Форумџика на годината

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Па има и такви што ќе дадат таков одговор, ама има и снаи што сакаат да им го тропнат детето по цели денови и да не се замараат. Ако дојде до такво нешто на пример кај мене, јас ќе си им ги покажам границите. Го кажувам ова зошто имам еден куп примери како снаи имаат тропнато деца на баби, баби по комшии кукаат, сакаат одмор, ама ќутат јер снајка ќе се лути.
    Ако ми се побара помош ќе понудам, да чистам вц на син ми и снаа ми, зошто снаа ми е против средства, мало сутра. Да, ќе и го исчистам во бременост, ама после извини. И мене Доместос одвратно ми мириса, ама чистам за да ми е мене чисто и убаво.
    Снаа ми несака јајца да пржи и прскал зејтинот, брат ми и пржи, вратен после цел ден на работа. Несакала да смука, ја нервирало тоа, брат ми ќе си смука, нема што мајка ми да им оди да им чисти.
    Кога ќе сум баба здравје, ќе сакам да си го видам внучето нормално, ете еднаш неделно неколку саати, ако ми се побара помош ќе помогнам, ама во граници на нормала.

Кого напаѓам? Давам мислење, си кажав дека јас несакам помош, ако толку сака нека и каже, овде нема да и помогнеме, све дур не седнат да зборат.
    Она кажува дека општо несака да чисти со средства. Реално мора некогаш да чисти зошто тоа е нејзин дом, не на свекрва и.
    И имам мислења и на други теми

Последна измена од модератор: 7 август 2020
    На baby-star, Meckicja, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Никој не рече дека не треба да се помага. Ама ако некој нејќе да помогне сигурно тој некој има причина и тоа треба да се почитува, а не да се лутиме ко свекрвите да имаат обврска мене станот да ми го опремат. Ако сака да помогне, супер, ако не сака никому ништо, право да се лутам немам.
    И зошто свекрвата би прашувала дали имате пари месецов? Не ти е пологично ако немате, вие да побарате помош одколку таа секој месец да прашува?

На CameliaMiller, Puffy2019, stetoskop и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Ама најјако е, ако ова беа очекувања од свекрва, снаава да и зачистува вц, да и пушта машина, да сака снаата да и помага за чистење, зошто е пример стара свекрва и или незнам што, сите ќе бевте против свекрвата и ќе и викавте "не ти е грозно да и ги фаќаш гаќите", "да и чистиш нејзино вц, што не е заедничко", "син и нека и помогне, него му е мајка" итн итн.
    Свеки Хитлер ќе ја направевте.

На Hellobeautiful, CameliaMiller, bittersweet и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Да де, ако е во обратна ситуација како може да не сака свекрвата да чисти, па зарем не го сака синот :rofl:
    Јас нејќам да чистам со средства, мажот ми појма нема од готвење, свекрвата е крива (facepalm)
    И не зборевме за тешки пораѓаи, царски резови ама мора троа драма да се внесе :emo:

На CameliaMiller, Puffy2019, stetoskop и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ќе се надоврзам на ова.
    Не живееме заедно со свеки сега веќе не ни разговараме пишував погоре да не се повторувам. Ама порано кога идевме обавезно ќе и измиев садови ако има, ако гледам дека е нечисто пуштам правосмукалка, ако има суви алишта на сушара и ги собирам. Не сум правела премногу зашто не сум сакала да и нарушувам простор од кај да знам, може не сака да и се мешам во домашните обврски. Кога беа карантините и ѕвонев да ја прашам дали и треба нешто од маркет зашто колата и беше расипана и мм пазаруваше за нас, па идеше пазаруваше за неа. По логиката на Мантуб не треба јас да ја прашам, туку ако и треба нешто нека каже. Па може и е незгодно да праша.

Кај мајка ми сум повеќе од една недела. Она си игра по цел ден со детето, а јас буквално правам се по дома. И задоволство ми е зашто сум помогнала на мајка ми. Зошто да не си помагаме?

Е сега има свекрвишта што не заслужуваат да ги погледнеш, а не да помогнеш. Мојата полека иде натака. Факт е дека и да се смириме ништо нема да биде како порано. Е тогаш би била некоја особа што ќе ја примам 2 пати месечно на гости, ќе пие едно кафе и ќе си оди. Јас нема ни да отидам, ни помош ќе види веќе од мене.

За тоа зборевме. Помош од свекрва за време на бременост или после пораѓај. Зошто инаку на некој би му требала помош за чистење освен не дај боже здравствен проблем?

Последна измена од модератор: 7 август 2020
    На Anyshka, Stressed Out, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Јас искрено не сакам помош без да ја побарам. Да ми дојде дома и да ми прередува, да спастира божее. Јас нејќам и така би се осеќала ко што викаш ти, мешање во личен простор. И не ни помагам ако не ми побара. Пошо мисли не можам да читам. Нит мене нит нејзе круните ќе ни паднат ако побараме помош кога ни треба.

На stetoskop, crazylady, redhead и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Исто и јас, ќе се пореметам да ми ги здипли гаќите. Затоа колку и да ми е тешко си ќутам. А она на пример, не поминуваше ден да не се испожали плус и невработена беше тогаш. Јас и на работа и дома. И си реков женава нешто индиректно ми кажува и ќе и помогнев по нешто. Ни фала ми кажала (не очекував), ни искоментирала некогаш туку си ќути како најнормално да е јас да и измијам садови. И затоа знам дека сака помош.

На Anyshka, stetoskop, Nevenche26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    И мене дојде еднаш ми го пререди плакарот и имавме еден така убав разговор :rofl:а на почеток и мојава ми даваше индирекни знаци дека сака помош ама ко што реков, се дури не си ја погази гордоста да каже дека за нешто и требам, мисли не читам :makeup:

На stetoskop и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.692
    Допаѓања:
    174.126
    Ја еве сум снаа а како оде време и свекрва здравје Боже ке бидам уште некоја година
    Син ми со полни 18 или мах 19 години планирам да го оставам да живее сам
    Ке има среден изреновиран стан со се што треба внатре
    Ја ке се тргнам настрана
    Нека си работи нека си плака сметки храна облека ако дојде кај нас нека руча ок е
    Се ожене ли прво шо ке му кажам на двајцата е -еве ви живеалиште сакајте се ,слагајте се ако ви треба помош ке ми се јавите дали ке можам да ви помогнам
    и толку

не планирам неповикана да се пикам може ручек ,кафе поседенка у неделата еднаш,да почувам внуче ако можам ако сум слободна и ако сакам и толку

не очекувајте од никој ништо и нема да имате разочарување во животот

Последна измена: 6 август 2020
    На Martka, Annora, 1209 и 22 други им се допаѓа ова.
  10. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Не се сеќавам дека членката рече дека свекрва и има обврска да и го опреми станот, туку во турбулентно време за родители на мали деца ако блиските не осеќаат дека треба со збор да се понудат, со цел АКО им згусти да знаат дека не се сами на светов, не знам од кој друг се очекува, а под блиски не мислам исклучиво на родители.
    И круната нема да ти падне ако понудиш помош и баш за тоа се работи, како може да побараат помош од некој што не се понудил, од една страна односот им е за да ги викнат на чајанка во 17h, од друга, треба да бараат помош ако им затреба.

И да, на трудна жена се нуди помош, а на тазе родилка се помага. Се носи ручек, се зачистува без многу бука, се прават мали нешта и без да ги побара! Со ставови грав ќе ставам за два дена и таткото нека готви.... супер е за тие што можат, ама не можат сите и не очекувајте дека можат, и затоа треба да имаат помош и без да ја побараат

На Stressed Out, mila89, Idedemja и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Ај ме мрзи да барам ама членката со која почна целава дискусија имаше пишано дека не им помогнале финансиски за уредување на станот, не ги прашувала во месецот дали имаат пари ко да треба секој месец да прави проверка свекрвата на дечињава парите дали им стигнаа и таа била многу вредна, а свекрвата "лежи лебу да те јадам" и покрај тоа што свекрвата нејзините пари си ги трошела. Така да не ми раскажувај сентименталности

На 1209, stetoskop и baby-star им се допаѓа ова.
  12. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Не рече такво нешто ама ајде...
    Рече некогаш да ги праша барем дали имаат за да го поминат месецот. Што толку лошо испадна тоа прашување.
    А после нечинат снаите, не ги давале внуците и незнам што.
    Од себе си тргнувам, трудна не ме праша ни за помош ни ништо, ниту јас и побарав бидејќи одговорот и онака го знам, стара сум неможам, а воопшто не е ниту стара ниту изработена. Ама така оди тоа за снаата е стара за ќерката не е. Ама затоа за возврат знаеше да се јави и да се изнавика дека била болна никој не ја прашал да и исчистел и зготвел. И тоа само за настинка. За возврат исто знае да бара се и сешто, пошто нели од нејзино дете бара не од мене, ама тоа нејзино дете двои од мене и од своите деца. Деца за кои кога треба да помогне се од снаата.
    Епа затоа и ќе си го добијат после тоа па ќе бидеме лоши.
    Несакам да ми помага, несакам да помагам, ама кога е тесно пак јас сум таа што трча, од респект спрема постар и што не сум без душа.
    Уште ми вика стани свари кафе кај неа дома, ааа не и реков јас кај мене варам кафе по други куќи не варам. Секогаш игнорирам ама тука знаев дека ќе е прво кафе, утре садови, па ручек и така. Знам со кого си имам работа а и таа дозна.
    И затоа сме лоши, ако ќутиме сме глупи, ако збориме сме лоши и така никогаш неугодено.

На Anyshka, Stressed Out, Puffy2019 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Имав скоро разговор со снаа за братучед на мм и ме жалеше дека сме немале помош. Ми рече леле леле ве жалам во денешно време без помош. Иначе не се замарам ама се најдов навредена..месечно имаат примања изнад 1000 евра и сакала помош, да помагале колку можеле нивните.

Ниту сакам, ниту ми треба...сакале, нејќеле низ носе или од друго место они ќе си ја извадат помошта што ја
    дале. Со мм живееме сами и не сакам да ми доаѓаат за помош макар и змии да ми шетаат. Обврските за стан и дете се меѓу нас. И да ми дојдат и да им одам сме си гости. Нема отварање, миење садови, пуштање машини. Кај мајка ми некогаш помагам, таа кај мене не. А кај свекрва сум гостинка зошто секако одиме 3 пати годишно, а и останатото е историја.

На Anyshka, Puffy2019, stetoskop и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    А вака да те прашам ти мислиш дека тебе исто ќе те гледа ко ќерка и?

15. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Констатација беше дека сами си купиле стан и сами си го уредиле јас сфатив дека сака да објасни дека не зависеле од нив, а не дека се жали зашто не им купиле стан или опремиле, на што ти и реплицираш “мали деца ли сте” тотално спротивно од тоа што таа го кажува, ама нема врска не навлегувам понатаму зашто гледам дека сакаш да припишуваш емоции на туѓи реплики

На Anyshka, Stressed Out, Sexybaby86 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Пак се извртуваат муабетите.
    Ниту сакам да ме гледа како ќерка и ниту очекувам, фала богу имам кој да ме гледа како ќерка. Го реков во смисол дека на керката може а за нас неможе мислејки на мене и мм. Само несакам синот нејзин да си го лаже и потценува со тоа. Ако некој некогаш ја замолил тоа бил син и а не јас, ама него го лаже дека неможе. На едното е мајка на другото маќеа. За едното може секој ден да трча и готви а другото незнае ни на ручек да го викне, 1 во годината не повеќе. Па таа една деценија не го викнала синот на ручек а јас да очекувам мене да ме гледа како ќерка и. Немора мене, синот нека си го гледа како нејзино дете, нека не го понижува, барем малку почит. За внуците на ќарката не е уморна, за внуците од синот е уморна. За едните секогаш се има за другите секогаш се нема.
    Затоа никогаш нема да ја замолам за помош, а ни таа нема да се понуди, синот може се сам.
    АМА кога ќе се разболи што ми се јавува мене, си има ќерка. Ама ќерката неможела, зафатена била, несакала ниту да ја погледне си отишла на шетање. Па уште ни се јавува без срам да се жали. Епа ни тогаш не ме барај мене а ни синот за да му полниш душа со нервози. Тоа неколку денови дури и помине после пак по старо и уште луди не прави дека не се жалела. Тој и да им рече неможам зарем нема душа да го боли што не им помогнал. И така синот душата двапати го боли, еднаш што му ги шутнале децата, а вторпат што и пократ тоа ќе прегази преку децата за да им помогне зошто нели родител е.

На Anyshka, Moce19, stetoskop и 6 други им се допаѓа ова.
  17. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Неразбирливи снаи имало и ќе има. Станот да е наследство од свеки, притоа да не се повреди сентименталноста на снаата, бидејќи може во секој даден момент да замери и да се налути.

Притоа мешање да нема, ама месечна помош во пари обавезно без питање, секако истата таа свекрва по дифолт секогаш го сака најмногу едното дете, а другото (на кое впрочем му купила стан, факултет, автомобил и што ти уште не) него не го сака воошто, бидејќи така смета снаата.

Во дадени моменти по можност без многу прашања свекрвата сама треба да знае кога да го земе едното внуче на шетање, па другото и секако финансиска помош во дадено време, без притоа да не се намали вредноста на вредната снаа и да не се повреди нејзината чувствителност!

И кој е после крив? Секако свекрвата!

На Hellobeautiful, bittersweet, noteforself и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Decata se dragoceni sami po sebe.
    Tri imam i ne bi sakala da dojde moment koga bi morala da biram od nekogo nesto da skratam.

Ne sakam da mi pomagaat zasto i da ne mi recat mene((na drugo mesto ke recat) kako mnogu ni pomagale.
    Nisto nemame od niv.
    Ne mi ni treba.
    Sekoj svoeto neka si go gleda.
    Moite ni pomognale pa izlegle losi, pa se naslusav 300muabeti iznakazani sto nemaat vrska, bitno oni mnogu se napateni, na nas drugite ni vrne od nebo se.
    Luge sto ne kupile ni sajka za svojot krov,ne smejat da ti trubat vospitni lekcii koi nikogas ne gi slusale.
    Moite deca ke dobijat se sto imame( a nemame koj znae kolku) , site podednakov del od maloto kolace (nesto kako popkejk).
    Za mene ne se roditeli samo tie sto te rodile, mnogu faktori ima koi vlijaat na odnosot roditel-dete.
    Pomosta vo bila koja forma se znae deka doaga prvo od roditelite(ne bi podnela moite deca da ne go znaat toa)!
    Sami ziveeme, sami gi rasteme, dokolku saka nekoj da se mesa vo nasite odluki, bi eksplodirala kako bomba.
    Toa ne go dozvoluvam!
    Za naseto 5 cleno semejstvo odlucuvame nie dvajca.
    Mm i cisti i gotvi i deca cuva (koga treba)i nikogas ne sum osetila deka me ostavil sama da se boram.
    Se e do nas, kako ke si napravime, taka ke si ziveeme.

На Puffy2019, stetoskop, Mimmi39 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Млад брачен пар не знам како ке дојде до сопствен стан ако не помогнат родителите,дали од машка или од женска страна. Како тоа се бориме деца да имаме,ке ги створиме па нека се снаоѓаат? Се што работам и стварам е за двете попола до милиметар,и бога ми нема да дозволам дете да ми се малтретира и пати како јас што сум се малтретирала .Во една рака држам дете.дете кое вришти и на свекрва кафе и варам, она мали деца не пипала,ама на сета и нејзините гостинки да ми ги носи јас кафе да сум им сварела ,болно дете у градинка не можам да го носам ,таа не можела да го почува ама затоа мајка ми од друг град тргнуваше у5сабајле за во 7да стигне,а јас излегував у 6,саат време бебе само оставено заградено со перници и пуштени цртани,па поручек мајка ми пак автобусот 100км доа си се врати дома. Иначе имам тетка која има керка и син,е сеа зетот и се погодил ја гледа керката како капка вода,шетаат заедно и купува се ,ама па синот,синот нема среќа му се пикна на 18години,и одма трудна остана шо мајка бараше дасда се маже да не и избега,детето минми го зароби , да му бране у кафаната со друштво да заседне,нели беше свесна дека млад е сака да шета. Поглед на истата жена ид аспект на баба и свекрва.
    И овде се гледа кои ке сте идни свекрви,само и вие заборавате дека некад сте биле снаи.А секоја чест на оние кои станбено ке си ги обезбедат децата. Сите радосни синот ке се жени,ами па невестата треба негде да ја однесе. А од друга страна домазет срамота било да оде.

На Anyshka, stetoskop, Idedemja и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    А демек вие никоја немате ручек направено денес и утре од истото да јадете? Ако мораш некако ќе се снаоѓаш! Затоа и прашав што ако беа на 5000 км од овде? Знам дека не се, ама така кој ќе помагаше? Снаа ми беше ваква, преку леб погача. За стан уредување да им се даделе пари, немале, им се даде, за свадба им се даде, се направи свадба, и прдна на госпожа приватно да се пораѓа, дајте свеки уште 200 еур ни фалат, даде свеки, дојде ред бебе од болница да се вади, мајка и секој ден со неа, ние после 40 дена да сме го виделе. Зошто? Мајка ми за ништо не помогнала. Мајка ми требало ручек да и прави исто како мајка и, зошто оваа незнаела. Ајде бе? Нели се делеа обврски во брак? Овде постојано сите пишуваат како треба да се делат обврски помеѓу сопружници, а сега наеднаш требало други да помагаат.

Последна измена: 7 август 2020
    На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.