тоа е моја работа. Не се фалам, работам дур е маж ми на работа, детето дур спие 4-5 саати и навечер уште толку. Дур е он тука, го чува да подсредам нешто и после шетаме. Мислам, ако морам да ви ја објаснам мојата приватност ете ја. Ви боде очи се што некој прави поинаку од вас. Си се мачам,не ми е лесно, ама тоа е мој избор. И нигде не кажав дека работам 12 саати од дома, работев порано во ресторан за свадби, дење и ноќе 6 месеци, другите 6 како обичен помошник готвач. Сега НЕМОРАМ и НЕСАКАМ да работам толку саати. И нигде не напишав дека ти, друга или трета не сте постигнале ништо, а јас нешто. За мене тоа што сум го постигнала е нешто. Оценувате и кажувате дека не е можно да работам од дома со дете, а ниеден детал не знаете од начинот на работа и дали е можно или не. Нема ни да објаснувам понатака.

Anyshka, tinka-mace, Dalia93 and 2 others like this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Мене ништо не ми боде очи. Јас само ти велам без ничија помош не можеш да работиш 12 часа со дете дури и за време на пауза е небулозно бидејќи дали бебе да успиеш,дал да јадеш. А да не збориме кога плаче и бара внимание.
    За ресторани не ми кажувај имам работено свадби од утро до мрак и знам колку уморен ќе дојдеш, не можеш себе да се средиш а камоли дете да видиш се тоа од премор. Исцрпен и физички и психички.

Тоа имав да кажам,а ти како сакаш.

kukla21 and *Amethyst* like this.
  15. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Ама не работам од дома 12 саати, не работам ни 10. Јас тоа ти го кажувам. Во ресторан работев дур немав дете, не бев ни мажена, одев на факултет тогаш.
    И моето веќе не е бебе. Има година ипол скоро, знае да се заигра,да загледа цртани. Бара внимание, да, и добива. Спие работам, ќе се заигра работам, ручек во меѓувреме се прави. Доаѓа тстко му од работа јадеме. Не е толку невозможно.

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Јас сум рекла. Нема да дозволам свекрва да ми чува дете. Да ми го уназади со нејзините селски размислувања, фала, но не.
    Јас со неа ни два реда муабет не можам да сврзам, а не пак да ми чува дете со саати.

17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Да се разбереме,има свекрви и свекрви:!:
    Снаи и снаи:D
    Кој како му е убаво така нека си живее.За сите да чини8)

Veta, Barbie93, Cherry333 and 16 others like this.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не ме разбираш ама не е ни важно.

19. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Абе јас те разбирам, ама работите што ми ги кажуваш не се моја ситуација. Членката кажа дека ако работам со дете од дома, ќе плачам за помош, јас кажувам дека работам, немам помош од свеки, ни од никого дур работам, мм ми помага кажав на кој начин, мачно е, ама не барам помош некој да го почува дур работам, за утреден на нос да ми го вади некој тоа. Толку, не одам понатаму.

Dalia93, candy.cane and mal.ecka like this.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Океј ајде по твое работи ете од јутра до сутра без ничија помош и после дојди и пиши тука.